to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 08.12.2023

Πολιτική

Φορομπηχτικό νομοσχέδιο: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τον εμπαιγμό της ΝΔ στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, στους οποίους επιτίθεται με οριζόντια φορολογικά μέτρα και υπέρμετρες επιβαρύνσεις, επισήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του φορολογικού νομοσχεδίου.


Mερικές από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του φορολογικού νομοσχεδίου:

Ν. Παππάς: «Θέλετε ο μικρομεσαίος να αντιστέκεται στην αύξηση του μισθού επειδή διαφορετικά θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο;»

Κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οριζόντια και άδικη φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, άσκησε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αντικρούοντας τα στοιχεία του κ. Χατζηδάκη, σημείωσε: «Λέτε ότι το 71% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει εισόδημα κάτω από αυτό των μισθωτών. Και μιλάτε για “φοροφυγάδες”. Σας λέω ότι το 65% των επιχειρήσεων δηλώνουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη. Θα πάτε και εκεί σε μέτρα οριζόντιας φορολόγησης;».

Για να συνεχίσει: «Λέτε ότι τα έσοδα από τους αυτοαπασχολούμενους είναι το 0,8% του ΑΕΠ. Γιατί το μετράτε ως ποσοστό του ΑΕΠ; Τα στοιχεία της Ε.Ε. λένε ότι η συμβολή τους είναι στο 15%». Όταν ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η συμβολή των αυτοαπασχολούμενων είναι στα 1,3 δισ. από τα 13 δισ. ευρώ των συνολικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, ο Νίκος Παππάς σχολίασε: «Μόλις ομολογήσατε ότι η συμβολή των αυτοαπασχολουμένων είναι στο 10%. Άρα είμαστε 1,5 φορά πάνω από τον μ.ο. της Ε.Ε.».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε, ακόμα, ότι το πρόβλημα «δεν είναι ότι απλά φέρνετε την άδικη και οριζόντια φορολόγηση. Είναι ότι τη συνδέεται και με τον κατώτατο μισθό. Γιατί; Γιατί θέλετε να μετατρέψετε τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σε μοχλούς συμπίεσης των μισθών».

Μιλώντας για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «χρειάζεται μία άλλη πορεία, η οποία θα εκκινεί από μία δίκαιη ρύθμιση του χρέους. Με κρίσιμο τον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα έχει προοδευτικό φορολογικό συντελεστή -γιατί όχι και για τις επιχειρήσεις». Ενώ επεσήμανε ότι κρίσιμη είναι «η ενίσχυση μίας πολιτικής δύναμης, η οποία δεν τσαλαβουτάει σε μνημονιακά απόνερα, που δεν οικοδομεί μερικώς συμμαχίες πάνω σε κομμάτια των καλών παραδόσεων της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Η ενίσχυση της αριστεράς που ενώνει, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 7 (σ.σ.: αναπροσαρμογή προστίμων για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής), για το άρθρο 15, που είναι ο κεφαλικός φόρος και, βεβαίως -επειδή αποφασίσατε μέσα στην άνθηση των χρηματιστηριακών αποδόσεων να βοηθήσετε και τους ανθρώπους που βγάζουν λεφτά από το χρηματιστήριο- για το άρθρο 49, που μειώνει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και για το άρθρο 50, που μειώνει το φόρο από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο».

Όλγα Γεροβασίλη: “Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, αλλά τη νομιμοποιεί – Συνεχίζεται η άδικη και οριζόντια φορολογική πολιτική της κυβέρνησης”

“Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει την πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά συνεχίζει μια άδικη πολιτική που αυξάνει τις ανισότητες. Την πολιτική του ‘σχεδίου Πισσαρίδη’: Να ‘απαλλαγεί’ η ελληνική οικονομία από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να συγκεντρωθεί η αγορά σε λίγους και ισχυρούς” τόνισε η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο “επιβαρύνει άδικα και οριζόντια, μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας και της απροθυμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή”. Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή διότι, όπως είπε: “Επιβαρύνει υπέρμετρα τους αδύναμους και τους μεσαίους και παράλληλα κλείνει το μάτι στα ‘μεγάλα ψάρια’. Σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν πολύ μεγάλα εισοδήματα, αλλά να επιβαρύνονται ελάχιστα”. “Είναι αυτό φορολογική δικαιοσύνη;” αναρωτήθηκε η κυρία Γεροβασίλη.

“Το νομοσχέδιο πατάει πάνω στις ράγες της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, μια πολιτική που επιμένει στην οριζόντια και άδικη φορολογία, στους υψηλούς έμμεσους φόρους σε σχέση με τους άμεσους, και παράλληλα, στην φοροασυλία για τους λίγους και ισχυρούς, που έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων και δημιουργούν τον πληθωρισμό της απληστίας” σημείωσε.

Τόνισε τέλος, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται στην “ανάγκη για ένα απλοποιημένο, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας. Με προοδευτική κλίμακα. Με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Με μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα” και πρόσθεσε ότι “για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής απαιτούνται δύο ακόμη βασικά στοιχεία, η ανταποδοτικότητα και η εμπιστοσύνη”.

Καλλιόπη Βέττα:  Η κυβέρνηση ναρκοθετεί την εύρυθμη ανάπτυξη του τουρισμού προσθέτοντας φόρους και τέλη


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Καλλιόπη Βέττα μιλώντας  στη Βουλή κατά την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίο επεσήμανε αρχικά ότι το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί την προμετωπίδα των άδικων και αντικοινωνικών νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Από το «κανένας νέος φόρος», προεκλογικά, στον κοινωνικό αυτοματισμό και τον στιγματισμό συλλήβδην των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Όπως τόνισε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης: «η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν γνωρίζει πως να ελέγξει την φοροδιαφυγή και προβαίνει σε ένα οριζόντιο κεφαλικό φόρο, αδιαφορώντας για τις ουσιαστικές παρατηρήσεις και διαμαρτυρίες των φορέων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, αδιαφορώντας για την λογική και την πραγματικότητα.»

Στη συνέχεια, πριν αποδομήσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα «ευεργετήματα» των διορθώσεων της τελευταίας στιγμής, επεσήμανε ότι προστίθεται ένας ακόμη φόρος, την στιγμή όπου η κοινωνία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες βάλλονται από την ακρίβεια, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη πρόσβασης στον δανεισμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα.

Έπειτα, η κ. Βέττα, αναφέρθηκε σε δύο ειδικότερα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό. Πρώτα απ' όλα, την επιβολή φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση.  Το συγκεκριμένο πεδίο χρειάζεται γενικότερη ρύθμιση καθώς άπτεται της στεγαστικής πολιτικής, της ίσης αντιμετώπισης του τουριστικού κλάδου,  της υγείας και της ασφάλειας των επισκεπτών, ακόμα και της συμβίωσης των ενοίκων σε ένα εύτακτο περιβάλλον. Αντ΄αυτού, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα φορολογικό και μόνο μέτρο, κλείνοντας τα μάτια στο πρόβλημα, θεωρώντας ότι θα λυθεί από μόνο του.

Το δεύτερο σημείο, αφορά την επιβολή νέου τέλους διαμονής, το ονομαζόμενο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, προσθετικά του τέλους διαμονής. Πλέον, κάθε άτομο, ανά διαμονή θα πληρώνει ένα τέλος, επιπλέον του κόστους διανυκτέρευσης, που θα φτάνει έως και 10 ευρώ. Η κ. Βέττα στηλίτευσε την εισπρακτική λογική της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία γεωγραφική μέριμνα, εποχικότητα και οικονομική δικαιοσύνη. Όπως τόνισε: «πελάτης ξενοδοχείου 4* στη Κοζάνη με τιμή δωματίου 79 ευρώ θα επιβαρύνεται με τέλος 7 ευρώ ενώ βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800 ευρώ θα επιβαρύνεται με τέλος 1,5 ευρώ»

Κλείνοντας, η Βουλευτής υποστήριξε ότι με το φορολογικό η κυβέρνηση υιοθέτει στην πράξη τις προτάσεις Πισσαρίδη για ασφυξία και μείωση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων που αναζητούν καταρτισμένο και φτηνό ανθρώπινο δυναμικό, εξέλιξη που θα συντρίψει την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. «Αυτή την εξέλιξη, εμείς, αλλά και η ελληνική κοινωνία, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουμε. Και να είναι σίγουροι όσοι μας ακούνε ότι, μαζί, θα τα καταφέρουμε».

Διον. Καλαματιανός: Η κυβέρνηση οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σημειώνοντας πως «σήμερα, είναι η ημέρα του Αλέξη. Ένα 15χρονο παιδί δολοφονήθηκε πριν από 15 χρόνια. Τιμούμε τη μνήμη του, έχοντας χρέος να διαμορφώσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε να μην δολοφονηθεί ποτέ ξανά ένα παιδί. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στη νέα γενιά να ανθίσει και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.»

Ερχόμενος στο νομοσχέδιο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για άδικες, αναχρονιστικές, αποτυχημένες και αναποτελεσματικές πρακτικές, που γυρίζουν τη χώρα πίσω στην εποχή των μνημονίων.

«Ακούσαμε τον εισηγητή της ΝΔ να υποστηρίζει ότι αυτές οι διατάξεις που εισάγετε, είναι δίκαιες, σύγχρονες και αποτελεσματικές. Επίσης, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να ισχυρίζεται ότι προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν: Είναι δίκαιο ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο με οριζόντιο και άδικο τρόπο, επιβάλλει σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες έναν κεφαλικό φόρο -τουλάχιστον- 1.427 ευρώ; Είναι δίκαιο ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο -για παράδειγμα- κρίνει και βάζει επιπλέον φόρο σε κάποιον που απασχολεί εργαζόμενους και αποφασίζει να τους δώσει μεγαλύτερες αποδοχές, σε σχέση με τον κατώτερο μισθό;

Είναι δίκαιο ένα φορολογικό σύστημα, που βάζει αυτόν τον κεφαλικό φόρο σε ένα καφενείο ή σε ένα μαγαζί ενός χωριού -για παράδειγμα- της Ηλείας ή οπουδήποτε αλλού στην περιφέρεια που οι άνθρωποι προφανώς δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα;

Δυστυχώς, αυτά επιδιώκει να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Αυτό κάνει, όταν στη χώρα υπάρχει υψηλή φορολόγηση σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ενώ, αντίθετα, υφίσταται εξαιρετικά χαμηλή φορολόγηση στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, ενημερωνόμαστε για 10 δισ. ευρώ κέρδη στις εισηγμένες -στο χρηματιστήριο- επιχειρήσεις μέσα στο 2023, που είναι ρεκόρ 15ετίας, ενώ η ΔΕΗ έχει 1 δισ. κέρδη το 9μηνο του 2023.»
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, επισήμανε πως ένας στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών γιατί δεν μπορούν να τις πληρώσουν, προσθέτοντας πως «13.000 δικηγόροι στην Αθήνα δεν αντέχουν οικονομικά να έχουν ένα γραφείο και επειδή δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, εσείς τους επιβάλλετε με τη νομοθέτησή σας αυτόν  τον κεφαλικό φόρο. Την ίδια στιγμή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες και οι αυτοαπασχολούμενοι, βλέπουν να "χαϊδεύετε" τον μεγάλο πλούτο, να μειώνετε το φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ -παράλληλα- αρνείστε πεισματικά εδώ και 2 χρόνια να φορολογήσετε τα πραγματικά υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, των διυλιστηρίων και των τραπεζών, αφήνοντάς τους στο απυρόβλητο.»

Ο Βουλευτής υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις μεθοδεύσεις της, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν τα καταστήματα και τα γραφεία τους.

«Θα τους ωθήσετε, λοιπόν, είτε στην ανεργία, είτε να δουλέψουν ως υπάλληλοι σε μεγάλους ομίλους που συσσωρεύουν πλούτο. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα.»

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για εμπαιγμό και ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις.

«Αλήθεια, τι έλεγαν ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της ΝΔ προεκλογικά; Ούτε ένα ευρώ νέος φόρος, κάνοντας λόγο για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα. Δεν έλεγαν ότι θα επιβληθεί αυτό το χαράτσι σε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτό είναι σήμερα απέναντί σας η κοινωνία, γιατί δικαίως νιώθει εξαπατημένη.»

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Καλαματιανός απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, όπως κίνητρα για να ζητάνε οι πολίτες αποδείξεις και αξιοποίηση των ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων.

Κλείνοντας, επέρριψε αλαζονεία στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα μείνει αμέτοχος μπροστά σε αυτές τις ισοπεδωτικές πολιτικές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση με την εντολή του ελληνικού λαού και είναι εδώ για να σταθεί στο πλάι των δοκιμαζόμενων πολιτών για να ανατρέψουν μαζί αυτές τις πολιτικές.»​

Β. Κόκκαλης προς κυβέρνηση: Δε θα διωχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τις δουλειές τους, θα διώξουν εσάς από τη Βουλή

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο με κυνισμό και ιδεοληψία εκατοντάδες χιλιάδες στο ελεύθερο επάγγελμα, άσκησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο Λαρισαίος πολιτικός υποστήριξε πως είναι αντισυνταγματική και παράνομη η προσπάθεια εξομοίωσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προσθέτοντας πως «δεν θα σας αφήσουν να τους διώξετε από τα γραφεία, από τα μαγαζιά τους, από τις δουλειές τους. Θα διώξουν εσάς από τη Βουλή».

Ονομάζετε «μεταρρύθμιση» το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη δική σας, πάντα, μεταρρύθμιση -και πριν μπω στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου- φροντίζετε να έχει πάντα ένα πολύ καλό -πράγματι πολύ καλό- περιτύλιγμα. Πρώτα ηθικοποιείτε την πολιτική. Όλοι γνωρίζουμε -δεν χρειάζεται να το υπενθυμίζετε- ότι είναι αντικοινωνική η συμπεριφορά αυτή, όχι απλά αντικοινωνική, αλλά είναι και αξιόποινη. Το ακούει ο πολίτης «είναι αντικοινωνική συμπεριφορά», όπως λέμε «δεν πρέπει να περνάς με κόκκινο». Μα, είναι και παράνομη, εκτός από αντικοινωνική, η φοροδιαφυγή.

Εν συνεχεία, έχετε κάνει αφήγημα κεντρικό και το διατυμπανίζετε, ότι το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, δηλώνει λιγότερες αποδοχές από υπαλλήλους. Εδώ κάτι συμβαίνει. Μήπως, έχει δίκιο ο κ. Χατζηδάκης;

Αποσιωπάται, όμως, μία άλλη επίσης αποδεδειγμένη έρευνα, ότι το ίδιο σχεδόν ποσοστό χρωστάει. Και κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την τυπικότητα  αυτών των ερευνών και την εγκυρότητα. Το 70% δηλώνει λιγότερες αποδοχές και σχεδόν το ίδιο ποσοστό χρωστάει. Είναι δυνατόν -διερωτάται η Κυβέρνηση- να δηλώνουν λιγότερα από τις αποδοχές των εργαζομένων; Κι όμως, είναι. Τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία αυτού του ποσοστού. Κι όμως, είναι!

Και αφού το έχετε περιβάλει με αυτό το, πράγματι καλό, επικοινωνιακό περιτύλιγμα, εν συνεχεία προχωράτε στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία δεν είναι άλλη από την εξομοίωση των μισθωτών με τους αυτοαπασχολούμενους. Από την εξομοίωση των μισθωτών με τους μη μισθωτούς. Κάτι τέτοιο, εκτός από άδικο, είναι και αντισυνταγματικό, είναι και παράνομο. Διαφορετικός ο τρόπος απόκτησης εισοδήματος του μισθωτού, διαφορετικός του μη μισθωτού. Η απόκτηση εισοδήματος του μισθωτού διακρίνεται από μία λέξη: Σταθερότητα. Οι δαπάνες, όσον αφορά την εργασία, καλύπτονται από τον εργοδότη του. Το εισόδημα του μη μισθωτού δεν είναι σταθερό, δεν είναι μόνιμο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα δεν εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Και αφού κάνετε αυτήν την άδικη και παράνομη και αντισυνταγματική εξομοίωση, προχωράτε στον τεκμαρτό υπολογισμό. Τώρα τελευταία αναφέρατε και είπατε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης -και επειδή βλέπετε ότι αυτό το επιχείρημα με το 70%, ίσως, να μην προχωρά- ότι όποιος θέλει, εκτός από τα τεκμήρια τα οποία ενδεικτικά είναι στον νόμο, να κάνει έλεγχο. Τί θα κάνετε τώρα; Όποιος θέλει, έλεγχο. Όποιος αρνηθεί, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι φοροδιαφεύγει. Σωστά;

Η μεγαλύτερη υποκρισία είναι αυτή. Πρώτον, διότι δεν υπάρχει το προσωπικό για να κάνει αυτούς τους ελέγχους και δεύτερον, η διάρκεια του ελέγχου και ο ίδιος ο έλεγχος δεν αναστέλλει την είσπραξη του φόρου. Ο φόρος βεβαιώνεται και εν τέλει καταλήγει να θεωρείται μία περαίωση.

Και έρχομαι στον μέσο όρο. Είπατε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής δεν αναφέρει τη λέξη «αντισυνταγματικότητα». Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, όμως, αναφέρει δύο λέξεις. Η μία είναι η «ειδική μέθοδος εξεύρεσης του πραγματικού εισοδήματος». Ειδική μέθοδος. Και δεύτερον, «τα δεδομένα της κοινής πείρας».

Ίδια είναι η δουλειά του δικηγόρου στην επαρχία με την Αθήνα; Ίδια είναι η δουλειά και το πελατολόγιο του ταξιτζή στην Ελασσόνα με κάποιον εδώ, στην Αθήνα; Στη Θεσσαλία οι επιχειρήσεις, αναγκαστικά, λόγω και της πλημμύρας, θα δηλώσουν πολύ λιγότερα εισοδήματα. Και όμως εσείς θα θεωρείτε ότι έχουν βγάλει χρήματα και θα εφαρμόζετε το τεκμαρτό εισόδημα. Και σε αυτούς τους ανθρώπους είτε έχουν πληγεί άμεσα είτε έμμεσα τους λέτε να πάνε για έλεγχο και να δικαιωθούν -εάν δικαιωθούν- σε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Όχι, θα επαναλάβω αυτό το οποίο σας είπε ο κ. Βερβεσός, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ότι δεν θα σας αφήσουν να τους διώξετε από τα γραφεία, από τα μαγαζιά τους, από τις δουλειές τους. Θα διώξουν εσάς από τη Βουλή. Τάδε έφη ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Κ. Νοτοπούλου: Άδικο το φορολογικό νομοσχέδιο- προκαλεί «ασφυξία» στην κοινωνική πλειοψηφία

Κατάφωρα άδικο, αναχρονιστικό, αλλά και αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το φορολογικό, μιλώντας στη Βουλή, η Κατερίνα Νοτοπούλου, επισημαίνοντας και τις παρατηρήσεις της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

Υπογράμμισε πως το φορολογικό νομοσχέδιο της ΝΔ,  όχι μόνο δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή αλλά συγκεντρώνει τον τζίρο σε λίγους και εξαθλιώνει την κοινωνική πλειοψηφία. «Συνειδητά εξαπατήσατε τον κόσμο με ψεύτικες προεκλογικές δηλώσεις και υποσχέσεις και σήμερα οδηγείτε χιλιάδες σε λουκέτα και ανεργία. Γιατί θέλετε να αναγκαστούν να κλείσουν τις δραστηριότητές τους και να γίνουν άνεργοι ή μισθωτοί με τον κατώτατο» υπογράμμισε η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Βέβαια σημάδια του ψεύδους σας ήταν ορατά και προεκλογικά. Είχαμε επισημάνει  πως στην γνωμοδότηση της Κομισιόν για το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης υπήρχε αναφορά πως “θα επανεξεταστεί το τρέχον φορολογικό σύστημα” για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση μελέτη που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση στο ΙΟΒΕ απο τα τέλη του 2022!

Σήμερα, με αυτό το νομοσχέδιο, η μέση επιβάρυνση φόρων των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με εισόδημα(κέρδη) εως 12 χιλιάδες σε σχέση με το 2022:

▫️0-6 έτη Λειτουργία: μέση επιβάρυνση φόρων 207€(+30%)

▫️7-9 έτη:447€

▫️10-12 έτη:687€

▫️12+έτη:928€.

Τυφλά χαράτσια στους μικρομεσαίους

Η κυβέρνηση, τόνισε η βουλευτής, δεν χρησιμοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου, ούτε τα υπερσύγχρονα συστήματα διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και δηλώσεων εισοδήματος που υπάρχουν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πιάσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες.

Αναφέρθηκε στον κυνισμό με τον οποίο οι Υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ μιλούν για τους νέους επιστήμονες, για τους νέους δικηγόρους που αναγκάζονται να δηλώνουν τα σπίτια τους ως γραφεία αλλά και στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που είναι απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.

Είναι ώρα για ένα Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Σήμερα είναι η ώρα για ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.  Με έσοδα- έξοδα.  Με έναν συντελεστή.  Με απλή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα και για τις επιχειρήσεις χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος, δίκαια και με σεβασμό για το έργο και τον μόχθο του 97% των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσε η Κ. Νοτοπούλου σχολιάζοντας παράλληλα : «ενώ ο  κ.Χατζηδάκης λέει συνεχώς ότι 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο, «φοροφυγάδες» δε λέει το ίδιο για το 65% των νομικών προσώπων που δηλώνουν ζημιές και μηδενικά κέρδη».

Επιβεβλημένη η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Κατερίνα Νοτοπούλου έκανε λόγο για αποσπασματική προσέγγιση που σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Σας επισημαίνουμε πως  οι νέοι κανόνες δε θα ελέγξουν το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών.  Οι ιδιοκτήτες που θα «πιεστούν» από αυτούς και ενδεχομένως να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις με απώτερο αποτέλεσμα την αύξηση της διαθεσιμότητας των προς μίσθωση ακινήτων μόνο οι «μικροϊδιοκτήτες» του κλάδου:  κυρίως οι ιδιοκτήτες που η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο τους δεν καταγράφει έντονη δυναμική και υψηλές πληρότητες. Η οποιαδήποτε «επιστροφή» ακινήτου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην μακροχρόνια συμβατική μίσθωση, θα καλυφθεί άμεσα από τα χιλιάδες νομικά ή φυσικά πρόσωπα που θα θελήσουν να αναπτυχθούν περαιτέρω στον κλάδο.

Σήμερα όμως σας καλούμε να δεσμευτείτε πως τα έσοδα που θα προκύψουν από τους νέους κανόνες θα διατεθούν για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στεγαστικής πολιτικής και τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών».

Γιώργος Παπαηλιού: Τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά οριζόντια μέτρα φορολογικής επιβάρυνσης

Ο Γ. Παπαηλιού επισήμανε μιλώντας στην Ολομέλεια πως «η θέσπιση οριζοντίων  μέτρων, εκτός του ότι αντιβαίνει στη συνταγματική επιταγή ότι η φορολόγηση πρέπει να επιβάλλεται βάσει της φοροδοτικής ικανότητας εκάστου φορολογούμενου, οδηγεί σε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση μέχρις οικονομικής εξάντλησης ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Όπως τόνισε:

- Ολοκληρώνεται η επιχείρηση εξοβελισμού από την αγορά και τη συμμετοχή στην οικονομική ζωή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους «έχοντες και κατέχοντες», τους «μεγάλους και ισχυρούς»

-Επέρχεται πλήρης εξομοίωση των μικρών και περιορισμένων δυνατοτήτων ατομικών επιχειρήσεων της επαρχίας, των απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα και των ακριτικών περιοχών με τις πολύ μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται σε   αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, εξέλιξη που θα ωθήσει σε κλείσιμο πολύ μεγάλο μέρος των μικρών επιχειρηματιών της περιφέρειας, που «με το ζόρι» «τα βγάζουν πέρα».

-Η περαιτέρω φτωχοποίηση χωριών, οικισμών και κοινοτήτων θα οδηγήσει στη διάρρηξη του τοπικού κοινωνικού ιστού, στην  εξαθλίωση των τοπικών κοινωνιών και εντέλει στην ερημοποίηση

-Το νομοσχέδιο  αποτελεί ψηφίδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, βάσει της οποίας όλοι οι παράγοντες, οι δυνάμεις, οι πόροι, τα «πάντα» συγκεντρώνονται και όλες οι δυνατότητες παρέχονται στους «ολίγους και ισχυρούς», με τρόπο που η ελληνική οικονομία να καθίσταται μονοπωλιακή και πάντως ολιγοπωλιακή. 

-Η ΝΔ εξαπάτησε  τα μικρά και μεσαία στρώματα. Το «εισπράττει» ήδη με τη συσπείρωση και την κινητοποίησή τους κατά του νομοσχεδίου και «θα» το «εισπράξει» και εκλογικά στο μέλλον.

ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού, δικαίου φορολογικού συστήματος με προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις με χαμηλούς τζίρους

Π. Παππάς: Δίκαιο φορολογικό με προοδευτικό συντελεστή και μείωση φόρου σε χαμηλούς τζίρους

Στην ομιλία του ο Πέτρος Παππάς τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού, δικαίου φορολογικού συστήματος με προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις με χαμηλούς τζίρους.

Επισήμανε την αναγκαιότητα θέσπισης αφορολόγητου 10.000 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της παράλογης προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, αλλά και τη σημαντικότητα της θέσπισης ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.

Τέλος, ο βουλευτής Κιλκίς επισήμανε την αναγκαιότητα για ανακατανομή των πόρων του ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες -στην πλειοψηφία τους- δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πέτρος Παππάς, υποστήριξε πως σε μια χώρα όπου η φοροδιαφυγή αγγίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη, τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, η συγκέντρωση 700 εκατομμύριων Ευρώ, από μια οριζόντια και άδικη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σίγουρα δεν αποτελεί τη λύση για το χρόνιο αυτό πρόβλημα της ελληνικής πολιτείας.

Γ. Σαρακιώτης:  Ομολογία αποτυχίας από τη ΝΔ στην πάταξη της φοροδιαφυγής

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε επί του φορολογικού νομοσχεδίου ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης. Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, μάλιστα, κατέθεσε τροπολογία, μαζί με ακόμη 6 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την παράταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 31/12/2024.

Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης, σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Ν.Δ.: «Το νομοσχέδιο συνιστά ένα απτό παράδειγμα υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών και πλήρους ανακολουθίας μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και κυβερνητικών πράξεων […] επί του “κακού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.”, το 27% του Α.Ε.Π. προερχόταν από τη φορολογία, με το συγκεκριμένο ποσοστό να έχει φθάσει, σήμερα, στο 29% και να βαίνει αυξανόμενο. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επαναφέρει το απαρχαιωμένο μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος, ομολογώντας την αποτυχία της μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Προηγήθηκαν οι ομολογίες αποτυχίας όσον αφορά την αισχροκέρδεια στην αγορά, τον έλεγχο των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τη χαλιναγώγηση του ράλι των τιμών στα καύσιμα…»

Σύμφωνα με τον Βουλευτή Φθιώτιδας: «Σε μια κοινωνία, άκρως επιβαρυμένη από τον εν λόγω κυκεώνα οικονομικής αφαίμαξης, η Ν.Δ. κατηγορεί 480.000 αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες και επιστήμονες ως “φοροφυγάδες” επιδιώκοντας, για μια ακόμη φορά, την πρόκληση του κοινωνικού αυτοματισμού. Γνωστή τακτική, καθώς την έχετε εφαρμόσει πολλές φορές στο παρελθόν […] Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τη φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης θα αυξηθούν τα κονδύλια για την Υγεία, στο δρόμο, που είχε χαράξει ο κ. Χατζηδάκης, όταν κατά παλαιότερη δήλωσή του “με την πώληση της Ολυμπιακής θα φτιαχνόταν ένα νοσοκομείο το μήνα”! Το “ένα νοσοκομείο το μήνα” δεν το είδαμε και φτάσαμε, επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, να βλέπουμε ηλικιωμένες να κάνουν δωρεά ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. διαθέτοντας τους κόπους μιας ζωής. Βέβαια, κατά τον Σόλωνα, “αν ζητάς να αποδοθούν ευθύνες σε άλλους, να είσαι έτοιμος να αποδοθούν ευθύνες και σε εσένα”. Και να είστε βέβαιοι ότι θα έρθει και η ώρα της λογοδοσίας για την ύβρη διαρκείας προς τους πολίτες».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι: «Με το σημερινό νομοσχέδιο η Ν.Δ., που θα προχωρούσε μόνο σε μειώσεις φόρων όπως υποσχόταν πριν από λίγους μήνες, επιβαρύνει με άδικο και ανισομερή τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με ένα ποσό της τάξης των 1.430 ευρώ το λιγότερο, όπως προκύπτει από το άθροισμα του ελάχιστου φόρου και του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο υποτίθεται ότι θα καταργούσατε […] Επιδιώκετε να συγκεντρώσετε φορολογικά έσοδα ύψους 716 εκατ. ευρώ από την ήδη επιβαρυμένη μεσαία τάξη, αλλά την ίδια στιγμή προβαίνετε με το ίδιο νομοσχέδιο σήμερα σε φοροελαφρύνσεις προς τους έχοντες, με τη μείωση του συντελεστή φόρου πώλησης στις μετοχές και με τη σχεδόν εξαφάνιση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου […] Την ίδια στιγμή, δε διώκονται εκείνοι που διαθέτουν 100.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και δηλώνουν 20.000, αλλά διώκονται όσοι έχουν έσοδα λιγότερα από 10.900 ευρώ. Οδηγοί ταξί που επιβιώνουν οριακά, μικρές ατομικές επιχειρήσεις που όλο και περισσότερες κλείνουν μέρα με τη μέρα, δικηγόροι που 13.000 εξ αυτών δηλώνουν ως έδρα την οικία τους λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα έξοδα διατήρησης γραφείου, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εγκαταλείπουν τις δραστηριότητές τους».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στην τροπολογία, την οποία κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία για την παράταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ υπογραμμίζοντας: «Οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12 του τρέχοντος έτους και η Κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί καθόλου σε αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους περί τους 700 εργαζομένους στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα και όχι μόνο. Ζητούμε την παράταση μέχρι 31/12/2024. Αυτά, που συμβαίνουν σήμερα στη μοναδική εταιρεία παραγωγής νικελίου στην Ε.Ε. τη ΛΑΡΚΟ, τα είχαμε προεξοφλήσει και σας τα είχαμε επισημάνει το Φεβρουάριο του 2020 όταν φέρνατε την τροπολογία για την εκποίηση της εταιρείας και τότε μας λέγατε και το αναγράφατε και στην αιτιολογική έκθεση ότι “θα εξυγιανθεί η εταιρεία” και “ο στόχος ήταν η διατήρηση του παραγωγικού χαρακτήρα, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων”. Σε τί κατάσταση φέρατε την εταιρεία σήμερα; Έχει σταματήσει να παράγει από τον Αύγουστο του 2022, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το αν την 1η Γενάρη θα μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και εσείς συνεχίζετε να πανηγυρίζετε πως… έχετε σώσει την εταιρεία! Έχετε αποτύχει πλήρως όπως δείχνουν και τα σημερινά δεδομένα και το ελάχιστο, που μπορείτε να κάνετε, είναι να αποδεχθείτε την τροπολογία και να δοθεί παράταση μέχρι τις 31/12/2024 στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Η καταστροφή των πολλών, ευκαιρία πλουτισμού για τους λίγους»

Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο φοροεισπρακτικού τύπου, άδικο, οριζόντιο και αναχρονιστικό που στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, από τους οποίους προσδοκά να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 650 εκ. περίπου.

Το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, επιβαρύνοντας σημαντικά του ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μικροεπιχειρηματίες και μικρεμπόρους,   ενώ από την άλλη δεν αγγίζει τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η κ. Τζάκρη, επισήμανε την ανάγκη για ένα απλό, κατανοητό σταθερό φορολογικό σύστημα, με ίσους και δίκαιους αναλογικά συντελεστές για όλους, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος και σε αυτό το πλαίσιο σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με οριζόντιους κεφαλικούς φόρους στη βάση του «τεκμαρτού», αλλά στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, το οποίο το κράτος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει μέσα από ένα πλέγμα ελέγχων. ​

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και από τον οίκο Fitch, ο Πρωθυπουργός και  το επιτελείο του προσπαθούν με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουν τα «θετικά στοιχεία» αυτής της εξέλιξης. Και μιλούν για μια οικονομία που ανθίζει ως συνέπεια μιας συνετούς και υπεύθυνης διαχείρισης, στην οποία το πλεόνασμα θα επιστρέφεται στην κοινωνία και κυρίως σε αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μια ανθηρή οικονομία που όμως ψάχνει εναγωνίως να βρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για να γεμίσει τα δημόσια ταμεία.

Η ίδια η πραγματικότητα σας διαψεύδει!

Συζητάμε σήμερα το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ένα νομοσχέδιο με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που όμως στην πράξη αποδεικνύεται καθαρά φοροεισπρακτικού τύπου,  άδικο, οριζόντιο και αναχρονιστικό.

Γιατί πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού αφορά στην οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που όμως ξέχασε να πει προεκλογικά η ΝΔ.

Είναι η «σιωπηλή δημαγωγία» σας, καθώς δεν είχατε καν προϊδεάσει προεκλογικά για τις προθέσεις σας. Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε υποσχεθεί την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το… 2017 ενώ τώρα το χρησιμοποιεί ως «τυράκι» για την αποκάλυψη εισοδημάτων. Στοχοποιώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, από τους οποίους προσδοκά με το νέο σύστημα να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 650 εκ. περίπου.

Είναι ένα φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο που ευνοεί και την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή. Για την μεν φοροδιαφυγή που ως επί τω πλείστον πηγάζει από τις εξαιρετικά χαμηλές έως μηδενικές φορολογικές δηλώσεις με αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ικανοποιημένο με τον άνευ ελέγχου διπλασιασμό των εσόδων που είχε κι από το τέλος επιτηδεύματος και δημιουργεί ένα κλίμα έτσι αυτόματης αυτοπεραίωσης. Και εισάγει την έννοια του ελέγχου μόνο για όσους αμφισβητήσουν το τεκμαρτό.

Για την δε φοροαποφυγή με το ίδιο νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών κλείνει το μάτι και σε αυτούς που δηλώνουν πέριξ των 23.000-24.000 ευρώ και τους εξωθεί  να φοροαποφύγουν, καθώς δεν έχουν κάποιο κίνητρο να δηλώσουν περισσότερα έσοδα πέραν του τεκμαρτού προσδιορισμού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς είναι 473.000  ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι (περίπου το 65% του συνόλου) αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερους φόρους. Ο φόρος θα ξεκινά από τα 1427€ (φόρος για το εισόδημά τους + το τέλος επιτηδεύματος το οποίο δεν καταργείται αλλά μειώνεται κατά 50%).

Με αναδρομική ισχύ του νόμου για το 2023, που σημαίνει ότι «οι πληττόμενοι» είναι πολύ πιθανό να κληθούν να πληρώσουν και πρόστιμο για ηλεκτρονικές δαπάνες που θα έπρεπε να έχουν κάνει το 2023 και δεν έκαναν. Πολιτικά απαράδεκτο!

Είναι 473.000  ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι λέτε ότι  δεν γίνεται να εργάζονται και να αμείβονται με λιγότερο από τον κατώτατο μισθό.

Προφανώς κύριε Χατζηδάκη δεν γνωρίζετε ότι οι 473.000 είναι και αυτοαπασχολούμενοι που σημαίνει ότι εργαζόμενος και εργοδότης είναι το ίδιο πρόσωπο και ναι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Όπως για παράδειγμα οι δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολουμένων και επαγγελματιών, οι οποίοι πρακτικά βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτικό στάδιο, έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο σπίτι τους, δεν ασκούν επάγγελμα και περιμένουν απλά να βγουν στην σύνταξη καταβάλλοντας μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Βέβαια επειδή υποδύεστε και τους μεγαλόψυχους ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας- αυτοαπασχολούμενος θα μπορεί να αμφισβητήσει το ύψος του ελάχιστου εισοδήματός του αν κάνει τη στρατιωτική θητεία του, αν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, αν κρατείται σε φυλακή, αν είναι σε εγκυμοσύνη κ.λπ. και να ζητήσει τον φορολογικό του έλεγχο, να πάει δηλαδή σε αυτό που παλιά ονομάζαμε “αυτοπεραίωση”. Ή άσχετα με τα παραπάνω να ζητήσει τον έλεγχό του ούτως ή άλλως. Σήμερα, όμως σύμφωνα με την ΑΑΔΕ πραγματοποιούνται 27.000 έλεγχοι ετησίως. Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να ελέγξετε έστω και τους διπλάσιους επαγγελματίες σε ετήσια βάση (αν  αμφισβητήσουν το τεκμαρτό και  επιθυμούσαν έλεγχο). Εδώ βάζω ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν τελικά καταφέρετε να εισπράξετε τα χρήματα που λέτε.

Ένα ακόμη μεγάλο λάθος είναι η σύνδεση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων - ατομικών επιχειρήσεων είτε με το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού είτε με τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλει σε εργαζόμενό του. Όποιο ποσό είναι υψηλότερο! Αποτέλεσμα: Αν κάποιος έχει εργαζόμενο στην επιχείρησή του, ο οποίος πληρώνεται με περισσότερα από τον κατώτατο, τότε έχει κίνητρο να τον απολύσει για να προσλάβει έναν νέο, που θα πληρώνεται με τον κατώτατο.

Όλα αυτά βέβαια η κυβέρνηση τα γνωρίζει!

Αλλά πως αλλιώς θα υλοποιηθεί η έκθεση Πισσαρίδη; Η οποία τι μας λέει; Ότι οι μικρές - ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ένα υψηλό μερίδιο αγοράς είναι υπεύθυνες για τη χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας και την παρατηρούμενη παραοικονομία. Στην ουσία αποτελούν την παθογένεια του συστήματος. Και φυσικά ήρθε η ώρα να κλείσουν! Γιατί το μερίδιο αγοράς τους το θέλουν διακαώς οι μεγάλοι όμιλοι και επιχειρήσεις.

Είναι αυτοί για τους οποίους εργάζεται πυρετωδώς η Κυβέρνηση. Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η “αστραπιαία” ταχύτητα με την οποία το κυβερνητικό επιτελείο εξέτασε τα σχόλια της διαβούλευσης (συνολικά 2.833!) μέσα σε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωσή της και κατάφερε να το καταθέσει στη Βουλή, το βράδυ της Τρίτης στις 12:00.

Η καταστροφή των πολλών λοιπόν ως ευκαιρία πλουτισμού για τους λίγους.

Και ενώ κύριοι της κυβέρνησης ψάχνετε εναγωνίως να βρείτε περίπου 650 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δείτε τι έχουμε στην απέναντι πλευρά:

Η αναδρομική φορολόγηση για τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας μετά από πολύμηνα παζάρια, εισηγήσεις, ενστάσεις και... διαπραγματεύσεις για τα υπερκέρδη, για τους μήνες Οκτώβριο 2021 με Ιούνιο 2022, κατέληξε στα 373 εκ. €. Εξαιρετική διαπραγμάτευση αφού αυτές οι εταιρείες είχαν υπερκέρδη που ξεπερνούσαν τα  2,2 δις €. Δηλαδή 1,8 δις € χρήματα των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έγιναν κυβερνητικό δώρο στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ότι τα υπερκέρδη για τις εταιρείες καυσίμων (και δεν εννοώ βέβαια τα βενζινάδικα) ανήλθαν στα 2,6δις €.: Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις ακρίβειας καυσίμων στην Ευρώπη και αυτό επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές, νοικοκυριά και οικονομία. Από αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μεγάλη καθυστέρηση και πίεση σχεδιάζει να εισπράξει μόνο 650 εκ. €.

Ανάλογη κατάσταση με τις Τράπεζες: Εμφανίζετε ως επιτυχία την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, με το Δημόσιο να "πληρώνει σπασμένα"  πλέον των 40 δις €.  Για τον αναβαλλόμενο φόρο των Τραπεζών που ξεπερνά τα 13,5 δις €, ούτε λόγος.

Την ίδια στιγμή, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίες σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο! Αντίστοιχη κατάσταση παρατηρείται και με τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο που πωλούν τα προϊόντα τους ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερους μισθούς.  Τα δε υπερκέρδη μεταφέρονται σε «φορολογικούς παραδείσους» αόρατα από το φορολογικό σύστημα. [Στην ακρόαση φορέων ειπώθηκε] ο κ. Zucman (επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Φορολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης), είπε ότι το 8% των εταιρικών κερδών χάνονται σε φορολογικούς παραδείσους και ότι οι πλούσιοι Έλληνες έχουν το 64% του ΑΕΠ της χώρας σε περιουσία στο εξωτερικό. Παράλληλα το ίδιο νομοσχέδιο που στρέφεται επί  δικαίων και αδίκων, φροντίζει να φέρει και δύο χαριστικές φορολογικές διατάξεις:  τη μείωση του συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και τη μείωση του φόρου από πωλήσεις εισηγμένων μετοχών με τις οποίες μειώσεις χαρίζει σε αυτές τις επιχειρήσεις 43 εκ. € .

Ποιος είναι λοιπόν ο αβανταδόρος της φοροδιαφυγής κ. Θεοχάρη;

Να γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα σε περίοδο άκρατης ακρίβειας γιατί όπως είπε θα κινδυνεύσουν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι φρεγάτες!

Κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν νομοσχέδιο ομολογείτε ότι έχετε αποτύχει πλήρως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ξεκινάτε «το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού». Οι όποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουν την ουσία και σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνετε την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τα πράγματα.

Η κοινωνία, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις τα  νοικοκυριά δεν αντέχουν ακόμη ένα περίπλοκο και διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, το οποίο τελικά καταλήγει να ενισχύει την φοροδιαφυγή.

Όλοι μας εδώ μέσα θέλω  να πιστεύω ότι είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Όμως αυτή δεν μπορεί να γίνεται επί  δικαίων και αδίκων.

Πρέπει να παραδεχτείτε ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία πολλές ΜμΕ. Όταν μάλιστα το 86% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατευθύνεται σε μόλις σε 36 μεγάλες εταιρίες και το 96% των ΜμΕ δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με οριζόντιους κεφαλικούς φόρους στη βάση του «τεκμαρτού», αλλά στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, το οποίο το κράτος την περίοδο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του τεχνολογικού άλματος έχει υποτίθεται τη δυνατότητα να εντοπίζει μέσα από ένα πλέγμα ελέγχων.

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα απλό, κατανοητό σταθερό φορολογικό σύστημα, με ίσους και δίκαιους αναλογικά συντελεστές για όλους, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος.

Αυτό για να συμβεί είναι φανερό ότι έχει ως προϋπόθεση ότι όλοι αυτοί τους οποίους πλήττετε σήμερα, στις επόμενες εκλογές να σας καταψηφίσουν τώρα που όλοι κατάλαβαν ότι τους εξαπατήσατε στις τελευταίες εκλογές και μια πραγματικά προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση να κάνει πράξη ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.»

Ραλλία Χρηστίδου: Άδικη και τιμωρητική φοροεπιδρομή για τους ελεύθερους επαγγελματίες -αυτοπασχολούμενους

H Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β’ 3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην ομιλία της  στην Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου για τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής, τόνισε ότι η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ομολογεί την πλήρη αποτυχία της για πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και την ίδια στιγμή επιβάλλει την πιο ακραία, άδικη και τιμωρητική φοροεπιδρομή σε μικρούς, μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις.

Όπως πρόσθεσε:

Με το νομοσχέδιο δεν ψηφίζεται κανένα μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για τους μεγάλους και πολύ μεγάλους "παίχτες" της αγοράς,  τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των καρτέλ, αλλά στοχοποιούνται οι αυτοαπασχολούμενοι  ως οι βασικοί, αν όχι μοναδικοί υπαίτιοι για τη εκτεταμένη και ανέλεγκτη φοροδιαφυγή.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ανεπαρκώς κοστολογημένου, ενώ πάντως περιέχει πρόβλεψη  «παροχών - δώρων»  ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ προς  μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση οι άμεσα εμπλεκόμενοι -πληττόμενοι.

Με τις προβλέψεις του  νομοσχεδίου 473.000  αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερους φόρους, ενώ τελικά ούτε και το τέλος επιτηδεύματος καταργείται.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση επί του νομοσχεδίου υπολογίζεται αύξηση στη βεβαίωση του φόρου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 716.000.000€, με ό,τι αυτό σημαίνει αυτό για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους. Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί και εγκλωβίζει, θέτει σε ομηρία τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους - ατομικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026,  προσδίδοντας σε κάθε επαγγελματικό εγχείρημα τιμωρητική διάσταση.

Ενώ η κυβέρνηση μιλάει για κάθαρση, διαφάνεια, πάταξη της διαφθοράς η φαραωνική Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που συστήθηκε με το νόμο περί επιτελικού κράτους παραμένει ακέφαλη εδώ και ενάμιση χρόνο μετά την παραίτηση του διοικητή της και τώρα παραιτούνται στελέχη εν μέσω καταγγελιών για κυκλώματα εφοριακών με έσοδα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όπως προκύπτει από επιστολές προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών, του οικονομικού εισαγγελέα και προς μέσα ενημέρωσης: «στελέχη του υπουργείου οικονομικών, που υπηρετούν σε καίριες θέσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος αποτελούν εγκληματική οργάνωση, που εκβιάζει επιχειρηματίες και διακινεί η ίδια μαύρο χρήμα […]». Οι επιστολές είναι ήδη γνωστές από τον Νοέμβριο του 2022, γι’ αυτό η κυβέρνηση θα κληθεί ν’ απαντήσει σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Μ. Ζαμπάρας: Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να στοχοποιεί τον μικρό και να αφήνει στο απυρόβλητο τον μεγάλο

Σημεία της ομιλίας του βουλευτή και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μ. Ζαμπάρα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών που αφορά τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο βουλευτής στην αρχή της ομιλίας του έκανε αναφορά στην επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρήγορόπουλο από τον Ε. Κορκονέα.

Για το νομοσχέδιο, ξεκίνησε στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για την άρνηση της να συμμετέχει σε διαβούλευση με τους φορείς που πλήττονται από το φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας: «Εγώ όλο αυτό το διάστημα στην περιφέρεια μου στην  Αιτωλοακαρνανία συναντώ φορείς που με αγωνία με ρωτούν γιατί τους θεωρείτε όλους συλλήβδην φοροφυγάδες. Έχετε αποφασίσει να κυβερνάτε χωρίς να υπολογίζετε κανέναν και χωρίς να μπαίνετε σε συζήτηση με καμία κοινωνική ομάδα στην οποία απευθύνονται τα νομοσχέδια σας».

Η κυβέρνηση επιλέγει την λογική του κοινωνικού αυτοματισμού για να στρέψει την μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη. Το έκανε παλιότερα και με τους δημοσίους υπαλλήλους που τους στοχοποίησε για την οικονομική καταστροφή της χώρας, αλλά μετά θυμήθηκε ότι ήταν ήρωες που έσωζαν ανθρώπινες ζωές στην πανδημία. Το ίδιο  κάνει τώρα στοχοποιώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Στην συνέχεια ο Μ. Ζαμπάρας αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να μην φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων αφού επέλεξε τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή που επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (δηλαδή 33%) και περιόρισε την εφαρμογή του μόνο στο 2022 και όχι στο 2023.

Ο βουλευτής τόνισε: «Είναι πολιτική επιλογή να στοχοποιείς τον μικρό και να αφήνεις στο απυρόβλητο τον μεγάλο, είναι πολιτική επιλογή να δημιουργείς υπερπλεονάσματα, είναι πολιτική επιλογή να δημιουργείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων για να καλύψεις την εύνοια σου στις μεγάλες επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, είναι πολιτική να οδηγείς στο κλείσιμο τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί «οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μικρές για να διασωθούν» όπως έχει πει και ο κ. Γεωργιάδης πριν λίγο καιρό, επιβεβαιώνοντας το σχέδιο Πισσαρίδη».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μ. Ζαμπάρας τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση: «Είστε η κυβέρνηση της κρυφής ατζέντας. Κρυφή ατζέντα στο εργασιακό. Κρυφή ατζέντα στο δημόσιο, παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ. Κρυφή ατζέντα στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας. Κρυφή ατζέντα στο φορολογικό».

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών και κυνηγά τους βιοπαλαιστές​

Επίθεση στη κυβέρνηση Μητσοτάκη την οποία εγκάλεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο ομολογεί την αποτυχία της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και αντί τους μεγάλους φοροφυγάδες κυνηγά τους καθημερινούς βιοπαλαιστές, εξαπέλυσε, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

“Υπάρχει φοροδιαφυγή και πρέπει να δούμε αν το ν/σ συνεισφέρει στην πάταξή της ή αναπαράγει παθογένειες χρόνων. Είμαστε υπέρ των δίκαιων φόρων στην Αριστερά, γιατί θεωρούμε ότι για υπάρχει κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη η ύπαρξη δίκαιου φορολογικού συστήματος. Αλλά για να πείσεις την κοινωνία δίνεις στίγμα. Ξεκινάς από πολύ ψηλά και δεν κυνηγάς τον καθημερινό βιοπαλαιστή. Η κυβέρνησή σας αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρείες διύλισης και εμπορίας καυσίμων που έχουν κερδίσει δις ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Οι τράπεζες απαλλάσσονται επίσης με τον αναβαλλόμενο φόρο. Οι εταιρείες ενέργειας περνούν παρατεταμένη “άνοιξη” και είναι επίσης στο απυρόβλητο. Το καρτέλ των σούπερ μάρκετ αθροίζει εξαιρετικά κέρδη και κανείς δεν στοχεύει εκεί αλλά στον ελεύθερο επαγγελματία που έχει ένα καφενείο στην επαρχία ή είναι επιστήμονας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο νομοσχέδιο σημείωσε: “Συνδέετε την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών με το ύψος του ελάχιστου κατώτατου μισθού ή με τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλει ο εργοδότης. Έτσι όμως δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αύξηση μισθού γιατί θα συμπαρασύρει και αυτό που οφείλουν ως φορολογητέα ύλη. Όταν το κράτος θεσμοθετεί αντικειμενικά κριτήρια ομολογεί ουσιαστικά με τον πιο επίσημο τρόπο την αδυναμία του να πατάξει την φοροδιαφυγή. Γιατί όταν δεν έχει τους μηχανισμούς ελέγχου και δεν συνδέει τα POS με το Taxis, το πιο απλό είναι τα οριζόντια μέτρα”.

Και συμπλήρωσε: “Αυτά δεν γίνονται τυχαία αλλά εσκεμμένα γιατί έχετε κατά νου το “Ευαγγέλιο” του πορίσματος Πισσαρίδη. Είμαστε πάρα πολλοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, περισσεύουμε και σύμφωνα με την νεοφιλελεύθερη λογική σας, ας γίνουμε ντελίβερι αλλιώς να φύγουμε. Αυτό έρχεται να υλοποιήσει το νομοσχέδιο”.

“Η φορολογία είναι μηχανισμός αναδιανομής, εργαλείο καταπολέμησης ανισοτήτων και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Κανένα από αυτά δεν υποστηρίζει το παρόν νομοσχέδιο. Ένα προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης και κάνουμε πρόσκληση σε όλη την προοδευτική αντιπολίτευση, θα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Θα έχει τους παραπάνω στόχους, θα αξιοποιήσει τα ηλεκτρονικά μέσα για να πληρώσουν όσοι κερδίζουν δις στις πλάτες του ελληνικού λαού, θα αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής σταθερότητας και αναδιανομής του εθνικού πλούτου. Αυτό αποτελεί για μας δέσμευση και απευθυνόμαστε σε όλη τη κοινωνία”, κατέληξε.

Αλ. Αυλωνίτης: Η μεσαία τάξη διαμαρτύρεται γιατί απειλείται με οικονομικό αφανισμό

Την απόσυρση του φοροληστρικού νομοσχεδίου ζήτησε στην ομιλία του στην Ολομέλεια σήμερα, ο βουλευτής Κέρκυρας και τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, τονίζοντας ότι όλη η μεσαία τάξη διαμαρτύρεται γιατί απειλείται με οικονομικό αφανισμό.

“Εσείς εδώ πειθαρχείτε σε ό,τι σας φέρνει ο Μητσοτάκης και ο “συνήθης ύποπτος” για τέτοιου είδους μέτρα Χατζηδάκης και ο κόσμος έξω έχει ξεσηκωθεί” είπε ο κ. Αυλωνίτης απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η κοινωνία έχει εξαπατηθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για μείωση φόρων.

Ο βουλευτής επεσήμανε ότι ακόμη και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην έκθεσή της,  παραθέτει σωρεία παρατηρήσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας την βάση προσδιορισμού του τεκμηρίου προβληματική.

“Η ΝΔ έχει 157 βουλευτές και μόλις 27 έχουν εγγραφεί να μιλήσουν. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν μπορούν να υπερασπιστούν το νομοθέτημα που ούτε η κοινωνία θέλει, ούτε επιστημονικά στηρίζεται”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Έχετε εισβάλει στη ζωή και στην τσέπη της κοινωνίας άδικα, με όπλο σας αυτό το περίφημο 41%. Προσέξτε γιατί κάτι νέο γεννιέται και θα σας τιμωρήσει η κοινωνία για την αλαζονεία σας”.

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Να εισπράξει θέλει η κυβέρνηση με το φορολογικό, όχι να πατάξει τη φοροδιαφυγή»

Για το φορολογικό νομοσχέδιο τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Αρχικά, επεσήμανε ότι μια καλή αρχή για να συζητήσουμε για διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης και καλλιέργεια της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη θα ήταν η κυβέρνηση να μην εισαγάγει αιφνιδιαστικά ρυθμίσεις στο τέλος του χρόνου, μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2023, επιβεβαιώνοντας ότι οι φορολογούμενοι σε αυτή τη χώρα θα συνεχίζουν να ζουν και να επιχειρούν μη γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει την επόμενη ημέρα.

Ειδική αναφορά έκανε και στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο που έδωσε στους servicers ακατάσχετο λογαριασμό, θυμίζοντας ότι όλα τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας ζητούν εδώ και μήνες τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, αλλά προφανώς για την κυβέρνηση οι ανάγκες των servicers είναι πιο επείγουσες από τις ανάγκες των πλημμυροπαθών.

«Φοροδιαφυγή και παραοικονομία επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν για να μην την πληρώνουν τελικά όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Όμως αυτό το νομοσχέδιο δε θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεταρρύθμιση». Μεταρρυθμιστικό θα ήταν αν απλοποιούσε τη φορολογία. Εδώ, απλά προστίθενται στα εκατοντάδες ισχύοντα άρθρα νέες διατάξεις, υποπεριπτώσεις και εξαιρέσεις. Μεταρρυθμιστικό θα ήταν αν απαντούσε με σύγχρονο τρόπο στον εντοπισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος. Εδώ, επαναφέρεται μια συνταγή από τα παλιά με την κυβέρνηση να ομολογεί επί της ουσίας ότι δεν έχει την πρόθεση να εντοπίσει την πραγματική φοροδιαφυγή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, οπότε θα πάρει ό,τι μπορεί με το τεκμαρτό εισόδημα και τις αμειβόμενες καταγγελίες» ανέφερε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Από το «ακούμε την αγορά» και τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μη επιβολή νέων φόρων της ΝΔ, προωθείται τώρα μια οριζόντια ρύθμιση που φορολογεί ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με βάση το εισόδημα που εικάζει ότι έχουν θεωρώντας τους ως κατ’αρχήν φοροφυγάδες. Και αν όντως δεν το απέκτησαν θα πρέπει αν δεχθούν φορολογικό έλεγχο, ώστε να φορολογηθούν για το πραγματικό τους εισόδημα. Αυτό είναι προβληματικό γιατί εκείνοι που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, απλά θα μπουν στα τεκμήρια για να μην ελεγχθούν, ενώ, για όσους ζητήσουν έλεγχο, η διαδικασία θα πάρει χρόνια και είναι άγνωστο αν ο φόρος θα ανασταλεί μέχρι την ολοκλήρωσή του. Σε τελική ανάλυση, οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα επιβαρυνθούν ελάχιστα σε σχέση με το εισόδημα που αποκρύπτουν. Επιπλέον, τα προσδοκώμενα έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταγόνα στον ωκεανό της φοροδιαφυγής των 10 δισεκατομμυρίων. Επομένως, θα ήταν πιο έντιμο να πει η κυβέρνηση ότι η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο από μια ένεση εσόδων στα κρατικά ταμεία τα οποία η Κυβέρνηση απέτυχε να συγκεντρώσει με άλλους τρόπους.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, η κυβέρνηση γνωρίζει την ασυνέπειά της και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι φορολογικές ρυθμίσεις στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γι’αυτό ενεργοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό για να οριοθετήσει τις αντιδράσεις. Ό,τι έκανε πριν χρόνια με τον «κακό δημόσιο υπάλληλο», το κάνει τώρα με τον «φοροφυγά ελεύθερο επαγγελματία» με αποτελέσματα συντριπτικά και για τους μεν και για τους δε.

«Επειδή τη συζήτηση μονοπωλούν οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, ας μην ξεχνάμε ότι ο πολίτης ως φορολογούμενος εκτός από υποχρεώσεις, έχει και δικαιώματα. Δικαιώματα σε παροχές ανάλογες των φόρων που καταβάλλει. Για να διαμορφώσουμε φορολογική συνείδηση, οφείλουμε να διαμορφώσουμε και ένα φορολογικό σύστημα ανταποδοτικό για να μην χρειάζεται να πληρώνει σε ιδιωτικούς φορείς ξανά για αγαθά τα οποία έχει ήδη πληρώσει μέσω της φορολόγησής του. Ένα σύστημα όπου δε θα χαρίζονται τα χρήματά του σε κρατικές ενισχύσεις όπως τα 35 εκατομμύρια ευρώ στην Aegean» κατέληξε ο Αλ.Μεϊκόπουλος.

Παρέμβαση της Μαρίνας Κοντοτόλη, βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τους ελεύθερους επαγγελματίες των Τρικάλων, της Φαρκαδόνας, της Πύλης και των Μετεώρων στο πλαίσιο της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαι Βουλευτής Τρικάλων, της πολύπαθης Θεσσαλίας. Είμαι σε συνεχή επαφή με την εκλογική μου Περιφέρεια. Δείτε λοιπόν τώρα τι ακριβώς νομοθετείτε.

Κάθε μέρα δέχομαι τηλεφωνήματα όπως φαντάζομαι και οι βουλευτές της ΝΔ, από επαγγελματίες, από αγρότες, από κτηνοτρόφους. Μου λένε, λοιπόν, πως ακόμα δεν έχουνε πάρει τις αποζημιώσεις τους. Είναι επαγγελματίες χωρίς εισόδημα πια.


Κι αυτοί δεν είναι μόνο όσοι επλήγησαν άμεσα από τις πλημμύρες. Είναι κι όσοι σχετίζονται οικονομικά από τους πληττόμενους. Π.χ. ένα γεωπονικό κατάστημα. Πώς θα εισπράξει, αφού ο γεωργός και ο κτηνοτρόφος δεν έχει να πληρώσει;

Δρόμοι έχουν κοπεί, γέφυρες όπως της Διάβας έχουν πέσει. Πώς θα εργαστούν αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά και ένας ελεύθερος επαγγελματίας είτε είναι εργολάβος μικρών έργων είτε άλλος που αναλαμβάνει έργα συντήρησης κι επισκευής στους Δήμους.


Γνωρίζετε, ότι οι ιδιοκτήτες των μηχανημάτων που δούλεψαν για την αποκατάσταση των καταστροφών δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ;


Γνωρίζετε πως οι Δήμοι των Τρικάλων, της Φαρκαδόνας, της Πύλης, των Μετεώρων, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος, τρεις μήνες μετά, για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες;


Πώς θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Πώς θα πληρώσουν τους επαγγελματίες που συνεργάζονται; Αυτοί, όλοι, λοιπόν, θα θεωρηθούν, a priori, ότι έχουν τουλάχιστον 10.920 ευρώ καθαρά έσοδα. Ενώ στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε ότι είναι απλήρωτοι.


Δυστυχώς, αυτό είναι το λανθασμένο νομοσχέδιό σας. Τόσο απερίσκεπτο και άδικο. Ειδικά για τους επαγγελματίες της Θεσσαλίας και των Τρικάλων.

Γιώτα Πούλου βουλευτής Βοιωτίας και τομεάρχης Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Θηλιά στον λαιμό» των μικρομεσαίων και διευκόλυνση φοροδιαφυγής για τους ισχυρούς το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης!

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών τόνισα την κοροϊδία της ΝΔ στη μεσαία τάξη, τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντί να μειώσει τους φόρους και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή όπως υποσχέθηκε, προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, φορολογεί οριζόντια με βάση τεκμαρτό εισόδημα επιχειρήσεις και επαγγελματίες και αδιαφορεί για όσους ισχυρούς θα «κρυφτούν» πίσω από το νέο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Αδιαφορεί για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που προβλέπουν αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες 10.000 ευρώ και ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, σε ένα προοδευτικό πλαίσιο δίκαιης φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέσαμε Τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κατά ένα έτος, πιστοί στις θέσεις μας και τη δέσμευση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)