to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών - Μια υπηρεσία του Δημοσίου υπεράνω του νόμου

Υπάρχει (τουλάχιστον) ένας Οργανισμός του Δημοσίου ο οποίος λειτουργεί, τουλάχιστον από το 2008 και μετά, χωρίς να ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις του, σε σχέση με την τήρηση οικονομικών στοιχείων, τόσο σε ό,τι αφορά στις οικονομικές καταστάσεις και τους  απολογισμούς των τελευταίων ετών, όσο και σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία και τις μεταβολές τους. 


Υπάρχει (τουλάχιστον) ένας Οργανισμός του Δημοσίου ο οποίος λειτουργεί, τουλάχιστον από το 2008 και μετά, χωρίς να ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις του, σε σχέση με την τήρηση οικονομικών στοιχείων, τόσο σε ό,τι αφορά στις οικονομικές καταστάσεις και τους  απολογισμούς των τελευταίων ετών, όσο και σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία και τις μεταβολές τους. 

Στα χέρια μας έχουμε καταγγελίες που αφορούν σε μια σειρά από αναφορές του αξιωματικού υπεύθυνου στο Τμήμα Ελέγχου Δαπανών του Οργανισμού, που φέρεται να αρνείται να υπογράψει μια σειρά από έγγραφα, στη λογική του πρόχειρου κλεισίματος βιβλίων και στοιχείων, με ανυπόστατους συμψηφισμούς, την τελευταία τριετία, ή να προχωρήσει σε πληρωμές, ενώ, μάλιστα, υπήρχαν εντολές από το Διεύθυνση Οικονομικού του ΓΕΣ για την πραγματοποίηση εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων. Την πραγματοποίηση, μάλιστα, αυτών των ελέγχων ζητά και ο ίδιος ο υπεύθυνος αξιωματικός (όπως φαίνεται και στις αναφορές του) όσο προχωρά στους ελέγχους του και διαπιστώνει σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων του νόμου, οι οποίες, αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, θα μπορούσαν να τον καταστήσουν υπεύθυνο ενώπιον του νόμου και γι αυτό αρνείται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε έγκριση ή συμψηφισμό, πριν πραγματοποιηθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι στα οικονομικά του Οργανισμού.

Τι αναφέρουν οι καταγγελίες

Ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών είναι μια υπηρεσία που υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει ως σκοπό του τη διευκόλυνση των αξιωματικών του στρατού στην απόκτηση στέγης, με την αγορά εκτάσεων, οικοδόμηση κατοικιών, παροχή δανείων κ.ο.κ. Μέλη του Οργανισμού είναι χιλιάδες μέλη του στρατού, που πληρώνουν εισφορές και περιμένουν στη σειρά για την απόκτηση οικοπέδου ή ολοκληρωμένης κατοικίας ή λήψη δανείου, με ευνοϊκούς όρους.

Υπάρχουν καταγγελίες για τακτικές περιθωριοποίησης νέων υπαλλήλων από τους παλαιότερους, σε σχέση με αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν στοιχεία, για τα οποία κάποιοι δεν ήθελαν να υπάρχει ενημέρωση στους νεότερους. Ως παράδειγμα αναφέρεται το αρχείο με σχέδια & Οικοδομικές Άδειες των Στεγαστικών Προγραμμάτων του ΑΟΟΑ από το 1950 έως 1980, για τον οικισμό Παπάγου, την περιοχή της Αθήνας και, γενικότερα, για όλες τις περιοχές της χώρας όπου δραστηριοποιήθηκε οικιστικώς η Υπηρεσία. Δηλαδή, οι νεότεροι υπάλληλοι έμεναν “στο σκοτάδι” για μία σειρά από σημαντικές υποθέσεις με προβληματική διαχείριση.

Επίσης, στις καταγγελίες γίνεται λόγος για την περιοχή του Πικερμίου και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού εκεί, αλλά και των ακινήτων που ο Οργανισμός μισθώνει σε όλη την Ελλάδα, για τα οποία, παλιοί υπάλληλοι αρνούνταν να ενημερώσουν τους νέους συναδέλφους τους για το ιστορικό τους, αλλά και τις τρέχουσες εξελίξεις των υπηρεσιακών υποθέσεων, ακυρώνοντας κάθε συνεργασία για μελλοντική απόδοση του χειρισμού των τεχνικών και νομικών ζητημάτων της Δνσης. 

Καταγγέλλεται, επίσης, απουσία οργανωμένου σχεδιασμού των ζητημάτων της Δνσης όσον αφορά τις μελέτες και τις μελλοντικές κατασκευές , δεδομένου ότι από το 2008 έως σήμερα, αναθεωρούνται συνεχώς οι Οικοδομικές Άδειες των Κατοικιών για τα μέλη του ΑΟΟΑ, λόγω εκπνοής του χρόνου ισχύος τους.

Όπως πληροφορηθήκαμε, μετρώνται ήδη δύο παραιτήσεις μηχανικών, λόγω στοχευμένης ακύρωσής τους και κεκαλυμμένων σκοπιμοτήτων, με σκοπό, σύμφωνα με τις καταγγελίες, να περιοριστεί η δυνατότητα ελέγχου και να διατηρηθούν οι υπερεξουσίες της Διοίκησης. 

Η έλλειψη τεχνικού προσωπικού, που δεν ανανεώνεται μέσω νομοθετημένων διαδικασιών τόσο καιρό ( αποσπάσεις – μετατάξεις – κινητικότητα) ισχυροποιούν το επίσημο επιχείρημα της Διοίκησης για τις συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες και τη μεθόδευση μονομερών λύσεων δίχως αντίλογο των τεχνικών ζητημάτων από προεπιλεγμένους  μηχανικούς.

Καταγγέλλεται και η συνεχιζόμενη παρουσία στον Οργανισμό συνταξιοδοτημένου υπαλλήλου, με έργα παραδοτέα ημιτελή, πληρωμένα όμως στο ακέραιο.

Οι καταγγελίες μιλούν, ταυτόχρονα, για τα ευρήματα του ελεγκτή περί αδυναμίας επιβεβαίωσης των εκτάσεων και των αποτιμήσεων αυτών, στις περιοχές Πικέρμι και Χολαργός-Παπάγος ή, ακόμα, και με τη μη χορήγηση σε αυτόν, των απαραίτητων στοιχείων για τους ελέγχους του, όπως εκείνος αναφέρει.

Να σημειώσουμε, εδώ, ότι το ΚΟΚΚΙΝΟ έχει στη διάθεσή του και δίνει στη δημοσιότητα τις αναφορές αυτές, στις οποίες, ο αρμόδιος ελεγκτής φέρεται να δέχεται πιέσεις για να προχωρήσει σε πληρωμές μισθοδοσίας, υπογραφές καταστάσεων, ισολογισμών και να εγκρίνει λογιστικές εγγραφές, με τη μέθοδο των συμψηφισμών, έχοντας, ωστόσο, ο ίδιος διαπιστώσει ότι για τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχουν τηρηθεί, τα προηγούμενα χρόνια, νόμιμες διαδικασίες και δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν οικονομικά στοιχεία και περιουσιακή κατάσταση του Οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι η παρακολούθηση των λογαριασμών ήταν και είναι το λιγότερο προβληματική, όπως και η επιβεβαίωση της αξίας της περιουσίας του Οργανισμού. 

Στο ρεπορτάζ που μπορεί κανείς να δει ολοκληρωμένο στο portal του ΚΟΚΚΙΝΟΥ, παρατίθενται οι αναφορές εσωτερικού ελέγχου, που δεν είναι απόρρητες, αλλά και οι επιθεωρήσεις του ΓΕΣ/ΔΕΛΟΕ, για να έχουν οι ακροατές του ΚΟΚΚΙΝΟΥ μια πλήρη εικόνα για το μέγεθος των παρατυπιών ή ίσως και παρανομιών, στις οποίες αφορούν οι καταγγελίες.

Οι πιέσεις της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΣ για τον ΑΟΟΑ
 

Στα χέρια μας έχουμε δύο έγγραφα, με ημερομηνίες, 10/9/2014 και 9/12/2015, της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΣ και αποδέκτες για ενέργεια τον ΑΟΟΑ, το ΓΕΣ/ΔΕΛΟΕ (διεύθυνση ελεγκτικού, οικονομικών επιθεωρήσεων), το ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ (διεύθυνση μέριμνας προσωπικού), το ΓΕΣ/ΔΟΙ, αποδέκτες για πληροφορία την Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών, το ΓΕΣ/ΣΣΝΣ (στρατολογικό σώμα νομικών συμβούλων) και το ΓΕΣ/ΔΟΙ/1γ. 

Δεκέμβριος 2015 - Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξ/κων


Σεπτέμβριος 2014 - Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξ/κων

Το πρώτο έγγραφο υπογράφει ο τότε ΥΦΕΘΑ, Ιωάννης Λαμπρόπουλος και το δεύτερο ο Πάνος Καμμένος, ως υπουργός ζητώντας να λυθούν οι εκκρεμότητες του οργανισμού σε σχέση με τις υποχρεώσεις του με το νόμο. 
 

Και στις δύο περιπτώσεις αναφέρονται οι διαπιστώσεις που έγιναν από τις Ειδικές Οικονομικές  Επιθεωρήσεις  στον οργανισμό από το ΓΕΣ/ΔΕΛΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες, ο οργανισμός φαίνεται να έχει αναρίθμητες εκκρεμότητες, σε σχέση με τις από τον νόμο υποχρεώσεις του, όπως: 

1. Δεν έχουν συνταχθεί και υποβληθεί για έγκριση οι οικονομικές καταστάσεις και οι απολογισμοί των ετών 2009,  2010, 2011, 2012, 2013, 2014.

2. Ζητείται να αποκατασταθούν όλες οι παρατηρήσεις σχετικά με την τήρηση της Γενικής Λογιστικής και του Δημοσίου Λογιστικού, ώστε να τηρείται ορθά το λογιστικό σύστημα και να παρουσιάζονται τα πραγματικά στοιχεία στις οικονομικές καταστάσεις.

3. Ο οργανισμός εμφανίζεται να μην έχει συντάξει μητρώο παγίων και βιβλίο αποθήκης, όπως προβλέπεται από τον νόμο και δεν έχουν δημιουργηθεί φάκελοι των ακινήτων που έχει στην κατοχή του ο οργανισμός με τα απαιτούμενα έγγραφα.

4. Ζητείται, επίσης, να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τη διεύθυνση δικαστικού του οργανισμού, όλων των φακέλων των δανειοληπτών και να συνταχθεί έκθεση προς το ΔΣ/ΑΟΟΑ με τα αποτελέσματα του ελέγχου.

5. Εμφανίζεται εκκρεμότητα από οικόπεδα στον Παπάγο-Χολαργό, με ποσό 481.715,34 ευρώ το οποίο ζητείται να τακτοποιηθεί. Το πόσο αυτό στην ουσία δεν αποτελεί αποτίμηση των εκτάσεων που κατέχει ο ΑΟΟΑ αλλά απαιτήσεις και εσφαλμένα επηρεάζει την περιουσία του.

Αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν μια σειρά από σοβαρές εκκρεμότητες στον Οργανισμό, εκτός από τη μη σύνταξη οικονομικών καταστάσεων και απολογισμών από το 2009 και έπειτα:

 Δεν έχουν διενεργηθεί απογραφές της περιουσίας του Οργανισμού για τα χρόνια από το 2009, εκτός για το 2012 και αυτές σε ορισμένους, μόνο, λογαριασμούς.

 Δεν τηρούνταν οι νόμοι όσον αφορά τη διαχείριση, τον έλεγχο και τη λογιστικοποίηση των διαθεσίμων.

 Δεν υποβλήθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία στην αρμόδια ΔΟΥ, πριν το έτος 2012.

 Δεν τηρούνται ορθά οι προβλεπόμενοι λογαριασμοί για την κοστολόγηση των κατασκευών που πραγματοποιεί ο ΑΟΟΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί ορθά το τελικό κόστος. Εδώ γίνεται αναφορά σε πολυκατοικία στις Σέρρες για την οποία ο τελικός λογαριασμός της κατασκευής συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2013, ενώ η κατασκευή αποπερατώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005. Δηλαδή, μεσολάβησαν 8 ολόκληρα χρόνια. 

Οι πρώτες απογραφές στην περιουσία του Οργανισμού πραγματοποιήθηκαν το έτος 2012. Και αυτές τελικά όπως προκύπτει από το δεύτερο έγγραφο, είτε δεν ήταν σωστές, είτε δεν αποτυπώθηκαν ορθά λογιστικά.

 Δεν διεκδικήθηκαν αποζημιώσεις σε όλα τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση με διατάξεις νόμων και αποφάσεων και δεν είναι, πλέον, αξιοποιήσιμα. 

 Δεν εισπράχτηκαν 73.733,50 ευρώ (25.124.692 δραχμές) το έτος 1979, που αφορούσαν οφειλές εξυπηρετηθέντων μελών στην περιοχή Παπάγου-Χολαργού, ποσό που προέκυψε από τη δοθείσα από τον ΑΟΟΑ αποζημίωση στον ΟΔΕΠ, που διεκδικούσε την εν λόγω περιοχή. Η εν λόγω περίπτωση αφορά εξωδικαστηριακό συμβιβασμό του ΑΟΟΑ με τον ΟΔΕΠ ύψους 330.000.000 δρχ το 1979. Για εκτάσεις όμως, μέρος των οποίων μετά από λίγο χαρακτηρίστηκαν δασικές. 

 Ζητείται διενέργεια ελέγχου από το σώμα ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών για τις καταστάσεις και τους απολογισμούς 2009-2014 που εκκρεμούν, όπως, επίσης, και η διενέργεια ΕΔΕ για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του Οργανισμού. 

Στο τέλος και των δύο εγγράφων φαίνεται ότι η Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών, στην οποία κοινοποιούνται τα έγγραφα διερευνά ήδη υποθέσεις σχετικές με τον ΑΟΟΑ. Ζητείται, μάλιστα, από το ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ να προβεί στην ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης. 

(Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕ που διατάχθηκε από το πρώτο έγγραφο ολοκληρώθηκε και κατέληξε σε πόρισμα που επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στη διοίκηση του ΑΟΟΑ και τα οικονομικά του όργανα, παραπέμποντας τους στον εισαγγελέα για ποινική και πειθαρχική δίωξη).

Μετά από όλα τα παραπάνω, η κατάθεση τροπολογίας από το ΥΠΕΘΑ για εξαίρεση του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από την αρμοδιότητα ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση, στο νομοσχέδιο για την Ίδρυση Σχολής Υπαξιωματικών Αεροπορίας, δεν μοιάζει συμπτωματική, ακόμη κι αν είναι. 

Οι αναφορές για τον ΑΟΟΑ:
 

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Τι συμβαίνει με την οικονομική διαχείριση του Οικοδομικού Οργ. Αξιωματικών;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)