to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 09.09.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Υπάρχουν οι δυνατότητες για πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

«Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι μέσα από ποιες πολιτικές θα αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος


«Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι μέσα από ποιες πολιτικές θα αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών» δήλωσε μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Στάθη Σχινά και Απόστολο Λυκεσά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας έναν απολογισμό στην επίσκεψη Μακρόν, αλλά τονίζοντας και τα βασικά σημεία της παρέμβασης της κυβέρνησης στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

 

Όπως δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος η επίσκεψη Μακρόν χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη επιτυχία, έχει αφήσει ένα θετικό αντίκτυπο, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν τρία θέματα στην ατζέντα του.

Πρώτον στο επίκεντρο βρέθηκε το μέλλον της Ευρώπης, καθώς όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα προχωρήσει στο σχέδιο της ενοποίησης της, με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη ισότητα, με λιγότερη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και να κινητοποιήσει δυνάμεις προς αυτό το πολύ μεγάλο, πρωτοφανές ιστορικά σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξαν αρκετές συγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, ενώ θεωρεί ότι θα υπάρξει εμβάθυνση αυτής της συζήτησης, καθώς απ’ ότι φαίνεται και η γερμανική πλευρά έχει αρχίσει ήδη να σκέφτεται τα επόμενα βήματα για την οχύρωση της Ευρώπης. Όπως τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, «μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές, διότι η Ευρώπη πλέον μετά τις πολιτικές λιτότητες, που βάθυναν σε πολλές περιοχές την κρίση, οφείλει να στοχαστεί πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να μπορέσει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και μια διαφορετική πολιτική και στον τομέα της οικονομίας».

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Γάλλου προέδρου κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ήταν η οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης και η ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, διότι όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας «δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο ενοποίησης της Ευρώπης και εμβάθυνσης των κοινών μας θεσμών με την ελληνική κρίση και το ελληνικό ζήτημα ακόμα ανοιχτό, και γι’ αυτό έχει ήδη διαμορφωθεί μια τάση και πολιτική βούληση για να κλείσει επιτέλους το κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης, ειδικά μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όλοι βλέπουν και νιώθουν ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά πια στην έξοδο, και ακριβώς αυτό ήταν και το μήνυμα του προέδρου Μακρόν, όταν είπε ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς νέα μέτρα, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, να εμβαθύνουμε περισσότερο και να συγκεκριμενοποιήσουμε περισσότερο τα μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018 πια η Ελλάδα να βγει οριστικά από την μέγγενη των μνημονίων».

Τρίτο σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα Μακρόν ήταν οι επενδύσεις, καθώς μετά από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπάρχει ένα πολύ θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, με όλα τα θεμελιώδη μεγέθη να δείχνουν ότι πηγαίνουμε σε πολύ θετική κατεύθυνση. «Υπάρχει μια τάση για ενίσχυση αυτού του δυναμικού κλίματος με νέες επενδύσεις, και για αυτό το ενδιαφέρον των γάλλων ήταν τεράστιο, και φάνηκε ότι πολλοί από τους γάλλους επενδυτές θέλουν να αξιοποιήσουν το κλίμα αυτό. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε πάνω στα ζητήματα που έχουν τεθεί και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως ανέφερε υπήρξαν συμφωνίες για συνεργασίες του ελληνικού δημοσίου με αντίστοιχους δημόσιους φορείς της Γαλλίας, αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών. «Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα ενισχύσει, υποβοηθήσει και υποστηρίξει τα επιχειρηματικά προτζεκτ που θα δημιουργηθούν. Είναι πολύ σημαντική στο κομμάτι της αναπτυξιακής τράπεζας αλλά και της δημόσιας διοίκησης στον τομέα της συνεργασίας των δύο χωρών» σημείωσε.

Αναφορικά με την παρουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην 82ηΔιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα «βασικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι να διαμορφώσει τους όρους για το πέρασμα  στην μετά το μνημόνιο εποχή, επομένως πρώτο και κύριο ζήτημα είναι το επιτυχές κλείσιμο του προγράμματος, με δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να σκεφτούμε, να προτείνουμε, και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες θα αναδιαμορφώνουν ολόκληρο το πλαίσιο στο οποίο έχουμε μάθει να λειτουργούμε, να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς και πολιτικές, έτσι ώστε η έξοδος από την επιτροπεία να μην σημάνει την επιστροφή στην προ του 2010 περίοδο. Εμείς θέλουμε μια νέα οικονομία, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με στήριξη της εργασίας, με δίκαιη ανάπτυξη, με θεσμούς οι οποίοι θα διαχέουν τα οφέλη αυτού του θετικού μομέντουμ στο σύνολο της κοινωνίας, και όχι μια ανάπτυξη άνευ σχεδίου και δαπανών».

«Αυτή τη στιγμή το ζήτημα είναι μέσα από ποιες πολιτικές θα αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το αν είναι αισιόδοξος για την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε αισιόδοξος, «καθώς υπάρχουν όλες οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη πάνε πολύ καλά, πολιτικά η Ελλάδα και ελληνική κυβέρνηση έχουν δείξει την βούληση τους να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη και των επενδυτών και των αγορών χρήματος αποκαθίσταται μέρα με τη μέρα».

«Έχω την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αρκεί όλοι οι εταίροι μας και οι δανειστές μας να είναι εποικοδομητικοί σε αυτή την προσπάθεια, μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι όλοι έχουν τη βούληση να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα. Τα 95 προαπαιτούμενα είναι κατά κύριο λόγο δευτερογενούς νομοθεσίας, δηλαδή υλοποίησης πολιτικών οι οποίες έχουν ψηφιστεί και αποφασιστεί, και επομένως η δουλειά μας είναι η υλοποίηση αυτών των πολιτικών, και έχω την αίσθηση ότι αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «υπάρχουν και καλώς υπάρχουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος πιέζεται, δεν λέμε ότι ξαφνικά μεταφερθήκαμε στη χώρα των θαυμάτων. Υπάρχουν ανοιχτά κοινωνικά προβλήματα και ανοιχτές πληγές από τα προηγούμενα οκτώ χρόνια της ύφεσης και της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων».

«Για εμάς έχει σημασία να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ότι κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση αμβλύνοντας τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, να πείσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η Ελλάδα και να δημιουργήσουμε τους θεσμούς για δίκαιη ανάπτυξη, και νομίζω ότι έχουμε δώσει και δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι οι παρεμβάσεις μας στα εργασιακά δείχνει την πολιτική μας κατεύθυνση, η οποία είναι η προστασία των εργαζομένων και η προσπάθεια να στηρίξουμε τους πολλούς, αυτό βεβαίως γίνεται μέσα σε γνωστά όρια και περιορισμούς» δήλωσε καταληκτικά ο Δ. Τζανακόπουλος. 

 

Όλη η συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στους δημοσιογράφους Στάθη Σχινά και Απόστολο Λυκεσά:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας κ. Εκπρόσωπε. Θα ξεκινήσουμε από την επίσκεψη Μακρόν και μετά θα έρθουμε στα της Θεσσαλονίκης. Περιμένουμε την πρώτη αποτίμηση που κάνει η κυβέρνηση στην επίσκεψη Μακρόν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, είναι κοινό αίσθημα ότι η επίσκεψη Μακρόν χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη επιτυχία, έχει αφήσει ένα θετικό αντίκτυπο. Όπως γνωρίζετε, τρία θέματα ήταν στην ατζέντα της επίσκεψης. Το πρώτο θέμα, προφανώς, αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης. Γνωρίζετε ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα προχωρήσει στο σχέδιο της ενοποίησής της με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη ισότητα, με λιγότερη γραφειοκρατία. Έτσι θα μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες και να δημιουργήσει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και να κινητοποιήσει δυνάμεις προς αυτό το πολύ μεγάλο, πρωτοφανές ιστορικά σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Νομίζω και οι δύο κεντρικές ομιλίες – και η ομιλία του Γάλλου Προέδρου αλλά και η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού- κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, με εξαιρετικά προωθημένες προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει να οργανωθεί η Ευρώπη, μετά και τα διδάγματα της κρίσης. Επομένως, σε αυτό το κομμάτι είδαμε αρκετές συγκλίσεις μεταξύ των δύο. Και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εμβάθυνση αυτής της συζήτησης καθώς, από ό, τι φαίνεται, και η γερμανική πλευρά –περιμένουμε βεβαίως να δούμε τη νέα γερμανική κυβέρνηση- έχει αρχίσει, ήδη, να σκέφτεται τα επόμενα βήματα για την οχύρωση της Ευρώπης. Και εδώ θα έχουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, το επόμενο διάστημα, που θα καταλήξει κατά τη γνώμη μου και σε συγκεκριμένες πολιτικές. Μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι η Ευρώπη πλέον, νομίζω, μετά από τις πολιτικές λιτότητας που βάρυναν σε πολλές περιοχές την κρίση, οφείλει να στοχαστεί πάνω σε αυτά τα προβλήματα και να μπορέσει να δημιουργήσει ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και μια διαφορετική πολιτική και στον τομέα της οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει το εξής: Καταρχάς είδαμε ένα πάρα πολύ θερμό κλίμα, κάποιες στιγμές ξεπερνούσε και το εθιμοτυπικό. Δεύτερον, δεν μπορεί κανένας έλλογος άνθρωπος να σκεφτεί ότι τυχαία επέλεξε ο κ. Μακρόν να έρθει στην Ελλάδα και να μιλήσει για  δημοκρατία στην Ευρώπη, στην Ελλάδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σχετίζεται με την ατζέντα για την αλλαγή της Ευρώπης. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η βούληση για μια εμβάθυνση του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης με περισσότερη δημοκρατία, περνάει μέσα και προϋποθέτει την οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης. Και γι’ αυτό το δεύτερο θέμα της ατζέντας, στη συνάντηση του κ. Μακρόν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ήταν φυσικά αυτή η ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Διότι, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο για την ενοποίηση της Ευρώπης και εμβάθυνσης των κοινών  μας θεσμών με την ελληνική κρίση και το ελληνικό ζήτημα ακόμη ανοιχτό. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος, για τον οποίον, πλέον, έχει ήδη  διαμορφωθεί μια τάση και μια πολιτική βούληση για να κλείσει επιτέλους το κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης. Ειδικά μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, όλοι βλέπουν και όλοι νοιώθουν ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά πια στην έξοδο. Και ακριβώς αυτό ήταν και το μήνυμα του Προέδρου Μακρόν, όταν είπε ότι πρέπει η γ’ αξιολόγηση να ολοκληρωθεί άμεσα χωρίς νέα μέτρα – το είπε στη συνέντευξη Τύπου – για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, να εμβαθύνουμε περισσότερο και να συγκεκριμενοποιήσουμε περισσότερο τα μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2018, πια, η Ελλάδα να βγει οριστικά από τη μέγγενη των μνημονίων. Είναι ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο που θεωρώ ότι και σε αυτόν τον τομέα, η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, συζητήθηκαν με λεπτομέρειες τα ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Και το τρίτο, φυσικά, θέμα στην ατζέντα, ήταν το θέμα των επενδύσεων.  Καταλαβαίνετε ότι μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης υπάρχει ένα μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, ένα πολύ θετικό μομέντουμ . Όλα τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι πηγαίνει σε πολύ θετική κατεύθυνση, από τους δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής, τους δείκτες της ανεργίας, τους δείκτες των ξένων επενδύσεων. Ακόμα και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών φαίνεται να ανακάμπτει, αργά, αλλά, εν πάση περιπτώσει, πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επομένως, υπάρχει μια τάση για ενίσχυση αυτού του δυναμικού κλίματος με νέες επενδύσεις. Και γι’ αυτόν τον λόγο το ενδιαφέρον των Γάλλων ήταν τεράστιο, θα έλεγε κανείς, και φάνηκε από τις διάφορες συναντήσεις, αλλά και από τη συζήτηση που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού, ότι πολλοί από τους Γάλλους επενδυτές θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας. Επομένως, και αυτό, το τρίτο κεφάλαιο, θεωρώ ότι είχε θετική κατάληξη. Και αυτό που μένει να κάνουμε εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, είναι το follow up, δηλαδή να δουλέψουμε πάνω στα ζητήματα που έχουν τεθεί και να υλοποιήσουμε αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν περάσουμε στο θέμα της Έκθεσης, κάτι τελευταίο πάνω στο θέμα του γαλλικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις. Ήδη υπογράφηκε με την BPI, την Αναπτυξιακή Τράπεζα για συνεργασία, για τη δομή τεχνικής, φαντάζομαι και όχι μόνο, βοήθειας στο κομμάτι της δημιουργίας, της λειτουργίας της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Περιμένετε να αποτυπωθεί σύντομα και σε άλλους τομείς αυτή η συνεργασία με συγκεκριμένα βήματα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, αφενός, οι συνεργασίες του ελληνικού δημοσίου με αντίστοιχους δημόσιους φορείς της Γαλλίας που αποτυπώθηκε και σε αυτό, γιατί ξέρετε η Αναπτυξιακή Τράπεζα βρίσκεται στο πλαίσιο των δημόσιων πολιτικών για την ανάπτυξη. Και από εκεί και πέρα υπάρχουν και επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών. Η ελληνική κυβέρνηση, αυτό το οποίο κάνει, είναι να διαβεβαιώνει με κάθε τρόπο ότι θα υποβοηθήσει και θα υποστηρίξει τα επιχειρηματικά πρότζεκτ , τα οποία θα δημιουργηθούν και έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται, από τη μια μεριά. Και από την άλλη μεριά, η συνεργασία με το γαλλικό κράτος σε ό, τι αφορά τον τομέα των δημόσιων πολιτικών είναι πάρα πολύ στενή, όχι μόνο στο κομμάτι της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και στο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, που ξέρετε ότι είναι το βασικό βάσανο για τους περισσότερους επιχειρηματίες. Δηλαδή, πολλές φορές, ξέρετε, εστιάζουμε στο θέμα της φορολόγησης, ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση νέων επενδύσεων είναι μια δημόσια διοίκηση που έχει αγκυλώσεις, έχει προβλήματα, έχει έλλειψη σαφών διαδικασιών. Και νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει αρκετά βήματα, από τη δική μας πλευρά και με τη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης και με επιτάχυνση διαδικασιών. Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα και σε αυτόν τον τομέα η τεχνική υποστήριξη των Γάλλων είναι πάρα πολύ σημαντική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσουμε στην Έκθεση. Περιμένουμε την αποψινή ομιλία του Πρωθυπουργού, έγιναν ήδη  τα εγκαίνια του κινέζικου περιπτέρου, υπερπεριπτέρου με τόσες επιχειρήσεις, είναι σε όλη την πόλη διάχυτη η αίσθηση ότι είναι τιμώμενη χώρα η Κίνα, το timing έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος του Ελληνο-κινεζικού Επιμελητηρίου μας είπε ότι  το επόμενο δεκαήμερο, χιλιάδες είναι οι προγραμματισμένες  συναντήσεις BtoB be μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών. Μας είπε για ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τομείς. Υπάρχει βελτίωση στους δείκτες που και εσείς αναφέρατε. Από δω και πέρα, λοιπόν, και ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που εστιάζουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα προαναγγείλω την ομιλία του Πρωθυπουργού, νομίζω ότι θα τον ακούσετε το απόγευμα. Το βασικό ζήτημα για την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι να διαμορφώσει τους όρους για το πέρασμα στη μετά το μνημόνιο εποχή. Επομένως, πρώτο και κύριο ζήτημα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, η δυνατότητα τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Αλλά από κει και πέρα, δηλαδή πέραν των ορίων που θέτει το πρόγραμμα, πρέπει να σκεφτούμε, να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, που αναδιαμορφώνουν ολόκληρο το πλαίσιο , μέσα στο οποίο έχουμε μάθει να λειτουργούμε. Δηλαδή, πρέπει να διαμορφώσουμε νέους θεσμούς, πρέπει να διαμορφώσουμε νέες πολιτικές, έτσι ώστε η έξοδος από την επιτροπεία να μη σημάνει την επιστροφή στην προ του 2010 περίοδο. Εμείς θέλουμε μια νέα οικονομία, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με στήριξη της εργασίας, με δίκαιη ανάπτυξη, με θεσμούς που θα διαχέουν τα οφέλη αυτού του θετικού μομέντουμ στο σύνολο της κοινωνίας. Και όχι, ξέρετε, μια ανάπτυξη που είναι βασισμένη στη λογική του άνευ σχεδίου και άνευ οποιουδήποτε προγραμματισμού δαπανών, οι οποίες –ξέρετε- στο τέλος καταλήγουν στα αζήτητα. Νομίζω ότι μέχρι εδώ μπορώ, αυτή τη στιγμή, να σας πω. Πάντως αυτό όπου θέλω να επιμείνω, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει, όπως σας είπα και προηγουμένως, ένα μομέντουμ στην ελληνική οικονομία. Το ζήτημα είναι πως θα αξιοποιηθεί αυτό, και μέσα από ποιους θεσμούς και μέσα από ποιες πολιτικές θα μπορέσουμε αυτό το μομέντουμ να το χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολλών. Αυτή είναι η βασική μας λογική, αν θέλετε, το βασικό μας σύνθημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε αισιόδοξος για την γ’ αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις: τα δημοσιονομικά μεγέθη πάνε πολύ καλά, πολιτικά η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει τη βούλησή της να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη και των επενδυτών, αλλά και των αγορών χρήματος , αποκαθίσταται μέρα με τη μέρα. Γενικώς, όπως σας είπα και προηγουμένως και πολιτικά υφίσταται ένα μομέντουμ. Έχω λοιπόν την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης , αρκεί όλοι μας οι εταίροι να είναι εποικοδομητικοί  και οι δανειστές μας να είναι εποικοδομητικοί σε αυτή την προσπάθεια. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι όλοι έχουν τη βούληση να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα. Και μην ξεγελιέστε, τα 95 προαπαιτούμενα που υπάρχουν από το καλοκαίρι είναι κατά κύριο λόγο προαπαιτούμενα δευτερογενούς νομοθεσίας, δηλαδή υλοποίησης πολιτικών που έχουν ψηφιστεί, έχουν αποφασιστεί. Και επομένως η δουλειά μας είναι δουλειά υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Και έχω την αίσθηση ότι αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις , θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε όλους αυτούς που θα διαμαρτυρηθούν σήμερα, θα είναι σε διαδηλώσεις, τι θα λέγατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και καλώς υπάρχουν διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, διότι καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος πιέζεται. Δεν είναι ότι ξαφνικά μεταφερθήκαμε στη χώρα των θαυμάτων. Υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα, υπάρχουν ανοιχτές πληγές από τα 8 χρόνια της ύφεσης και της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων και πολιτικών. Αυτό το οποίο για μας έχει σημασία, είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ότι κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση, αμβλύνοντας τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Να πείσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η Ελλάδα, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουμε τους θεσμούς για δίκαιη ανάπτυξη. Και νομίζω πως έχουμε δώσει και δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι οι παρεμβάσεις μας στα εργασιακά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της β΄ αξιολόγησης, με τη μάχη που δώσαμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και το νομοσχέδιο των προηγούμενων ημερών δείχνει την πολιτική μας κατεύθυνση: που είναι η κατεύθυνση προστασίας των εργαζομένων, η κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής τους δύναμης, η προσπάθεια να στηρίξουμε τους πολλούς. Αυτό βεβαίως γίνεται μέσα σε γνωστά όρια και περιορισμούς. Ωστόσο, νομίζω ότι η κατεύθυνση είναι δεδομένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι πέρα από τη νέα ταυτότητα της οικονομίας, η οποία μας είπατε ότι είναι βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης μετά το τέλος της επιτροπείας, φαντάζομαι ότι απόψε θα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο με ισχυρή αναφορά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Θα τα ακούσουμε, λοιπόν, από τον Πρωθυπουργό. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)