to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 03.06.2021

Διεθνή

Τουρισμός: Η Βρετανία διατηρεί την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα, καμιά εξαίρεση για τα νησιά

Τα χτυπήματα στον ελληνικό τουρισμό συνεχίζονται καθώς η χώρα μας παραμένει εκτός πράσινης λίστας της Βρετανίας όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς - «Κόκκινη κάρτα» αντί για πράσινη λίστα, το σχόλιο της Κατ. Νοτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας, μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης το απόγευμα της Πέμπτης, με αποτέλεσμα όσοι τουρίστες επιλέξουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, στην επιστροφή τους στη Βρετανία θα πρέπει μεταξύ άλλων να παραμείνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
 

Όπως μεταδίδει το BBC, η Πορτογαλία υποβαθμίζεται στο «πορτοκαλί», ενώ την τρέχουσα εβδομάδα, δεν αναμένεται να προστεθεί κάποιος προορισμός στην «πράσινη» λίστα.

Οι βρετανικές αρχές αφαίρεσαν την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και του κινδύνου από μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Νωρίτερα, βρετανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι μια σειρά από ελληνικά νησιά αναμενόταν να συμπεριληφθούν στην επικαιροποίηση της «πράσινης λίστας» των Βρετανών για τον τουρισμό, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε.

Μιλώντας στο BBC ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε νωρίτερα: «Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε πετύχει εδώ στη χώρα την ώρα που ασφαλώς θα επιτρέπουμε τα ταξίδια όπου υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν».

Τι σημαίνει για μια χώρα η «πράσινη λίστα»

Όποιες χώρες είναι εκτός «πράσινης» λίστας της Βρετανίας τότε:

  • Ο ταξιδιώτης πριν την αναχώρηση του πρέπει να κάνει τεστ και να έχει αποδείξεις για το αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Να έχει κλείσει ραντεβού για τεστ την δεύτερη ημέρα της επιστροφής του.
  • Να συμπληρώσει το φυλλάδιο PLF.

Εάν το τεστ κατά την επιστροφή είναι αρνητικό, ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να παραμείνει σε καραντίνα.

Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του BBC, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην «πορτοκαλί» λίστα, η οποία ορίζει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να τίθενται σε 10ήμερη κατ’ οίκον καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 1,5 μήνα περίπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού.

Κ. Νοτοπούλου: Κόκκινη κάρτα αντί για πράσινη λίστα 

«Μια από τις μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα, ζωτικού ενδιαφέροντος για το τουριστικό μας προϊόν χάνεται ώρα με την ώρα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μοίρασε χθες ψίχουλα στους επαγγελματίες του κλάδου διαισθανόμενος το διεθνές φιάσκο της κυβέρνησής του», τονίζει η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου μετά την απόφαση της Βρετανίας να παραμείνει η Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα των ταξιδιών.

Η ίδια θέτει ερωτήματα προς τον υπουργό Τουρισμού σχετικά με το αν πραγματοποίησε ενέργειες «για την αποτροπή της σημερινής εξέλιξης και με βάση ποια στοιχεία μοίρασε ψευδείς ελπίδες στον κόσμο του Τουρισμού;»

«Η κυβέρνηση όφειλε να έχει εμβολιάσει εγκαίρως, κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Να έχει ενισχύσει τις δομές υγείας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Να έχει εργαστεί ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον προορισμό», τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη οφείλει έστω τώρα να πράξει ότι είναι δυνατό και αναγκαίο προκειμένου να μην χαθεί ακόμη μια χρονιά. Ο Τουρισμός συνιστά εθνική υπόθεση που πρέπει να πετύχει».

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)