to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 08.01.2014

Πολιτική

H Ελλάδα των Μνημονίων στην προεδρία της Ευρώπης της λιτότητας

Η κυβέρνηση υποδέχθηκε τους ευρωπαϊους «εταίρους», για την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Η χώρα πειραματόζωο των μνημονίων κάθεται στο «τιμόνι» της Ευρώπης της ακραίας λιτότητας, χωρίς καμιά διάθεση αμφισβήτησης των βασικών, νεοφιλελεύθερων επιλογών της. Δεν μετείχε στη φιέστα ο Αλ. Τσίπρας καθώς η κυβέρνηση αρνείται να θέσει στο τραπέζι τα μεγάλα ζητήματα της αποτυχίας των μνημονίων και της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ.


Διαβάστε επίσης: Εγκαίνια προεδρίας με ΜΑΤ, αυταρχισμό και απαγόρευση διαδηλώσεων (ενημέρωση) - και μεγαλειώδης ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς στο αποκλεισμένο κέντρο.

Η απογευματινή τελετή ανάληψης της προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής:

Ο Αντ. Σαμαράς κήρυξε το τέλος της κρίσης σε Ελλάδα, Ευρώπη, πλανήτη Γη, Σύμπαν:  Από υπερβολή σε υπερβολή, τέτοιες που και ο πλέον ακραιφνής οπαδός της ΕΕ δεν θα επιχειρούσε, έπεφτε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του απόψε το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής στα πλαίσια της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας. «Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» το μήνυμά του μαζί με το απαραίτητο το τελευταίο διάστημα κρεσέντο αβάσιμης αισιοδοξίας.

Βενιζέλος, Μπαρόζο, Σαμαράς, Ρομπάι στο Μεγ. Μουσικής (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλ. Βλάχος)

Στην έννοια της Ευρώπης και στην ελληνική προεδρία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην ομιλία του στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε «πρόκληση» την ανάληψη της προεδρίας από την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μία ευκαιρία και ένα «μήνυμα ελπίδας» για τον ελληνικό λαό, «μία απόδειξη ότι η επίμονη προσπάθεια αποδίδει καρπούς».
 

Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχαλος δρόμος που απαιτεί θυσίες, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, εκτίμησε όμως ότι οι προσπάθειες τόσο στην Ελλάδα, όσο και αλλού αποδίδουν καρπούς. «Θα είμαστε στο πλευρό σας σε όλο το δρόμο μέχρι την ανάκαμψη» δήλωσε ο δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
 

Οι δηλώσεις Σαμαρά - Μπαρόζο από την κοινή συνέντευξη Τύπου και το σχετικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ: Δέσμευση στα μνημόνια και κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού

Δηλώσεις Βενιζέλου:

«Η προεδρία είναι ευκαιρία να προβάλει η Ελλάδα το κανονικό πρόσωπό της, αυτό μιας θεσμικά ισότιμης χώρας μέλους της ΕΕ» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος στην τελετή ανάληψης της προεδρίας.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι το εξάμηνο αυτό, σε εθνικό επίπεδο, αναδεικνύει την κορυφαία προτεραιότητα που είναι η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και η επιστροφή στην «κανονικότητα» μιας χώρας-μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

«Στο μέτρο που η συζήτηση αυτή θα τροφοδοτηθεί από πρωτοβουλίες του Συμβουλίου, η ελληνική προεδρία είναι έτοιμη να συμβάλει με ιδέες, αλλά και μέσα από τις σκληρές εμπειρίες της κρίσης, την ανακύκλωση ή επανάληψη της οποίας δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψει η Ευρώπη των αξιών στις οποίες πιστεύουμε» συνέχισε.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες, τις συνόψισε στα εξής:

    -Η ανάπτυξη, η απασχόληση και η διαφύλαξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, με κορυφαίο ζήτημα την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
   - Η ολοκλήρωση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης και της ευρωζώνης, κυρίως μέσω μιας Τραπεζικής Ένωσης που αίρει εσωτερικές ανισότητες και εγγυάται τις καταθέσεις και τις ίσες δυνατότητες πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.
    -Η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, που είναι αφενός μεν κορυφαία ανθρωπιστική προτεραιότητα, αφετέρου δε κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, χώρες παράκτιες και ιδίως μεσογειακές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και σε μια τέταρτη προτεραιότητα, αυτή της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, που αφορά τη λεγόμενη γαλάζια ανάπτυξη, την αλιεία, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο σήμα της προεδρίας, το οποίο παραπέμπει τόσο στη θάλασσα και τη ναυτιλία, όσο και στην πάντα ανοικτή ιστορική πρόκληση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, «που είναι η κοινή μας αναζήτηση και θέλουμε να γίνει η κοινή μας κατάκτηση».

 

***********************************

Με απαγόρευση διαδηλώσεων και εκτεταμένο κλείσιμο των δρόμων στο κέντρο της Αθήνας, με παχιά λόγια για την «έξοδο από την κρίση» και επικοινωνιακές φιέστες στο Ζάππειο Μέγαρο και το Μέγαρο Μουσικής κάνει την πρεμιέρα της η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν μετέχει στη φιέστα ο Αλέξης Τσίπρας

 Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα απέχει από τη φιέστα αυτή,  θέλοντας να σηματοδοτήσει τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτεραιότητες και τους προσανατολισμούς της ελληνικής προεδρίας. 

«Το πολιτικό νόημα της μη συμμετοχής στις σημερινές εκδηλώσεις έχει να κάνει με την άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτή την προεδρία για να θέσει τα μεγάλα ζητήματα του γενικότερου προσανατολισμού και της στρατηγικής της Ευρώπης απέναντι στα θέματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και να μιλήσει για την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος» τονίζει σχετικά ο Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως η μη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στις εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία συνδέονται «με το γεγονός  ότι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να αναβάλει την έλευση της επιτροπής που έχει συσταθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον έλεγχο των πεπραγμένων της τρόικας».

Η κίνηση αυτή, υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης, «δείχνει ακριβώς ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει την έρευνα αυτής της επιτροπής για να καταδείξει με τον πιο απτό τρόπο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη το πού μας οδήγησε το μνημόνιο».

Αντιδράσεις Κεδίκογλου - ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα για μη συμμετοχή στη  φιέστα σχολιάστηκε με προκλητικό τρόπο από τον Σίμο Κεδίκογλου που έκανε λόγο για «συμπλέγματα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ όπου αναφέρεται ότι η απουσία του «καταδεικνύει τη βαθιά περιφρόνησή του στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία όμως διεκδικεί ρόλο θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

 

Το πρόγραμμα των τελετών έναρξης

Embedded image permalink

Ο Αντ. Σαμαράς με τον Μ. Μπαρόζο το μεσημέρι της Τετάρτης στο Ζάππειο (από το https://twitter.com/gr2014eu)

Η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσει επισήμως με την κοινή σύσκεψη του Συμβουλίου των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας υπουργών και επιτρόπων.  Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χ. Ρομπάι. Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (αναλυτικά το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων)

Η επικοινωνιακή διαχείριση της ανάληψης της προεδρίας έχει ξεκινήσει μέρες τώρα, με τελευταίο δείγμα την... επιθεώρηση του Ζαππείου από τον Ευ. Βενιζέλο την Τρίτη - ο οποίος, μάλιστα, μέσω του λογαριασμού στο Twitter της ελληνικής προεδρίας έγινε και DPM, δηλαδή αναπληρωτής πρωθυπουργός (!)

Welt: Η Ελλάδα θέλει να επιβάλει γερμανικούς ευρωπαϊκούς στόχους

Με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να επιβάλει γερμανικούς ευρωπαϊκούς στόχους», η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι η επιτυχής άσκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας έχει μεγάλη εσωπολιτική σημασία, ωστόσο «σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να επιβληθεί τίποτα το οποίο δεν επιθυμούν οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης».

H Welt θεωρεί μεν ότι υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις από προεδρία σε προεδρία. Όπως εκτιμά, όμως, υπάρχει πάντα «μία πράξη εξισορρόπησης: Τα θέματα πρέπει να αρέσουν στην πλειοψηφία της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προωθούνται υπάκουα τα μεγάλα θέματα των κύριων παικτών». (διαβάστε τη συνέχεια)

 

Διαβάστε ακόμα:

Η επίσημη σελίδα της ελληνικής προεδρίας: http://gr2014.eu/el

Χαμένη προεδρία για την Ευρώπη και την Ελλάδα (το κύριο άρθρο της Αυγής, 8/1/2014)

Η ζωντανή μετάδοση των τελετών στη διεύθυνση http://gr2014.eu/el/news/multimedia/live-broadcasting

Όλες οι σχετικές ειδήσεις: ελληνική προεδρία Ε.Ε.

Δεν θα παραβρεθεί ο Πάνος Καμμένος στην τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)