to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 09.10.2017

Διεθνή

Η Μαδρίτη λέει «όχι» σε έρευνα για την αστυνομική βία στο δημοψήφισμα

Απέρριψε το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης


Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ταχεία διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις κατηγορίες σχετικά με αστυνομικές καταχρήσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μουίζνιεκς.

«Η οργάνωση του δημοψηφίσματος αυτού κηρύχθηκε παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο που ζήτησε από τις αρχές να εμποδίσουν κάθε πρωτοβουλία που θα αντίκειται στην απόφαση αυτή», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Ζόιδο Αλβάρεθ στην έγγραφη απάντησή του προς τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ενήργησαν κατά συνετό, προσήκοντα και αναλογικό τρόπο, με στόχο τον σεβασμό του νόμου και στην προστασία των ελευθεριών των πολιτών», προσθέτει ο υπουργός.

«Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί απειλή κατά της συνταγμαιτκής τάξης και της εδαφικής ακεραιότητας που συνιστά η βούληση επιβολής δια της βίας ενός αποσχιστικού σχεδίου», καταλήγει επιμένοντας ότι η Ισπανία υποστηρίζει την δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πλουραλιστικής δημοκρατίας και τις υπερίσχυσης του δικαίου».

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας ζητά έκτακτα μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ, το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας ζήτησε από την ισπανική αστυνομία να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας του κτιρίου του δικαστηρίου σε περίπτωση που οι αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η απόφαση για τη διατύπωση του αιτήματος αυτού προς την ισπανική αστυνομία να συνδράμει την καταλανική αστυνομία που φρουρεί το κτίριο ελήφθη με στόχο να ενισχυθεί η ασφάλεια του κτιρίου και «να διασφαλισθεί η πλήρης και κανονική του λειτουργία» σε περίπτωση κήρυξης ανεξαρτησίας από την Ισπανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)