to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:51 | 30.10.2013

Διεθνή

Το Ισραήλ τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις: ελευθέρωσε 26 κρατούμενους κι αμέσως ανήγγειλε νέους εποικισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σχέδια για την οικοδόμηση εκατοντάδων νέων κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ λίγες μόνο ώρες μετά την απελευθέρωση ομάδας 26 παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.


Το Ισραήλ απελευθέρωσε τη χθεσινή νύχτα νέα ομάδα 26 παλαιστινίων κρατουμένων στο πλαίσιο των δύσκολων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Ωστόσο ταυτόχρονα η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να επιταχύνει την εποικιστική δραστηριότητα ανακοινώνοντας την ανέγερση 1.500 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

21 κρατούμενοι επέστρεψαν στη Δυτική Όχθη, 5 στη Γάζα

Οι κρατούμενοι αναχώρησαν από την ισραηλινή φυλακή του Οφερ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, λίγο μετά τη 01.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), για να επιβιβαστούν σε δύο λεωφορεία: μια ομάδα 21 κρατουμένων αφέθηκε ελεύθερη στο πέρασμα Μπεϊτούνα στη Δυτική Όχθη, ενώ την ίδια ώρα πέντε ακόμη φυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο πέρασμα Ερέζ στη Λωρίδα της Γάζας όπου επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της Γάζας.

Embedded image permalink

Η υποδοχή των κρατουμένων στο Έρετς, το συνοριακό πέρασμα Γάζας-Ισραήλ (πηγή: 

Οι πρώην κρατούμενοι έγιναν δεκτοί ως ήρωες του παλαιστινιακού ζητήματος από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τις οικογένειές τους στην Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο Αμπάς τόνισε ότι η επόμενη ομάδα κρατουμένων θα απελευθερωθεί σε δύο μήνες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία όσο έστω κι ένας Παλαιστίνιος παραμένει κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές.

Embedded image permalink

Η λεζάντα στη φωτογραφία αυτή, από το , αναφέρει: Ύστερα από 25 χρόνια, ο Musa Ezat θα κοιμηθεί απόψε σπίτι του

Οι 26 Παλαιστίνιοι, που είχαν φυλακιστεί πριν από τις συμφωνίες του Οσλο το 1993, είχαν καταδικαστεί σχεδόν όλοι τους σε ποινές ισόβιας κάθειρξης για τις δολοφονίες Ισραηλινών πριν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες Οι κρατούμενοι αυτοί είχαν ήδη μείνει στη φυλακή από 19 έως 28 χρόνια.

Ο μακροβιότερος κρατούμενος ήταν ο Ισα Αμπεντ Ράμπο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δύο φοιτητών  στη νότια Ιερουσαλήμ τον Οκτώβριο του 1984.

Aς σημειωθεί πάντως, πως - όπως μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ όπως η Χααρέτζ- η προσπάθεια της παλαιστινιακής ηγεσίας να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην απελευθέρωση των 26 κρατουμένων δεν συγκινεί τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που στενάζει υπό το βάρος της φτώχειας, της κατάστασης στη Συρία και της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας και των επεκτεινόμενων εποικισμών.

Το σχετικό δημοσίευμα της ισραηλινής Χααρέτζ: «Λίγη χαρά στη Δυτική Όχθη για την απελευθέρωση των κρατουμένων»

Ο κατάλογος των ονομάτων των φυλακισμένων δημοσιοποιήθηκε 48 ώρες πριν από την απελευθέρωσή τους, ώστε να επιτραπεί στις οικογένειες των θυμάτων να υποβάλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ένσταση κατά της απελευθέρωσης. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση μιας ομάδας οικογενειών των θυμάτων.

"Η απόφαση της απελευθέρωσης των φυλακισμένων είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω. Είναι άδικη, καθώς οι τρομοκράτες αυτοί απελευθερώνονται πριν εκτίσουν την ποινή τους. Η καρδιά μου είναι στις οικογένειες που πενθούν", δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.

Δύο ημέρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στις 30 Ιουλίου ο Νετανιάχου είχε δεχτεί να επιτρέψει την απελευθέρωση 104 παλαιστινίων κρατουμένων, σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημείωναν οι διαπραγματεύσεις.

Το πρώτο κύμα της απελευθέρωσης κρατουμένων, το οποίο αφορούσε 26 Παλαιστίνιους, έλαβε χώρα στις 13 Αυγούστου.

Ο Νετανιάχου εξήγησε ότι έπρεπε να "ληφθεί υπόψη το βάρος της πραγματικότητας", εννοώντας τη δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση κρατουμένων ώστε να επαναληφθεί ο διάλογος με τους Παλαιστίνιους.

"Είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε ένα δύσκολο διεθνές μέτωπο", τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησής του -- μερικά από τα οποία διαφωνούν πλήρως με την απελευθέρωση των "παλαιστινίων τρομοκρατών".

Κι αμέσως μετά, ανακοίνωση για 1.500 νέες κατοικίες στους εποικισμούς

Η ανέγερση των 1.500 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ανακοινώθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση από το Ισραήλ 26 παλαιστινίων κρατουμένων. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, το σχέδιο της ανέγερσης κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εσωτερικών Γκίντεον Σάαρ.

Ramat Shlomo

Ο εποικισμός του Rhamat Slomo

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς τα ισραηλινά ΜΜΕ είχαν ήδη αποκαλύψει ότι ο Νετανιάχου θα συνόδευε την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας παλαιστινίων κρατουμένων με την έγκριση κατασκευής εκατοντάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς προκειμένου να εξευμενίσει τους σκληροπυρηνικούς της πλειοψηφίας του.

Την περασμένη Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης που είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα "συνεχίσει τους προσεχείς μήνες να ανακοινώνει ανεγέρσεις κατοικιών στις συνοικίες των εβραϊκών οικισμών και στην Ιερουσαλήμ", τονίζοντας ότι "οι Αμερικανοί και οι Παλαιστίνιοι ήταν ενήμεροι εκ των προτέρων για τη ρύθμιση αυτή".

«Το Ισραήλ καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία»

Οι παλαιστίνιοι ηγέτες αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι δέχτηκαν την κατασκευή νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων.

"Η δημιουργία συσχετισμού ανάμεσα στην απελευθέρωση μιας νέας ομάδας φυλακισμένων και στην ανακοίνωση της ανέγερσης χιλιάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν πριν από τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο διαπραγματευτής Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). Οι παλαιστίνιοι διαπραγματευτές δηλώνουν ότι η συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, την οποία καταδικάζει η διεθνής κοινότητα και ήταν η αιτία για την διακοπή των προηγούμενων διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2010, "καταστρέφει την ειρηνευτική διαδικασία".

Τον Αύγουστο, οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την κατασκευή τουλάχιστον 2.000 οικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, την παραμονή ενός γύρου διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Οι τελευταίοι προειδοποίησαν τότε για πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Τον Μάρτιο του 2010, η ανακοίνωση από το Ισραήλ της κατασκευής 1.600 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο --έναν εβραϊκό οικισμό που αναπτύχθηκε στον ανατολικό τομέα της Ιερουσαλήμ, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Άραβες, και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967-- την ώρα που ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποιούσε επίσκεψη στην περιοχή, είχε προκαλέσει πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών και οργή στους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, οι Νετανιάχου και Σάαρ ενέκριναν επίσης δύο ακόμη οικιστικά σχέδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ: την κατασκευή τουριστικού και αρχαιολογικού κέντρου ακριβώς έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης και ενός εθνικού πάρκου στις πλαγιές του όρους Eρμών.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, Haaretz, Imemc.

H σχετική είδηση πριν την απελευθέρωση των μακροχρόνια φυλακισμένων Παλαιστινίων, χθες αργά το βράδυ:

Μετά από 19 ως 28 χρόνια φυλακή: το Ισραήλ θα απελευθερώσει 26 παλαιστίνιους κρατούμενους

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)