to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:58 | 16.04.2017

Διεθνή

Ερντογάν: «Ιστορική απόφαση» του τουρκικού λαού - Προανήγγειλε δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας θα αλλάξει και κάλεσε όλο τον τουρκικό λαό, τόσο όσους ψήφισαν «ναι» όσο και όσους ψήφισαν «όχι» να βαδίσουν μαζί και ενωμένοι στο μέλλον. Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην Ευρώπη, ο Ερντογάν τόνισε ακόμα ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του τουρκικού έθνους, «ειδικά οι σύμμαχοί μας».


Δημοψήφισμα για επαναφορά της θανατικής ποινής εξήγγειλε ο Ερντογάν ενώπιον υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη. Σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του πλήθους είπε ότι μετά το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα «θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι».

«Θα συζητήσω αμέσως το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί, είπε ο Ερντογάν. Ο ίδιος τόνισε ότι θα θέσει το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής σε δημοψήφισμα, εφόσον χρειαστεί.

Νωρίτερο, είχε εμφανιστεί ενωτικός σε διάγγελμά του, μετά το διχαστικό αποτέλεσμα που του δίνει περιορισμένη νίκη στο δημοψήφισμα για τη διεύρυνση των αρμοδιότητών του.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το στρεβλό σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας θα αλλάξει και κάλεσε όλο τον τουρκικό λαό, τόσο όσους ψήφισαν «ναι» όσο και όσους ψήφισαν «όχι» να βαδίσουν μαζί και ενωμένοι στο μέλλον. 

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ωστόσο ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019.

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην Ευρώπη, ο Ερντογάν τόνισε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του τουρκικού έθνους, «ειδικά οι σύμμαχοί μας».

«Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα πως τα αποτελέσματα θα ωφελήσουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του «ναι» ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, δηλαδή 1,3 εκατομμύρια περισσότερες ψήφοι έναντι του «όχι». «Όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές στο δημοψήφισμα» είπε ο Ερντογάν και υποστήριξε ότι η στήριξη των πολιτών για την συνταγματική αναθεώρηση αυξήθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.

Μήνυμα ενότητας από τον Γιλντιρίμ 

Σε πανηγυρικό κλίμα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το έθνος είπε «ναι» και αυτό είναι «η καλύτερη απάντηση σε όσους κρύβονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος» του περασμένου Ιουλίου. 

Μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αγκυρα, έξω από τα οποία είχε συγκεντρωθεί πλήθος οπαδών, ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «νέα σελίδα στη δημοκρατική ιστορία της χώρας».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καταδεικνύει μια διχασμένη Τουρκία, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε: «Είμαστε ένα έθνος».

Και συνέχισε, τονίζοντας ότι «η τελευταία λέξη ανήκει στο έθνος και το έθνος είπε "ναι"».

Το «ναι» αυτό, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους κρύβονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, τους Κούρδους μαχητές και όλες τις ξένες δυνάμεις που εχθρεύονται την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι εκείνοι που ψήφισαν «όχι» έχουν ίση αξία με εκείνους που υποστήριξαν τις συνταγματικές αλλαγές. 

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις, ο Γιλντιρίμ ανέφερε ότι τώρα θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για τις εκλογές του 2019.

Στο μεταξύ, οπαδοί του κόμματός του βγήκαν με σημαίες και πορτρέτα του Ερντογάν φωνάζοντας «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».  Ήδη έχουν ξεκινήσει πανηγυρισμοί από το ΑΚΡ ενώ ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κάλεσε εκτάκτως την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)