to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 26.10.2016

Διεθνή

Ο ιρακινός στρατός προελαύνει - Ο ΟΗΕ καταγγέλλει μαζικούς φόνους από το ISIS γύρω από τη Μοσούλη (συνεχής ενημέρωση)

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τη Μοσούλη και πολλοί τζιχαντιστές έχουν εγκαταλείψει την πόλη και έχουν αναδιπλωθεί σε οχυρωμένες θέσεις στη δυτική όχθη του Τίγρη, σύμφωνα με κατοίκους και αμερικανούς αξιωματούχους - Οι κάτοικοι της Μοσούλης έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε τηλεόραση ή στο διαδίκτυο, όμως λένε πως ακούν πλέον καθαρά τους κρότους από τις μάχες που διεξάγονται στα μέτωπα προς βορράν και προς ανατολάς. Αναφέρουν επίσης πως αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε χαμηλότερο ύψος απ' ό,τι τις προηγούμενες ημέρες - Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ καλεί τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους να μην παίρνουν εκδίκηση πάνω στους αμάχους και να μεταχειρίζονται τους μαχητές του ΙΚ σύμφωνα με τον νόμο - Συνεχής ενημέρωση


Η επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, του βασικού προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του ιρακινού στρατού, ξένες δυνάμεις και τοπικές ένοπλες πολιτοφυλακές με διαφορετικά, αν όχι αντικρουόμενα συμφέροντα. 

 

Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη ξυρίζουν τα γένια τους καθώς πλησιάζουν οι ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες δεν απέχουν πλέον παρά μερικά χιλιόμετρα από ορισμένα προάστια του προπυργίου των τζιχαντιστών.

«Είδα μέλη του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και η εμφάνισή τους έχει αλλάξει εντελώς», είπε ένας κάτοικος της ανατολικής Μοσούλης με τον οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο. «Έκοψαν τα γένια τους και άλλαξαν αμφίεση» ώστε να αναμιχθούν με τον πληθυσμό, πρόσθεσε αυτός ο πρώην επιχειρηματίας που είπε πως ονομάζεται Αμπού Σαΐφ.

Οι αλλαγές αυτές παρατηρούνται την ώρα που τα επίλεκτα ιρακινά στρατεύματα έχουν πάρει πλέον θέσεις σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από τις ανατολικές συνοικίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, κατά τη δέκατη ημέρα της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει για να ανακαταλάβουν αυτό το προπύργιο του ΙΚ. Το Ρόιτερς μετέδωσε πως περίπου 700 άνθρωποι διέφυγαν νωρίς σήμερα το πρωί από το χωριό Τουμπ Ζάουα που βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές της Μοσούλης.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέβησαν την τελευταία εβδομάδα σε φόνους δεκάδων ανθρώπων γύρω από τη Μοσούλη, το προπύργιό τους στο Ιράκ, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, επικαλούμενος προκαταρκτικές πληροφορίες από πηγές στην περιοχή.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους να μην παίρνουν εκδίκηση πάνω στους αμάχους και να μεταχειρίζονται τους μαχητές του ΙΚ σύμφωνα με τον νόμο.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την εκδίωξη εκατοντάδων ανθρώπων από το Κιρκούκ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του ΙΚ εκεί. Ο Κόλβιλ είπε ότι μπορεί να "περιπλέξουν σημαντικά την ήδη ανησυχητική κατάσταση με τους μαζικούς εκτοπισμούς στην περιοχή».

Διένεξη Άγκυρας - Βαγδάτης για την ανακατάληψη της Μοσούλης

Η Τουρκία υποστηρίζει πως απειλείται από την παρουσία στο βόρειο Ιράκ του Ισλαμικού Κράτους και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η Άγκυρα ζητεί επίμονα να συμμετάσχει στην επίθεση που διεξάγεται εναντίον της Μοσούλης, προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους, κάτι που η Βαγδάτη δεν βλέπει όμως με καλό μάτι.

Συνεχής ενημέρωση από το left.gr:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)