to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Για το ναυάγιο του Mega ευθύνονται αποκλειστικά οι μέτοχοι»

Όλη την ευθύνη στους μετόχους για το αδιέξοδο στο κανάλι έριξαν οι τράπεζες, ενώπιον του Ανδ. Νεφελούδη - Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι που έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία του μεγαλομετόχου της «Τηλέτυπος Α.Ε.», Γιάννη Βαρδινογιάννη


(φωτογραφίες του left.gr: οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Mega παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία της Motoril Oil διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους - Παρασκευή 2/2/18)

Όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα για το άθλιο επιχειρηματικό παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων του Μega επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος των τραπεζών κατά την τριμερή συνάντηση της Δευτέρας 29/1 υπό τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη. 

Όπως ανέφερε, όλη η ευθύνη για το αδιέξοδο στην «Τηλέτυπος» βαρύνει αποκλειστικά τους μετόχους (Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη και Σαββίδη, ο οποίος έχει μεταβιβάσει το ποσοστό του σε μία κυπριακή εταιρεία) δεδομένου ότι η μελέτη που δείχνει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη έμεινε στα συρτάρια των μετόχων και το έτοιμο σχέδιο εξυγίανσης δεν υπεγράφη ποτέ, με αποτέλεσμα οι περίπου 420 εργαζόμενοι του Mega να παραμένουν στον αέρα, απλήρωτοι επί σχεδόν δύο χρόνια. 

Το σχέδιο αυτό, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των πιστωτών της «Τηλέτυπος», προέβλεπε, σύμφωνα με το άρθρο 106 δ του πτωχευτικού κώδικα, μεταβίβαση της  εταιρείας σε άλλη, η οποία θα λάμβανε μέρος στον διαγωνισμό του ΕΣΡ για μία από τις 7 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. 

Αυτό ήταν και το «σενάριο» που είχε γνωστοποιηθεί στους εργαζόμενους οι οποίοι είδαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τους μετόχους να εξαφανίζονται, τη σύμβαση για την εξυγίανση της εταιρείας να μην υπογράφεται και την έβδομη άδεια να μένει στο «ράφι».

Αφού υποβλήθηκαν 6 προσφορές, σημαίνει ότι αν η νέα εταιρεία που θα είχε αντικαταστήσει την «Τηλέτυπος» είχε προσέλθει στο διαγωνισμό, κατά πάσα πιθανότητα θα ελάμβανε άδεια, σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος των τραπεζών. 

Το σχέδιο αφορούσε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας και πλέον κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο, όταν αναγκαστικά η άδεια θα “εκπέσει” στις θεματικές. Σίγουρα, στα θεματικά κανάλια προβλέπονται πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας (50 αντί 400) ενώ το κανάλι κινδυνεύει με λουκέτο, αφού, σύμφωνα με τον νόμο, στις 27 Φεβρουαρίου θα πέσει “μαύρο” στα κανάλια που δεν έκαναν αίτηση αδειοδότησης για τις άδειες εθνικής εμβέλειας. 

Ο μεγαλομέτοχος του Mega, Γ. Βαρδινογιάννης σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους πριν από περίπου 20 μέρες είχε πει ότι μόνος του δεν μπορεί να κρατήσει το κανάλι, πετώντας το «μπαλάκι» στον Β. Μαρινάκη. Αλλά και ο τελευταίος, τους είχε αναφέρει ότι τον ενδιαφέρει μεν το κανάλι, αλλά δεν έχει αυτός τον τελευταίο λόγο καθώς δεν ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο.

Έξω από τα γραφεία της Μοtor Oil έχουν κατασκηνώσει οι εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του σταθμού συνεχίζουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και το μέλλον τους.  

Από την Πέμπτη αρκετοί από αυτούς έχουν κατασκηνώσει έξω από τα γραφεία της Motor Oil, του Γ. Βαρδινογιάννη, ενώ περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Ως προς το αίτημα προς τις τράπεζες να αποδεσμευθούν μερικά μόνο από τα 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από τα διαφημιστικά έσοδα, ο εκπρόσωπος των τραπεζών επικαλέστηκε νομικό κώλυμα. Βέβαια, πριν ακόμα και από τις 10 Ιανουαρίου που οι μέτοχοι οδήγησαν στα βράχια το σχέδιο εξυγίνασης, καμία κίνηση δεν είχε γίνει από την πλευρά των τραπεζών για την καταβολή έστω κάποιων από τους οφειλόμενους μισθούς στους εργαζόμενους. 

Ανδ. Νεφελούδης: Συνεχίζουμε την προσπάθεια, προφανείς οι ευθύνες των μετόχων

Όπως ανέφερε κατά την συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ο Ανδ. Νεφελούδης, το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει όλες τις αναγκαίες διαβουλεύσεις για να βρεθεί λύση, δεδομένου ο σταθμός είναι αποδεδειγμένα βιώσιμος.

Επανέλαβε ότι είναι προφανείς οι ευθύνες των μετόχων και κραυγαλέα η αδιαφορία τους για τους εργαζόμενους ενώ σημείωσε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους, ώστε κανείς να μη χάσει τη δουλειά του. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)