to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 07.09.2019

Κοινωνία

ΔΕΘ 2019: Διαδηλώσεις σε αστυνομικό κλοιό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (βίντεο - φωτογραφίες)

Πλήθος διαδηλώσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω της ομιλία Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ - Μία δράκα ακροδεξιων και νεοναζί συγκεντρώθηκε στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου


Συλλαλητήρια των συνδικάτων, με συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και με αιτήματα για εργασία με δίκαιους όρους αμοιβής, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερες συντάξεις, εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 7/9, με αφορμή την ομλία Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ.

Η συγκέντρωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου. «Σταθερή εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις, επαγγελματικά δικαιώματα σε εργασία με υγεία και ασφάλεια», είναι το κύριο μήνυμα της κινητοποίησης.

Η συγκέντρωση έγινε παρουσία της συνδικαλιστικής ηγεσίας τους, με τη συμμετοχή σωματείων από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, συνταξιούχους, ανέργους, κ.α. Η πορεία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ ολοκληρώθηκε μπροστά στη ΧΑΝΘ.

To «παρών» έδωσαν και εργολαβικοί εργαζόμενοι, σωματεία των οποίων πραγματοποίησαν πρόσφατα συγκέντρωση και στο υπουργείο Εργασίας διαμαρτυρόμενα για την κατάργηση της διάταξης για την αιτιολογημένη απόλυση και του νόμου για τη συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος ένα έργο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΘ: Μαζί με τα ΜΑΤ άτομα με κουκούλες και τσάντες

Η ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έλαβε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους με σύνθημα: «Αγώνας ενωτικός, μαζικός, ταξικός. Για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα».

Ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Δυναμική οργάνωση της εργατικής, λαϊκής, πάλης, διεύρυνση της "λαϊκής συμμαχίας" και "αλλαγή των συσχετισμών" χρειάζεται, για να μην περάσουν οι "αντεργατικοί, αντισυνδικαλιστικοί νόμοι" και να καταργηθούν οι παλιοί που "γονατίζουν" τον λαό, δήλωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,  ο οποίος βρέθηκε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Στην πορεία πραγματοποιήθηκαν δρώμενα με πολιτικό μήνυμα από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μέσα στα μπλοκ των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και στη δημόσια εκπαίδευση. Η πορεία του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου με διαφορά μισής ώρας κατέληξε και η πορεία των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οργανώσεων και κινήσεων, που λίγο νωρίτερα είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς στο Βελλίδειο να σπάσει τον κλοιό της Αστυνομίας η οποία έκανε περιοσμένη χρήση χημικών και οι διαδηλωτές αποχώρησαν συνεχίζοντας την πορεία τους προς την οδό Εγνατία.

Το συλλαλητήριο αντιεξουσιαστών και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ξεκίνησε από την Καμάρα ενώ συμμετείχαν και φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε αναπτυχθεί και γύρω από τα κτήρια του ΑΠΘ, όπου κλούβες της Αστυνομίας σχημάτισαν φράγμα στις οδούς Εθνικής Αμύνης, Αγίου Δημητρίου, Εγνατία και Μελενίκου προκειμένου να αποτρέπουν την είσοδο διαδηλωτών στους χώρους του πανεπιστημίου, μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Ταυτόχρονα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. επιτηρούσε από αέρος την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Βελλίδειο.

Η ΛΑΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Μ. Γενναδίου με Εγνατία, ΟΚΔΕ και ΚΕΕΡΦΑ στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατία, ενώ ακολούθησε πορεία προς την ΧΑΝΘ.

Την αυλαία των κινητοποιήσεων άνοιξαν το πρωί της Παρασκευής (6/9) οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καλέσει τα μέλη του να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, από το μεσημέρι του Σαββάτου (7 Σεπτεμβρίου), ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Χρυσαυγίτες, ακροδεξιοί και ένταση στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου

Παράλληλα, συγκέντρωση «μακεδονομάχων» πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέλη εθνικιστικών οργανώσεων, του Ιερού Λόγου αλλά και μέλη της νεοναζισιτκής Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης:

Ένταση σημειώιθηκε όταν μια μεγάλη ομάδα ατόμων αποκόπηκε από τη συγκέντρωση: Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σημειώθηκαν προσαγωγές 33 ατόμων που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν με λεωφορεία από την Κατερίνη για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση.

Σε αστυνομικό κλοιό

Φρούριο θυμίζει η περιοχή γύρω από τη ΔΕΘ λίγο πριναπό την ομιλία Μητσοτάκη, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Δώδεκα κλούβες της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην έκθεση όπως θα δείτε και στα πλάνα που έχει αναρτήσει η «Εφ.Συν.». Κιγκλιδώματα αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ είναι ανεπτυγμένες προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε μια ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από το Συνεδριακό Κέντρο καθώς και σε βασικές αρτηρίες που οδηγούν σε αυτό.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε το ΑΠΕ - ΜΠΕ την Παρασκευή, ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα αστυνομικά μέτρα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ αποφασίστηκε σε σειρά συσκέψεων που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα. «Για την εφαρμογή των μέτρων τάξης και ασφάλειας» θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ μετακινήσεις αστυνομικών θα υπάρξουν και από άλλες περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των αστυνομικών που θα πάρουν μέρος στα μέτρα δεν θα ξεπεράσει τους 3.500.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε άλλα κομβικά σημεία της πόλης, απ' όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ενώ από αέρος ελικόπτερο της ΕΛΑΣ θα εποπτεύει την κίνηση των πορειών.

Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αστυνομικό Μέγαρο, απ' όπου θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Για την επίβλεψη των μέτρων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει ορίσει δύο εισαγγελείς, εκ των οποίων η πρώτη θα βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ και η δεύτερη στο κέντρο της πόλης.

Κατάληψη στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Στο μεταξύ, σε κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής φοιτητικοί σύλλογοι, που συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

“Η Πολυτεχνική Σχολή βρίσκεται υπό κατάληψη από τους Συλλόγους Φιλολογικού, Μουσικού, Αρχιτεκτονικής και Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών ΕΜΠ. Οι λόγοι της κατάληψης έχουν να κάνουν αφενός με την σημερινή έλευση του πρωθυπουργού και τις προγραμματικές δηλώσεις που θα πραγματοποιήσει, οι οποίες έρχονται σε μια συγκυρία όπου έχει ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου και έχει εξαγγείλει μια σειρά τόσο αντιεργατικών, όσο και αντιεκπαιδευτικών μέτρων, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στα φοιτητικά μας -διαγραφές φοιτητών οι οποίες περνάνε το όριο των ν+2, κατακερματισμός των πτυχίων μας και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επιλογή των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ να κάνουν lock out στο Πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να υπάρξει μία αποστειρωμένη ζώνη γύρω από τη ΔΕΘ”, δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν χθες παρέμβαση στην πρυτανεία του ΑΠΘ και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον πρύτανη και τους τέσσερις αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ, οι οποίοι άκουσαν τα αιτήματά τους και συνομίλησαν μαζί τους.

“Από εχθές το μεσημέρι που μεταφέρθηκαν οι καταλήψεις στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξε καμία ζημιά, ούτε υπήρχε κάποια ανάμειξη εγκληματικών στοιχείων”, επισήμανε ο εκπρόσωπός τους, διαβεβαιώνοντας ότι “περιφρουρούμε το Πολυτεχνείο, περιφρουρούμε το άσυλο και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προβεί σε πράξεις που δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα”. “Σήμερα η κατάληψη λήγει με την αντικυβερνητική πορεία για τη ΔΕΘ, που θα ξεκινήσει στις 5:30 από το Πολυτεχνείο και θα κινηθεί ενιαία με τα υπόλοιπα καλέσματα της πόλης”, διευκρίνισε.

Η αφίσα της ΓΣΕΕ για τη μεθαυριανή διαδήλωση - σημειώνεται ότι μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, διεξάγεται πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ, με αναφορές και στις μεθαυριανές διαδηλώσεις.

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο του Σαββάτου (6 μ.μ., Πλ. Αριστοτέλους)

Μία από τις αφίσες, από σωματεία και εργατικές συλλογικότητες

Πληροφορίες: thesssnews.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ, seleo.gr, thestival.gr, 902.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)