to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Η σημασία της ψήφου του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ουγγαρίας

  13.09.2018 - 10:07

  Το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε, με την απαιτούμενη πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, την εκκίνηση διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας για παραβίαση του κράτους δικαίου και των ιδρυτικών αρχών της Ε.Ε. είναι πρωτοφανές, αλλά ταυτοχρόνως αναμενόμενο και εν πολλοίς συμβολικό.
 • Ισχυρότερος Ερντογάν σε όλο και πιο αδύναμη Τουρκία

  25.06.2018 - 16:58

  Θρίαμβος ή φάρσα; Το κατάλληλο λεξιλόγιο για να περιγράψει κανείς το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών ακόμη αναζητείται.
 • Ο Πούτιν ήδη μετρά πολιτικά κέρδη από το Μουντιάλ

  20.06.2018 - 15:42

  Ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν δεν είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που έσπευσε για το Μουντιάλ στη Ρωσία Οι επικεφαλής των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών παρίστανται σχεδόν άπαντες ενώ δεν λείπουν και οι εκπρόσωποι του πλανητικού Νότου. Εάν δε υπάρξουν οι ανάλογες αγωνιστικές εξελίξεις, στα θεωρεία θα εμφανιστούν ακόμη και ηγέτες χωρών της Ε.Ε.: ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να το πράξει εάν η Εθνική Γαλλία προκριθεί στον τελικό – και η Άγκελα Μέρκελ πολύ δύσκολα θα αντισταθεί εάν την αντίστοιχη τύχη έχει η Εθνική Γερμανίας.
 • Η Δύση σπαράσσεται - η Ανατολή συσπειρώνεται

  11.06.2018 - 17:40

  Από την άλλη πλευρά, η Σύνοδος της G7 στο Σαρλεβουά του Καναδά εικονογραφεί τις διαιρέσεις και την κατήφεια του κόσμου της "Δύσης”, με τον Τραμπ να ταπεινώνει συστηματικά τους συμμάχους του, να προβοκάρει προκαταβολικά τη διοργάνωση προτείνοντας την επιστροφή στο σχήμα της G8 με συμμετοχή και της Ρωσίας, να αποσύρει την υπογραφή του από το τελικό ανακοινωθέν εν μέσω μύδρων για τον προεδρεύοντα Τζάστιν Τριντό, να αποχωρεί πρόωρα για την κρίσιμη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη (δείχνοντας ότι και αυτός έχει στραμμένο το νου του στην Ασία).
 • Ο Πάπας δεν "ευλογεί" την κυβέρνηση Κόντε

  08.06.2018 - 13:46

  Ο δεύτερος λόγος για την ψυχρότητα της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας απέναντι στην κυβέρνηση Κόντε είναι η υπαγορευμένη από τη Λέγκα στροφή σε μιαν αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, την ώρα που η εκκλησιαστική διδασκαλία δίνει βαρύτητα στην υποδοχή και ενσωμάτωση όσων σε κατάσταση ανάγκης χτυπούν την πόρτα των ευρωπαϊκών κοινωνιών (πρβ. και την παλαιότερη συμβολική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο).
 • Οι λόγοι της ξαφνικής επιδείνωσης του κλίματος με τη Βόρεια Κορέα

  17.05.2018 - 13:16

  Πρόκειται για τριβές οι οποίες προκύπτουν λόγω μιας θεμελιώδους παρεξήγησης των στόχων της Πιονγκγιάνγκ και των αιτίων που την οδήγησαν στην επιλογή της διπλωματικής οδού. Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ότι η δική του αποφασιστική στάση (επιβολή κυρώσεων, απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης) είναι που έκαμψε τον Κιμ. Αντιθέτως η ίδια η Βόρεια Κορέα θεωρεί ότι τα πράγματα διευκολύνθηκαν από την τελειοποίηση των τεχνολογικών της δυνατοτήτων και την είσοδό της στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων (η οποία και εξουδετερώνει τις απειλές Τραμπ).
 • Η γέφυρα των ονείρων του Πούτιν

  16.05.2018 - 19:10

  "Η κατασκευή της γέφυρας έχει ως στόχο να συνεχιστεί η εξαναγκαστική ενσωμάτωση της χερσονήσου που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία και η απομόνωσή της από την Ουκρανία, της οποίας εξακολουθεί να αποτελεί μέρος", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
 • Πώς θα επηρεαστεί η Τουρκία από τις κυρώσεις κατά του Ιράν

  14.05.2018 - 18:43

  Ίσως πάλι, κυριότερη πηγή ανησυχίας της τουρκικής πλευράς να είναι ότι αυτή τη φορά οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα είναι εξίσου διατεθειμένες να κάνουν τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις των κυρώσεων προς το Ιράν. Αντίθετα, στο καθεστώς μέχρι το 2015, η Τουρκία λειτουργούσε κατεξοχήν ως ενδιάμεσος σε αρκετές συναλλαγές της Τεχεράνης με το εξωτερικό. Τώρα είναι πιθανό η Τουρκία να μη χαίρει της ίδιας ανοχής από αμερικανικής πλευράς και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τις ιρανοτουρκικές οικονομικές σχέσεις.
 • Αγώνας δρόμου οι εκλογές για τον Ερντογάν

  02.05.2018 - 19:48

  Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουλίου στην Τουρκία προκηρύχθηκαν πρόωρα και αιφνιδιαστικά προκειμένου να παραλύσουν τις αντιστάσεις των πολιτικών ανταγωνιστών του Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως όμως για να προλάβουν όσα απεργάζονται οι αόρατοι και ισχυρότεροι εχθροί του, δηλαδή οι αγορές.
 • Η τουρκική αντιπολίτευση δεν βρίσκει κοινό βηματισμό

  26.04.2018 - 16:18

  Τα αλλεπάλληλα πολιτικά ραντεβού της Τετάρτης έδειξαν ότι δεν είναι δυνατή η στοίχιση των διαφορετικών αντιπάλων του Ερντογάν πίσω από μία και μόνη υποψηφιότητα, η οποία φημολογούνταν εντόνως ότι θα μπορούσε να είναι αυτή του συνιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος και πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, όπως προτείνει το εξωκοινοβουλευτικό ισλαμιστικό κόμμα Saadet.
 • Ψυχροπολεμικές εντάσεις πάνω από το Φανάρι

  23.04.2018 - 17:45

  Ειδικά, στους αμερικανικούς κύκλους χάραξης πολιτικής είναι εμφανές το άγχος να υψωθούν τείχη ανάμεσα στην ισχυρότατη Εκκλησία της Ρωσίας και τους Ορθοδόξους των λοιπών χωρών, ιδίως των ευρωατλαντικών. Πρόσφατα μόλις το γνωστό Ινστιτούτο Pew αισθάνθηκε για πρώτη φορά την ανάγκη να διεξαγάγει δημοσκοπική έρευνα σχετικά με τις αντιλήψεις των Ορθοδόξων, όπου μεταξύ διαφόρων ερωτημάτων που φανέρωναν ελλιπή γνώση του αντικειμένου, ζητούνταν από τους ερωτώμενους να αναφέρουν αν θεωρούν ως ανώτατη εκκλησιαστική τους αρχή τον Κωνσταντινουπόλεως, τον Μόσχας ή άλλον ιεράρχη.
 • Πρόωρες εκλογές: το νέο τέχνασμα του Ερντογάν

  18.04.2018 - 20:07

  Τίποτε δεν ανταμείβει πολιτικά όσο η διαρκής αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού - Μετά την μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε να επιτρέπει τη σύναψη συμμαχιών, τώρα προετοιμάζεται η επίσπευση των επόμενων εκλογών - Τον "λαγό" ανέλαβε και σε αυτή την περίπτωση να βγάλει ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Σελίδες

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)