to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:54 | 05.09.2023

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Κανόνες και σχέδιο για τη λειτουργία της Αθήνας

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, παραχώρησε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στην Τάνια Γεωργιοπούλου


Βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Για εμάς δε νοείται τουριστική ανάπτυξη χωρίς την ενσωμάτωση της έννοιας της βιωσιμότητας. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο τουρισμός και οι πόροι του δεν είναι ανεξάντλητοι. Χρειάζεται προστασία και σχέδιο.
  • Ο Δήμαρχος Αθηναίων εύχεται να υπάρξει ένα κίνημα των τραπεζοκαθισμάτων, κατ’ αναλογία με το αποκαλούμενο «κίνημα ελεύθερων παραλιών». Δεν έχει κατανοήσει ακόμη ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων δεν είναι κίνημα αλλά άσκηση δημόσιας εξουσίας, είναι 100% αρμοδιότητα του Δήμου.
  •  Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ενώ υπάρχουν και δρουν, παράλληλα, κατεστημένα συμφέροντα που βγάζουν χρήματα από την ανομία και την αδιαφορία.
  • Tο ζήτημα της ασφάλειας είναι κρίσιμο και δεν πρόκειται να αφήσουμε τη σχετική ατζέντα στα χέρια των φασιστών που θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές. Για εμάς  είναι σαφές και τι είναι και ποιο είναι το σχέδιο τους για επιστροφή στην πολιτική και κοινωνική ζωής της χώρας, από την πίσω πόρτα, των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Με ενδιαφέρει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Με ενδιαφέρει να ανταποκριθούμε στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής. Πρέπει να μπουν επιτέλους οι βάσεις για μια βιώσιμη, ανθεκτική, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Υπάρχουν γειτονιές του κέντρου όπου η κατοικία και οι εμπορικές χρήσεις εξορίζονται, από την πίεση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της εστίασης. Πρέπει να μπει ένα όριο στις νέες άδειες για ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης; Πρέπει η πολιτεία να πάρει μέτρα για τον υπερτουρισμό; Κι αν ναι, ποια;

Να ξαναγυρίσουμε στα βασικά που έχουν εντελώς ξεχαστεί από αυτήν την Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη. Τι πόλη θέλουμε; Θέλουμε μια Αθήνα Τουριστικό Πάρκο; Θέλουμε ένα ακατοίκητο κέντρο της πόλης; ή ένα ζωντανό πολυσυλλεκτικό κέντρο με ισόρροπη ανάπτυξη, διάχυση αυτής της ανάπτυξης στις γειτονιές και προστασία της πολιτιστικής και αστικής κληρονομιάς της πόλης μας; Εγώ προτείνω σαφώς το δεύτερο. Άρα πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες στην ανάπτυξη της πόλης.

Προφανώς, ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντικότατη πηγή ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση όμως, για εμάς δε νοείται τουριστική ανάπτυξη χωρίς την ενσωμάτωση της έννοιας της βιωσιμότητας. Άναρχη τουριστική ανάπτυξη, υπερ – τουρισμός χωρίς κανόνες, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς μέριμνα για τις άμεσες και  μελλοντικές επιπτώσεις σε κάθε έκφανση της κοινωνικής δραστηριότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Τέλος, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο τουρισμός και οι πόροι του δεν είναι ανεξάντλητοι. Χρειάζεται προστασία και σχέδιο.

Όπως σωστά αναφέρετε, η κατοικία και οι εμπορικές χρήσεις τείνουν να εξοριστούν από το κέντρο της Αθήνας. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη λογική. Η  κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει επιλέξει τη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού ως οικονομικής δραστηριότητας στην Αθήνα και αλλού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό εξυπηρετεί άλλωστε και η σχεδιαζόμενη μεταφορά του διοικητικού κέντρου της χώρας από το κέντρο της Αθήνας στην ΠΥΡΚΑΛ, σε πολυώροφα κτίρια εν μέσω ήδη πυκνοκατοικημένων περιοχών, ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο. Έχει υπάρξει άραγε μελέτη των επιπτώσεων αυτής της μεταφοράς στο κέντρο της Αθήνας, ιδίως στο ζήτημα των εμπορικών χρήσεων;  Από ποιον; και τι αποτελέσματα; όταν έγιναν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης ο Δήμαρχος εδώ αντέδρασε με κάτι μισόλογα και σήμερα έρχεται μετά απο δυο χρόνια να μιλήσει πάλι για διαβούλευση. Εγώ από την πλευρά μου, θέλω να καταστήσω σαφές ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν θα παραμείνει ο φτωχός συγγενής των Κυβερνητικών αποφάσεων για την Αθήνα,  όποια Κυβέρνηση κι αν είναι και όποιος πρωθυπουργός αποφασίζει και διατάζει. Οι Αθηναίοι δεν θα γίνουν απλοί επισκέπτες στην πόλη τους.

Πρέπει να περιοριστούν τα τραπεζοκαθίσματα στον δημόσιο χώρο; Πώς θα τηρηθεί και θα εφαρμοστεί ο νόμος; Επαρκεί η δημοτική αστυνομία;

Παρακολούθησα πριν λίγες μέρες μια συνέντευξη του κ. Μπακογιάννη και πραγματικά δυσκολεύτηκα να το πιστέψω. Ο Δήμαρχος Αθηναίων εύχεται να υπάρξει ένα κίνημα των τραπεζοκαθισμάτων, κατ’ αναλογία με το αποκαλούμενο «κίνημα ελεύθερων παραλιών». Δεν έχει κατανοήσει ακόμη ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων δεν είναι κίνημα αλλά άσκηση δημόσιας εξουσίας, είναι 100% αρμοδιότητα του Δήμου. Μίλησε σαν παρατηρητής, αν και πολύ θα ήθελε να φανεί σαν ακτιβιστής.  Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά πρώτα ναι στη νομιμότητα.

Ειδικά για τα τραπεζοκαθίσματα η ψηφιοποίηση και η επιτήρηση των χώρων είναι ένα έργο απλό που μπορεί να μελετηθεί, να κοστολογηθεί και να λειτουργήσει σε άμεσο χρόνο. Εργαλεία υπάρχουν πολλά. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, ενώ υπάρχουν και δρουν, παράλληλα, κατεστημένα συμφέροντα που βγάζουν χρήματα από την ανομία και την αδιαφορία.

Στο θέμα της παραβατικότητας, πέρα από το να διαμαρτύρεται προς την αστυνομία, τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος;

Κατ΄ αρχήν να υπάρξει και ως κοινωνικός διοικητικός και πολιτικός Οργανισμός με την συνεχή του παρουσία στις γειτονιές που σήμερα είναι απών. Βεβαίως και η παραβατικότητα είναι  αρμοδιότητα της Αστυνομίας, με την οποία ο Δήμος οφείλει να είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία. Όχι όμως με λόγια και ευχές αλλά με δεσμεύσεις και συμφωνίες που θα τηρούνται.

Το κυριότερο όμως είναι η  αναγέννηση των υποβαθμισμένων γειτονιών. Εμείς αυτό προτάσσουμε: Τη ριζική αναγέννηση περιοχών της Αθήνας που έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Την προστασία των πολιτών μέσω της αλληλεγγύης και της κοινωνικής πρόνοιας. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ασφάλειας είναι κρίσιμο και δεν πρόκειται να αφήσουμε τη σχετική ατζέντα στα χέρια των φασιστών που θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές. Για εμάς  είναι σαφές και τι είναι και ποιο είναι το σχέδιο τους για επιστροφή στην πολιτική και κοινωνική ζωής της χώρας, από την πίσω πόρτα, των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Μεγάλος Περίπατος ξεκίνησε με στόχο να δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς και τα ποδήλατα. Πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο; Πρέπει να αποθαρρυνθεί η χρήση του αυτοκινήτου στο Κέντρο;

Που τα είδατε τα ποδήλατα στον τρίτο κατά σειρά σχεδιασμό της Πανεπιστημίου; Έφυγαν μαζί με τις χρωματιστές λωρίδες. Ο λεγόμενος «Μεγάλος Περίπατος» είναι ένα εμβληματικό έργο για την ανάδειξη της αποσπασματικότητας, της αδιαφάνειας,  του ερασιτεχνισμού και της επιπολαιότητας της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Το χάος που επικρατεί στην Πανεπιστημίου μπορεί να προκαλεί θυμηδία στους γελοιογράφους και τα social media, αλλά δυστυχώς επηρεάζει καίρια και με αρνητικό τρόπο, φυσικά, την καθημερινότητα της πόλης. Και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα παραλάβουμε από το έργο. Δεν γνωρίζει επίσης κανείς, τι κυκλοφοριακά προβλήματα δημιούργησε και δημιουργεί η υλοποίηση του έργου; Μετρήθηκαν οι χαμένες εργατοώρες, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι, και οι ρύποι που αυτοί προκαλούν από τα πειράματα στην Πανεπιστημίου ή το κλείσιμο της Λεωφόρου Όλγας, μιας λεωφόρου με θεαματικά μεγάλα πεζοδρόμια; Μετρήθηκε η επίπτωσή του στους κατοίκους π.χ. του ευρύτερου Παγκρατίου αλλά και των περιοχών πέριξ της Λεωφόρου Βουλιαγμένης; Και, βεβαίως, διαφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς δεν σκοπεύουμε ούτε  να ταλαιπωρήσουμε ούτε να επιβαρύνουμε οικονομικά  τους πολίτες. Θα δούμε τι ακριβώς θα παραδώσει ο κ. Μπακογιάννης.  Απέναντι στους πειραματισμούς του νυν Δημάρχου εμείς θα απαντήσουμε με υπευθυνότητα και σεβασμό στους πολίτες. Επίσης ας εξηγήσει κάποιος στον Δήμαρχο ότι «κλιματικός δρόμος» δεν υπάρχει ως όρος. Ας μην ξανά βαπτίζει επικοινωνιακά την ταλαίπωρη Πανεπιστημίου που είναι άλλωστε και Ελευθερίου Βενιζέλου
 

Αν έπρεπε να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο έργο στην Αθήνα την επόμενη τετραετία, ποιο θα ήταν αυτό;

Η δημιουργία κανόνων για την λειτουργία της πόλης όπου δεν υπάρχουν, και η τήρησή τους όπου υπάρχουν, και η ανασυγκρότηση οργανωτική και οικονομική του Δήμου Αθηναίων. Βασική προτεραιότητα μου επίσης εφόσον εκλεγώ Δήμαρχος, θα αποτελέσει ο περιορισμός του ενεργειακού αποτυπώματος και του ενεργειακού κόστους προς όφελος των κατοίκων, του περιβάλλοντος και της πόλης.

Ξέρετε δεν με ενδιαφέρει  να κόψω κορδέλες σε μεγαλεπήβολα αλλά αποσπασματικά ή αναποτελεσματικά έργα. Με ενδιαφέρει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Με ενδιαφέρει να ανταποκριθούμε στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής. Πρέπει να μπουν επιτέλους οι βάσεις για μια βιώσιμη, ανθεκτική, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)