to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:51 | 29.10.2013

Διεθνή

Μετά από 19 ως 28 χρόνια φυλακή: το Ισραήλ θα απελευθερώσει 26 παλαιστίνιους κρατούμενους

Πανηγυρισμοί στη Ραμάλα από συγγενείς και φίλους των 26 που είχαν φυλακισθεί πριν από τις Συμφωνίες του Όσλο το μακρινό 1993


Οι 26 κρατούμενοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης είναι σε εξέλιξη πανηγυρισμοί από συγγενείς και φίλους, όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες στο Twitter. Στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι, οι 137 εξ αυτών χωρίς να τους έχει αποδοθεί κατηγορία. Ανάμεσά τους βρίσκονται 12 γυναίκες και 180 παιδιά.

Είναι η δεύτερη φορά από τον Αύγουστο που το Ισραήλ προχωρά σε απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων, οπότε είχε απελευθερώσει επίσης 26 κρατούμενους. Ο συνολικός αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 104, σε μια κίνηση που εντάσσεται στα πλαίσια αναθέρμανσης των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.

Embedded image permalink

Συγγενής του Ha'za Sa'ad, φυλακισμένου από το 1985, πανηγυρίζει χορεύοντας με φύλλα χένας στο κεφάλι, στη Ραμάλα το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 2013. (Πηγή: Rania Zabaneh)

Αύγουστος του 2013: Μια κοπέλα από τη Δυτ. Όχθη ανεμίζει την παλαιστινιακή σημαία περιμένοντας έξω από ισραηλινές φυλακές την απελευθέρωση 26 παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, που αναγγέλθηκε προχθές με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του γραφείου του  ισραηλινού πρωθυπουργού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ αποτελεί και κύρια είδηση στα μεγάλα ισραηλινά ΜΜΕ (δείτε εδώ τις σχετικές αναφορές της Haaretz).

Embedded image permalink

Άποψη των πανηγυρισμών στη Ραμάλα ενόψει της αποφυλάκισης των 26 παλαιστινίων μακροχρόνια κρατούμενων. (Πηγή: Rania Zabaneh)

Από τους 26 φυλακισμένους, οι 21 θα επιστρέψουν στη Δυτική Όχθη και 5 στη Λωρίδα της Γάζας, που δέχτηκε αεροπορικά πλήγματα τη Δευτέρα από ισραηλινά αεροσκάφη.

H απελευθέρωση των κρατουμένων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θα λάβει χώρα σε λίγο, μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας και Παλαιστίνης)

Το σχετικό hashtag στο Twitter: - Πληροφορίες από BBC, Haaretz και Maan

Σχετικά:

Κι άλλα κομμένα δέντρα, κι άλλες διαπραγματεύσεις

Ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)