to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:04 | 19.11.2018

Αθλητισμός

Εισαγγελική παρέμβαση για τις ρατσιστικές ύβρεις κατά του Θανάση Αντετοκούνμπο

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων, καθώς και ενδεχόμενες παραβάσεις του αντιρατσιστικού νόμου.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, παρέμβαση πραγματοποίησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, στη ρατσιστική φραστική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο καλαθοσφαιριστής, Θανάσης Αντετοκούνμπο από τον Τάκη Τσουκαλά, μετά το ντέρμπι της Euroleague ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Της ενέργειας της κυρίας Δημητρίου προηγήθηκε σχετική αναφορά προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και το ΕΣΡ, από την γενική γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων, καθώς και ενδεχόμενες παραβάσεις του αντιρατσιστικού νόμου.

Το εμετικό ξέσπασμα Τσουκαλά και η παρέμβαση της Μ. Γιαννακάκη

Ο «δημοσιογράφος» Τάκης Τσουκαλάς στην εκπομπή του, πριν μερικές ημέρες, αποκάλεσε «πίθηκο» τον Θανάση Αντετοκούνμπο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενα μπ…λο είστε. Με έναν πίθηκο. Εκείνος ο Αντεμπακούκο πίθηκος είναι. Τι είναι αυτά που κάνει ο καραγκιόζης; Δεν ντρέπεται λιγάκι; Ξεφτιλίζει και τον αδερφό του».

Η επιστολή της Μαρίας Γιαννακάκη, γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, και τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Θ. Κουτρουμάνο:

Συγκλονισμένος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο αδερφός, έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο Instagram:

Καταρχάς Θανάση θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη γιατί ξέρω αυτό που θα πω θα τραβήξουν πολλά βλέμματα πάνω σου και πάνω μου και ξέρω είναι κάτι που δεν θες... Αλλά είμαι σίγουρος άμα ήταν ο μπαμπάς εδώ θα ήταν πολύ απογοητευμένος αν κρατήσω την σιωπή μου.

Έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες μέρες για το αρνητικό-ρατσιστικό περιστατικό που έγινε πρόσφατα. Αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση ο οποίος εκπροσωπεί με περηφάνια και με ένα συνεχές χαμόγελο την Εθνική Ελλάδας και τον Παναθηναϊκό, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα.

Είμαι παρά πολύ λυπημένος και απογοητευμένος... Αλλά δεν θα αφήσουμε τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτή την οικογένεια και την αγάπη μας για την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε. Εγώ και τα αδέρφια μου είμαστε Ελληνονιγηριανοί και σε όποιον αρέσει και θα συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε και να μιλάμε με τα καλύτερα λόγια για την Πατρίδα μας".

«Καμία ανοχή στον ρατσισμό και το μίσος», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Το δικό του μήνυμα στήριξης στον Θανάση Αντετοκούνμπο και την οικογένεια του, έστειλε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν ιδιαίτερο τρόπο για να το κάνει. Με ανάρτησή του στους λογαριασμούς του στο Instagram και στο facebook, «ανέβασε» φωτογραφία του, στην οποία φοράει τη γαλανόλευκη φανέλα «Αντετοκούνμπο». «Σεβασμός και περηφάνια για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν εδώ και έκαναν την Ελλάδα, δική τους πατρίδα. Καμία ανοχή στον ρατσισμό και το μίσος», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας. 

Μάλιστα, στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός έχει κάνει «tag» τα τέσσερα αδέρφια Αντετοκούνμπο, Θανάση, Γιάννη, Κώστας και Αλέξανδρο.

 ένα ή περισσότερα άτομα

Την ανάρτηση του Γ. Αντετοκούνμπο σχολίασε ο Δημ. Παπαδημούλης:

Ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην αθλητική οικογένεια ούτε στον Πειραιά της προσφυγιάς, της εθνικής αντίστασης, των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)