to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:22 | 25.01.2019

Πολιτική

Διεθνή ΜΜΕ: Υπερψηφίσθηκε η «ιστορική συμφωνία» των Πρεσπών

Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους, διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.


«Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).«Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», αναφέρει το AFP.

Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, "ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ". "Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»", σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η πΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Ανατολή) μετέδωσε με επείγον τηλεγράφημά του τις εξελίξεις από την Ελλάδα: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό που επιτεύχθηκε με τη Μακεδονία» ανέφερε το Anadolu.

Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά» μετέδωσε το DPA.

Tο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, με τηλεγράφημα του με τίτλο «η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε της συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ότι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν 153 βουλευτές , κατά 146, ενώ υπήρξε ένας βουλευτής που δήλωσε παρών.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει στη συνέχεια ότι, «σύμφωνα με την διαδικασία, για την επικύρωση της συμφωνίας αρκούσε η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία με τουλάχιστον με 151 ψήφους στη Βουλή».

Εκτενής αναφορά του τουρκικού Τύπου για τη Συμφωνία

Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται με εκτενή άρθρα ο τουρκικός Τύπος.

Το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών για την ονομασία και ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθεί η βαλκανική χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις που έκαναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και στα συγχαρητήρια που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ.

Στον ιστότοπο της εφημερίδας Hurriyet, η είδηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας είναι πρώτο θέμα στα διεθνή. Αφού δίνει ένα σύντομο ιστορικό, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, η Μακεδονία αναμένεται επίσημα να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Εξάλλου, η Daily Sabah γράφει ότι η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, με την πΓΔΜ να μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία και την Αθήνα να αίρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι «μόνο μερικές δεκάδες αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή» και συμμετείχαν σ’ αυτές.

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της «Αλ Αχράμ» η επικύρωση της Συμφωνίας

Με μία φωτογραφία της Ελληνικής Βουλής και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να χειροκροτούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η ιστοσελίδα της «Αλ Αχράμ» παρουσιάζει ως βασικό το θέμα, με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνει τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο συντάκτης της μεγαλύτερης αραβόφωνης εφημερίδας στην ηλεκτρονική αγγλική έκδοση ενημερώνει τους αναγνώστες ότι «το Ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Παρασκευή τη συμφωνία ορόσημο που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, κλείνοντας μία διαμάχη δεκαετιών και ανοίγοντας το δρόμο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατάφερε πέρυσι με κόπο να φτάσει σε μία συμφωνία με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκριθεί η συμφωνία με την υποστήριξη ανεξάρτητων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, όπως: «Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος του εθνικισμού και των συγκρούσεων δίνει τη θέση του στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία», φράσεις που όπως αναφέρει η εφημερίδα συμπεριλαμβάνονται στα μηνύματα που ανήρτησε ο Αλέξης Τσίπρας στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Παράλληλα, η «Αλ Αχράμ» επισημαίνει ότι «η πΓΔΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία, που διαπραγματεύτηκε πέρυσι» και ότι «ο πρωθυπουργός της ανήρτησε αμέσως ένα tweet, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ψήφο του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Και εξηγεί ότι «η διευθέτηση επιδιώκει να τερματίσει μια 28χρονη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για τη χρήση του όρου "Μακεδονία" με τη μετονομασία του μικρού βαλκανικού κράτους σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"».

Εξάλλου, τονίζει ότι «οι σύμμαχοι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισαν την επικύρωση». «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν τον κίνδυνο, ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τα δικά τους συμφέροντα για το γενικότερο καλό», λέει η αραβόφωνη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, φιλοξενώντας δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που καταλήγουν με τη φράση: «Η δύσκολη αποστολή εξετελέσθη».

Η «Αλ Αχράμ» πληροφορεί επίσης ότι «η συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο "άναψε", με την ψηφοφορία παραλίγο να διακοπεί την Παρασκευή, όταν ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να ψηφίσει, φωνάζοντας: "Όχι στην προδοσία!"».

Επίσης, αναφέρεται ότι «αρκετοί βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας ανέφεραν προσπάθειες εκφοβισμού τους».

Αναφορά γίνεται και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της συμφωνίας που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αλ Αχράμ» έγιναν κάποιες φορές βίαιες αυτήν την εβδομάδα και την Πέμπτη το βράδυ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, «ενώ μικρότερες ομάδες ανθρώπων παρά τη δυνατή βροχή πραγματοποίησαν διαδηλώσεις την Παρασκευή έξω από το Κοινοβούλιο».

Τέλος, η «Αλ Αχράμ» αναφέρεται στην αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, φιλοξενώντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «η συμφωνία αυτή δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει υπογραφεί ή να έρθει στο κοινοβούλιο για επικύρωση», καθώς και τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο: «Είναι μια εθνική ήττα ... ένα μεγάλο λάθος, που αποτελεί προσβολή της αλήθειας και της ιστορίας της χώρας μας».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, σε τηλεγράφημα του με τίτλο « Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας» γράφει ότι «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (που υπέγραψε –σ.σ) με τα Σκόπια για την μετονομασία της Δημοκρατίας τη Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».

Αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές από άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι».

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2019, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, επικυρώνοντας την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης». 

Με τα λόγια αυτά το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι «TV5 monde » προλογίζει στην ιστοσελίδα του το «ναι» της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το δημοσίευμα δίνει αποσπάσματα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα (...) ξαναβρίσκει την ιστορία της, τα σύμβολά της, την παράδοσή της (...) Είναι καιρός πλέον να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και να κοιτάξουμε προς τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να λέει ο Α. Τσίπρας, κατά τον οποίον « η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνεχώς εξαπατηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνει παράλληλα το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, από την άκρα δεξιά, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές και έως το μεγάλο σχηματισμό της ΝΔ (78 βουλευτές) έχουν σκληρή διαφωνία με τη συμφωνία.

Παρ' όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (153 ψήφους) για την επικύρωση της συμφωνίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Με εκτενές άρθρο το περιοδικό Le Point αναφέρεται στην επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ηταν μια κρίσιμη ψηφοφορία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στη μικρή βαλκανική δημοκρατία που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία», προλογίζει το δημοσίευμα.

 

«Την ίδια ώρα που μερικές εκατοντάδες Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τη βροχή έξω από το Κοινοβούλιο, μια πλειοψηφία 153 βουλευτών έθεσε τέλος σε κοντά 30 χρόνια διαμάχης ανάμεσα στους δύο γείτονες» συνεχίζει το δημοσίευμα.

 

Αναφέρεται επίσης στο Τwitter του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου «χαιρέτισε άμεσα "μια ιστορική μέρα" θεωρώντας ότι μέσα από την ψήφο ανοίγει "μια νέα σελίδα στα Βαλκάνια"», προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, είναι «ο βασικός αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας που αποσκοπεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

 

Το δημοσίευμα δίνει στη συνέχεια λεπτομέρειες από την έντονη ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τις 40 ώρες συζήτησης στη Βουλή και κατά την καταμέτρηση των ψήφων, και παραθέτει και τη δήλωση στο ραδιόφωνο «Το Κόκκινο», του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Σήμερα είναι ιστορική μέρα, λύσαμε ένα θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες που ανοίγει μια νέα περίοδο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τα Βαλκάνια».

Με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει το νέο όνομα της Μακεδονίας», η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ενέκρινε ήδη την αλλαγή του ονόματός της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και πως αυτή η διπλή κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτρέψει την άρση του βέτο που έθετε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Figaro αναφέρει επίσης πως το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην Ελλάδα επειδή οι αντίπαλοι της συμφωνίας θεωρούν πως αποτελεί «εθνική προσβολή».

Η εφημερίδα γράφει πως δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από τη Βουλή για να διαδηλώσουν την εχθρότητά τους απέναντι στο κείμενο που περιλαμβάνει την αλλαγή του ονόματος και αναφέρεται στις (σημερινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» που θέτει τέρμα σε μια διπλωματική διαμάχη σχεδόν 30 χρόνων και ανοίγει τον δρόμο για «τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «δίνει το ‘πράσινο φως’ στην επίσημη αναγνώριση από την Αθήνα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη νέα της συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ».

Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει : «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια , όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την εφημερίδα The New York Times, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «νίκη της Δύσης» «η οποία εδραίωσε τις θέσεις της στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».

Όλα τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν άμεσα την είδηση της κύρωσης από την Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) μεταδίδονταν μάλιστα, μισή ώρα πριν την ψηφοφορία, απευθείας η συζήτηση, από το κανάλι της Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η εικοσιεπτάχρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων».

Στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής - οι Έλληνες είπαν "Ναι"» αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία». 

Η απόφαση της Βουλής είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Σερβίας.

Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε μια ιστορική ψηφοφορία» και υπότιτλο «Η πλειοψηφία υποστηρίζει τη συμφωνία εν μέσω οργισμένων φωνών για 'προδότες' από εθνικιστές που αντιτίθενται στη συμφωνία», η βρετανική εφημερίδα The Guardian αναφέρεται στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας τέρμα σε μια διαμάχη που χώριζε τις δύο βαλκανικές χώρες επί δεκαετίες.

Η Guardian αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (153 ψήφοι υπέρ, 146 κατά, μία παρόν), και στις χθεσινές δηλώσεις στη Βουλή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι «έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φθάνουμε στο τέλος μιας σκληρής και επίπονης διαδικασίας», καλώντας τους βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις των αντιτιθέμενων στη συμφωνία που κατήγγειλαν τη συμφωνία ως εθνικό ξεπούλημα και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος καθώς και στη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που ανέμιζαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», ενώ ορισμένοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες.

Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας».

Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, προσθέτει το BBC.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. «Ελλάδα: η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα Μακεδονία του Βορρά», γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. H ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση της υπεύθυνης της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι «η Αθήνα και τα Σκόπια έγραψαν μαζί μια νέα σελίδα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος».

«Η Βουλή της Αθήνας κυρώνει τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας», μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai. H Rai προσθέτει ότι η συμφωνία «πέρασε» με τη στήριξη ανένταχτων και βουλευτών και μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«H σημερινή απόφαση θα πρέπει να οδηγήσει στο τέλος μιας εχθρότητας η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια, ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται και για ένα καθοριστικό βήμα, για να μπορέσει να ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία το πρακτορείο ειδήσεων Agi, σύμφωνα με το οποίο «η σημερινή ψήφος θέτει τέλος σε μια διπλωματική αντιπαράθεση η οποία κράτησε δεκαετίες».

«Η Αθήνα και τα Σκόπια έκλεισαν την αυλαία, τελείωσαν 27 χρόνια εντάσεων για το όνομα "Μακεδονία"», γράφει και η εφημερίδα La Repubblica. H εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «υποκρισία». Παράλληλα, η La Repubblica προσθέτει ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται στη συμφωνία, και η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει τις διαμαρτυρίες. «Ο Τσίπρας, όμως, κλίνει το θέμα αυτό έχοντας εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη των μεγάλων διεθνών εταίρων-από την ΕΕ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες-όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Και σε εσωτερικό επίπεδο, έχοντας να αντιμετωπίσει μια ανηφορική προεκλογική εκστρατεία, η οποία, όμως, πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά χαμένη», ολοκληρώνει η εφημερίδα της Ρώμης.

FAZ: "H Βόρεια Μακεδονία χαράσσει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ"

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική βουλή και τον συμβιβασμό με τη γειτονική χώρα, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» γράφει η FAZ και εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου».

Όσον αφορά την άμεση ένταξη στην ΕΕ, οι οικονομολόγοι είναι πολύ συγκρατημένοι. «Το 2025 είναι μια πολύ αισιόδοξη ημερομηνία, όταν κανείς γνωρίζει πόσο καιρό αυτό διήρκεσε με την Κροατία», όπως δήλωσε ο Γκίντερ Ντόιμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος της RBI Research με έδρα τη Βιέννη. 

«Ο βόρειομακεδόνας πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μπορεί να το φανταστεί ακόμα και για το 2023 να ενταχτεί η χώρα του στην ΕΕ», τονίζει η FAZ   

«Όσον αφορά την εμπορική ολοκλήρωση με την ΕΕ και τις δυνατότητες εξαγωγών, η Βόρεια Μακεδονία είναι σίγουρα η πλέον προηγμένη υποψήφια προς ένταξη χώρα των δυτικών Βαλκανίων», όπως λέει ο Ντόιμπερ. «Εξ αυτού οι ευρωπαϊκή προοπτική έχει νόημα και δεν αποτελεί μόνο μία κενή υπόσχεση». 

Όπως γράφει η γερμανική FAZ, παρά τις πολλές εσωπολιτικές ρήξεις η χώρα αυτή θεωρείται εξάλλου «φωτεινό παράδειγμα εθνικής ειρήνευσης» - διαφορετικά απ’ ό,τι για παράδειγμα η Σερβία και το Κόσοβο. Η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας που έχει μόνο 2,1 εκατ. κατοίκους δεν παρουσιάζει καμία μεγάλη ανισορροπία. Ούτε το κράτος, ούτε ο ιδιωτικός τομέας έχουν μεγάλο χρέος, ενώ το έλλειμμα ισολογισμού είναι μετριοπαθές. Αφότου η οικονομία το 2017 δεν αναπτύχθηκε τόσο καλά – μεταξύ άλλων και λόγω ενός σχηματισμού κυβέρνησης που έγινε με αργούς ρυθμούς – η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε για το 2018 θετικό πρόσημο της τάξεως του 2,5%. Για το 2019 και το 2020 αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό 2,9 και 3,2%. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει παρόμοια ποσοστά, καταγράφει για το 2018 ένα ποσοστό ανεργίας που παραμένει υψηλό στο 21%. Αλλά αυτό αναμένεται να πέσει κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα τον προηγούμενο χρόνο. Η αυξανόμενη ανάπτυξη είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να επανεκβιομηχανιστεί, όπως αναφέρθηκε. Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε με αφορμή τη συμφωνία με την Ελλάδα ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία. «Ανακηρύσσουμε το 2019 σε έτος οικονομίας», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά από τα Σκόπια.

Η χώρα μαστίζεται από την παραοικονομία, τη διαφθορά και την υψηλή ανεργία. Αυτό η ΕΕ το βλέπει εξαιρετικά επικριτικά, και καθίσταται δύσκολο για τη χώρα να σταθεί στην εσωτερική αγορά, αν και έχει προχωρήσει πολύ σε καθαρό επίπεδο ευημερίας και θεωρητικά είναι εξοπλισμένη για μια ένταξη ήδη από τον επόμενο χρόνο, το 2020. Επειδή θα παρουσιάσει την ίδια ευημερία όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατά την δική τους ένταξη το 2007,σημειώνει η FAZ.

Bloomberg: Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύθηκε από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης

«Ο Αλέξης Τσίπρας ενισχυμένος από τη νίκη στο θέμα της Μακεδονίας σε μια εβδομάδα θυελλώδους αντιπαράθεσης»: Με αυτόν τον τίτλο, το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει, σε ένα εκτενές άρθρο στον ιστότοπό του, τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν μια ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και διασπάσεις κομμάτων».

Επιπλέον, το Bloomberg σημειώνει:

«Ο Τσίπρας ενισχύθηκε από τα γεγονότα, επαναβεβαιώνοντας τον έλεγχό του στο κοινοβούλιο, αφού επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης χωρίς τη στήριξη του πρώην κυβερνητικού εταίρου του, εξασφαλίζοντας 153 ψήφους για την επονομαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 εδρών. Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για εκείνον προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα του, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε βαθμό τέτοιο που ίσως και να κερδίσει τις γενικές εκλογές αργότερα αυτόν τον χρόνο».

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις του Θωμά Γεράκη, του επικεφαλής του ινσιτούτου δημοσκοπήσεων MARC, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και η πρόσφατη νίκη στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης δίνει ώθηση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του».

Μεταξύ των θεμάτων που δεσπόζουν στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το Bloomberg, περιλαμβάνονται η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα σχέδιο για την προστασία των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας από τις κατασχέσεις.

«Την ώρα που η συμφωνία με τη Μακεδονία πιθανόν να κόστισε (στον πρωθυπουργό της Ελλάδας) ψήφους, ενίσχυσε την εικόνα του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής», υπογραμμίζει η αρθρογράφος, η οποία παραθέτει το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουκ και την κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι. 

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας- της «Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»- μετά  και την ανάλογη έγκριση της αλλαγής του ονόματος από τους βουλευτές  της πΓΔΜ», γράφει η κινεζική εφημερίδα South China Morning Star.

«Η απόφαση αυτή βάζει τέλος σε μια σειρά συγκρούσεων  που είχε  δηλητηριάσει επί 30 χρόνια τις  σχέσεις μεταξύ των γειτόνων και ανοίγει το δρόμο για τα Σκόπια να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» γράφει η κινεζική εφημερίδα και παραθέτει το ιστορικό της διαμάχης: Η  Ελλάδα απέρριψε το όνομα «Μακεδονία», που υιοθετήθηκε από τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία πριν από 27 χρόνια, καθώς η Μακεδονία είναι το λίκνο της αρχαίας αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μέχρι τώρα, πάντως, οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της τίτλο, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γράφει η South China Morning Star.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)