to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η εργοδοσία ως κοινός διαρρήκτης

Αναδημοσίευση από την «Εποχή» της Κυριακής 17 Μαρτίου 2019


Μία ακόμα ψηφίδα στο παζλ της αυθαιρεσίας σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, αποτελεί η σοβαρή καταγγελία του Συνδικάτου Μεταφορών Ηπείρου και Κέρκυρας, το οποίο ήδη έχει προσφύγει στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και στη δικαιοσύνη. 

Σύμφωνα με το σωματείο, ο πρόεδρος του «Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων», με σκοπό να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους, την Παρασκευή 8/3/2019 έδωσε εντολή σε γνωστό επαγγελματία κλειδαρά της πόλης να παραβιάσει τον Πίνακα Ανακοινώσεων του σωματείου και να αφαιρέσει όλες τις ανακοινώσεις.

Ο λόγος; Όπως σημειώνει στην «Εποχή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ), Θέμης Αμπλάς, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα την περασμένη εβδομάδα για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις μεθόδους της εργοδοσίας, η τελευταία ενοχλήθηκε από την πρόσκληση του σωματείου προς όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες – οδηγούς, σε ενημερωτική συνάντηση για τα ζητήματα που τους αφορούν. 

Ο εργοδότης, ο οποίος παράλληλα είναι και αντιπρόεδρος της εργοδοτικής ένωσης (ΠΟΑΥΣ), εξαπάτησε και τον κλειδαρά, αφού προφασίστηκε ότι έχει χαθεί το κλειδί και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αλλάξει την κλειδαριά, καθώς και να αφαιρέσει όλο το υλικό από τον Πίνακα. 

Φυσικά, ο παραβιασθείς Πίνακας Ανακοινώσεων δεν ανήκει στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων αλλά είναι περιουσιακό στοιχείο των εργαζομένων, αφού έχει αποκτηθεί με δικά τους χρήματα, ενώ η παραβίασή του  συνιστά ποινικό αδίκημα, όπως επίσης και η υπεξαίρεση του υλικού που βρισκόταν εντός του.

«Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν καταθέσει μήνυση και αναγκαστικά στρέφονται, εκτός από την εργοδοσία και κατά του κλειδαρά, ο οποίος οφείλει να εξηγήσει ποιος τον παραπλάνησε και τον ανάγκασε να προβεί στην παρανομία», σημειώνει ο κ. Αμπλάς. 

Μας θυμίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 του Ν. 1264/82 «απαγορεύεται στους εργοδότες σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οιονδήποτε τρίτο να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη η παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

«Εάν το περιεχόμενο των ανακοινώσεων προσβάλλει τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη και όχι να καταφεύγει σε πράξεις "αυτοδικίας"», προσθέτει ο κ. Αμπλάς.

Κρατικοδίαιτοι και ανεξέλεγκτοι

Το επεισόδιο συμπληρώνει την αλυσίδα της πολυετούς ασυδοσίας σε βάρος των εργαζομένων του συγκεκριμένου ΚΤΕΛ αλλά και γενικότερα του χώρου ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μεταπολιτευτικά παραδείγματα πελατειακών σχέσεων, αντεργατικών «κανόνων» και ατιμώρητης αυθαιρεσίας.

Μην ξεχνάμε ότι στα ΚΤΕΛ έχει ανατεθεί κατ’ αποκλειστικότητα μία κρίσιμη υπηρεσία που αφορά στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές, μία «έτοιμη» δουλειά, με πελατεία και έσοδα εξασφαλισμένα και... προπληρωμένα, δεδομένου ότι ο επιβάτης πληρώνει πριν καν πάρει την, ακριβή, κατά κοινή ομολογία, υπηρεσία.

Μάλιστα, οι άδειες έχουν δοθεί δωρεάν αλλά μεταπωλούνται έναντι υψηλού τιμήματος ή μεταβιβάζονται από τον πατέρα στο παιδί. Ο ορισμός, δηλαδή, του... «κλειστού επαγγέλματος»!

Το ιστορικό της παρανομίας

Στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, χάσαμε το μέτρημα με τα δικαστήρια που είναι σε εξέλιξη: πιο πρόσφατο κρούσμα αυθαιρεσίας, οι παράνομες απολύσεις 10 εργαζομένων, 4 μάλιστα εκ των οποίων ήταν στο Δ.Σ. του σωματείου, τον Μάρτιο του 2018. 

Από αυτούς, οι 2 συνδικαλιστές έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους επειδή δικαιώθηκαν στα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ οι άλλοι 2 συνδικαλιστές αναμένουν τη δικαστική απόφαση.

Από τους υπόλοιπους 6, οι 3  προσέφυγαν επίσης στη δικαιοσύνη και αναμένουν την πρωτόδικη απόφαση.

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες εκδικάστηκε η υπόθεση για τις οφειλές σε εργαζόμενους από το μη καταβληθέν επίδομα «άνευ εισπρακτόρων». Πρωτόδικα, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ έχει καταδικαστεί σε 4 χρόνια φυλάκιση. Η έφεση θα εκδικαστεί στις 11 Απριλίου, μετά την αναβολή που ζήτησε και πήρε ο ίδιος στις 14/3.

Ασφαλώς, ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να παρέχουν πρόσθετη εργασία, μη συναφή με τα κύρια καθήκοντά τους, σε μόνιμη βάση και χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δεν εντοπίζεται μόνο στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, αλλά αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο στον κλάδο.

Υπό την πίεση της ΟΣΜΕ, καταργήθηκε, πριν περίπου ένα χρόνο, μέσω τροπολογίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική διάταξη, η οποία έφερε την υπογραφή υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Λιάπη και Τσιτουρίδη (παρ. 4 του άρθρου 11 του Προεδρικού Διατάγματος 246/2006).

«Μας βοηθάει επίσης ιδιαίτερα και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση, χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα έχουν το δικαίωμα να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών», υπογραμμίζει ο κ. Αμπλάς, επισημαίνοντας ότι, τόσο η ΟΣΜΕ, όσο και τα επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, θα αξιοποιήσουν κάθε μέσο για να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα. 

Ο κατάλογος, όμως δεν έχει τέλος. Αντί επιλόγου, αναφέρουμε την πρωτοφανή ρύθμιση που, όπως λέει ο κ. Αμπλάς, η ΟΣΜΕ έχει θέσει σε γνώση και του πρωθυπουργού, ζητώντας την αλλαγή της: με φωτογραφικό άρθρο στον νόμο 3710 του 2008, μέρος από τα χρήματα που παρακρατούνται μέσω των εισιτηρίων των επιβατών (περίπου 5% επί της τιμής του εισιτηρίου) για τη δημιουργία υποδομών και ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, από το 2001 κατευθύνεται σε συντάξεις και χορηγίες στους διατελέσαντες προέδρους των ΚΤΕΛ και μάλιστα αναδρομικά, για να καλύψουν με το “δώρο” αυτό και όσους είχαν θητεύσει εκεί από το 1984 μέχρι σήμερα (!). 

Είπαμε, μαγαζί γωνία και με «know how» στην ασυδοσία...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)