to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για ένα κόμμα σύγχρονο, αριστερό, μαζικό, ανοιχτό - Με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή

H αριστερά μιλάει απλά, κατανοητά, δε στέκεται σε ένα στείρο αντιπολιτευτικό λόγο αλλά κάνει την ξεκάθαρη πολιτική της πρόταση για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, μέσα από ένα όραμα που ο κάθε πολίτης θα βλέπει την δική του παρουσία, τον δικό του ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής αλλά και στη βελτίωση της ίδιας του της ζωής.


Στόχος της αριστεράς σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί οι ακραίες συνθήκες που βιώνουμε, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο και την εργασία και γενικότερα για την κοινωνία των πολιτών, είναι να δώσει σύγχρονες απαντήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

H αριστερά μιλάει απλά, κατανοητά, δε στέκεται σε ένα στείρο αντιπολιτευτικό λόγο αλλά κάνει την ξεκάθαρη πολιτική της πρόταση για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, μέσα από ένα όραμα που ο κάθε πολίτης θα βλέπει την δική του παρουσία, τον δικό του ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής αλλά και στη βελτίωση της ίδιας του της ζωής.

Η αριστερά

  • εκπληρώνει, δυναμικά, αυτή την οργανική σχέση με την κοινωνία,
  • σχεδιάζει μια ανθρωποκεντρική οικονομία, σε ένα προοδευτικό προσανατολισμό που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών,
  • μιλάει  για τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το προσφυγικό, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα το φάσμα του φασισμού,
  • δεν αφήνει πεδίο ελεύθερο στις νεοφιλευλεύθερες και ιδιαίτερα στις ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις,
  • αξιοποιεί τη δική της γλώσσα που πατάει στα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας,
  • καλλιεργεί τις δικές της προτάσεις ενάντια στην ομοφοβία και το ρατσισμό,
  • προτείνει ιεραρχικά δομημένες και ξεκάθαρες λύσεις, χτίζοντας πάνω σ’αυτές προοδευτικά μέτωπα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Επομένως, βασικό της μέλημα είναι η δημιουργία μιας μεγάλης  δημοκρατικής παράταξης, με μια δομή που θα επιτρέπει να διακινούνται ελεύθερα οι σκέψεις, οι απόψεις  και οι αντιθέσεις, ώστε να γίνεται ένας γόνιμος διάλογος που θα βοηθά στη σωστή λήψη και τη συνδιαμόρφωση των αποφάσεων.

Από τη στιγμή εκείνη του 2012 που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε να είναι ένα φοβικό κλειστό κόμμα και έγινε σταδιακά ένα κόμμα μεγάλο που συζητά και προχωρά μαζί με τη κοινωνία,διευρυνόμενο συνεχώς προς κάθε αριστερή και προοδευτική κατεύθυνση του πολιτικού φάσματος.

Σήμερα η συγκυρία επιβάλει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορο βηματισμό και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο δρόμο αυτό.

Πρέπει να περπατήσουμε όλοι μαζί, δημιουργώντας ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο, απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρόφαση την πανδημία.

Είναι σαφές ότι ένα κόμμα μεγάλο που να προχωρά μαζί με την κοινωνία και για την κοινωνία,  ενισχύει καθημερινά τη δύναμη του με νέα μέλη, είναι ανοιχτό στη συμμετοχή και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών, εξασφαλίζει την αλληλεπίδραση κέντρου και περιφέρειας, οργανώνει ανοικτές συνεδριάσεις των ΟΜ, δημιουργεί ημερίδες και φόρουμ για ζητήματα που είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντας, στις τοπικές κοινωνίες.

Στην πορεία μας για το Συνέδριο, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία αλλά και μία μοναδική ευκαιρία που ανοίγει το δρόμο για το μετασχηματισμό του κόμματος, αυτόν που απαιτεί σήμερα η κοινωνία. Είναι ο μόνος δρόμος που θα εξασφαλίσει στις εκλογές τη νίκη όλων των κοινωνικών δυνάμεων, σε συστράτευση  με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε αυτό το συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει  να μετασχηματισθεί σε  ένα κόμμα που θα επιτρέπει στις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες το στηρίζουν, να ενταχθούν και να συμμετέχουν ενεργά στην ανασυγκρότηση.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η δημοκρατία στο κόμμα πρέπει να ενισχυθεί. Τα μέλη  και τα στελέχη μας δεν πρέπει να είναι μέλος μηχανισμών  οποιουδήποτε, αλλά ενεργοί συμμέτοχοι στην διαμόρφωση των πολιτικών μας. Να είναι πολιτικές προσωπικότητες που υπηρετούν  την πολιτική του κόμματος όπως αυτή εκφράζεται από το πολιτικό συμβούλιο, να έχουν λόγο για τη στρατηγική και τις κεντρικές επιλογές του κόμματος, για την συγκρότηση και τον επιβεβλημένο  μετασχηματισμό του.

Το βέβαιο είναι ότι το συνέδριο  δεν θα πρέπει να γίνει πεδίο διαμάχης για το ποιος θα βγει πιο ισχυρός ή ποια ομάδα  θα επικρατήσει, αλλά μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο πρέπει να βγει όλο το κόμμα, ενωμένο και ισχυρό.

Μπροστά στη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου που το δυναμώνουν οι καθημερινές δημοκρατικές διαδικασίες, μπαίνει η ανάγκη βελτίωσης του καταστατικού του κόμματος. Κάποιες προτάσεις για τη βελτίωση του καταστατικού, (πέρα από τις προτάσεις του νέου καταστατικού και του Προέδρου), σε επίπεδο νομαρχιακών επιτροπών, μεταξύ άλλων είναι:

  • να εκλέγεται, ο συντονιστής της Ν.Ε και τα μέλη της Ν.Ε απευθείας από τη βάση, δηλαδή από τα μέλη όλων των ΟΜ.
  • να εξασφαλίζεται η αναλογικότητα των μελών της ΚΕ από στελέχη της περιφέρειας τουλάχιστον στο 50%.
  • να συμμετέχουν οι συντονιστές των Ν.Ε στην Κ.Ε, όχι μόνο με δικαίωμα λόγου αλλά και δικαίωμα ψήφου.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου για την οργάνωση της προοδευτικής συμμαχίας παντού και την ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαραίτητη η συγκρότηση οργανωτικών και πολιτικών τμημάτων μέσα στις ΟΜ, στους τομείς που έρχονται σε άμεση επαφή με την κοινωνία, όπως αυτά της Αυτοδιοίκησης και του Συνδικαλισμού. Είναι η μόνη μέθοδος οργάνωσης που μπορεί να μας φέρει κοντά στην επίτευξη του στόχου της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Σήμερα το κόμμα δεν είναι γοητευτικό. Η εικόνα του είναι περισσότερο ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού που δυσκολεύεται να ανοιχτεί στην κοινωνία. Είναι καιρός να αλλάξουμε αυτή την εικόνα και σίγουρα μπορούμε να το κάνουμε.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Παπαγιαννούλη Δέσποινα (μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ)
Παπούλιας Λευτέρης (μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ)
Ζαχαρίδης Χρήστος (συντονιστής Α’ Ο.Μ ΒΕΡΟΙΑΣ)
Σαζακλίδου Πολυτίμη (μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ)
Καραγιάννης Αντώνης (μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)