to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:50 | 11.06.2022

Κοινωνία

Έφτασε και στην Αττική η κακοκαιρία Genesis - Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα

Εξασθένηση και περιορισμός τους αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 11/06, σημειώνεται όμως ότι τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 12/06 κυρίως στια νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια - Περισσότερες από 290 κλήσεις έχει δεχτεί η Πυροσβεστική, ως το απόγευμα του Σαββάτου


Προβλήματα και ζημιές σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έφερε το κύμα κακοκαιρίας «Genesis», που παραμένει σε εξέλιξη με ραγδαίες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με το meteo.gr, βροχές εκδηλώθηκαν το πρωί του Σαββάτου κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα ενισχυθούν, θα επηρεάσουν όλη τη χώρα ενώ αναμένεται να είναι ισχυρότερα στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, και από το μεσημέρι στην Πίνδο, στην Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, όπου το φαινόμενο ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία οι δρόμοι στην Ηλιούπολη και την Κατεχάκη μετατράπηκαν σε ποτάμια. Τα οχήματα κινούνταν με δυσκολία, ενώ έχει κληθεί και η πυροσβεστική υπηρεσία για απάντληση υδάτων.

Η κακοκαιρία επηρέασε και τη Ραφήνα, όπου σημειώθηκε καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι, όπως φαίνεται και στο βίντεο του irafina.gr.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Μεγάλα προβλήματα σε Καβάλα και Ξάνθη από την κακοκαιρία

Υδροστρόβιλος στα ανοιχτά των Νέων Μουδανιών - 290 κλήσεις το τελευταίο 24ωρο

Ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο σχηματίστηκε στη Χαλκιδική. Πρόκειται για υδροστρόβιλο στα ανοιχτά των Νέων Μουδανιών, ο οποίος ήταν ορατός και από άλλες παράκτιες περιοχές του νομού Χαλκιδικής. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα στο νομό Χαλκιδικής.

 Συμβαίνει τώρα στη Χαλκιδική)

Χθες, Παρασκευή η Πολιτική Προστασία προειδοποίησε, μέσω του μηνύματος από τον αριθμό 112, τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, όπως επίσης των νησιά του Βορείου Αιγαίου, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο.

Εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη πληγή πολλές πόλεις της επικράτειας, που είδαν τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, όπως έγινε στην Αμφιλοχία, στη Λάρισα, το Αιτωλικό, Μεσολόγγι, την Πάτρα και την Κέρκυρα.

Περισσότερες από 290 κλήσεις έχει δεχτεί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από σήμερα το πρωί έως τις 6 το απόγευμα λόγω της κακοκαιρίας «GENESIS» που πλήττει τη χώρα.

Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 293 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Αναλυτικότερα:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, 41 κλήσεις εκ των οποίων 7 για κοπές δέντρων, 31 για αντλήσεις υδάτων, 1 για αφαίρεση αντικειμένου, και 2 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 79 κλήσεις εκ των οποίων 7 για κοπές δέντρων, 48 για αντλήσεις υδάτων, 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων, μία για πλύση οδοστρώματος και 21 για απεγκλωβισμούς ατόμων και μεταφορές τους σε ασφαλή σημεία.

  • Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 6 κλήσεις εκ των οποίων 3 για κοπές δέντρων, 1 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Κέρκυρα και Λευκάδα

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 3 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 142 κλήσεις εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων,115 για αντλήσεις υδάτων, 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 16 κλήσεις εκ των οποίων 8 για κοπές δέντρων και 7 για αντλήσεις υδάτων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και 1 για παροχή βοηθείας.

  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 6 κλήσεις εκ των οποίων 3 για κοπές δέντρων και 3 για αντλήσεις υδάτων σε Πτολεμαΐδα, Δεσκάτη και Σέρβια Κοζάνης.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από απόψε αλλά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής, κυρίως στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή, σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στην Μακεδονία, στην Ήπειρο αλλά και στα ορεινά της υπόλοιπης Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 28, στην Ήπειρο από 15 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 27 και στην Κρήτη από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)