to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 07.09.2019

Πολιτική

ΔΕΘ 2019: «Ανάπτυξη για όλους» (το μότο Μητσοτάκη), αλλά με μικρό καλάθι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η Ινδία είναι η τιμώμενη χώρα - Το απόγευμα του Σαββάτου οι διαδηλώσεις με αφορμή την ομιλία το πρωθυπουργού, την Κυριακή η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου


Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκησε η περιοδεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στους χώρους και τα περίπτερα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα για φέτος την Ινδία.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο εκθεσιακό κέντρο λίγο μετά τις 10 το πρωί και συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo, ενώ στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον πρόεδρό της, Τάσο Τζήκα, υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος της ΝΔ ξεκίνησε την περιοδεία.

Η φετινή ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει 300.000 επισκέπτες, ενώ οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.600, έναντι 1.494 πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι. Η Ινδία θα παρουσιάσει τη συμμετοχή της σε σχεδόν 3000 τετραγωνικά μέτρα στο περίπτερο 13, με περίπου 80 επιχειρήσεις να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από τον πρωτογενή τομέα ώς την υψηλή τεχνολογία.

Οι άξονες της ομιλίας Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται πρώτη φορά με αυτήν την ιδιότητα στη ΔΕΘ αναμένεται να περιγράψει το βράδυ του Σαββάτου το κυβερνητικό του σχέδιο, όπου έχει δώσει τον τίτλο «Ανάπτυξη για όλους». Τα όσα θα πει θα κινηθούν σε τρεις άξονες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Θα μιλήσει για «μείωση φόρων», για «δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» και για «ασφάλεια σε κάθε σημείο της επικράτειας», την ώρα που είναι γνωστό ότι επενδύει στη σκληρή ατζέντα του νόμου και της τάξης.

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως διακαής στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπορέσει να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη τη μείωση του πρώτου, τουλάχιστον, συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για μέχρι τις 10.000 - μια εξαγγελία, που θα έδινε μια πρώτη έστω κοινωνική χροιά στην ατζέντα της κυβέρνησης που μέχρι στιγμής έχει εστιάσει σε ελαφρύνσεις μόνον για τις επιχειρήσεις και την μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως αναφέρει ανάλυση του tvxs.gr, ο δημοσιονομικός λογαριασμός για ένα τέτοιο μέτρο δύσκολα βγαίνει. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο «πράσινο φως» των θεσμών προκειμένου να προσμετρηθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού οι επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ανέφεραν ότι η συζήτηση αυτή κινείται «σε θετική κατεύθυνση». Τόνιζαν, δε, πως εάν προσμετρηθούν στα έσοδα οι επιστροφές των 1,2-1,3 δις ευρώ, τότε θα υπάρξει δημοσιονομικό «άνοιγμα» της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή πρακτικά το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,5% στο 2,9%.

Ακόμη και ο δημοσιονομικός χώρος των 1,3 δις όμως παραμένει «στενός» για να χωρέσει ουσιαστικές και άμεσου αντικρύσματος φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και νοικοκυριά. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών Μητσοτάκη μόνον για το 2019-2020 στα 1,8 ε 2 δις ευρώ. Μόνον η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή (για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ) εκτιμάται ότι έχει κόστος κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Η μείωση σε δύο δόσεις (το 2020 και το 2021) της εισφοράς αλληλεγγύης που επίσης εξετάζεται ως το εν δυνάμει «εναλλακτικό μέτρο-έκπληξη» της ΔΕΘ, κοστίζει επίσης περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι τελικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο και σε ενδεχόμενες άλλες περικοπές δαπανών, δεν θα ανακοινωθούν βεβαίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αλλά θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου.

Γη και ύδωρ στα μεγάλα συμφέροντα, στις καλένδες τα πλεονάσματα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στο «ξεμπλοκάρισμα των υφιστάμενων μεγάλων επενδύσεων και την προσέλκυση νέων». Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί εμβληματικά τρία έργα: την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, η επένδυση της Eldorado Gold, της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και το έργο του Ελληνικού. 

Ακόμη θα εστιάσει στην «άρση εμποδίων στην ανάπτυξη». «Αυτό έχει να κάνει με όλα όσα θα προβλέπονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στην χθεσινή συνέντευξή του στο «Σκάι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι εκεί θα υπάρχουν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την απλούστευση των διαδικασιών και τη δυνατότητα να υπάρχει εξωτερικός έλεγχος μέσω outsourcing και να μην περιμένουμε πρώτα να περάσει η αδειοδότηση από τις δημόσιες υπηρεσίες. 

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στην ΔΕΘ του 2018: «Θέλω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την θέλω, αφού κερδίσω αξιοπιστία και αρχίζω να υλοποιώ το μεταρρυθμιστικό μου σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2019 θα τηρήσουμε τον στόχο του 3,5% και θα σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2020 με τήρηση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ, ώστε μέσα στο 2020, να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε, και από το 2021 και μετά, να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%». 

Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί μια αόριστη μελλοντική συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 για να κρύψει τα μνημονιακά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει ως προαπαιτούμενα. Δεν απαντάει επίσης στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απέρριψε, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την άμεση μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% χωρίς προαπαιτούμενα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Χαρίτσης: Νέα μέτρα λιτότητας σημαίνει η «αξιοπιστία» του κ. Μητσοτάκη (βίντεο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)