to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 26.10.2017

Πολιτική

Το ιστορικό της κόντρας Γεωργιάδη-Παπακώστα και η «fast track» μετατροπή της ΝΔ σε ΛΑΟΣ

Η «καρατόμηση» της Κατερίνας Παπακώστα και το χρονικό της κόντρας της με τον ακροδεξιό αντιπρόεδρο


«Είναι αδόκιμο να λέμε τη ΝΔ Κεντροδεξιά. Είναι συγκυριακό που Δεξιά και Κέντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κόμμα»: Σε αυτά τα λόγια του αντιπροέδρου της ΝΔ (και «προσωπική επιλογή» του Κυρ. Μητσοτάκη) συμπυκνώνεται το ακροδεξιάς κοπής δόγμα της ΝΔ η οποία, υπό την επιρροή του Αδ. Γεωργιάδη, μετατρέπεται ταχύτατα σε ΛΑΟΣ, έχοντας ξεμείνει από συγκροτημένο αντιπολιτευτικό σχέδιο. 

Η μεταστροφή αυτή επισφραγίζεται και από την αποπομπή απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα της «καραμανλικής» Κατερίνας Παπακώστα η οποία «τόλμησε» να αποδοκιμάσει την επίθεση Γεωργιάδη στον Καμμένο και να διαφοροποιηθεί, για ακόμα μία φορά, από τη «σκληρή» γραμμή του αντιπροέδρου.

Το ποτήρι ξεχείλισε καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο στέλεχος αμφισβητεί την κατεύθυνση του αντιπροέδρου, κατεύθυνση που, όπως φοβούνται πολλοί στο υπό αναβρασμό εσωτερικό της ΝΔ, στο βάθος της έχει τον ακραίο συντηρητισμό του ΛΑΟΣ.

Θυμίζουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, «κάλυψε» πλήρως τον Αδ. Γεωργιάδη όταν, τον περασμένο Απρίλιο «καρατόμησε» την Παπακώστα  από αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ επειδή ζήτησε την παραίτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, ενόψει της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Και την αντικατέστησε στέλεχος που δεν προέρχεται από τα «σπλάχνα» της «γαλάζιας» παράταξης»: ο Ι. Φωτήλας, «μεταγραφή» από το Ποτάμι!

Είχε προηγηθεί, συνέντευξή του αντιπροέδρου της ΝΔ στην Real News, μέσω της οποίας είχε δηλώσει, ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε με σκοπό την προσωπική σπίλωση του ιδίου, του Μ. Βορίδη και του Ανδρ. Λοβέρδου.

Τον επόμενο μήνα, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η Παπακώστα επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από την στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη. Σε όσους παρακολουθούν τα της Πειραιώς είναι γνωστό ότι υπήρχαν εξ αρχής διαφωνίες στη στρατηγική της ηγετικής ομάδας, η οποία επένδυσε τότε στην καταστροφολογία και στο διαρκές αίτημα για εκλογές. Τώρα πια που αυτή η στρατηγική έχει ηττηθεί εν τοις πράγμασι και... η κυβέρνηση δεν έχει πέσει, αυτές οι φωνές στη ΝΔ γίνονται πιο έντονες και μάλλον, πρέπει να φιμώνονται. 

Η «ένταση», βέβαια, μεταξύ Παπακώστα και Γεωργιάδη έχει ακόμα μεγαλύτερο βάθος και παρελθόν:

Τον Φεβρουάριο του 2012 και συγκεκριμένα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσαν μετά τη συνάντησή τους με τον Αντώνη Σαμαρά, την προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία. Αρκετοί βουλευτές της παράταξης δυσφόρησαν έντονα. Μία εξ αυτών ήταν και η Κατερίνα Παπακώστα (βουλεύτρια Β' Αθήνας). Στον πρώτο ανασχηματισμό του 2013 η Παπακώστα δεν αποτέλεσε επιλογή του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τοποθέτησε τον Άδωνη Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Υγείας. Το όνομα της ακούγονταν έντονα για τη θέση της υφυπουργού Υγείας την οποία είχε απορρίψει η Σοφία Βούλτεψη αλλά μετά από «καραμπόλες» δόθηκε στην Ζέττα Μακρή. Η Παπακώστα «έδειξε» προς την πλευρά του Γεωργιάδη ως υπαίτιου για τη μη αξιοποίηση της ενώ το καλοκαίρι του 2014 όταν ο Σαμαράς αποφάσισε να της αναθέσει το υφυπουργείο με υπουργό τον Μάκη Βορίδη, ήταν η σειρά του Γεωργιάδη να διαμαρτυρηθεί.

Έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2013, μια από τις πρώτες κινήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, με την ιδιότητά του ως υπουργού Υγείας, ήταν η επαναφορά της κατάπτυστης Υγειονομικής Διάταξης ΥΓ/39Α Λοβέρδου (ΦΕΚ 1652/Β ́/4.7.2013) και αυτό παρότι η χώρα μας είχε κατηγορηθεί από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθόσον το 2012 είχε οδηγήσει οροθετικές γυναίκες – χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών και θύματα trafficking- σε συλλήψεις, αναγκαστικές εξετάσεις, φυλάκιση και εν τέλει συνεχή διαπόμπευση. Είχε προηγηθεί, η προ δύο μηνών (ΦΕΚ 1085/Β/30-4-13) κατάργηση της από την τέως υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη (πρόσκεινταν στην ΔΗΜΑΡ), γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει, την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος με μία οργισμένη ανακοίνωση (16/05/2013), είχε αναρωτηθεί εάν η υφυπουργός είχε την αρμοδιότητα να καταργεί υγειονομικές διατάξεις, αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον Υπουργό Υγείας, για να συμπληρώσει ότι: «Το ουσιαστικό πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το κεφαλαιώδες πολιτικό θέμα που εγείρει η συγκεκριμένη απόφαση είναι ο αφοπλισμός του Υπουργείου Υγείας από το θεσμικό του οπλοστάσιο στη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιορισμού των συνεπειών της παράνομης μετανάστευσης και των συναφών θεμάτων». Εν τέλει, η διάταξη καταργήθηκε, τον Απρίλιο του 2015 (ΦΕΚ 627 Β'/17.4.2015) υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εσωκομματικές κάλπες του 2015-2016 η Παπακώστα στήριξε ανοιχτά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τον Ιανουάριο όμως του 2016, ο Κ. Μητσοτάκης, κερδίζει την προεδρία του κόμματος, παρότι στον πρώτο γύρο ήταν πίσω 11,3 μονάδες από τον κ. Μεϊμαράκη. Είχε προηγηθεί δήλωση του Α.Γεωργιάδη, (που πήρε την τελευταία θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας), ότι στον δεύτερο γύρο, στηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη. «Άδωνι σε ευχαριστώ!», ήταν η απάντηση μέσω tweet του Κ.Μητσοτάκη, τονίζοντας πως με τον Α. Γεωργιάδη μοιράζονται το ίδιο πάθος για να κάνουν τη Νέα Δημοκρατία «μεγάλη». Το «τίμημα» βέβαια, για την ΝΔ, ήταν ότι Κυριάκος, μπροστά στο στόχο να γίνει αρχηγός, «αγόρασε» ακριβά τη στήριξη για το δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας του την αντιπροεδρία. Πηγές της ΝΔ, αναφέρουν ότι «ο έτερος υποψήφιος, ο Β. Μεϊμαράκης, δεν ήταν επιρρεπής σε τέτοιου είδους ντιλ. Η αλήθεια είναι ότι ο Α. Γεωργιάδης πριν από το ντιλ του με τον Κ. Μητσοτάκη, είχε επιχειρήσει να «πουλήσει» το 10% που πήρε στις εσωκομματικές στον Β. Μεϊμαράκη ως αντάλλαγμα την αντιπροεδρία, την οποία ουδέποτε θα έδινε ο παραταξιακός Μεϊμαράκης, θεωρώντας ότι ήταν «ιεροσυλία» για την παράταξη, ο «χθεσινός» Α. Γεωργιάδης, ο οποίος τρία χρόνια πριν ως βουλευτής του ΛΑΟΣ έβριζε τη ΝΔ, να γίνει Αντιπρόεδρος του κόμματος».


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζει τον "αποκεφαλισμό" Παπακώστα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)