to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 28.06.2016

Πολιτική

Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ: Οι αμαρτωλές σχέσεις αποκαλύπτονται

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Φραγκιαδάκη, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, έριξαν περισσότερο φως στις στενές σχέσεις του γνωστού αμαρτωλού τριγώνου τραπεζών-κομμάτων-ΜΜΕ. Η επίθεση στην Αυγή από βουλευτή της ΝΔ δεν ήταν παρά προπέτασμα καπνού που δεν αντέχει στην παραμικρή σοβαρή κριτική.


Διαβάστε ακόμα: Π. Σκουρλέτης: Αστείο προπέτασμα καπνού η επίθεση στην Αυγή, την ώρα που βγαίνουν στη φόρα τα σκανδαλώδη δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕΔ. Στούμπος: «Ανέκδοτα» αποπροσανατολισμού και «λάσπη» της Ν.Δ. εναντίον της ΑΥΓΗΣ 

Ακόμα περισσότερο φως στις σχέσεις «στοργής» μεταξύ του γνωστού τριγώνου της διαπλοκής – τράπεζες, παραδοσιακά κόμματα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – έπεσε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Σχέσεις που εν ολίγοις συνοψίζονται στην επί χρόνια «γενναιόδωρη» δανειοδότηση από τις τράπεζες προς κόμματα  (ύψους 400 εκατ. προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και ΜΜΕ (ύψους 900 εκατ. ευρώ) συχνότατα χωρίς ουσιαστικές και επαρκείς εγγυήσεις, ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, χωρίς σεβασμό ακόμα και στις ελάχιστες σχετικές νομοθετικές προβλέψεις.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν η παρουσία ως μάρτυρα του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Φραγκιαδάκη, που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο και τα εχέγγυα των δανειοδοτήσεων προς κόμματα και ΜΜΕ, αλλά και η ανυπόστατη επίθεση στην Αυγή από τον βουλευτή της ΝΔ – και πρώην υπουργό – Νότη Μηταράκη.


Αναλυτικά:

Η επίθεση στην Αυγή

Όπως αναφέρει και η ίδια η εφημερίδα, «ο γνωστός, κυρίως για την παραπολιτική του δραστηριότητα, κ. Μηταράκης της ΝΔ πήγε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών προς τα κόμματα, κατά βάση προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που ήλεγχαν το τραπεζικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, και ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής κ. Φραγκιαδάκη, τι γνωρίζει για την κυπριακή off shore, που βρίσκεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής και τι σχέση έχει αυτή με το δάνειο των 900.000 ευρώ.

Το φυσικό (για μας) επακόλουθο ήταν εδώ και ώρες ένα κομμάτι του ηλεκτρονικού Τύπου να διερωτάται τι συμβαίνει με την off shore της Αυγής και να προσπερνά αβρόχοις ποσίν τα δάνεια εκατομμυρίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς την ΕΤΕ που δεν εξυπηρετούνται. Παρά τα προφανή, ας διευκρινίσουμε:

1. Η Αυγή έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς, με συνέπεια από 1,3 εκατομμύρια περίπου να έχει μειωθεί στις 900.000 ευρώ.

2. Το 2014 η πολυμετοχική εταιρία Αυγή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ' αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Η εταιρία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ΕΤΕ, με το δάνειο των 900.000 ευρώ, ή με “εγγύηση” για κάτι άλλο. Αυτό είναι όλο».

Για το δάνειο της Αυγής απάντησε στους ισχυρισμούς Μηταράκη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία που υπενθύμισε ότι η “Αυγή” έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή. “Όλοι ξέρουν τι θα πει δημόσια εγγραφή” είπε η Ανέττα Καββαδία απευθυνόμενη προς τον πρώην υπουργό που και μόνο λόγω της θέσης που κατείχε θα όφειλε να γνωρίζει πως σε αυτή τη διαδικασία μετέχει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος το επιθυμεί.

Ο αντιπερισπασμός και η ουσία για τον δανεισμό των κομμάτων

Η κίνηση Μηταράκη ήταν προφανέστατα μια κίνηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού για τη δημιουργία εύκολων εντυπώσεων που δεν αντέχουν ούτε στην ελάχιστη κριτική. Η ουσία βρίσκεται στα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που οι τράπεζες επί χρόνια χορηγούν σε κόμματα και επιχειρήσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με περισσή ευκολία αλλά χωρίς πραγματικές εγγυήσεις.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τον… ΣΥΡΙΖΑ, έτσι για τη σύγκριση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: είναι το μόνο κόμμα που εξυπηρετεί το τραπεζικό του δάνειο, από μία και μόνη τράπεζα, και έχει δώσει πραγματική εγγύηση. Σε αντίθεση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συνολικό δανεισμό περί τα 400 εκατ. Ευρώ από όλες τις συστημικές τράπεζες, τον οποίο δεν εξυπηρετούν. Και σήμερα να ξεκινούσαν να αποπληρώνουν τα υπέρογκα δάνειά τους, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσαν να τα ξοφλήσουν ούτε σε μερικές δεκαετίες. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει ως εγγύηση στις τράπεζες μόνο τις μελλοντικές τους χρηματοδοτήσεις, και μάλιστα έχουν παράσχει τις ίδιες εγγυήσεις σε διαφορετικές τράπεζες! 

Η παρουσία των κομμάτων στην Επιτροπή

Ενδεικτικό είναι πως ο όγκος της δουλειάς που έχει να αντιμετωπίσει η Επιτροπή εμπεριέχεται σε 20 ντουλάπια στην αίθουσα 162 της Βουλής και ήταν εμφανές και στη σημερινή συνεδρίαση ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ήταν «αδιάβαστοι», ενώ απέφυγαν επιμελώς να ρωτήσουν οτιδήποτε για τα δάνεια των τραπεζών προς τα ΜΜΕ.

Η κατάθεση Φραγκιαδάκη – Θαλασσοδάνεια προς τα ΜΜΕ χωρίς εγγυήσεις

Αυτό που επί της ουσίας έγινε φανερό από τη σημερινή εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας είναι πως τα δάνεια των τραπεζών παρέχονταν προς τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ με ανύπαρκτες ή απολύτως επισφαλείς εγγυήσεις και, κυρίως, χωρίς κανενός είδους προσωπικές εγγυήσεις των ιδιοκτητών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. 

Με τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πως υπήρξαν πολλαπλές εξαιρέσεις και υπερβάσεις του κανονισμού πιστοδοτήσεων της Εθνικής Τράπεζας προς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, ακόμα και μετά το 2010 οπότε το ξέσπασμα της κρίσης θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε αυστηροποίηση των κριτηρίων δανειοδότησης. 

Οι τράπεζες αρκούνταν να δεχτούν ως ενέχυρο το «σήμα» κάθε εφημερίδας ή τηλεοπτικού σταθμού ή την… ταινιοθήκη τηλεοπτικών σταθμών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμά το Alter με τη γνωστή κατάληξη: το δάνειό του «έσκασε» και παραμένει άγνωστο αν οι τράπεζες έλαβαν οτιδήποτε από την υποτιθέμενη εγγύηση της ταινοθήκης του, η αξία της οποίας είχε υπολογιστεί στα… 400 εκατ. Ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ακόμα πως ενώ οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ δεν αποπλήρωναν ούτε τους τόκους των δανείων που είχαν λάβει, οι τράπεζες έσπευδαν να αναχρηματοδοτήσουν τα ίδια δάνεια ή να εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια, πάλι χωρίς καμιά επί της ουσίας εξασφάλιση. Ακόμη και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οπότε λογικά οι τράπεζες για τη δική τους εξασφάλιση θα έπρεπε να απαιτούν επιπρόσθετες εγγυήσεις, δεν το κάνουν, και κυρίως δεν απαιτούν προσωπικές εγγυήσεις. Ετσι, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή όλα τα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι ανοιχτά και υπάρχει περίπτωση να «σκάσουν» από στιγμή σε στιγμή.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για τον δανεισμό των ΜΜΕ που έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας με βάση στοιχεία που έχουν φτάσει στις επιτροπές από τις τράπεζες: Σύμφωνα με αυτά  το 88% των δανείων που έχει λάβει ο «Πήγασος» είναι ακάλυπτα,  70% είναι το ποσοστό για τον ΔΟΛ και  82% για το Star. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμα πως ενώ, από τα στοιχεία φαίνεται πως όλες οι επιχειρήσεις ΜΜΕ είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια, είχαν προνομιακή μεταχείριση από τα πιστωτικά ιδρύματα, μεταχείριση που παρέμεινε ίδια και μετά το 2010, παρά τα προβλεπόμενα και από τον ίδιο τον κανονισμό πιστοδοτήσεων των τραπεζών.

Ο ίδιος ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι το σύνολο του δανεισμού της Εθνικής προς τα ΜΜΕ αγγίζει τα 430 εκατομμύρια ευρώ- σε σύνολο περίπου 900 προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα!

Ή, με δυο λόγια: οι τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, παρείχαν χωρίς εγγυήσεις ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις ΜΜΕ, εις βάρος του δημοσίου και των ελλήνων πολιτών.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ακάλυπτα δάνεια εκατομμυρίων που έχουν λάβει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το τοπίο, η αντιπολίτευση επιχείρησε και δεύτερη κίνηση αντιπερισπασμού αναφερόμενη σε επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα σχετικά με τον δανεισμό του κόμματος – κίνηση απολύτως φυσιολογική καθώς τη σχετική διαπραγμάτευση είναι λογικό να την κάνει ο πρόεδρος του κόμματος. Σε αντίθεση, ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε γενικόλογα μόνο πως η τράπεζα είναι «σε συζητήσεις» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, ύψους πολλών εκατομμυρίων, που όμως «δεν έχουν τελεσφορήσει». 

Και, σημειώστε: στα χρόνια πριν την κρίση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν έσοδα της τάξης των 4 εκατ. Ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο, από δάνεια και κρατικές χρηματοδοτήσεις, που κανείς δεν γνωρίζει πού πήγαν. Τα ίδια κόμματα έχουν σήμερα συνολικές δανειακές οφειλές 400 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί δεκαετίες για να (και αν) αποπληρωθούν. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)