to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 05.07.2016

Πολιτική

Με απλή υποσχετική το δάνειο του ΠΑΣΟΚ από τη Eurobank - Νέα στοιχεία στην εξεταστική επιτροπή

O Φ. Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, κατέθεσε σήμερα, Τρίτη, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ - Η Eurobank έχει δώσει δάνειο 5,2 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ με μία απλή υποσχετική επιστολή (!) και 3,3 εκατ. ευρώ στη ΝΔ, δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί από το 2014 καθώς δεν εξυπηρετούνται


Όπως παραδέχθηκε ο κ. Καραβίας,  το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο από τη Eurobank ύψους 5,2 εκατ. ευρώ με μια απλή υποσχετική επιστολή! Στην επιστολή δεν δόθηκε από το ΠΑΣΟΚ απολύτως καμία διασφάλιση, ούτε καν η επίκληση της κρατικής χρηματοδότησης του έτους, την οποία άλλωστε είχε δώσει ήδη ως διασφάλιση σε άλλη τράπεζα, από την οποία πήρε άλλο δάνειο. Όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιλαμβάνονται στο πόρισμα Καλούδη για τα δάνεια των κομμάτων, το οποίο βρίσκεται στις δεκάδες κούτες με τις χιλιάδες σελίδες που έχουν φτάσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.  Το προαναφερθέν δάνειο είχε φέρει στο φως πρόσφατα και η Αυγή.  

Επρόκειτο μάλιστα για το τρίτο συνεχόμενο δάνειο που είχε δοθεί από την Eurobank στο ΠΑΣΟΚ, που είπε αποπληρώσει τα δύο προηγούμενα. «Όντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή. Έκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίας και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες τις τράπεζας. Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια. Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια όπως τις χρηματορροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός», είπε ο Φ. Καραβίας και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ξανά νέο δάνειο το 2009 και εξοφλήθηκε το 2010. Ξανά το 2010 και έχει καταγγελθεί. Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20 εκατ. έσοδα. Το ποσό αυτό του δανείου είναι μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό. Με όλα αυτά τα στοιχεία η επιτροπή αποφάσισε να το δώσει το δάνεια» (πληροφορίες: Αυγή). Η υποσχετική θεωρείται, κατά τον κ. Καραβία, «νομικά ισχυρό κείμενο» και ενδεχομένως να έχει δοθεί και αλλού δάνειο με υποσχετική. 

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η τράπεζα έχει ήδη καταγγείλει τα (μη εξυπηρετούμενα) δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα οποία μαζί με τους τόκους φτάνουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ (5,2 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ με μία υποσχετική επιστολή και 3,3 εκατ. ευρώ στη ΝΔ χωρίς τους τόκους). «Έχουμε διερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους για να διευθετηθεί το ποσό ενώ η τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με τα 2 κόμματα. Η ΝΔ ανταποκρίθηκε όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ». Εύλογα αναρωτιέται κάποιος για το αν και πότε θα διευθετηθεί το ζήτημα όταν έχουν ήδη περάσει 2 χρόνια χωρίς η τράπεζα να έχει εισπράξει ευρώ από τα 2 κόμματα

Όπως τόνισε κατά τις ερωτήσεις του προς τον μάρτυρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας, η Eurobank, πέρα από τα δάνεια σε κόμματα, είχε δώσει συνολικά 85 εκατομμύρια ευρώ δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ παραβιάζοντας τους κανόνες της Πιστοδοτικής Πολιτικής της τράπεζας, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Εξ αυτών μη εξυπηρετούμενα είναι τα 16,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 19,2%. Οι ακάλυπτοι κίνδυνοι 18,1 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 20%. Σε μέσα ενημέρωσης από τα 85 εκατ. έχει δοθεί περίπου το 10% και στα κόμματα περίπου το 3%. Ως εκ τούτου, προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα για την προνομιακή αντιμετώπιση των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε σχέση με εταιρείες άλλων κλάδων, αντιμετώπιση που πιστοποιεί τις στενές σχέσεις του γνωστού αμαρτωλού τριγώνου τραπεζών-κομμάτων-ΜΜΕ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Eurobank, όπως τόνισε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καββαδίαδέχθηκε ως εγγύηση την ταινιοθήκη του Mega παρά το προηγούμενο του Alter που με αντίστοιχη εγγύηση «φέσωσε» τους πιστωτές του. Κατά τον κ. Καραβία όμως, όλα είναι καλώς καμωμένα στα δάνεια της Eurobank προς τα ΜΜΕ το 2012 (ύψους 10,8 εκατομμυρίων ευρώ) όπως ανέφερε ο ίδιος στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου. Ο τελευταίος ανέφερε ότι τα δάνεια αυτά δίνονταν σε αφερέγγυες εταιρείες και καθ' υπέρβαση διατάξεων της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζας. Μάλιστα, δανειοδοτήθηκε επιχείρηση (Πρώτο Θέμα) με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις και ενώ μέτοχοι της εταιρείας είναι υπόλογοι στη Δικαιοσύνη (σ.σ.: σήμερα ο Θ. Αναστασιάδης υποχρεώνεται να καταθέσει στο ελληνικό δημόσια 5 εκατ. ευρώ για παράνομο πλουτισμό).

Όπως αποκαλύφθηκε επίσης από τις ερωτήσεις του Σ. Φάμελλου, η Eurobank είχε δώσει δάνειο στο Πρώτο Θέμα χωρίς τη θετική γνωμοδότηση από τον Τομέας Πίστης. Παράλληλα, παρά τη δεδομένη επισφάλεια, ο δανεισμός σε επιχειρήσεις ΜΜΕ αυξήθηκε (όπως προαναφέρθηκε έχει φτάσει τα 85 εκατ. ευρώ) παρά τη σχετική όχληση της Τράπεζας της Ελλάδος προς τη Eurobank. Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας, το 2013, ο κλάδος των ΜΜΕ είχε συνολικό δανεισμό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, αρκετά υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 900.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθ. σύμβουλος της τράπεζας δεν απάντησε αν υπάρχει δάνειο προς κόμμα ή Μέσο Ενημέρωσης που δεν έχει αναδιαρθρωθεί. 


Τα σχετικά twees της Ά. Καββαδία:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)