to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:26 | 25.01.2019

Πολιτική

153 «ναι» στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών

Το τριήμερο της ιστορικής ευθύνης ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία κλήθηκε να επιλύσει το «Μακεδονικό» μετά από 25 χρόνια ακινησίας. Τις 153 ψήφους εξασφάλισε η Συμφωνία των Πρεσπών


Με 153 θετικές ψήφους, η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσε σήμερα τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Υπέρ της Συνθήκης ψήφισε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (145 βουλευτές) και οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σπύρος Δανέλλης.

Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητοι) ενώ καταγράφηκε ένα «παρών», αυτό του ανεξάρτητου βουλευτή, Γρηγόρη Ψαριανού. Ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση, ψήφισε «όχι».

Η Συμφωνία των Πρεσπών εισήχθη και ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ως νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Επί του νομοσχεδίου, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής.

«H Eλλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει μέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το μέλλον το υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών» είναι η φράση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με την οποία έκλεισε η συζήτηση στην Ολομέλεια. 

Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και μίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, με πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ. Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να μιλήσουν, να καταθέσουν τις ομιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτημα των πρακτικών που θα δημοσιευθούν για αυτήν την ιστορική συνεδρίαση. 

#PrespaAgreement: Διεθνή συγχαρητήρια μηνύματα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Άμεσες οι διεθνείς αντιδράσεις την ημέρα της υπερφήφισης της Συμφωνίας, ενώ σήμερα συνεχίζονται τα συγχαρητήρια της διεθνούς κοινότητας προς τις δύο χώρες για το ιστορικό βήμα το οποίο και σφράγισε η επικύρωση της ΣτΠ από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό άρθρο του Left.gr για τα διεθνή σχόλια προς τη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

 2 άτομα, άτομα στέκονται και κουστούμι

«Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την Ιστορία»

«Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και η Βόρεια Μακεδονία, γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών που για ίδιον όφελος, επιδιώκουν τη διαιώνιση της αστάθειας στα Βαλκάνια και την αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας», όπως τόνισε την Πέμπτη στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια που πλέον χαράσσουν μια νέα διαδρομή. Σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική. Αφήνοντας πίσω τις πληγές των εμφυλίων, των εθνικισμών, του διχασμού και του μίσους», όπως ανέφερε.

«Η ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα που τόλμησε, που πάλεψε, που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια»

Γιώργος Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα έχει ρόλο και κυρίως μέλλον στα Βαλκάνια, και το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη μιζέρια και στην αδράνεια. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια και κυρίως μέλλον, και η Συμφωνία των Πρεσπών το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο». Αυτό υπογράμμισε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και τόνισε ότι με την πολιτική που εφάρμοσε άφησε την Ελλάδα στο περιθώριο. 

«Τα θέματα της εθνότητας και ταυτότητας δεν καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν υπάρχει εθνότητα και ταυτότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε μας πέφτει λόγος να προσδιορίσουμε την ταυτότητα τους στο τι είναι. Να προσδιορίσουμε τι δεν είναι στο βαθμό που θίγει τη δική μας ιστορία, τη δική μας ταυτότητα, τον δικό μας πολιτισμό, -και αυτό έγινε στη Συνθήκη των Πρεσπών με το άρθρο 7», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: 

«Να αντιμετωπίσετε λοιπόν την ιστορία και τον ελληνικό λαό με τιμιότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια φοβική χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί στη μιζέρια και στην αδράνεια, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική σας. Η Ελλάδα έχει ρόλο στα Βαλκάνια, έχει ιστορία και κυρίως έχει μέλλον, και το μέλλον το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η Συμφωνία των Πρεσπών». 

Συνεχίζοντας την κριτική του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: 

«Μετά την επιτυχή ψήφιση της μπορεί πολλά να περιμένει η χώρα μας. Υπάρχουν όμως και δύο κίνδυνοι, ένας εκ των οποίων βλέπει προς το παρελθόν και ένας εκ των οποίων αφορά το μέλλον. Ο κίνδυνος για το μέλλον αφορά τον διχασμό, τον οποίο δεν τον σκέφτηκαν όσοι από την πλευρά σας υιοθέτησαν εμπρηστική φρασεολογία, φτάνοντας να μιλήσουν μέχρι για εθνική μειοδοσία. Ο άλλος κίνδυνος αφορά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, την εργαλειοποίηση της ιστορίας». 

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε ακόμα «για μισές αλήθειες που είπε η ΝΔ, ισχυριζόμενη ότι όταν τέθηκε εκ των υστέρων το ζήτημα του ονόματος, αντέδρασε και απέκρουσε τα θέματα για την εθνότητα και για τη γλώσσα». 

«Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι αυτή η διαπραγμάτευση γινόταν εκ μέρους σας στο πλαίσιο διπλής ονομασίας. Άλλη για το εσωτερικό και άλλη για το εξωτερικό και τις διεθνείς της σχέσεις. Άρα, πρώτη εγκατάλειψη του εντός και εκτός θα άλλαζε το όνομα της διεθνούς ονομασίας στο σύνταγμα, όμως θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι αναφορές στο erga omnes, στον μακεδονικό λαό, στη μακεδονική γλώσσα», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: 

«Όταν σας έλεγα ότι η σύνθετη ονομασία περιλάμβανε τον όρο Μακεδονία και είναι εθνική θέση άκουσα τη λέξη ψεύτης. Όχι μόνο από την Ενδιάμεση Συμφωνία που ρητά ενσωμάτωσε το όνομα Μακεδονία, αλλά και το 1993, στο πλαίσιο της πρώτης αντίδρασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ελληνικό κράτος στον ΟΗΕ σημείωνε την επείγουσα ανάγκη επίλυσης του και πρότεινε ως όνομα, στο πλαίσιο ενός γνήσιου συμβιβασμού, τη Σλαβομακεδονία». 

Ακόμα, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ανακρίβειες που ακούστηκαν, ενώ απαντώντας στις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τα βιβλία της ιστορίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάνετε σαν να μην ξέρετε ότι και τα δύο κόμματα που είχαν την κυβερνητική ευθύνη, προέβλεψαν αντίστοιχες επιτροπές για τα βιβλία της ιστορίας με την Αλβανία και την Τουρκία».

«Όχι απλώς υπάρχει στοιχείο υποκρισίας, αλλά και άγνοιας γιατί χρειάζεται αυτή η διαδικασία, η οποία δεν είναι για να διορθωθούν τα βιβλία, αλλά για να δούμε την αντίληψη που έχει ο κάθε λαός για τον άλλο και να μπορέσει να τεθεί η ειρηνική τους συνύπαρξη σε νέα βάση», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)