to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 08.01.2014

πηγή: in.gr

Πολιτική

Δηλώσεις Σαμαρά - Μπαρόζο στην κοινή συνέντευξη τύπου

Στο πλαίσιο της φιέστας για την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.


Αντώνης Σαμαράς:

Ο ελληνικός λαός πέρασε τα τελευταία χρόνια απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιωτικό επίπεδο όσο κανένας άλλος λαός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση, με την συντονισμένη βοήθεια της Ευρώπης, η οποία έμαθε κι αυτή το δρόμο της στα χρόνια της κρίσης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: αντιμετώπιση της ανεργίας, οικονομική ανάκαμψη, θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, κατοχύρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης για την αντιμετώπιση των κατασκευαστικών ελλειμμάτων που ανέδειξε η κρίση, με σκοπό να διασφαλιστεί πλήρως το ευρώ.

Είπε ακόμη πως στόχοι είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση και αλληλεγγύη, ώστε να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και η ανάπτυξη των θαλάσσιων πολιτικών.

«Τώρα η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της και η Ευρώπη ξέρει καλά το δρόμο της. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάνω στην επιτυχία των ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όχι μόνο οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλοι λαοί.

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι σίγουρα η μεγάλη ελπίδα, κάτι που υπήρξε άπιαστο όνειρο για γενιές Ευρωπαίων» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη δίνει ελπίδα και γνώση στα νέα παιδιά πως όταν είναι ενωμένη μπορεί να λύνει τα προβλήματά της.
 

Ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας πως ο σημερινός καλός καιρός και ο ήλιος αποκτούν ιδιαίτερο συμβολισμό, γιατί αυτή πρέπει να είναι η ελπίδα για το μέλλον.

Μανουέλ Μπαρόζο:


Η Ελλάδα το 2014 αναμένεται να βγει από την ύφεση και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αντώνη Σαμαρά. Τόνισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον και ότι η προσοχή θα πρέπει τώρα να στραφεί στις επενδύσεις. Υποστήριξε ότι η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα «έμπειρο πιλότο της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι τιμή και χαρά να συνεργάζεται με την Ελλάδα. «Η ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και υπάρχει αποφασιστικότητα για να επιτύχει τους στόχους. Η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη της Κομισιόν» δήλωσε.

Τόνισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η τραπεζική ένωση. «Πρέπει να πετύχουμε την νομισματική και οικονομική ένωση και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι η ελληνική προεδρία δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να δείξει ότι οι καιροί που έρχονται δεν θα καθορίζονται από την κρίση, αλλά από τα διδάγματα της κρίσης.

«Χωρίς την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός» είπε και τόνισε ότι θα πρέπει να αποδειχτεί ότι και η σύγχρονη Ελλάδα θα συνεισφέρει σημαντικά στην Ευρώπη.

Για την ελληνική οικονομία

«Πολλοί πίστευαν ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη. Το ότι είμαι τώρα εδώ στην Αθήνα για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας είναι απόδειξη ότι οι προβλέψεις ήταν λάθος» είπε, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Αποτίουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες και το θάρρος του» είπε και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες τόνισε: «Οι θυσίες σας σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον».

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και ότι τα θετικά που βλέπουμε δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά στον απλό πολίτη» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών» τόνισε.

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να στραφεί στις επενδύσεις και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Είναι ώρα η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την αποφασιστικότητά της» τόνισε.

Για την ευρωπαϊκή οικονομία

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη για την Ευρώπη με όρους οικονομικούς και υπογράμμισε ότι η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας.

Πριν από ένα χρόνο είχα πει ότι το 2013 θα ήταν έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε στροφή και όντως έγινε, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Πρόσθεσε ότι τα προγράμματα λειτουργούν και αποδίδουν όταν εφαρμόζονται σωστά και με αποφασιστικότητα, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σε δύο ερωτήσεις απάντησαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο μετά τις δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τελετής ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την προεδρία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2016.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις εκλογές οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν θέλουν την Ευρώπη ή αν θέλουν να μην υπάρχει η Ευρώπη.

«Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του επέλεξε να μην έρθει στη σημερινή τελετή και αυτές οι ιδέες είναι αντι-ευρωπαϊκές και αντι-δυτικές, θα μπορούσα να πω» σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κατανοεί όσους ψηφίζουν κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στη δύσκολη συγκυρία.

«Ελπίζω όμως ότι οι ψηφοφόροι θα σκεφτούν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους και η λύση στα προβλήματα είναι περισσότερη Ευρώπη» κατέληξε.

Στην ίδια ερώτηση προς τον κ. Μπαρόζο για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών, ο πορτογάλος αξιωματούχος είπε ότι οι εκλογές είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ίδια την Ευρώπη.

«Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για έναν τίμιο διάλογο με όλους για την Ευρώπη και το μέλλον της» είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις που θέλουν περισσότερη Ευρώπη θα επικρατήσουν στις κάλπες.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πολιτική αστάθεια ενδεχομένως να επηρεάσει χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ. «Για αυτό οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι χώρες δεν έχουν ακόμα βγει από την κρίση ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η χώρα να βγει από την κρίση».

Στη δεύτερη ερώτηση για το τι απαντούν σε όσους επικρίνουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα (μια χρονιά πριν από το πρόγραμμα).

«Για μια χώρα που τα τελευταία τρία χρόνια έχει χάσει το 25% το ΑΕΠ της με φόρους και πληθωρισμό, για το μέσο πολίτη είναι σαν να έχει χάσει το 40% του εισοδήματός του. Όταν αυτή η χώρα κατορθώνει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτός ο αριθμός δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν.

» Αν κάποιος δει τα spreads και τα επιτόκια των δανείων θα δει ότι υπάρχει πλέον μια άλλη πραγματικότητα. Αν δει κανείς το ράλι στο Χρηματιστήριο θα δει ότι η αγορά αποδέχεται ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη συμβολή της χώρας και στις προηγούμενες προεδρίες του Συμβουλίου: «Δεν μου αρέσουν οι προκαταλήψεις, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει όπως πέτυχε και στο παρελθόν».

Όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τις άλλες χώρες, τόσο λόγω του κλίματος στην Ευρώπη, αλλά και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.

«Υπάρχουν ευθύνες και στους εκτός Ελλάδας που αμφισβητούσαν την ελληνική προσπάθεια με προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια» συνέχισε.

«Κάποιοι είναι μικρότεροι από άλλους στην ΕΕ, αλλά όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα» κατέληξε.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)