to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 19.04.2017

Διεθνή

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας απέρριψε τις προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος (συνεχής ενημέρωση)

Ο Ερντογάν αρνείται τις κατηγορίες ότι η συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα - Η αξιωματική αντιπολίτευση και το HDP κατέθεσαν προσφυγή ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος - ¨οχι είπε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog


Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) απέρριψε σήμερα τις προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής για παρατυπίες που κατήγγειλαν κόμματα της αντιπολίτευσης για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Δέκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν κατά της ακύρωσης των αποτελεσμάτων και ένας ψήφισε υπέρ.

Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να θεωρήσει έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

Οι αντιδράεις της αντιπολίτευσης

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ξεκίνησε χθες μια μάχη για την ακύρωση του δημοψηφίσματος που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το HDP κατέθεσε σήμερα προσφυγή στην τουρκική εκλογική επιτροπή για την ακύρωση του δημοψηφίσματος με το οποίο χορηγήθηκαν σαρωτικές νέες εξουσίες στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι υπήρξαν εκτεταμένες ατασθαλίες.

Ο αντιπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε πως το γεγονός ότι η εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος διεξήχθη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενώ οι ηγέτες του κόμματος τελούσαν υπό κράτηση, το ότι οι υποψήφιοί του ως παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα απορρίφθηκαν και το ότι κρατικοί πόροι χρησιμοποιήθηκαν για την εκστρατεία υπέρ του «ναι», όλα αυτά υπονόμευσαν την ψηφοφορία.

Ο Σαντσάρ δήλωσε επίσης πως η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εκλογική επιτροπή να επιτρέψει να καταμετρηθούν ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια δεν επέτρεψε να τηρηθούν τα κατάλληλα αρχεία, πράγμα που σημαίνει πως είναι τώρα αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες άκυρες ή πλαστές ψήφοι μπορεί να έχουν καταμετρηθεί. Επίσης σε ορισμένους ψηφοφόρους δεν επετράπη να ψηφίσουν με μυστικότητα, πρόσθεσε.

«Το δημοψήφισμα αυτό θα παραμείνει για πάντα αμφιλεγόμενο», δήλωσε ο Σαντσάρ στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορείς να οικοδομήσεις μια αλλαγή στο πολιτικό σύστημα πάνω σ'ένα τόσο αμφιλεγόμενο και άδικο δημοψήφισμα».

Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας και διεθνείς παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι παρατυπίες από την πλευρά των εκλογικών αρχών ενδέχεται να αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.

Γιλντιρίμ: Οι προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος αποτελούν δικαίωμα, όχι όμως και οι διαμαρτυρίες στους δρόμους 

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι οι προσφυγές κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής, που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές εξουσίες, είναι ένα δικαίωμα, αλλά το να καλείς τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί δεν είναι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα AKP έλαβε ένα μήνυμα από το έθνος κατά την ψηφοφορία, την οποία κέρδισε το στρατόπεδο του «ναι» με πλειοψηφία μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν -- και το μήνυμα αυτό είναι ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε ορισμένα θέματα.

Τον χαβά του ο Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες ότι η νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ένα σύστημα που ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν. Είμαι θνητός. Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, μια μεταμόρφωση στην δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Αυτός είναι ο σκοπός του. . . Όπου υπάρχει δικτατορία, δεν υπάρχει ένα προεδρικό σύστημα. Εδώ υπάρχουν κάλπες. . . η δημοκρατία παίρνει την δύναμη της από τον λαό. Είναι αυτό που αποκαλούμαι εθνική βούληση».

Την Δευτέρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ο Ερντογάν απέρριψε τα ευρήματα του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντας τα «πολιτικά υποκινούμενα», σημειώνοντας παράλληλα πως οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ «πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους».

Παρά την μικρή διαφορά της επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο CNN ότι μια νίκη είναι μια νίκη. «Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις με 1-0 ή με 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίζεις το παιχνίδι», δήλωσε κάνοντας έναν αθλητικό παραλληλισμό.

Η Άγκυρα απορρίπτει την έκκληση της ΕΕ για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το δημοψήφισμα

H τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεξαγωγή έρευνας με αντικείμενο τις παρατυπίες που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης. «Μια τέτοια αναπόδεικτη δήλωση εκ μέρους ενός εκπροσώπου τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Επιπλέον, προέτρεψε την ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καλέσει την Τουρκία να «ξεκινήσει μια διαφανή έρευνα» μετά την έκθεση της κοινής αποστολής των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου επισημαίνεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής διεξήχθη υπό άνισες συνθήκες και δεν πληροί τα δημοκρατικά κριτήρι. «Προτρέπουμε όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους διεθνείς παρατηρητές» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία που δεν ανταποκρίθηκε στα δημοκρατικά πρότυπα, έκαναν λόγο και παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ασκώντας κριτική «για το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων». 

Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Αλεφ Κόρουν, αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF. «Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφαγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.

Οι κατηγορίες που διατύπωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το (μη) αδιάβλητο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι «πολύ σοβαρές» και αποτελούν αιτία να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι κατέθεσε την προσφυγή για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα, ανέφερε η ένωση δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Η συνεχής ενημέρωση:

Πληροφορίες: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)