to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:31 | 17.03.2022

Διεθνή

Εισβολή στην Ουκρανία: Αυξάνονται τα θύματα, κανένα απτό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις (liveblog)

Για 22η ημέρα συνεχίστηκαν την Πέμπτη οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία - Κανένα απτό αποτέλεσμα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, παρά τις σποραδικές εκφράσεις αισιοδοξίας - Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας για βομβαρδισμό σε θέατρο της πολιορκημένης Μαριούπολης, απ΄οπου μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 130 άνθρωποι - Για 20 νεκρούς από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε σχολείο και κοινοτικό κέντρο στη Μερέφα, κοντά στην πόλη Χάρκοβο, κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές - «Δολοφονικό δικτάτορα» αποκάλεσε τον Πούτιν ο Μπάιντεν - Οι βασικές εξελίξεις σε Liveblog


«Πόλεμος» αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για την επίθεση στο θέατρο της πολιορκημένης Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι -«πάνω από χίλιοι»,όπως  λέει ο δήμος της πόλης. Ακριβείς πληροφορίες για θύματα δεν υπάρχουν, ωστόσο ως το βράδυ της Πέμπτης είχαν διασωθεί 130 άμαχοι. Από τη Μαριούπολη έχουν καταφέρει να φύγουν τις τελευταίες μέρες 30 χιλιάδες άμαχοι. 

Για το συγκεκριμένο θέατρο ο Σέρχιι Ταρούτα, ουκρανός βουλευτής και επιχειρηματίας (κατά πολλούς Ουκρανός «ολιγάρχη» και πρώην ιδιοκτήτης της Μέταλουργκ Ντόνετσκ) που υποστηρίζει ότι το καταφύγιο κάτω από το θέατρο της Μαριούπολης έμεινε άθικτο, άνοιξε και εκκενώνεται. Ωστόσο, στην σελίδα που διατηρεί στο facebook, αυτή η ανάρτηση δεν εμφανίζεται, χωρίς να είναι σαφές αν «κατέβηκε» ή δεν υπήρξε ποτέ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Παράλληλα, σύμδωνα με τις ουκρανικές αρχές, περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν όταν μια ρωσική αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε σχολείο και κοινοτικό κέντρο στη Μερέφα, κοντά στην πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας στις 3:30 τοπική ώρατο πρωί της Πέμπτης.

Στο πεδίο των συνεχιζόμενων, μέσω τηλεδιασκέψεων, διαπραγματεύσεων, ο υπ. Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι «οι δικηγόροι συντάσσουν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας», αλλά οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος εξαρτάται από την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός από το Κρεμλίνο. Ο Ολεξέι Ρεζνίκοβ, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι οι τεχνικές εργασίες προχωρούν αλλά η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για να είναι δυνατός οποιοσδήποτε συμβιβασμός.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πάντως την Πέμπτη ότι «έχουμε ισχυρότερες ελπίδες για κατάπαυση του πυρός» μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στο Λβιβ. Η συνάντηση ακολουθεί τη χθεσινή επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Μόσχα, όπου δήλωσε: «Δεν έχουμε χάσει την πίστη μας στη διπλωματία».

Το Κίεβο λέει ότι το προτεινόμενο σχέδιο 15 σημείων που είδε το φως της δημοσιότητας αποτυπώνει τις θέσεις της ρωσικής πλευράς, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι στη Μαριούπολη.

Παρακολουθούμε τις σημαντικότερες εξελίξεις σε Liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)