to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 19.11.2013

Κοινωνία

Η κυβερνητική αδιαλλαξία επιτείνει το αδιέξοδο στα ΑΕΙ - Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/11

Απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων για 11η εβδομάδα στα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα - Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική κρίθηκε η απεργία από το Πρωτοδικείο Αθηνών - Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη (12 μ. στα Προπύλαια) - Σε συγκέντρωση «για ανοιχτές σχολές» καλεί η ΔΑΠ την Παρασκευή


Ενημέρωση, Τετάρτη 20/11

Επιτείνεται το αδιέξοδο στα πανεπιστήμια καθώς συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαλλαξία. Μετά τη νέα προσφυγή Αρβανιτόπουλου, ο οποίος αρνείται το διάλογο, το πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική τη νέα απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Υπό παραίτηση και η Σύγκλητος του ΑΠΘ. «Με δικαστήρια και αγωγές δε λύνεται το πρόβλημα» επισημαίνει ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Πελεγρίνης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας «σφαγιάζει τα δημόσια πανεπιστήμια»:

Την ίδια στιγμή εξαπλώνεται το απεργιακό μέτωπο, καθώς στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών, ακολουθώντας τους συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας για να αρθεί το αδιέξοδο. Από την πλευρά του, ο Κ. Αρβανιτόπουλος μετά την προσφυγή, ρίχνει στο τραπέζι και το αυταρχικό χαρτί της επιστράτευσης υπενθυμίζοντας ότι «είναι υποχρέωση απέναντι στους δανειστές η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον «ΒΗΜΑ fm», «δεν δίστασα να κάνω επιστράτευση στους καθηγητές των Λυκείων, αλλά στα πανεπιστήμια υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης».

Κάλεσμα της... ΔΑΠ για «ανοιχτές σχολές»

Η «αυθόρμητη» κίνηση για Ανοιχτές Σχολές (όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, πρόκειται για πρωτοβουλία της ΔΑΠ, της κυβερνητικής παράταξης στα πανεπιστήμια) καλεί μέσω των social media σε συγκέντρωση (ουσιαστικά αντισυγκέντρωση στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων) στα Προπύλαια την Παρασκευή «ώστε όλοι μαζί να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια!». Όπως αναφέρει το alterthess.gr, στους «συμμετέχοντες »στο σχετικό event στο facebook συναντάμε και στελέχη της ΟΝΝΕΔ όπως τον Αποστόλη Μπακόλα μέλος του Εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ και γραμματέα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.

******

Οι εξελίξεις έως το βράδυ της Τρίτης 19/11

Σε πλήρες αδιέξοδο έχει οδηγήσει την κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η εμμονή κυβέρνησης και υπ. Παιδείας να προχωρήσουν στο μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια. Καταιγιστικές οι εξελίξεις τη Δευτέρα 18/11, αφού, μετά και την απόφαση των εργαζομένων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ να συνεχίσουν για 11η εβδομάδα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών παραιτήθηκε σύσσωμη σε ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και ως απάντηση στις απειλές του υπ. Παιδείας για επέμβαση της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Συγκέντρωση των εργαζομένων το πρωί της Τρίτης σε Γουδί και Ζωγράφου, ενώ συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ζητάει η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ.   

                                                        
                                                  
Για 11η εβδομάδα συνεχίζεται η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων
         

Δυο ακόμη 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις ως το τέλος της εβδομάδας αποφάσισε ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ θα πραγματοποιήσουν το πρωί της ίδιας μέρας Γενική Συνέλευση. Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφάσισαν 48ωρη απεργία από σήμερα Τρίτη και νέα Γενική Συνέλευση. Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη Γενική Συνέλευση. Τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων καλύπτει με σχετική απόφαση η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι στην Αθήνα, στην είσοδο της Ιατρικής Σχολής στου Γουδή και έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, υπό την απειλή των αστυνομικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ οι προσωρινές λίστες με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι πίνακες αυτοί, όπως προβλέπεται, διαβιβάστηκαν για τις περαιτέρω ενέργειες στο οικείο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των τελικών πινάκων. 

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένοι πίνακες είναι άκυροι αφού υπάρχει σε αυτούς σωρεία λαθών βάσει των οποίων έχουν γίνει οι μοριοδοτήσεις και συγχρόνως καταγγέλλουν ότι έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο προσωπικά τους δεδομένα (όπως ΑΜΚΑ, ΑΔΤ) στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

Παράλληλα, φοιτητικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται στις περισσότερες σχολές προκείμενου να αποφασίσουν οι φοιτητές την στάση τους απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις, ενώ και οι καθηγητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα. 

          
           
Παραίτηση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ
            

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση, που έλαβε σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών το απόγευμα της Δευτέρας, ερμηνεύεται ως μέσο πίεσης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς λόγω των παραιτήσεων, τα τμήματα του Πανεπιστημίου δεν μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν. Σε δηλώσεις του, ο πρύτανης κ. Πελεγρίνης ανέφερε ότι τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας αρνούνται να κάνουν μαθήματα κάτω από αστυνομική εποπτεία και έκανε λόγο για επιλήψιμες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας που οδήγησαν στο αδιέξοδο. 

«Ζητήσαμε από τον κ. Πελεγρίνη να χρησιμοποιήσει τις παραιτήσεις μας αν και εφόσον το κρίνει, όπως το κρίνει. Αύριο δεν θα γίνουν μαθήματα στο ΕΚΠΑ διότι με αστυνομία εμείς δεν κάνουμε μάθημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συγκλήτου, κ. Βαλσαμής Βαλσαμάκης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι: «Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως για να δώσει λύση στο πρόβλημα των πανεπιστημίων και φυσικά δεν αποδεχόμαστε την απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι απαραίτητοι αυτοί για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Επίσης δεν αποδεχόμαστε τη λίστα του ΑΣΕΠ η οποία είναι τουλάχιστον απαράδεκτη».  

Στην ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος αναφέρει ότι το διδακτικό προσωπικό αρνείται να μπει στις αίθουσες «υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων» και υπογραμμίζει ότι οι παραιτήσεις είναι αποτέλεσμα των «ηθικά και νομικά διάτρητων αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας που κατέστησαν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών». Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συγκλήτου, εδώ.

           
             
             
 
Συνάντηση με Πρωθυπουργό και υπ. Παιδείας ζητάει η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ
           

Πρόσκληση για συνάντηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, απευθύνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα ελληνικά πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για τον λόγο αυτόν, ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προεδρείου της συνόδου των Πρυτάνεων.

               
 
Απόπειρα αυτοκτονίας υπαλλήλου στο ΑΠΘ    
          

Όταν διαπίστωσε ότι το όνομά της συμπεριλαμβανόταν στη λίστα του ΑΣΕΠ απ' όπου θα βγουν οι διαθεσιμότητες, η γυναίκα προσπάθησε να πηδήξει στο κενό από το παράθυρο του γραφείου του πρύτανη που βρίσκεται στον 7ο όροφο. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Πρέπει να σταματήσει εδώ αυτή η διαδικασία. Η πανεπιστημιακή κοινότητα απαιτεί να σταματήσει εδώ».

Το απονενοημένο διάβημα της υπαλλήλου έφερε στο φως η δήλωση του αντιπρύτανη Οικονομικών και ακαδημαϊκών υποθέσεων, Γιάννη Παντή, για τις διαθεσιμότητες: «Η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί, η ένταση, η θλίψη, η απογοήτευση και η ψυχική κατάπτωση οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, μέχρι και σε απόπειρες αυτοκτονίας, φαινόμενο που είχαμε σήμερα (σ.σ. χθες) στο ΑΠΘ, αλλά και σε οργή, θυμό και σε κανιβαλισμό, με αποτέλεσμα την πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού στο Πανεπιστήμιο». Εξοργισμένος κατήγγειλε ότι «η διαθεσιμότητα-απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων συνδυάστηκε με την εγκληματική αδιαφορία του υπουργείου ως προς τη διαδικασία, με τελικό αποτέλεσμα την ανακοίνωση λιστών μοριοδότησης βασιζόμενων σε αδιαφανή, πελατειακά, ανισότιμα και χωρίς τεκμηρίωση κριτήρια».

           
          
Θ. Πελεγρίνης: Οι καθηγητές δεν πρόκειται να διδάξουν υπό την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων
          

Διάλογο με τον κ. Αρβανιτόπουλο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ζήτησε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο πρύτανης σημείωσε ότι οι καθηγητές δεν πρόκειται να διδάξουν υπό την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. «Που βρισκόμαστε; Στη δικτατορία; Θα λύσουν τις διαφορές μας οι αστυνομικές δυνάμεις και τα δικαστήρια;», διερωτήθηκε. Επιπλέον, ο κ. Πελεγρίνης κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο κατά των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος για προσβολή της προσωπικότητας.

Λάθος πολιτική πρακτική είναι, σύμφωνα και με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο, το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο, όπως αναφέρει, μαζί με τη μείωση του προϋπολογισμού στα ΑΕΙ οδήγησε τα πανεπιστήμια σε «τραγωδία». Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της συνόδου των πρυτανεων τονίζει ότι απαιτείται επαναπροσδιορισμός της πολιτικής κατεύθυνσης στο θέμα της Παιδείας, το οποίο είναι επένδυση για όλους τους προηγμένους λαούς. 

             
      
ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση και υπ. Παιδείας οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το αδιέξοδο στα Πανεπιστήμια 
         

"Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια είναι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την πολιτικά επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση τους. Η δε σκέψη τους να «λύσουν» το θέμα με τα ΜΑΤ και τη βία θα ρίξει λάδι στη φωτιά. Έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει το μέτρο της διαθεσιμότητας που ισοπεδώνει την παιδεία και την έρευνα και οδηγεί τα πανεπιστήμια στην κατάρρευση", υπογραμμίζει σε σχόλιο του το γραφείο τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Τον αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια υπερασπίστηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοσταθμό "Βήμα FM", τονίζοντας ότι «καλώς κάνουν οι διοικητικοί και υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους και κακώς κάνει η κυβέρνηση και δεν διαλέγεται για να βρει μια κοινωνικά δίκαιη λύση, για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)