to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Ράπτης: Ε, όχι και «οπερέτα» το πραξικόπημα…

Τελικά στην Τουρκία υπάρχει ένα επιτυχημένο «πραξικόπημα» και το κάνει τώρα ο Ερντογάν. Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο αναλυτής και αρθρογράφος επί διεθνών θεμάτων Κώστας Ράπτης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο και σχολιάζοντας την είδηση ότι στην Τουρκία κρατούνται 2.745 δικαστικοί, πέραν των συλλήψεων 2.839 στρατιωτικών.


Ο κ. Ράπτης μεταξύ άλλων εξέφρασε τη διαφωνία του προς την άποψη ότι επρόκειτο για ένα σκηνοθετημένο «πραξικόπημα- οπερέτα». Σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Θα ήταν απαράδεκτο να θεωρήσουμε ‘οπερέτα’ ένα πραξικόπημα που άφησε πίσω τριακόσιους νεκρούς (…) Είχε αρκετά μεγάλη έκταση, αλλά το βέβαιο είναι πως το πραξικόπημα αυτό βασιζόταν σε παλιά εγχειρίδια, σε παλιές μεθόδους». Σταχυολογώντας στοιχεία που το οδήγησαν σε αποτυχία, ο κ. Ράπτης ανέφερε ως παράδειγμα πως, σε  αυτές τις περιπτώσεις, «δεν αφήνεις να σου ξεφύγει η κεφαλή της εξουσίας».

«Μόνο η Αδελφότητα του Γκιουλέν; Δεν το φαντάζομαι» 

Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γέμιζαν οι πλατείες από κόσμο που κινητοποιήθηκε μέσω των social media, πρόσθεσε ο αναλυτής, διερωτώμενος: «Ποιος στρατός κληρωτών, με αυτά τα 18χρονα παιδιά που είδαμε, θα μπορούσε να δαμάσει όσους γέμιζαν πλατείες;»   
    
Αναλύοντας την κατάσταση που «γέννησε» ένα τέτοιο πραξικόπημα, ο κ. Ράπτης παρατήρησε:

«Στην Τουρκία η σφοδρότερη σύγκρουση γίνεται μεταξύ ισλαμιστών, αλλά διαφορετικές πτέρυγες,  με πολύ διαφορετικές επιλογές δρουν και στο στρατόπεδο των κεμαλιστών (…). Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το πραξικόπημα ήταν έργο μόνο της Αδελφότητας του Γκιουλέν. Θεωρώ βέβαιο πως υπήρξε εμπλοκή κεμαλιστών».

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ο αναλυτής – αρθρογράφος, «τώρα ο Ερντογάν ξέρει ότι χρωστά την επιβίωσή του στους κεμαλικούς του στρατεύματος» που δεν συντάχθηκαν με τους πραξικοπηματίες, «όπως το γνωρίζουν και οι ίδιοι», με όσα αυτή η… διπλή επίγνωση σημαίνει.

«Πολλές και απότομες οι στροφές του Ερντογάν»   

Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, είναι «πολλές και απότομες οι στροφές που παίρνει ο Ερντογάν», καθώς ενεργεί ανά πάσα στιγμή «με κριτήριο την πολιτική του επιβίωση». Πρόσθεσε ότι μοιραία προκαλούν αντιδράσεις και δυσφορία αυτές οι στροφές, όπως ήταν η συγγνώμη την οποία ουσιαστικά ζήτησε η Άγκυρα από τη Μόσχα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά και η απόπειρα προσέγγισης με το Ισραήλ.

Στη δεύτερη περίπτωση, σημείωσε ο κ. Ράπτης, ο Τούρκος ηγέτης έφθασε μέχρι το σημείο να κατηγορήσει την ισλαμική οργάνωση που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία  για την δια θαλάσσης αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Τόνισε ακόμη:

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί να δούμε να γίνονται τερατώδη πράγματα, τα  βλέπουμε ήδη, που θα δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Ερντογάν είναι πλέον πανίσχυρος. Η σταθερότητα όμως δεν επέρχεται εύκολα». Αντιθέτως, τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα, των οικονομικών συμπεριλαμβανομένων, πρόσθεσε.   

Χαρακτηριστικά ο κ. Ράπτης ανέφερε ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι σημαίνει και συμβολικά σε μία χώρα με τις παραδόσεις της Τουρκίας, «να εξευτελίζονται, να μαστιγώνονται, να γυμνώνονται στρατιώτες».

Οι προδιαγεγραμμένες εκκαθαρίσεις και το Μετοχικό Ταμείο

Όπως επεσήμανε ο αναλυτής και αρθρογράφος, πολλές από τις «εκκαθαρίσεις» στελεχών του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες τώρα συντελούνται, ήταν προδιαγεγραμμένες. Πρόσθεσε μάλιστα πως το πραξικόπημα έγινε έτσι, εσπευσμένα, συν τοις άλλοις για να προλάβουν οι πραξικοπηματίες αυτές ακριβώς τις «εκκαθαρίσεις» στελεχών μη αρεστών στον Ερντογάν.

Ο κ. Ράπτης ανέφερε και την -  όχι πολύ γνωστή, στην Ελλάδα-  υπόθεση του Μετοχικού Ταμείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Όπως είπε, το Ταμείο αυτό αποσπάστηκε από τα χέρια του στρατού και τέθηκε υπό πολιτικό έλεγχο, με τις φήμες να διατείνονται πως οδεύει προς συρρίκνωση ή και ιδιωτικοποίηση.

«Το Ταμείο είναι από τους μεγαλύτερους καπιταλιστές στην Τουρκία» είπε ο κ. Ραπτης, γνωστοποιώντας ότι συνδέεται με 80 εταιρείες, σε 19 διαφορετικές χώρες. Σε αυτό το Ταμείο χρωστούν οι απόστρατοι τα υψηλά «εφ’ άπαξ» και τα καλά σπίτια τους, επεσήμανε. Και πρόσθεσε: «Αν ήμουν Τούρκος στρατιωτικός θα είχα σοβαρούς λόγους να δυσανασχετώ και μόνο για την εξέλιξη με αυτό το Ταμείο». 
 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)