to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:58 | 22.02.2017

Διεθνή

Γκάμπι Τσίμερ: Eίμαστε απολύτως κατά του Grexit

H επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), Γκάμπι Τσίμερ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τόσο το κόμμα της όσο και η ίδια προσωπικά τάσσονταν ανέκαθεν κατά του Grexit, οι δε απόψεις της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Die Linke, Σάρα Βάγκενκνεχτ, είναι προσωπικές.


Συγκεκριμένα η κ. Βάγκενκνεχτ υποστήριξε σε σημερινή της συνέντευξη ότι αν η Ελλάδα έχει κάποια προοπτική εντός της ευωζώνης θα το αποφασίσει σε τελευταία ανάλυση ο ελληνικός λαός. Πρόσθεσε ωστόσο ότι κάποια στοιχεία συνηγορούν στο ότι η οικονομική ανάκαμψη εκτός του στενού αυτού κορσέ θα ήταν κατά κάποιο τρόπο ευκολότερη.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς την Γκάμπι Τσίμερ αν αυτό σημαίνει ότι το Die Linke είναι υπέρ του Grexit, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής απάντησε:

«Όχι η άποψη της κ. Βάγκενκνεχτ και ίσως και κάποιων άλλων αριστερών στην Ευρώπη, ότι ίσως να ήταν προτιμότερη η έξοδος από την ευρωζώνη, δεν ισχύει γενικά για το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς "Die Linke". Ήμασταν πάντοτε ενανατίον της λύσης αυτής. H άποψη αυτή είναι η προσωπική άποψη της Σάρα Βάγκενκνεχτ και μεμονωμένων αριστερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η άποψη του κόμματός μας ήταν πάντοτε κατά του Grexit. Δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έκανε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πιο εύκολη αν εισαχθεί ένα εθνικό νόμισμα.

Συμμερίζομαι βεβαίως την άποψη ότι η πολιτική της αυστηρότατης λιτότητας δεν είναι η ενδεδειγμένη και ότι απαιτείται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία αρνείται ο κ. Σόιμπλε. Η κατάσταση όμως σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία δεν επιτρέπει την έξοδο από την ευρωζώνη, διότι αυτό προϋποθέτει μια ισχυρή οικονομία. Η έξοδος από το ευρώ θα επηρέαζε ιδίως τους φτωχότερους των φτωχών σε αυτές τις χώρες, και αυτό είναι κάτι το οποίο απορρίπτουμε. Σε αυτό συμφωνώ απολύτως και με τον συμπρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. Μπορεί μεν κανείς να συζητήσει γύρω από τέτοια θέματα θεωρητικά, αλλά πιστεύουμε ότι το Grexit θα ήταν η απολύτως λανθασμένη λύση για την Ελλάδα και δεν θα την πρότεινα». (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ακριβής μετάφραση της δήλωσης της Σάρας Βάγκενκνεχτ: 

Εδώ και χρόνια o Σόιμπλε παραπλανεί την γερμανική κοινή γνώμη, αν και γνωρίζει ή θα όφειλε να γνωρίζει, ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πληρώνει τα χρέη της μόνο μέσω νέων χρεών. Τα δάνεια που εγκρίνει και η ομοσπονδιακή μας κυβέρνηση, συνιστούν τάφο  δισεκατομμυρίων για τον Γερμανό και ευρωπαίο φορολογούμενο.

Το εάν θα συνεχίσει η Ελλάδα να βλέπει την προοπτική της Οικονομίας της στο πολύ σκληρό για αυτήν Ευρώ, θα πρέπει εν τέλει να αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό.  Αν και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θεωρούν, ότι μια οικονομική ανάπαυλα έξω από αυτό τον κορσέ θα ήταν πιο εύκολη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)