to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 09.10.2017

Διεθνή

Η Καταλονία θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της - Αντιδρά η Ισπανία

Η ηγεσία της Καταλονίας εμμένει στην απόφασή της για ανεξαρτητοποίηση - "Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί και η εθνική ενότητα θα διαφυλαχθεί", δηλώνει από την άλλη πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι.


* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνέντευξη στο Left.gr: Η ισπανική Αριστερά και το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Δεν κάνει πίσω η Καταλονία

Η Καταλονία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά το δημοψήφισμα, η οποία προβλέπει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εφόσον τα αποτελέσματα καταδείξουν την επικράτηση του «ναι», διαβεβαίωσε ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, την οποία εμείς δεν ονομάζουμε "μονομερή" ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται στο νόμο για το δημοψήφισμα ως μια εφαρμογή των αποτελεσμάτων. Εμείς θα εφαρμόσουμε όσα προβλέπει ο νόμος» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της περιφέρειας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που μεταφορτώθηκαν στον ιστότοπο του δικτύου.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας δηλώνει ότι το 90% και πλέον των πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα κηρύχθηκε παράνομο από τις ισπανικές αρχές και η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 43%.

Ο καταλανικός νόμος που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας θα κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας εντός 48 ωρών αφού η εκλογική επιτροπή της περιοχής επικυρώσει επίσημα την επικράτηση του «ναι».

Δεν κάνει πίσω ούτε η Ισπανία

Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που οργανώθηκε από την αυτονομιστική ηγεσία της Καταλονίας και μία ημέρα μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση της σιωπηλής πλειοψηφίας στην Βαρκελόνη κατά της απόσχισης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος χωρισμού της Ισπανίας, ο Ραχόι απαντά: «Καθόλου. Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί και η εθνική ενότητα θα διαφυλαχθεί. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπει ο νόμος για να το διασφαλίσουμε».

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την ισπανική κυβέρνηση εάν οι αυτονομιστές της Βαρκελόνης προχωρήσουν σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.

«Θα υποστηρίξουμε την απάντηση του κράτους δικαίου απέναντι σε κάθε απόπειρα διάρρηξης της κοινωνικής αρμονίας», δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ισπανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαρκελόνη.

Στήριξη στον Ραχόι από Γερμανία και Γαλλία

Η Άγγελα Μέρκελ μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για την κρίση στην Καταλονία, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να υπογραμμίζει ότι στηρίζει την ενότητα της Ισπανίας, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου.

Την ίδια ημέρα η Μέρκελ συζήτησε για την κρίση στην Καταλονία και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Μίλησε και με τους δύο για την τρέχουσα κατάσταση στην Ισπανία και, κυρίως κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Ραχόι, επανέλαβε τη στήριξή της στην ενότητα της Ισπανίας», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε τρόπους για την ενίσχυση του εσωτερικού διαλόγου στην Ισπανία, στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμα, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη στο Βερολίνο, όμως ο Ζάιμπερτ αρνήθηκε να εικάσει αν θα συζητήσουν για την κρίση στην Καταλονία.

"Η Καταλονία δεν μπορεί να καθορίζεται από το δημοψήφισμα που διοργάνωσε το κίνημα της ανεξαρτησίας μόλις πριν από μια εβδομάδα", δήλωσε η γαλλίδα υπουργός και πρόσθεσε: "Αυτή η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της ισπανικής πολιτικής".

Μια βιαστική απόφαση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας έπειτα από μια τέτοια μονομερή κήρυξη θα ήταν για τη Γαλλία μια φυγή από τις υποχρεώσεις της, πρόσθεσε η Λουαζό.

"Αν επρόκειτο να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία, κάτι το οποίο δεν συζητάται αυτή τη στιγμή, η πιο άμεση επίπτωση θα ήταν να αποχωρούσε αυτόματα η Καταλονία από την ΕΕ", είπε η υπουργός.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Μαδρίτη απέρριψε αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για έρευνα αναφορικά με την αστυνομία βία

 

Διαδηλώσεις κατά της ανεξαρτησίας

Χθες, χιλιάδες Ισπανοί που ζουν στην Καταλονία και σε άλλες περιοχές της χώρας βγήκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της περιφέρειας, μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση που πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

«Ζήτω η Καταλονία! Ζήτω η Ισπανία!» φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας, ένα θέαμα πρωτόγνωρο στην χώρα μετά το τέλος του καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο.

Επιπλέον, η διαδήλωση αυτή ήταν η πρώτη κινητοποίηση κατά της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη μετά την έναρξη της κρίσης. Κεντρικό σύνθημα στα χείλη όλων: «Αρκετά! Ας ξαναβρούμε τη σωφροσύνη μας!».

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν παρέστη στην κινητοποίηση, έστειλε ένα μήνυμα στο Twitter διατυπώνοντας τη στήριξη του στους διαδηλωτές. «Θα προστατεύσουμε την ενότητα της Ισπανίας. Δεν είστε μόνοι» έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Διαδηλώσεις κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το παρόν στην πλατεία έξω από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)