to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:30 | 24.07.2018

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση (βίντεο)

Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.


Επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη ο Αλέξης Τσίπρας λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέμεινε για το υπόλοιπο πρόγραμμα και τη βράβευσή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα μας.

Αμέσως μετά την προσγείωσή του, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής:

Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα τα Σώματα είναι σε συντονισμό, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, τόνισε ότι όλος ο μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός και πως βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλους και σε όλες "να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται". Απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας πως προέχει η ανθρώπινη ζωή. 

"Πρέπει να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση και ενότητα για να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Δεν είναι η ώρα για τέτοιου είδους αποτιμήσεις (εάν υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης), είναι η ώρα της μάχης. Όταν θα έρθει η ώρα, θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει» τόνισε σε ρώτηση δημοσιογράφου ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Επέστρεψα εσπευσμένα, διέκοψα το ταξίδι μου μόλις πληροφορήθηκα ότι η κατάσταση στην Αττική ήταν εκτός ελέγχου. Και πράγματι, η εικόνα που αποκόμισα τόσο από τον αέρα όσο και από τις πληροφορίες που μου έδωσαν εδώ στο Συντονιστικό Κέντρο, είναι μια εικόνα ενός ασύμμετρου φαινομένου. 

Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, είναι μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 600 άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και πάνω από 300 οχήματα επιχειρούν σε τρία μεγάλα μέτωπα, το ένα στον Κάλαμο είναι υπό μερικό έλεγχο. Τα άλλα δυο, δυστυχώς, δεν είναι υπό έλεγχο, ευτυχώς όμως, έχουν κοπάσει προς ώρας οι ισχυροί άνεμοι.

Το ένα είναι στην περιοχή της Κινέτας των Μεγάρων και το άλλο στην περιοχή του Βουτζά, όπου δίνουμε αυτή τη στιγμή και την μεγαλύτερη έμφαση, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους, συνανθρώπους ,συμπολίτες μας, που βρίσκονται, καθώς ο αέρας, ο άνεμος και η πυρκαγιά είχε κατεύθυνση δυτική ,βορειοδυτική, και  έφερνε την φωτιά προς τη θάλασσα, κάποιοι από αυτούς, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις παραλίες της περιοχής. 

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη επιχείρηση με σχεδόν όλα τα Σώματα σε συντονισμό. Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Στρατός, που σε λίγο θα συνδράμει και αυτός, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τούτη την ώρα, εγώ θέλω να απευθύνω μια έκκληση προς όλους και όλες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται. 

Βρίσκονται συμπολίτες μας σε κίνδυνο. Έκκληση όμως, και προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό που προέχει δεν είναι τούτη την ώρα, όσο και αν για τον καθένα μας είναι ανεκτίμητο, η περιουσία ,το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αυτό που τούτη την ώρα έχει αξία μεγαλύτερη από κάθε άλλο και κάθε τι, είναι η ανθρώπινη ζωή.

Συνεπώς, όλοι θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι οι ανθρώπινες ζωές. Οι περιουσίες, όλα όσα έχουν μια υλική αξία, ξαναγίνονται. Οι ανθρώπινες ζωές είναι αυτές που δεν μπορούν να ξαναγυρίσουνε.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε αυτή τη στιγμή όλοι σε μια διαρκή εγρήγορση, ενότητα, προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και για τη χώρα.

Θα ήθελα, να απευθύνω όμως, και ένα βαθύ ευχαριστώ, ειλικρινές ευχαριστώ, σε όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες που με αυτοθυσία από το πρωί βρίσκονται στις επάλξεις. Τους εθελοντές, κυρίως όμως τους Πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες που με αυτοθυσία έχουν καταφέρει να σώσουν  πολλές ανθρώπινες ζωές. Είμαστε δίπλα τους, όλος ο κρατικός μηχανισμός τούτη την ώρα βρίσκεται επί ποδός και στόχος όλων μας είναι να περιορίσουμε την καταστροφική συνέπεια ενός ασύμμετρου, επαναλαμβάνω, φαινομένου. Προς ώρας δεν έχω να κάνω καμία παραπάνω δήλωση.

Λασκαράτος: Κύριε Πρόεδρε εκφράσατε τον προβληματισμό σας για τις πολλές εστίες, βλέπετε προσπάθεια αποσταθεροποίησης;

Δεν είναι τώρα αυτή η ώρα για να κάνουμε τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα δίνουμε όλοι τη μάχη με τις φλόγες και νομίζω, όταν θα έρθει η στιγμή, θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει. 

Τούτη την  ώρα όμως, αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο δυνατό επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί επαναλαμβάνω, είναι μια δύσκολη νύχτα.

Νωρίτερα, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κ. Ντενις Σβιντβιτς,ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, για την εξέλιξή τους, το ίδιο και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, ότι παρά τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και σημείωσε ότι γίνεται το ανθρωπίνως δυνατόν ώστε οι πυρκαγιές να τεθούν υπό έλεγχο. Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι προβληματισμένος από τις πολλές παράλληλες εστίες φωτιάς σε όλη την επικράτεια.

Τα σχετικά tweets του πρωθυπουργού:

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)