to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:05 | 14.04.2016

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Τι συμβαίνει με την οικονομική διαχείριση του Οικοδομικού Οργ. Αξιωματικών;

Μετά την παρέμβαση του Κόκκινου με τις αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας του Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , με επικεφαλής τον συντονιστή της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος για θέματα Εθνικής Άμυνας, Χρήστο Καραγγιαννίδη.


 Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Κόκκινου, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βασίζεται σε δύο έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΣ, με ημερομηνίες 10-9-2014 και 9-12-2015 και σε εσωτερικές αναφορές του αρμόδιου αξιωματικού του Οργανισμού, ο οποίος εμφανίζεται να αρνείται να υπογράψει οικονομικές καταστάσεις, πληρωμές και άλλα επίσημα έγγραφα, καθώς διαπιστώνει ουσιώδεις παρατυπίες και παραλείψεις, οι οποίες θα μπορούσαν να το καταστήσουν νομικά υπεύθυνο. Τα τελευταία χρόνια ο ΑΟΟΑ κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο διοικητικής αδιαφάνειας, όπου  η δημιουργία «στεγανών» μεταξύ των παλαιών και των νέων υπαλλήλων είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση για σημαντικές υποθέσεις όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του οργανισμού.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Σημαντικά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης προκύπτουν από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Προκόπη Αγγελόπουλου για τον ρ/σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη 12 Απριλίου. Πρόκειται για τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει ως αποστολή τη διευκόλυνση των αξιωματικών του στρατού στην απόκτηση στέγης, με την αγορά εκτάσεων, οικοδόμηση κατοικιών, παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κα. Οι οικονομικοί πόροι του εν λόγω οργανισμού προέρχονται από τις εισφορές που καταβάλουν οι ίδιοι οι αξιωματικοί.

 Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα βασίζεται σε δύο έγγραφα της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΣ, με ημερομηνίες 10-9-2014 και 9-12-2015 και σε εσωτερικές αναφορές του αρμόδιου αξιωματικού του Οργανισμού, ο οποίος εμφανίζεται να αρνείται να υπογράψει οικονομικές καταστάσεις, πληρωμές και άλλα επίσημα έγγραφα, καθώς διαπιστώνει ουσιώδεις παρατυπίες και παραλείψεις, οι οποίες θα μπορούσαν να το καταστήσουν νομικά υπεύθυνο. Τα τελευταία χρόνια ο ΑΟΟΑ κινείται μέσα σε ένα πλαίσιο διοικητικής αδιαφάνειας, όπου  η δημιουργία «στεγανών» μεταξύ των παλαιών και των νέων υπαλλήλων είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση για σημαντικές υποθέσεις όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του οργανισμού.

 Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, αυτή η διοικητική αδιαφάνεια έρχεται να καλύψει σωρεία παρατυπιών, όπως για παράδειγμα το ότι η διοίκηση του ΑΟΟΑ δεν έχει υποβάλει προς έγκριση τις οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων 6 χρόνων! Η οικονομική κατάσταση του ΑΟΟΑ είναι τουλάχιστον θολή, καθώς επί σειρά ετών δεν έχουν διενεργηθεί απογραφές της περιουσίας του, ενώ το 2012 δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το σκοτεινό τοπίο, αφού η απογραφή που διενεργήθηκε, αποδείχθηκε ελλιπής.

  Η περίπτωση του ΑΟΟΑ έχει απασχολήσει πρόσφατα την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, η Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών ήδη διερευνά υποθέσεις σχετικές με τον ΑΟΟΑ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)  Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες όσον αφορά τις πράξεις και τις παραλείψεις της διοίκησης του ΑΟΟΑ;

2) Υπάρχει πόρισμα από ΕΔΕ που έχει διενεργηθεί και αν ναι, ποιά είναι τα συμπεράσματά του;

3) Υπάρχουν στοιχεία για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ή ιδιοποίηση της δημόσιας περιουσίας;

4)  Ποια είναι η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οργανισμού και ποια μέτρα προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να αποτυπωθεί αυτή με ακρίβεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα;

5)  Θα διενεργηθεί εξωτερικός έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης; Μήπως, για τους παραπάνω λόγους, πρέπει να επανεξεταστεί η τροπολογία που έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στο νομοσχέδιο για την ίδρυση σχολής υπαξιωματικών αεροπορίας, η οποία προβλέπει την εξαίρεση του Στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από την αρμοδιότητα ελέγχων του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Κατριβάνου Βασιλική

Μπαλαούρας Μάκης

Ντζιμάνης Γιώργος

Τριανταφύλλου Μαρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)