to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:25 | 28.04.2020

Κοινωνία

Τι ανοίγει πότε: Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων (βίντεο)

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 28/4 ο πρωθυπουργός: Καταργούνται τα SMS από τη Δευτέρα 4/5 - Τα μαγαζιά ανοιγουν σταδιακά, από 4/5 - Ξεκινάει 11/5 η Γ' Λυκείου, 18/5 Γυμνάσια και Λυκεία - Ισως και τα δημοτικά από 1η Ιουνίου - Διαβάστε αναλυτικά για όλα τα μέτρα - Τι ειπώθηκε από υπουργούς για την άρση των μέτρων ανά τομέα


Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης το περίγραμμα του χρόνου άρσης των μέτρων, επισημαίνοντας ότι «η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», ενώ ανέφερε πως το σχέδιο εξόδου θα «θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών».

Η ενημέρωση ανά υπουργείο για το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων - Σημειώνεται ότι η υπ. Παιδείας θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη, ειδικότερα για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων:

Καταργούνται τα SMS από τη Δευτέρα 4/5

-Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού κατοικίας.

- Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Τα μαγαζιά ανοιγουν σταδιακά, από 4/5

- 4 Μαϊου θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Το ίδιο και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Οδηγίες προστασίας» σε νοσοκομεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μικρά καταστήματα

- Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου

- Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών

- Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Τα σχολεία: Ξεκινάει 11/5 η Γ' Λυκείου, 18/5 Γυμνάσια και Λυκεία - Ισως και τα δημοτικά από 1η Ιουνίου

- Τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά (18 Μαϊου) θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. «Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη», όπως ειπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

- Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Η Υπουργός Παιδείας θα κάνει τη νΤετάρτη μια πιο αναλυτική ενημέρωση. 

Εστίαση και ξενοδοχεία

- Την 1η Ιουνίου ξεκινά η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

- 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.

Ιούνιο τα υπόλοιπα - Δεν θα επιτραπούν, πιθανότατα, φεστιβάλ και συναυλίες

Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Διαβάστε ακόμα ανά τομέα:

Επιχειρήσεις και μαγαζιά: Αναλυτικά οι προβλέψεις, οι περιορισμοί και οι χρόνοι άρσης των μέτρων: Σε 7 στάδια η επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων - Οι λεπτομερείς ανακοινώσεις από τον υυφπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση

Υποχρεωτική η μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στα ΜΜΜ από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, αύξηση της συγχνότητας των δρομολογίων από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας, σύμφωνα με την επιμέρους ενημέρωση από τον υπ. Μεταφορών. 

Σημειώνεται, ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.) - αναλυτικά για τα ΜΜΜ εδώ

Τα χρονοδιάγραμμα για τον Μάιο:

(μεγαλύτερη εικόνα)

Oι γενικοί κανόνες:

(μεγαλύτερη εικόνα)

Όλα τα σχετικά γραφήματα από το υπ. Ανάπτυξης:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)