to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 04.06.2021

Πολιτική

Αργοπορίες και κινήσεις της τελευταίας στιγμής γκρεμίζουν το εμβολιαστικό success story Μητσοτάκη

Με επικοινωνιακά τσιρότα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει πως «η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού», ωστόσο οι αργοί ρυθμοί και τα πολλά άλυτα προβλήματα, μάλλον μαρτυρούν πως και στον τουρισμό το κυβερνητικό success story θα βασιστεί στην άρνηση της πραγματικότητας


To εμβολιαστικό success story επιχειρεί να γράψει εκ νέου ο πρωθυπουργός στο πεδίο του τουρισμού στη σκιά των αργών ρυθμών για την επίτευξη του τείχους ανοσίας. Είναι ενδεικτικό πως μόλις τώρα γίνεται γνωστό πως η Ελλάδα εξετάζει προσθήκη στα σημεία εισόδου κορωνο-τεστ αναπνοής από τη Σιγκαπούρη και μεταφορά στην Αθήνα με αεροσκάφη των δειγμάτων από τους τουριστές στα νησιά.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου που συνδιοργανώνουν η εφημερίδα Πελοπόννησος με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σημεία της οποίας μας μεταφέρει το ρεπορτάζ της Αυγής και ξεκινούν από το σημείο πως η «η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι μέχρι χθες η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (δηλαδή οι εμβολιασμένοι και με τις 2 δόσεις) μετά βίας ξεπερνούσε το 20%!

Ωστόσο οι κινήσεις πανικού που βλέπουμε να γίνονται υπό το φως της περίπτωσης του Ρώσου τουρίστα που ήρθε στην χώρα μας με συμπτώματα και παρ' όλα αυτά διέθετε αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ, μαρτυρούν το πραγματικό πρόσωπο της κυβερνητικής ετοιμότητας. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις τώρα, στο «και πέντε»,  η κυβέρνηση εξετάζει προσθήκη  κορωνο-τεστ αναπνοής στα σημεία εισόδου της χώρας. Αυτά τα τεστ πρέπει να έρθουν από τη Σιγκαπούρη και η μεταφορά των δειγμάτων από τους τουρίστες στα νησιά στην Αθήνα θα πρέπει να γίνεται αεροπορικώς.

Αυτό το τελευταίο ζήτημα, έρχεται να προστεθεί, όπως σχολιάζεται στο άλλο σχετικό θέμα της Αυγής, στις υπόλοιπες τραγικές καθυστερήσεις, όπως αυτές τις γνωρίσαμε αφενός με την αρχική εγκατάλειψη του συστήματος Υγείας χωρίς μεγαλύτερες δυνατότητες και προσωπικό σε επίπεδο εργαστηρίων, και αφετέρου με την πρόσφατη εισαγωγή των self tests στη ζωή μας και την προμήθεια-εξπρές εκατομμυρίων συσκευασιών την τελευταία στιγμή

Έτσι, τα τρία αδύναμα σημεία  που φαίνεται να έχει το success story του πρωθυπουργού συνοψίζονται ως εξής:

Άρνηση της πραγματικότητας

Ο πρωθυπουργός, την ώρα που διαψεύδονταν οι προσδοκίες για την ένταξη ελληνικών νησιών στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, δήλωνε (στην 66η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη) ότι «η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και ήμασταν πράγματι στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που μας επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται»!

Παρουσίασε δε ξανά ως δική του ιδέα το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid «ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια θα συνεχιστούν κανονικά το καλοκαίρι», χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την ακύρωση των ταξιδιωτικών πακέτων σε κόκκινους και πορτοκαλί προορισμούς της χώρας -μέχρι και τις 13 Ιουνίου- που ανακοίνωσε η TUI UK.

Αργοί ρυθμοί

Επιβεβαιώνουν την αργοπορία

Η αργοπορημένη κινητοποίηση της κυβέρνησης -την παραμονή της έναρξης της τουριστικής περιόδου- για τους εμβολιασμούς στα νησιά, αποτυπώθηκε στα στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Με την επιχείρηση ‘Γαλάζια Ελευθερία’ ο μέσος όρος των συμπολιτών μας στα νησιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει διαμορφωθεί στο 40%, ενώ όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους φτάνουν στο 27%» επισήμανε η Αριστοτελία Πελώνη, θεωρώντας ωστόσο ότι «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς»!

Από αναβολή σε αναβολή οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί

Σε ανάλογο μοτίβο αισιοδοξίας κινήθηκε χθες και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς εκτίμησε πως «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας», σε αντιδιαστολή με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις - προειδοποιήσεις αρκετών επιστημόνων περί έλευσης τέταρτου πανδημικού κύματος το φθινόπωρο! Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ωστόσο αρκέστηκε στην «ελπίδα» να αρχίσουν εντός Ιουνίου οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον, στον απόηχο της δέσμευσης (29 Απριλίου) του Γιώργου Γεραπετρίτη «για εμβολιασμό κατάκοιτων πολιτών στο σπίτι από τις 15 Μαΐου». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Βασίλης Κικίλιας δήλωνε ότι οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα ξεκινούσαν με τα πρώτα εμβόλια...

Άλυτα ζητήματα

Εγχώριος τουρισμός λόγω αύξησης των αποταμιεύσεων

Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στις χθεσινές του ομιλίες ο Κ. Μητσοτάκης διαφήμισε την «παροχή βοήθειας ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ στον τουριστικό κλάδο» που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίθηκε πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού. Στο φόντο δε της νέας οικονομικής κρίσης εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ο εγχώριος τουρισμός και τα ταξίδια αναψυχής θα επανέλθουν σχετικά γρήγορα», χρησιμοποιώντας πανηγυρικά ως πάτημα το ότι «οι αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξηθεί» και ότι «υπάρχει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα που θα μπορούσε να δαπανηθεί»...

Ξανθός: Μοριακό τεστ για τους τουρίστες

«Μπροστά στην ανάγκη και την αγωνία να υπάρξει επανεκκίνηση του τουρισμού θα κάνουμε εκπτώσεις στην Υγεία;» αναρωτήθηκε, υπό αυτό το πρίσμα, ο Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας, «θα έπρεπε να έρχονται στη χώρα μας οι τουρίστες με μοριακό τεστ και όχι  με μόνο εισιτήριο τον εμβολιασμό, διότι οι έρευνες έδειξαν ότι ο εμβολιασμός δεν αποτρέπει τη μετάδοση του ιού». Προειδοποιεί μάλιστα ότι «ο έλεγχος του προσωπικού που απασχολείται στον τουρισμό με self test δεν είναι τόσο αξιόπιστος και γι’ αυτό έπρεπε να γίνεται με rapid tests, που είναι πιο αξιόπιστα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)