to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:47 | 28.04.2020

Οικονομία

Επιχειρήσεις και μαγαζιά: Αναλυτικά οι προβλέψεις, οι περιορισμοί και οι χρόνοι άρσης των μέτρων

Σε 7 στάδια η επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων - Οι λεπτομερείς ανακοινώσεις από τον υυφπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση


«Από τις 4 Μαίου επανεκκινούμε σε επτά στάδια», τόνισε ο υφυπ. Ανάπτυξης κατά τη σημερινή εξειδίκευση των μέτρων επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας, οριζοντάς τα σε ημερομηνίες: «Στις 4 Μαΐου, 11 Μαΐου,  18 Μαίου και εντός του Ιουνίου σε τέσσερα στάδια». Ο υφυπ. αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ποιοι ΚΑΔ επανεκιννούν τη Δευτέρα 4/5, στους περιορισμούς για την παρουσία πελατών ανά τ.μ., στα μέτρα προστασίας κ.λπ.

Διαβάστε για το συνολικό χρονοδιάγραμμα άρσης της καραντίνας εδώ

Αναλυτικά , σύμφωνα με όσα είπε ο Ν. Παπαθανάσης:

Επανεκκίνηση, 4 Μαΐου

Επανεκκινούν εταιρείες που λειτουργούν στο λιανικό εμπόριο και εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Οι εταιρείες του λιανικού εμπορίου είναι:

Βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, εταιρείες που πωλούν φυτά, οι αγορά καταναλωτών και επίσης απελευθερώνεται η μετακίνηση για τους κλάδους των παραγωγών στις λαϊκές αγορές από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Για τον τομέα των υπηρεσιών, επανεκκινούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ.

Οι συγκεκριμένοι ΚΑΔ που επανεκκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι όλοι οι ΚΑΔ 47.41, 47.42, 47.61, 47.62, 47.64, 47.76 όπου αφορούν το λιανικό εμπόριο, ο 71.20 που αφορά τη λειτουργία των ΚΤΕΟ και ο 96.02 που αφορά δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.

Επίσης, επανεκκινούν υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων και τα καταστήματα οπτικών ειδών και ακουστικών βαρηκοΐας.

Επίσης, 4 Μαΐου επανέρχονται στην εργασία συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από το σύνολο των 690.218 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους, δηλαδή περίπου το 10%. Επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των 260.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους, επίσης το 10%.

Ιδιαίτερα μέτρα τήρησης αποστάσεων και ελάχιστων χώρων- Είναι τα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού.

Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου- που επανεκκινεί- το κατάστημα της οποίας είναι:

Εως 20 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία συνολικά 4 ατόμων

Για καταστήματα, που έχουν επιφάνεια 20-100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία 4 ατόμων +1 άτομο ανά 10 τ.μ

Για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. επιτρέπεται η παρουσία εργαζομένων και πελατών 12 ατόμων +1 άτομο ανά 15 τ.μ..

Και για να φέρουμε ένα παράδειγμα σε ένα κατάστημα που έχει εμβαδόν 130 τ.μ. επιτρέπεται να βρίσκονται εντός 12 άτομα που προκύπτουν από την επιφάνεια των 100 τ.μ. +2 άτομα για την επιφάνεια από 100-130 τ.μ. Επομένως, επιτρέπονται συνολικά 14 άτομα.

Θα υπάρξουν και πίνακες για να διευκολύνουν όλους τους επαγγελματίες.

Στις 10 π.μ. η έναρξη λειτουργίας

Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων και να αποφύγουμε τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών, η έναρξη λειτουργίας γίνεται στις 10 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Απαιτείται η τήρηση δύο μέτρων μεταξύ ατόμων, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό. Συνίσταται, επίσης η μη χρήση των ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους είναι αναγκαία τότε το όριο είναι το 40% των επιτρεπόμενων ατόμων.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρων παρά μόνο σε ΑμεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για τη χρήση τροφοδοσίας.

Ιδιαίτερα μέτρα για τη λειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

Τίθενται τα εξής μέτρα:

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος

θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες

Γάντια μίας χρήσης για τους εργαζόμενους σε κέντρα αισθητικής

Ωράριο λειτουργίας καθημερινών (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 10:00 μ.μ., Σάββατο: 7:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ

Επίσης, ισχύουν οι περιορισμοί των τετραγωνικών μέτρων. Δηλαδή της παρουσίας των πελατών ανά επιφάνεια καταστήματος. Και εδώ έχουμε τα ίδια μέτρα.

Εως 20 τ.μ., 4 άτομα, από 20 έως 100 τ.μ. 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ., για επιφάνεια άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ

Επίσης ισχύει και ο κανόνας επιπέδου, δηλαδή αν το κατάστημα αναπτύσσεται σε περισσότερα από ένα επίπεδα τότε δεν επιτρέπεται να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε επίπεδο άνω του 1 ατόμου ανά 10 τ.μ.

Η λειτουργία των ΚΤΕΟ

Ολοι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, όπως και τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Οργανα επιβολής κυρώσεων

Τα όργανα που επιβάλλουν κυρώσεις είναι:

1. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

2. Η Ελληνική Αστυνομία

3. Η Δημοτική Αστυνομία

4. Οι Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες

5. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)

6. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Στη διαφάνεια, την οποία βλέπετε, αναγράφονται τα πρόστιμα για αυτούς, οι οποίοι παραβαίνουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Δεν θα αναφερθώ ειδικά, θα ήθελα όμως να κάνω μια έκκληση. Να τηρηθούν όλα μέτρα, γιατί όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μας, όπως ήταν κατά το προηγούμενο διάστημα παντού, θα είναι και πάλι παντού, να ελέγχουμε την αυστηρή τήρησή τους.

Προληπτικά μέτρα, που είναι σε ισχύ

Προληπτικά μέτρα που είναι σε ισχύ, παραμένουν σε ισχύ. Δηλαδή, για σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης τροφίμων, παραμένει η τήρηση της αναλογίας του ενός (1) πελάτη/καταναλωτή ανά 15 τ.μ.

Ισχύει η λάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και ο μη σχηματισμός ουράς άνω των πέντε (5) ατόμων.

Για τις υπαίθριες και λαϊκές αγορές: Θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ποσοστό 50%, σε εμπόρους και παραγωγούς. Επίσης, συνεχίζεται η μη πώληση βιομηχανικών ειδών, παραμένει η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων πέντε μέτρα και ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι παράλληλες λαϊκές αγορές, οι οποίες αναπτύχθηκαν και με επιτυχία μείωσαν την πυκνότητα των παρευρισκομένων εντός των λαϊκών αγορών.

Παραμένει ο περιορισμός της διάθεσης των αντισηπτικών στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή δύο τεμάχια συνολικά και ένα τεμάχιο ανά είδος είτε είναι αιθυλική αλκοόλη είτε απολυμαντικά διαλύματα.

Δεύτερο στάδιο επανεκκίνησης, 11 Μαΐου

Επανεκκινούν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Ισχύουν και εδώ οι κανόνες, οι οποίοι ανακοινώθηκαν στο προηγούμενο στάδιο, δηλαδή ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά κατάστημα και η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων.

Επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη έτσι ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές να προμηθευτούν και αυτά τα είδη, τα οποία είχαν αφαιρεθεί για ένα μεγάλο διάστημα από τις λαϊκές αγορές.

Επίσης, επανεκκινούν τη λειτουργία τους οι σχολές οδηγών όπου εκεί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο, καθώς επίσης και τα γάντια μιας χρήσης και η χρήση αντισηπτικού.

Τρίτο στάδιο επανεκκίνησης, 18 Μαΐου

Ξεκινούν και επαναλειτουργούν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι. Οι κανόνες είναι:

-Απόσταση 2 μέτρων,

-ισχυρή σύσταση μάσκας και

-δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις

Επαναλειτουργούν επίσης, οι Αρχαιολογικοί χώροι και ξεκινούν τη λειτουργία τους και οι Υπηρεσίες Τυχερών παιχνιδιών, δηλαδή, ΟΠΑΠ.

Εδώ έχουμε αυστηρούς κανόνες. Δεν επιτρέπονται να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους, καθώς επίσης υπάρχει ο περιορισμός, που έχει τεθεί έως 20 τμ - 4 άτομα, έως 100 τ.μ. 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ

Τα εμπορικά κέντρα από 1η Ιουνίου, όπως και καφετέριες και εστιατόρια μόνο σε εξωτερικούς χώρους

1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα. Εχουμε: υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες/ καταναλωτές, γάντια μιας χρήσεως για τους εργαζόμενους, εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους. Δεν θα λειτουργεί, δηλαδή, εστίαση εντός των εμπορικών κέντρων για αυτήν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Επίσης, υπάρχει η μέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία πελατών εντός του εμπορικού κέντρου, όπου είναι 1 πελάτης/ επισκέπτης/ καταναλωτής ανά 20 τ.μ.ενώ παράλληλα ισχύουν και οι κανόνες των καταστημάτων, όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Επίσης, 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ως υποχρέωση πρέπει να υπάρχει ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών / stand, 2 μέτρων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης από τους εργαζόμενους, χρήση αντισηπτικού. Μέγιστος αριθμός πελατών: 1 πελάτης ανά 3τμ. Μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι: 4 άτομα

Στο πέμπτο στάδιο, το οποίο χρονικά θα προσδιοριστεί εντός του Ιουνίου επανεκκινούν οι θερινοί κινηματογράφοι με τον εξής κανόνα:

Απόσταση του ενός καθίσματος από το μπροστινό κάθισμα: 1,5μέτρα

Ειδικοί κανόνες ανά περίπτωση

Μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα: 60%

Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Για αυτά ισχύουν οι κανόνες των εστιατορίων και των καφετεριών, όπως ισχύουν για τη γενική εστίαση.

Εκτο στάδιο: Επανεκκινούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους πάλι με τους κανόνες της απόστασης των 2 μέτρων και βεβαίως, μόνο λειτουργία καφετεριών και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους.

Εβδομο στάδιο: Επαναλειτουργούν εστιατόρια, καφετέριες και σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα σχετικά γραφήματα από το υπ. Ανάπτυξης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)