to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 02.02.2023

Πολιτική

«Χέρι-χέρι» με τον Βελόπουλο ψήφισε η κυβέρνηση την διάλυση των καλλιτεχνικών πτυχίων

Δεν «άκουσε» τους καλλιτέχνες που διαμαρτύρονται μαζικά και δυναμικά το υπουργείο Πολιτισμού και τα ρίχνει στην αντιπολίτευση, η οποία στο σύνολό της (με εξαίρεση την Ελληνική Λύση) καταψήφισε με αιχμές την κυβερνητική ρύθμιση


Ενώ οι καλλιτέχνες έχουν επιδείξει τις ισχυρές τους αντιστάσεις και στο ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα που «κουρελιάζει» τις σπουδές τους, αλλά και στην τροπολογία - εμπαιγμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η τελευταία δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» στους ανθρώπους του πολιτισμού.

Μάλιστα, η κυβερνητική πλειοψηφία με τις ευλογίες του ακροδεξιού Βελόπουλου πέρασαν την ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία όπως καταγγέλλουν οι καλλιτέχνες, έρχεται να περιστείλει όλα τα εναπομείναντα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία». Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που ζήτησαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόσυρση της. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Επιμένει ο Υπουργός

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, χαρακτηρίζοντας εντελώς ανακριβείς τις αιτιάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ότι υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών με το απολυτήριο λυκείου και ισοπεδώνει τα μισθολογικά, εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών και τους απαξιώνει.

«Δεν θίγονται σε καμία περίπτωση τα εργασιακά ή μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αντίθετα δίνουμε λύση σε ένα ζήτημα που επί χρόνια έμενε άλυτο», ισχυρίστηκε ο Γιατρομανωλάκης, αγνοώντας τους χιλιάδες καλλιτέχνες που αγωνίζονται με όλα τα μέσα με στόχο την απόσυρση επί της αρχής του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, επιδόθηκε και σε μία άκαρπη επίθεση στην αντιπολίτευση, η οποία δήθεν εργαλειοποιεί ένα «δύσκολο τεχνικό σύνθετο θέμα που επί χρόνια έμενε άλυτο». Ο υφυπουργός Πολιτισμού δεν είδε, μάλλον, τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών, των φοιτητών/-τριών και των ανθρώπων του Πολιτισμού, οι οποίοι έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω από την διεκδίκησή τους να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα «καρμανιόλα».

Δείτε εδώ: «Ούτε βήμα πίσω» - Μαζικές οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτ./βίντεο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)