to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 10.05.2020

Πολιτική

«Γαλάζιο» business as usual μέσα στην πανδημία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακολουθώντας τη... δεξιά πεπατημένη, ολιγωρεί για μικρομεσαίους και εργαζόμενους αλλά κλείνει το μάτι σε πολύ συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα


Μπορεί η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τα δόγματα που τη συνοδεύουν να δέχεται ισχυρά πλήγματα, μπορεί η εκτιμήσεις για την επερχόμενη ύφεση στη χώρα μας να χειροτερεύουν καθημερινά, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αποφασισμένη να κάνει την κρίση ευκαιρία για τη συνολική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σε βάρος των εργαζομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Περιβαλλοντικό έγκλημα

Την εβδομάδα που μας πέρασε υπερψηφίστηκε, αποκλειστικά από τους βουλευτές-ριες της ΝΔ, το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται ως έγκλημα τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από όλους τους περιβαλλοντικούς φορείς καθώς μεταξύ άλλων, καταργεί τις περιοχές NATURA και τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ενώ διευκολύνει τα έργα που έχουν σκληρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως για παράδειγμα τις εξορύξεις στη Χαλκιδική».

Ο νόμος πέρασε από τη βουλή χωρίς καμία διαβούλευση, εν μέσω αντιδράσεων από όλους τους φορείς και την κοινωνία, και με τις αρμόδιες επιτροπές να υπολειτουργούν.

Παρά, όμως, τις αντιδράσεις για τη διαδικασία και το περιεχόμενο, το νομοσχέδιο έλαβε και ισχυρής υποστήριξης από τον Κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο μαύρο (ή ορθότερα, το πράσινο μαύρο) σχετικά με το τι θα σημαίνει για το περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο προωθεί την προστασία του. Σε κάποια αποστροφή του λόγου του βέβαια αναφέρθηκε απροκάλυπτα στον πραγματικό στόχο: «Είναι προφανές ότι πρόθεση του νομοσχεδίου είναι και να διευκολύνει επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν σε διάφορα συρτάρια», καταδεικνύοντας πως η ΝΔ αντιλαμβάνεται το περιβάλλον μόνο σαν ένα πόρο εκμετάλλευσης, χωρίς καμία αυταξία και ανάγκη προστασίας του –όχι λόγω ομορφιάς απλά, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά γιατί είναι προϋπόθεση ζωής και υγείας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Το περιβαλλοντικό έγκλημα ήταν προμελετημένο και σχεδιασμένο από τον κ. Μητσοτάκη

Η εκπαίδευση στην εποχή των Μνημονίων

Το ίδιο επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην Παιδεία, όπου η υπουργός Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ένα κατεδαφιστικό νομοσχέδιο, τη στιγμή που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά. Και πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση (πέρα από τις ενστάσεις της για το βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων) έχει ζητήσει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, «που γυρίζει την εκπαίδευση στην εποχή των μνημονίων».

Και αυτό διότι, πηγαίνει «πίσω το ρολόι» σε βασικά θέματα, όπως ο αριθμός μαθητών ανά τάξη; Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε στο Δημοτικό σε κάθε τάξη τους μαθητές σε 22, από 26… Και το νομοσχέδιο Κεραμέως τους επαναφέρει στους 26! Και μάλιστα, σε φάση πανδημίας, που θα έπρεπε να μειώνουμε το συνωστισμό στις τάξεις. Το ίδιο γίνεται και στα νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι πολιτική επιλογή που εξυπηρετεί μια σκοπιμότητα και μόνο, τη μείωση των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία και την αύξηση της ελκυστικότητας των ιδιωτικών». 

Με το ίδιο σχέδιο νόμου «κόβεται» η επαγγελματική εκπαίδευση σε παιδιά άνω των 17 ετών. Αυτή είναι και η πιο σκληρή, ανάλγητη και ταξική ρύθμιση του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι, η δωρεάν δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση είναι διέξοδος για δεκάδες χιλιάδες νέους, 18, 19, 20 χρονών, που βρίσκουν μετά δουλειά στον τομέα που ειδικεύονται. Αν η διάταξη περάσει, θα κατευθυνθούν αναγκαστικά στα ιδιωτικά ΙΕΚ, σε χαμηλότερου -συνήθως- επιπέδου εκπαίδευση και φυσικά πληρώνοντας αδρά για δίδακτρα. 

Υπάρχουν βέβαια κι άλλες ρυθμίσεις που γυρίζουν στην Παιδεία το ρολόι πίσω, στο 2014, όπως είχε διακηρύξει ο νεοδιορισμένος από την κα Κεραμέως πρόεδρος του ΙΕΠ. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύμα αντιδράσεων για την τροπολογία που κάνει «big brother» την τάξη

Μυστικά κονδύλια, προσλήψεις μετακλητών και αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αδιαφορώντας για τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

  • Στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα να επιλέγουν τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η συνέντευξή τους.

  • Περικόπτει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου.

  • Διευρύνει την κράτηση για όλους όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου τους, χωρίς τους όρους προστασίας του διεθνούς δικαίου.

  • Μεθοδεύει την απαξίωση του ΕΚΚΑ, του αρμόδιου φορέα για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και συγκεντρώνει όλη τη διαχείριση στη νέα ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης.


Επίσης, συνεχίζει την συγκέντρωση στρατού μετακλητών οι οποίοι μπορούν να αναλαμβάνουν ακόμα και χρέη προϊσταμένου και να παρακάμπτουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Δημιουργεί παράλληλα, ειδικό λογαριασμό πιστώσεων στο Υπουργείο κάτι το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στους φορείς της κυβέρνησης που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, θυμίζοντας σε όλους μας τις επικίνδυνες φαιδρότητες -που ευτυχώς απέσυραν- με τα πλωτά φράγματα του κυρίου Στεφανή (διαβάστε ΕΔΩ την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ).

Επιμένει αλαζονικά προς όφελος των ελίτ με το βλέμμα σε πρόωρες εκλογές

Και ενώ στα παραπάνω η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης (μάλιστα, ο Κ. Χατζηδάκης υπερασπίζεται τον περιβαλλοντικό νόμο ως «εκσυγχρονιστικό»), η αλαζονεία ξεχειλίζει όταν καταθίνεται προτάσεις περί ανάγκης για γενναία ένεση ρευστότητας στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, η αξιωματικής αντιπολίτευση ζητάει  μέτρα απευθείας δημοσιονομικής ενίσχυσης, όπως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις,  στήριξη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των εργαζομένων και στήριξη των κοινωνικά αδύναμων, μέτρα που ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ, την ώρα που το αντίστοιχο νούμερο των κυβερνητικών μέτρων είναι στα 6 δισ. ευρώ

Ζητάει δηλαδη να αξιοποιηθεί το αποθεματικό για να στηριχθεί η ελληνική οικονομία άμεσα. «Αλλιώς τα έσοδα του κράτους θα καταρρεύσουν και θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε δανεισμό, πολύ ακριβό, λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, και να συζητάμε για συμφωνίες μνημονιακού περιεχομένου», εξήγησε πρόσφατα ο Αλ. Χαρίτσης

Η μόνη «συζήτηση» που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση,εκμεταλλευόμενη τον φόβο των πολιτών για την υγεία τους, είναι η κουβέντα «καφενείου» σχετικά με το «τι θα γινόταν εάν δεν ήταν η ίδια στην εξουσία». 

Σε αυτό απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου, εξηγώντας αναλυτικά τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν αντιμετώπιζε από θέσεις κυβερνητικές και αυτή την κρίση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει και στα σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία βασίζονται, προφανώς, στις εκτιμήσεις του Μαξίμου ότι χρειάζεται όχι ένα αλλά τρία χρόνια για να μετριάσει την κρίση και στην επιδίωξη του πρωθυπουργού να αποσπάσει «λευκή επιταγή» από τους πολίτες και να κερδίσει μια ακόμη χρονιά για να ανασυνταχθεί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κλείνει αυτά τα σενάρια γιατί σκέφτεται ότι έτσι μπορεί να κερδίσει κάποιο χρόνο σε σχέση και με τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν.

«Αν δεν αναλάβει τις τύχες του τόπου ξανά μια προοδευτική κυβέρνηση, αυτά που μας περιμένουν δηλαδή, είναι πολύ χειρότερα», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ο οποίος με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για να μπορέσει να διαμορφώσει ένα νέο πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)