to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:42 | 08.02.2018

Κοινωνία

Εργαζόμενοι Mega: Κύριε Πρόεδρε, γιατί τους καλείτε;

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι που έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία του μεγαλομετόχου της «Τηλέτυπος Α.Ε.», Γιάννη Βαρδινογιάννη, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαμαρτύρονται για την πρόσκληση μελών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο σε πρόσφατη δεξίωση


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MEGA ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

«Εξοχότατε Πρόεδρε,

Με μεγάλη έκπληξη και μεγαλύτερη απογοήτευση παρατηρήσαμε ότι κατά την πρόσφατη δεξίωση προς τιμήν του προέδρου του Ισραήλ, ανάμεσα στους καλεσμένους του Προεδρικού Μεγάρου ήταν και εκπρόσωποι της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είναι βασική μέτοχος του τηλεοπτικού καναλιού Mega από την ίδρυσή του το 1989 μέχρι και σήμερα, απολαμβάνοντας πλούτο, προβολή και ισχύ στην ελληνική κοινωνία.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, μαζί με τους άλλους μετόχους του Mega, έχει εγκαταλείψει την επιχείρηση και τους εργαζόμενούς της στο κενό.

Ακόμα και μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του καναλιού και την κατάρτιση νέου business plan - το οποίο είχε την έγκριση των δανειστριών τραπεζών και τη συγκατάνευση του ΕΣΡ - η οικογένεια Βαρδινογιάννη και οι άλλοι μέτοχοι του Mega αποφάσισαν - αιφνιδιάζοντας τους πάντες - να μην καταθέσουν τελικά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία παροχής τηλεοπτικών αδειών.

Αποφάσισαν δηλαδή να αφήσουν το Mega να σβήσει.

Οι ελπίδες των εξαθλιωμένων εργαζόμενων που κρατούν απλήρωτοι ζωντανό το κανάλι κατέρρευσαν…

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Τετρακόσιες είκοσι οικογένειες έχουν δει τα τελευταία δύο χρόνια τις ζωές τους να καταρρέουν. Κάθε δεδομένο εργασιακής σταθερότητας και οικονομικού προγραμματισμού έχει εκπέσει στην ανασφάλεια και τον απόλυτο μετεωρισμό.

Σε αυτό το διάστημα έχουμε θρηνήσει συναδέλφους που δεν άντεξαν την αγωνία να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους, έχουμε συμπαρασταθεί σε συναδέλφους που παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας, έχουμε προσπαθήσει να συνεχίσουμε τη λειτουργία του καναλιού, παρηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι τελικά «κάτι θα γίνει και δεν θα χαθεί το πρώτο κανάλι της χώρας» και οι δουλειές μας.

Γνωρίζουμε ότι στα χρόνια της κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στην ανεργία και έχουν νιώσει τη δική μας αγωνία επιβίωσης.

Το δικό μας «προνόμιο» είναι ότι υπεύθυνοι για την εξαθλίωσή μας είναι κάποιοι επιχειρηματίες που συνεχίζουν να έχουν τεράστιες περιουσίες, ακμαιότατη επιχειρηματική δραστηριότητα, ισχυρή πολιτική δύναμη και απολαβή τιμών ως «πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας».

Μπορεί όμως να είναι «πρότυπο της ελληνικής κοινωνίας» - και ως τέτοιος να καλείται στο Προεδρικό Μέγαρο - κάποιος επιχειρηματίας που έχει παραβιάσει απροκάλυπτα την έννοια της «ηθικής επιχειρηματικότητας», απαξιώνοντας την επιχείρησή του και εξευτελίζοντας τους εργαζόμενους του;

Μπορεί να επιβραβεύεται ως «στυλοβάτης» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, ένας επιχειρηματίας που «δραπετεύει» από τις υποχρεώσεις του, μεταχειριζόμενος ίσως νόμιμους αλλά σίγουρα μη ηθικούς τρόπους;

Ποιο μήνυμα περνά στην ελληνική κοινωνία η παρουσία τέτοιων επιχειρηματιών στις επίσημες εκδηλώσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας;

Ότι καθένας μπορεί να καταπατά την αξιοπρέπεια εργαζομένων, να παίζει με τις ζωές και τις οικογένειές τους, να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη του, αλλά να συνεχίζει να είναι «εμβληματική φιγούρα της Ελλάδας»;

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Ζητάμε να επανεξετάσετε τη λίστα των προσκεκλημένων σας, αν όχι για χάρη των 420 απελπισμένων οικογενειών που δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, αλλά για την Ελλάδα που όλοι επιθυμούμε να προβάλει τις αξίες της εντιμότητας, της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Ζητάμε ακόμα να μας δεχτείτε για να σας εκθέσουμε αναλυτικά την κατάσταση που έχουμε περιέλθει, για την οποία τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αναφέρουν λέξη, τα πολιτικά κόμματα εκφράζουν «συμπάθεια αλλά…» και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα πρωτοβουλίες για την ανακούφισή της.

Ζητάμε την κατανόηση και τη συμπαράστασή σας.

Μετά τιμής,

Απλήρωτοι Εργαζόμενοι Mega σε αντίσκηνα έξω από τη Motor Oil»


 


Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι την Τρίτη 6/2, έκτη ημέρα παραμονής τους έξω από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil επί της Κηφισίας:

«Με όσα σου έδωσε ο Θεός κοίτα να τη βολέψεις ποτέ σου μη διανοηθείς κόπο αλλονών να κλέψεις», κρητική μαντινάδα.

Κύριε Βαρδινογιάννη,

είμαστε οι απλήρωτοι εργαζόμενοί σας που παραμένουμε έξω από μία από τις εταιρείες σας με αντίσκηνο μέχρι τελικά να μας πληρώσετε.

Μην απορείτε γιατί φτάσαμε σε αυτο το σημείο.  Μαχητές της ζωής είμαστε.  Άλλωστε με καθημερινές μάχες, όλα αυτά τα χρόνια κάναμε το MEGA πρώτο.

Να είναι ψηλά. Να είναι δυνατό και εσείς υπερήφανος που είστε ιδιοκτήτης του. Δικαίωμά σας που το κλείσατε. Όμως εμείς οι εργαζόμενοί σας θα απαιτήσουμε να τιμήσετε επιτέλους το  όνομά σας κύριε Βαρδινογιάννη.  Να σεβαστείτε επιτέλους την ιστορία και την τιμή των ανθρώπων που δημιούργησαν την αυτοκρατορία σας. Το όνομα μιας ιστορικής οικογένειας που έχει προσφέρει στον τόπο μας.  Να μας δώσετε  επιτέλους τα χρήματά μας, τον κόπο μας από τη δουλειά μας. Έτσι κι αλλιώς τα όνειρα μας τα σκοτώσατε.

Με τιμή, οι εργαζόμενοι που «ξεχάσατε» απλήρωτους»

Καμία ενημέρωση για το μέλλον του σταθμού - Τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με τις «Τυπολογίες», για μια ακόμη φορά, οι εργαζόμενοι του Mega δεν έλαβαν απαντήσεις για το μέλλον της Τηλέτυπος. Στην πρόσφατη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους της Alpha Bank διαφάνηκε πως δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από τους δύο κύριους μετόχους, τον Όμιλο Βαρδινογιάννη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για το αν τελικά θα συμμετάσχει στον τρέχοντα διαγωνισμό για τις άδειες εθνικής εμβέλειας ή αν θα διεκδικήσει θεματική άδεια. Και οι τράπεζες, κατά δήλωσή τους, βρίσκονται στο σκοτάδι.

Το εντυπωσιακό είναι πως δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση, παρά μόνο ένα mail από το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει να προετοιμάσει τον φάκελο, το οποίο ισχυριζόταν πως επειδή στον διαγωνισμό της 11ης Ιανουαρίου θα κατέβαιναν πέραν των επτά ενδιαφερομένων, δεν θα ίσχυε το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε καταρτιστεί και προέβλεπε 3,5 εκατ. τον χρόνο για την άδεια. Το επιχείρημα αυτό, που διατυπώθηκε και με non paper, ακυρώθηκε από την ίδια τη ζωή, καθώς στη διαδικασία προσήλθαν τελικά έξι ενδιαφερόμενοι.

Επιπλέον, στη συνάντηση διατυπώθηκε η θέση πως για τις τράπεζες η Τηλέτυπος ή άλλη εταιρεία μπορεί να διεκδικήσει την ελεύθερη άδεια. Το κρίσιμο σημείο είναι πως εξαιτίας της αδράνειας των μετόχων η υπόθεση θα φτάσει στο ΕΣΡ στο τέλος του Φεβρουαρίου με το ερώτημα τη διακοπής του τηλεοπτικού σήματος, καθώς θα έχει περάσει το τρίμηνο της εκπομπής που ορίζει ο νόμος για τους σταθμούς που δεν θα λάβουν μέρος στη διαδικασία. Και εδώ όμως υπάρχει διέξοδος, αφού αν το κανάλι θεωρηθεί θεματικό από το ΕΣΡ θα μπορεί να εκπέμπει ως την επόμενη προκήρυξη.

Αν κλείσει ο σταθμός, ο κίνδυνος, σύμφωνα με την ανάλυση των στελεχών της Alpha Bank, είναι για τους μετόχους και όχι για τις τράπεζες. Αν το κανάλι κλείσει δεν βγαίνουν τα νούμερα της ενδιάμεσης περιόδου, καθώς δεν θα υπάρχουν έσοδα για πληρωμή των τραπεζών, οι οποίες θα έχουν απώλειες, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, σε περίπτωση εκποίησης ή πλειστηριασμού. Ωστόσο, αν σύντομα δεν προχωρήσουν σε πλειστηριασμό θα κληθούν από τον Εισαγγελέα, καθώς το επιχείρημά τους ως τώρα είναι η συμφωνία που προωθούσαν οι μέτοχοι. Για τις τράπεζες υπάρχουν τρία σενάρια:

  • Πλειστηριασμός σε επτά μήνες από τη στιγμή της απόφασης.

  • Λύση τύπου ΔΟΛ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι μια πιο γρήγορη λύση, με το μειονέκτημα πως δεν έχει ελάχιστη τιμή.

  • Η πτώχευση. Ωστόσο, χρειάζεται καιρός για να οριστεί ο σύνδικος, δέκα μήνες να αναγγελθούν οι πιστωτές και μετά τους δέκα μήνες ξεκινά η διαδικασία. Από τις τράπεζες θεωρείται η χειρότερη λύση.

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)