to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 25.01.2016

Πολιτική

Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί αποπομπής της Ελλάδας από τη Σέγκεν - Για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών κάνει λόγο ο Γ. Μουζάλας (ενημέρωση)

Την ώρα που η Κομισιόν διαψεύδει δημοσιεύματα για αποπομπής της Ελλάδας από την Σέγκεν, η Αυστρία απειλεί δια στόματος της υπουργού Εσωτερικών «αν τυχόν η Ελλάδα δεν κάνει περισσότερα για την διασφάλιση των συνόρων της» - Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ «να προσέχει τα λόγια της» - Για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στο θέμα του προσφυγικού κάνει λόγο ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γ.Μουζάλας διαψεύδοντας κάθε σενάριο για αποπομπή της Ελλάδας.


Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να "προετοιμάσουν τη νομική και πρακτική βάση για τη συνέχιση των προσωρινών συνοριακών μέτρων" δήλωσε ο αρμόδιος Ολλανδός υπουργός για την Ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη Klaas Dijkhoff, μετά τη σημερινή σύνοδο των ΥΠΕΣ της ΕΕ στο Άμστερνταμ, όπως μεταδίδει το Bloomberg

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας από πουθενά», απάντησε η εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, προσθέτοντας ότι δεν συζητάμε καμία αποπομπή και καμία αναστολή τη συμφωνίας του Σένγκεν. Οι όποιες κινήσεις μας γίνονται με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες που προβλέπονται από τη συμφωνία Σένγκεν και συγκεκριμένα τα άρθρα 19 και 26 (δυνατότητα παράτασης των ελέγχων στα σύνορα μέχρι δύο χρόνια εάν συντρέχουν έκτακτες καταστάσεις), ανέφερε η εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πρόσφατο άρθρο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, όπου σημείωνε ότι θα διασώσουμε τη συμφωνία του Σένγκεν μόνο αν την εφαρμόσουμε (πληροφορίες: stokokkino.gr).

Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν σήμερα πως Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία αναμένεται να προειδοποιήσουν την Ελλάδα ότι έχει έξι εβδομάδες περιθώριο για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αλλιώς θα τεθεί σε καραντίνα από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης προσώπων Σένγκεν (εδώ το δημοσίευμα στα αγγλικά). Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» αναμένεται να συζητήσουν εντός της ημέρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, τη διετή αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δημιουργώντας ουσιαστικά νέο «φράγμα» στη διακίνηση προσφύγων προς τις χώρες - μέλη της κεντρικής Ευρώπης.

Απειλές προς την Ελλάδα στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών

Εάν δεν γίνει εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε τα σύνορα της Σένγκεν θα πρέπει να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη: Με αυτά τα λόγια κατέστησε σαφή της θέση της Βιέννης η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιντερ, προσερχόμενη στη συνάντηση των «28» στο Άμστερνταμ.


Στην ίδια γραμμή ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών. Εκ μέρους του Βερολίνου, ο Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της Αυστρίας και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

Προσερχόμενη στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, η Μικλ-Λάιντερ επανέλαβε ουσιαστικά σε ακόμη σαφέστερο τόνο, τη θέση που έχει εκφράσει η Βιέννη τις τελευταίες ημέρες - έχοντας παράλληλα προχωρήσει σε σκληρότερα μέτρα για το προσφυγικό, εξετάζοντας την επιβολή ανώτατου ορίου για τους πρόσφυγες το οποίο, κατά τις εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης, πρόκειται να «πιαστεί» στις αρχές του καλοκαιριού.

Εξηγώντας τα περί «μετατόπισης» των ορίων της Σένγκεν στην κεντρική Ευρώπη, η αυστριακή υπουργός ανέφερε ότι «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα για τη διασφάλιση των συνόρων, με αξιοποίηση των [ευρωπαϊκών] πόρων». 

Δήλωσε «πεπεισμένη για την ανάγκη σύστασης ενιαίας ακτοφυλακής, πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι». 

«Είναι μύθος ότι τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορούν να προστατευτούν» είπε. «Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επαρκείς δυνατότητες να προστατεύσει τα σύνορα» συνέχισε, λέγοντας πως «ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται πολιτική ηγεσία για να φυλάξει τα σύνορα».

Όσον αφορά το ανώτατο όριο προσφύγων στο οποίο προχώρησε η Βιέννη, η Μικλ-Λάιτνερ ανέφερε πως το όριο «είναι απαραίτητο» και θα τηρηθεί.

Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ίγκεμαν δήλωσε από πλευράς του ότι «εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία».

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος» επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ, εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία» στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό» διότι «θα ήταν η αρχή της διάλυσης».

«Θα δούμε τι θα σταθεί ικανή να κάνει, η Ευρώπη, τώρα που βρίσκεται στο καθοριστικό αυτό σταυροδρόμι, αν θα προχωρήσει ή θα οπισθοδρομήσει. Αν μείνουμε ακίνητοι δεν έχουμε καμία πιθανότητα να εγγυηθούμε την ενίσχυση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» επισήμανε.

Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Αμστερνταμ, πέρναγαν μπροστά από ένα πλοίο της Διεθνούς Αμνηστίας, γεμάτιο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη. «Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας» γράφει πανό που έχει αναρτηθεί στο πλοίο (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Απειλές προς την Ελλάδα για αποκλεισμό από την Σένγκεν με «οδηγό» την Αυστρία

 

Απειλές της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας για αποπομπή της Ελλάδα από την Σέγκεν - «Να ζυγίζει τα λόγια της περισσότερο» απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τις απειλές που είχε εκτοξεύσει χθες εναντίον της Ελλάδας - με συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας "Ντι Βελτ" - για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», επαναλαμβάνει σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ την οποία στηρίζει όπως φαίνεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας με δηλώσεις του αργότερα. Την ίδια ώρα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις δηλώσεις της αυστριακής υπουργού με αυστηρό τόνο συμβουλεύοντάς της «να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι' αυτό". (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Γ. Μουζάλας: Η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών

"Δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε μέρος σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών που δεν οδηγεί πουθενά και δεν φέρνει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”, δήλωσε από το Άμστερνταμ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)