to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η μπάλα Μητσοτάκη στην εξέδρα

Με συνεχείς προσπάθειες δυσφήμισης της χώρας και της ελληνική οικονομίας, με καθημερινά επαναλαμβανόμενες προτάσεις για προσφυγή στις κάλπες και χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Μοσχάτου με στάση για καφέ, επίσκεψη σε κουρείο και ολίγον ποδοσφαιράκι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα...


Με τα συστημικά ΜΜΕ πιστά στο πλευρό της, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπαθούν (μάλλον ανεπιτυχώς) με κάθε μέσο να αποφύγουν τη συζήτηση για τα ζητήματα που τίθενται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Με δηλώσεις δυσφήμισης της χώρας και της ελληνική οικονομίας και κορώνες περί «βιομηχανίας διώξεων», αλλά και λάιφ στάιλ περιπάτους του «λαοφιλούς» αρχηγού, η Ν.Δ. αποδεικνύεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συγκυρίας.

Το διπολικό σχήμα αντιπαράθεσης και η μπάλα στον ...ορμπανισμό

Το πολιτικό σκηνικό έχει ήδη διαμορφωθεί στη βάση των δύο προγραμματικών προτάσεων και είναι σαφώς διπολικό. Πρόκειται για σύγκρουση δυο ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων και προταγμάτων, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας και τη ζωή των πολιτών για τα επόμενα χρόνια.

Ο ένας πόλος υπό τη ΝΔ έρχεται να υπηρετήσει τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού. Στον πολιτικό της λόγο και τις προγραμματικές της θέσεις η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί τη λογική των μνημονίων, προβάλλοντας εκ νέου ένα άγριο, αγοραίο, αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό. Αυτή η λογική, όμως, είναι που απέρριψε ο ελληνικός λαός το 2015, ως καταστροφική για τον κόσμο της εργασίας και τις ανάγκες του.

Ταυτόχρονα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφουν το τιμόνι όλο και πιο ακροδεξιά, με εμφυλιοπολεμικές ρήσεις και απόψεις που οδηγούν το κόμμα ολοταχώς στον ορμπανισμό.

Ο άλλος πόλος υπό τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την υποστήριξη μιας δίκαιης παραγωγικής και με οικολογικό πρόσημο βιώσιμης ανάπτυξης με δίκαια κατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που έπληξε η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές. Οι προγραμματικές θέσεις προβλέπουν στήριξη του κόσμου της εργασίας και των δικαιωμάτων του. Στήριξη των μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Ταυτόχρονα υπερασπίζεται το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά. 

Σε αντίθεση με τις ακροδεξιές αντιλήψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει εμπράκτως την εμπέδωση και διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, την ισονομία των πολιτών ανεξάρτητα από την καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις εισόδημα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η εξωτερική πολιτική και η μπάλα στον ...Βουκεφάλα

Τη στιγμή που η κυβέρνηση λαμβάνει πλήθος πρωτοβουλιών για τη χάραξη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που αναδεικνύει την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, η Ν.Δ. κλείνει τα μάτια, σέρνεται στην εθνικιστική τακτική Σαμαρά στο Μακεδονικό και αρνείται ότι πρέπει να διευθετηθεί μια διένεξη ενός τετάρτου του αιώνα. Στον αντίποδα της ανερμάτιστης πολιτικής της, η Συμφωνία των Πρεσπών προχωρά κανονικά και σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Το ακροδεξιό κίνημα για το Μακεδονικό, παρά τη λυσσασμένη υποστήριξη από τα συστημικά ΜΜΕ, οδηγείται σε διάλυση και μαζί ακόμα μια ελπίδα της Ν.Δ. για αποσταθεροποίηση.

Σκάνδαλα και η μπάλα στη ...σκευωρία

Εκνευρισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ εν όψει της κατάθεσης του πορίσματος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, στο οποίο θα συνοψίζονται οι διαδικασίες δεκαοκτώ μηνών.

Πανικός στα όρια της υστερίας, πριν ακόμα μαθευτεί τι περιέχει το πόρισμα για τις υποθέσεις που εξετάστηκαν. Κραυγές για «σκευωρία» και «βιομηχανία προεκλογικών διώξεων», απειλές για αντίποινα και «αποκαλύψεις» για κυβερνητικά σκάνδαλα, από όσους οφείλουν ακόμα εξηγήσεις στον λαό για τις τρύπες εκατομμυρίων, τα «χαμένα» στικάκια, τις λίστες του μαύρου χρήματος. Με την τακτική τους αυτή το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδεικνύουν ότι  πίστευαν πως θα κυβερνούν για πάντα και έτσι οι υπεύθυνοι για τις ρεμούλες και τα σκάνδαλα θα έμεναν στο απυρόβλητο.

Συνταγματική αναθεώρηση και η μπάλα ...στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η Ν.Δ. αρχικώς χαρακτήρισε τη συνταγματική αναθεώρηση «επικοινωνιακό τέχνασμα» της κυβέρνησης και διεμήνυσε ότι θα απέχει από τη συζήτηση. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα, βέβαια, το άρθρο περί ευθύνης υπουργών να διατηρηθεί για άλλα οκτώ χρόνια ή να αναθεωρηθεί χωρίς τη δική της συμμετοχή, δεδομένου ότι τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία με αιχμή την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν και επίσημα την ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης, την ώρα που η όλη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι παλινωδίες της απέδειξαν περίτρανα την αδυναμία της να τοποθετηθεί πάνω σε σοβαρά θεσμικά ζητήματα.

Η Ν.Δ. σύρεται στη συζήτηση με βασική επιδίωξη τη μετατροπή της δημόσιας εκπαίδευσης σε εμπορεύσιμη υπηρεσία. Προσέρχεται στον διάλογο με κεντρικό στόχο να υπερασπιστεί το δικαίωμα των επιχειρηματιών να μπουν στο εμπόριο πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την κατάργηση του άρθρου 16, υπηρετώντας το σχέδιό της για απορρύθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Επίσης, παραμένει αδιάλλακτη η στάση της που περιλαμβάνει την προστασία των επενδύσεων από κάθε περιβαλλοντικό και χωροταξικό περιορισμό και από κάθε νομοθεσία που κατοχυρώνει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και τη διατήρηση του σημερινού αναχρονιστικού πλαισίου των σχέσεων της Εκκλησίας με το κράτος -στάση που τροφοδοτεί την ακροδεξιά δεξαμενή ψήφων της Ν.Δ.

Η μπάλα στα δύσκολα

Η αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια στηρίχτηκε στο δόγμα ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Δυστυχώς (μόνο γι' αυτήν) έχασε την ατζέντα. Οι ελπίδες της να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση δεν καρποφόρησαν. Είναι τώρα πια αντιμέτωπη με την ψήφιση των μέτρων της ΔΕΘ και την οριστική ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

«Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του "τέταρτου Μνημονίου" που μας λένε ότι υπογράψαμε ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα» είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε «όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, παρά μόνο μέτρα. Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με έναν προϋπολογισμό όπου δεν θα υπάρχουν μέτρα, παρά μόνο αντίμετρα».

ΥΓ.: Δεν μένει παρά να παρακαλέσουν του θεσμούς που αρνούνται να τους κάνουν το χατίρι με τις συντάξεις, να αλλάξουν στάση και να τους προσέφερε ακόμα λίγη κοινωνική δυσαρέσκεια προς εκμετάλλευση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)