to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:45 | 22.07.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ανησυχούμε βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύπτουν (βίντεο)

«Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις όχι μόνο για όσα ειπώθηκαν αλλά κυρίως διότι ανησυχούμε βαθιά για όσα δεν ειπώθηκαν, για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατα την ομιλία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης


Το, ήπιο, κλίμα που κυριάρχησε σχολίασε εισαγωγικά από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: You can't teach an old dog, new tricks, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.

Για λαϊκισμό κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας

Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN και τη φράση του ότι νικήθηκε ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας.

Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω (…) και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.

Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας.

Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

«Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι.

Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία.

Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε.

Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε», κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πρόσθεσε: «Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ.

Εσείς λοιπόν δεν νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί».

7 δισ. μόνιμα μέτρα και 1,7 δισ. εφάπαξ πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον Αύγουστο και μετά

Παραθέτοντας τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ‘18 και ‘19. Συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του '18, πρόσθεσε.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», σημείωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αφού τους κατηγόρησε ότι ποτέ δεν αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, συμπλήρωσε: «Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά».

Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;

Ένα ερώτημα με τρία σκέλη απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για οικονομία, μέτρα κ.ο.κ.. Συγκεκριμένα:

« -Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;

-Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;

-Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;».

Το κενό αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τον κύριο Τσίπρα, από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το σχέδιο που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «το απορρίψατε πριν το συζητήσετε με τους εταίρους. Έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο που δεν το δημοσιοποιείτε. Θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή -διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας- μετά από 1-2 χρόνια, που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι τώρα, με νωπή εκλογική εντολή και την αντιπολίτευση να σας στηρίζει;

«Εκτός αν -συνέχισε- λέτε λόγια του αέρα και μας κοροϊδεύετε, αλλά εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο», είπε ο Αλ. Τσίπρας παραπέμποντας στην κατάθεση του προϋπολογισμού αλλά και του Μεσοπρόθεσμου. Θα υπάρχει Δώρο Πάσχα; Θα υπάρχει αφορολόγητο; Τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά στις συντάξεις;, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε.

«Αν δεν αξιοποιήσετε το σχέδιό μας, οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις είναι 2,5-3 δισ.», είπε και στην αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, απάντησε: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε ένα λαό που έχει ταλαιπωρηθεί οκτώ χρόνια».

Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους

Στοχευμένη κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ:

Αφού σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί «τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες», αλλά «επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες. 77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη.

Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», τόνισε συμπερασματικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μείωση 77 ευρώ στο Κερατσίνι, 700 στην Εκάλη

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και κάποια, συγκεκριμένα, παραδείγματα:

Για ένα σπίτι 60 τ.μ., αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι με βάση το σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης, θα πληρώσει από 224 ευρώ, 157 ευρώ φέτος.77 ευρώ έκπτωση.

«Ποια είναι όμως η καινοτομία;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

Ένα σπίτι 250 τ.μ. στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε προβλέψει να έχει έκπτωση, με το παρόν σχέδιο ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6950 ευρώ, 6250 ευρώ. Δηλαδή 700 ευρώ λιγότερα.

Και ο Αλ. Τσίπρας συμπέρανε: 77 ευρώ στο Κερατσίνι, 700 στην Εκάλη.

Τυχόν μείωση του αφορολογήτου δεν θα περάσει έτσι

Στο τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», αναφέρθηκε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον κ. Ρέγκλινγκ, το ΔΝΤ και ορισμένους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αυτό σημαίνει μείωση του αφορολογήτου, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Κάτι που, αν συμβεί, «θα είναι πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, δεν θα περάσει έτσι, θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός», επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα γίνει με τις προσλήψεις σε Παιδεία-Υγεία;

Τρεις διευκρινίσεις για τα θέματα των προσλήψεων ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

-Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία (πέραν των 4.500 της ειδική αγωγής);

-Τι θα γίνει στο χώρο της Υγείας, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε 2.000 προσλήψεις, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα είχε εξασφαλίσει το χώρο για 10.000 προσλήψεις;

-Το 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τίθεται σε εφαρμογή;

Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε πως ακόμα και με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα προέκυπτε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και «αν θέλετε συνεννόηση είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε».

Αλλά, προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους, «παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν».

Τέλος, στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είπε πως η πρόταση της δικής του κυβέρνησης είναι βάση για διάλογο.

Αναλυτικά η δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων, διότι παρακολουθούμε έναν πολιτικό διάλογο να διεξάγεται σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που συνηθίσαμε τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια. Και συνήθως, το πολιτικό κλίμα οξύνεται με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης.

Βλέπουμε, όμως και από την πλευρά των σημερινών Βουλευτών της Συμπολίτευσης και των Υπουργών, ένα διαφορετικό κλίμα -οφείλω να το ομολογήσω αυτό- και μια διαφορετική στάση σε ό,τι αφορά στον πολιτικό τους λόγο. Ενδεχομένως, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια ολική μεταμόρφωση για συγκεκριμένα πρόσωπα. Διότι μας έχει κάνει εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε μια, θα έλεγα, θεσμική αταραξία.

Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η μεταμόρφωσή σας να συνιστά ένα δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω, όμως, σχετικά δύσκολο αυτό. Τώρα, ξέρετε, κάνω πολλή παρέα με τον κ. Τσακαλώτο και μου έχει μάθει και βρετανικές παροιμίες. Μία εξ’ αυτών λέει: «You cannot teach an old dog new tricks».Σας παρακολουθώ, λοιπόν, αυτές τις μέρες. Σας παρακολουθούμε, αλλά θα δούμε στην πορεία αν αυτή η μεταμόρφωση είναι ουσιαστική.

Όμως, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια πολύ ουσιαστική παρατήρηση σε σχέση με ορισμένες συνεντεύξεις σας, κύριε Μητσοτάκη -και τον πολιτικό σας λόγο εδώ στη Βουλή, αλλά κυρίως σε ορισμένες συνεντεύξεις σας- σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, που βγαίνετε και λέτε διαρκώς ότι νικήσατε τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

Για την ακροδεξιά ας το πάρω ως κακόγουστο αστείο, με τόσα στελέχη που έχετε δίπλα σας από τον πρώην Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Όμως, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τη διαρκή σας αναφορά στον λαϊκισμό. Πιστεύω ότι αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω και το λέω αυτό, διότι σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, αλλά και έξω από αυτήν, εδώ και τριάμισι χρόνια τα έχουμε ακούσει όλα. Ζητάτε εκλογές επί τριάμισι συναπτά έτη. Κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό για να κλείσουμε δύσκολες αξιολογήσεις προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνούσατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι μέσα από μια πολύ δύσκολη προσπάθεια που κάναμε, βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία. Και ενώ γνωρίζατε ότι πετυχαίναμε τους στόχους, διαρκώς διαμηνύατε και προβλέπατε ότι θα έρθουν δεινά, ότι δεν θα πιάνουμε τους στόχους, ότι δεν θα βγουν τα πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί -θυμάστε τότε- ο περιβόητος δημοσιονομικός κόφτης, τον οποίο καταγγείλατε με πάθος. Ουδέποτε εφαρμόστηκε, αλλά αργότερα εσείς τον προτείνατε να γίνει στο Σύνταγμα της χώρας θεσμός απαράβατος.

Αργότερα, όταν συνειδητοποιήσατε ότι η προσπάθειά μας αυτή καρποφορεί και όταν συνειδητοποιήσατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε την θεωρία ότι όχι μόνο δεν θα βγούμε, αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο, ποντάροντας τότε με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε άλλη θεωρία, ότι δεν θα βγούμε ποτέ στις αγορές. Και όχι μόνο βγήκαμε, αλλά έχουμε και το χαμηλότερο επιτόκιο από τότε που ξεκίνησε να καταγράφεται η διακύμανση του δεκαετούς ομολόγου.

Σήμερα εγώ ήθελα να αναρωτηθώ, διότι σας ακούω διαρκώς να μιλάτε για λαϊκισμό, λαϊκισμό, λαϊκισμό για τους πολιτικούς αντιπάλους, το εξής: Αλήθεια, έχετε σκεφθεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας για αυτού του είδους την αντιπολίτευση που ασκήσατε; Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε, ψεύτες μας κατεβάζατε, παραβλέποντας σκόπιμα ότι ήμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στην κρίση του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβρη του 2015, με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι και όχι κάτω από το τραπέζι.

Μας κατηγορήσατε ακόμη -φτάσατε και σ’ αυτό το σημείο, στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας- για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στην Κυβέρνησή σας τον Αρχηγό της Αστυνομίας που χειρίστηκε την τραγωδία.

Το χειρότερο όλων, όμως, από όσα κάνατε είναι ότι δεν διστάσατε να αγκαλιάσετε τον εθνολαϊκισμό, να γίνετε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας, υιοθετώντας προφανώς απόψεις που δεν πιστεύατε ούτε τις πιστεύετε. Το αποδεικνύετε σήμερα και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Δεν λέω, είμαι ευτυχής που δεν τις πιστεύετε. Εφόσον καταφέρατε να γίνετε Πρωθυπουργός, είναι ευτύχημα που δεν τα πιστεύατε. Ας τα βρείτε με αυτούς που εξαπατήσατε.

Όμως, αυτή η στάση αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Δώσατε κάλυψη εκείνες τις μέρες στον εθνικισμό, στον διχασμό, στο μίσος, σε ακραίες ενέργειες ακόμα και απέναντι σε εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού και όλα αυτά τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Δεν έχετε αφήσει τίποτα που να μην κάνατε ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Τα κάνατε σχεδόν όλα και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση νικήσατε εσείς τον λαϊκισμό. Πάει πολύ!

Θέλω, λοιπόν, να σας πληροφορήσω ότι δεν νικήσατε κανέναν λαϊκισμό. Τροφοδοτήσατε πολλές φορές συνειδητά τον λαϊκισμό και τον κάνατε, ιδίως τον τελευταίο χρόνο με το Μακεδονικό, κινητήρια δύναμη στην προοπτική της εκλογικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή θα σας ακολουθεί, γιατί έχουν καταρρεύσει όλα όσα στήσατε ως αφήγημα τα προηγούμενα χρόνια στα δύο κομβικά ζητήματα για τη χώρα την προηγούμενη τετραετία: στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική, εκεί άλλωστε όπου συγκρουστήκαμε εμείς με τα πεπραγμένα μας, εσείς με την παραπλάνηση.


Επειδή όμως μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά σας στον Κίπλινγκ προχθές, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε έναν άλλο αγαπημένο, επίσης Βρετανό συγγραφέα, για να καταλάβετε τη διαφορά μας. Έγραψε λοιπόν ο Όργουελ ότι «στις στιγμές της εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατικό». Υπό μία έννοια, λοιπόν, η στάση μας εκείνες τις μέρες σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα είχε έναν επαναστατικό χαρακτήρα. Όπως και η στάση μας σήμερα στα ζητήματα της οικονομίας.

Θέλω να ξεκινήσω από τα ζητήματα της οικονομίας, για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εμείς, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, αμέσως μετά το τέλος, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, βάλαμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη στήριξη της ανάπτυξης, και στην ελάφρυνση των βαρών για τα μεσαία στρώματα και τις λαϊκές τάξεις.

Αυτό το σχέδιο είχε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβρη, με ένα πακέτο ελαφρύνσεων ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μόνιμων μέτρων για το 2018, που όλα τα ψηφίσαμε και όλα τα υλοποιήσαμε. Μαζί τα ψηφίσαμε. Τα ψηφίσατε και εσείς. Επιδότηση ενοικίου για τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση 10% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις τεσσεράμισι χιλιάδων στην Ειδική Αγωγή, τριών χιλιάδων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Επίσης, στο τέλος του 2018, αποδώσαμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τα αναδρομικά ενστόλων, δικαστικών και πανεπιστημιακών, τα ειδικά μισθολόγια. Αποδώσαμε, επίσης, κοινωνικό μέρισμα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ και την     1-1-2019 ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις που είχε επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η δεύτερη δέσμη ελαφρύνσεων ήταν αυτή που νομοθετήσαμε το 2019, φέτος, ύψους 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ: Τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στον 6%, την παροχή 820 εκατομμυρίων ευρώ περίπου δώρο Πάσχα υπό τη μορφή μόνιμης δέκατης τρίτης σύνταξης.

Η τρίτη δέσμη ήταν αυτή που αφορά το 2020: Η κατάργηση του αφορολόγητου που το ψηφίσαμε εδώ -απουσιάζατε, αυτό δεν το ψηφίσαμε μαζί- από 1-1-2020, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και ελαφρύνσεις για το 2020, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα σας θυμίσω ποιες είναι αυτές οι ελαφρύνσεις: Η μείωση προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων, η μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11%, φορολογικές μειώσεις για κατοίκους νησιών, μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%, μείωση κόστους θέρμανσης για ορεινές περιοχές, έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων. Όλα αυτά απολύτως κοστολογημένα.

Αν, λοιπόν, αθροίσουμε όλα τα μέτρα που ψηφίσαμε και υλοποιήσαμε, μαζί με αυτά τα 1,4 δισεκατομμύρια μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε για το 2020, έχουμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης για το 2018, το 2019 και το 2020 και περίπου 1,7 δισεκατομμύρια εφάπαξ καταβολή στο τέλος του 2018.

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ήταν το τέταρτο μνημόνιο;

Τα 7 δισεκατομμύρια μόνιμα μέτρα από τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια και 1,7 εφάπαξ καταβολή; Προφανώς και όχι. Αυτό ακριβώς ήταν το τέλος των μνημονίων. Βεβαίως από αυτά τα 7 δισεκατομμύρια –επαναλαμβάνω- τα 5,2 τα έχουμε ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει.

Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Προφανώς και δεν αναγνωρίσατε ποτέ ότι βγήκαμε από την κρίση ή ότι καταφέραμε να βγούμε από την αυστηρή επιτήρηση, ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Το μόνο που κάνατε ήταν όλα αυτά να τα βαφτίσετε «παροχολογία». Και ήρθατε εσείς προχθές, δεν ξέρω αν το καταλάβατε βέβαια, και κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας επιβεβαιώσατε αυτό που είχα πει εγώ, ότι δεν έχετε καμία δυνατότητα να κατηγορήσετε αυτή την κυβέρνηση -θα ήταν αστείο άλλωστε- ότι παραλάβατε καμένη γη και χάος, όπως ενδεχομένως παλαιότερα να ακούγαμε.

Όμως, ήρθατε εσείς προχθές και είπατε ότι θα κάνετε τη μεγάλη ανατροπή, να κάνετε δηλαδή τις κωλοτούμπες προς τα πίσω, ανάποδα. Ξέρετε, καμιά φορά, όταν παρακολουθεί κανείς ρυθμική γυμναστική, σημασία δεν έχει αν κάνεις προς τα μπρος ή προς τα πίσω, αλλά το πώς προσγειώνεσαι.

Σας παρακολουθήσαμε, λοιπόν, να προσπαθείτε, σχεδόν να πανηγυρίζετε γιατί θα πάτε -λέει- την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 300 εκατομμύρια περισσότερο από όσα εμείς είχαμε υπολογίσει για το 2019, για να απαλύνετε τους πιο ευκατάστατους. Και θα πω μετά γι’ αυτό. Συγχαρητήρια, λέμε εμείς. Ωσαννά. Δηλαδή έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει 7 δισεκατομμύρια σε λιγότερο από ένα χρόνο και μας λέγατε για τέταρτο μνημόνιο και εσείς φέρατε 300 εκατομμύρια έκπτωση μεγαλύτερη από αυτή που φέραμε εμείς για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 και κοντεύετε να στήσετε αψίδες του θριάμβου για να περάσετε από κάτω.

Όμως, για να δούμε, θα περάσετε από κάτω από τις αψίδες ή μήπως τελικά θα περάσετε κάτω και από αυτόν τον χαμηλό πήχη που έχετε βάλει; Εδώ είμαστε για να το δούμε σε λίγους μήνες. Εδώ θα είμαστε και οι πολίτες θα σας κρίνουν με βάση τα έργα και τα πεπραγμένα σας, και όχι βεβαίως με βάση ευχάριστες εκθέσεις ιδεών.

Επιτρέψτε μου, όμως, να μείνω λίγο παραπάνω στο να εξηγήσω το πώς εμείς καταφέραμε να πετύχουμε αυτές τις ελαφρύνσεις, το πώς εμείς καταφέραμε αντί για τέταρτο μνημόνιο, που μας λέγατε, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου σήμερα όλοι οι Έλληνες πολίτες συνειδητοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα πραγματικότητα. Γιατί το μπορέσαμε αυτό; Γιατί καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, καταφέραμε να πετυχαίνουμε τους στόχους του προγράμματος και δημιουργήσαμε -είναι η αλήθεια με τις θυσίες του ελληνικού λαού- ένα μαξιλάρι ρευστότητας -και με τη συνδρομή του ESM βεβαίως- ύψους σχεδόν 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι το διαβατήριο ταυτόχρονα της χώρας μας στις αγορές. Η χώρα επέστρεψε στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος, με ιστορικά χαμηλά επιτόκιο δανεισμού σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτήν την εξασφάλιση των 37 δισεκατομμυρίων.

Τι κάναμε, λοιπόν; Για να διασφαλίσουμε ότι από το 2020 και μετά, όχι απλά  θα έχουμε μια καλή διαχείριση -να πετυχαίνουν στόχους και να έχουμε ένα μεγάλο στοκ στα δημόσια ταμεία- αλλά αυτό σιγά-σιγά θα αρχίσει να γίνεται και μια πραγματικότητα που θα τη νιώθει ο μέσος Έλληνας πολίτης την τσέπη του. Αυτό που κάναμε ήταν να πάρουμε 5,5 δισεκατομμύρια. Από τα 37, να πούμε ότι κάποια από αυτά θα πάνε κατά προτεραιότητα για τη γρήγορη αποπληρωμή του IMF, 3,6 περίπου, και 5,5 από αυτά θα πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό ως εγγύηση ότι από το 2020 έως το 2022, τα τρία ακόμα χρόνια που έχουμε τον υψηλό στόχο 3,5% -υψηλό μεν αλλά πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχατε υπογράψει εσείς, ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο, 4,2 και 4,5 είχαν υπογράψει- θα διασφαλίσουμε ότι οι πιστωτές μας θα παίρνουν τα λεφτά τους, αλλά ότι εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μέχρι και 2,5% στόχο από το 2020 και μετά, χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία.

Άρα, στην ουσία, αυτό το οποίο κάναμε ήταν να διατηρήσουμε ένα μεγάλο στοκ, που είναι το μαξιλάρι και η εγγύηση ότι θα συνεχίζουμε να βγαίνουμε με χαμηλό επιτόκιο στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα να διώξουμε από πάνω μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον πιο αυστηρό εταίρο, που επέμενε διαρκώς για την υλοποίηση αχρείαστων μέτρων, όπως αποδείχθηκε, αντιλαϊκών ως επί το πλείστον, και ταυτόχρονα να έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε ουσιαστικά τα πλεονάσματα κατά 1% και να τα πάμε στο 2,5% από το 2020 και μετά.

Εσείς, αυτό το σχέδιο, κύριε Μητσοτάκη, το απορρίψατε πριν καν το συζητήσετε με τους εταίρους μας. Πριν καν το διεκδικήσετε, πριν καν σας πουν αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει. Και έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο, το οποίο ούτε το έχουμε δει, ούτε προφανώς το έχετε πει στους δανειστές, από όσα τουλάχιστον βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σας ρώτησα, λοιπόν, προχθές στην πρώτη ομιλία μου και το επαναλαμβάνω: Πραγματικά πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή, μετά από ενάμιση, μετά από δύο, μετά από δυόμισι χρόνια, που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους εταίρους από ό,τι σήμερα που μόλις έχετε εκλεγεί και με την αντιπολίτευση να σας στηρίζει σε αυτή τη διεκδίκηση; Εκτός αν δεν έχετε σκοπό να διεκδικήσετε κάτι και απλά λέτε λόγια του αέρα σήμερα και μας κοροϊδεύετε.

Εδώ θα είμαστε, όχι στο απώτερο μακρινό μέλλον, εδώ θα είμαστε το φθινόπωρο. Διότι το φθινόπωρο δεν έχετε την υποχρέωση μόνο να φέρετε τον προϋπολογισμό του 2020, όπου εκεί μέσα θα δούμε αν θα υπάρχει η μόνιμη παροχή του δώρου του Πάσχα, η δέκατη τρίτη σύνταξη, αν θα υπάρχει το αφορολόγητο στο 9%, που λέτε εσείς, από τα 8.600 ή θα το πάτε πιο χαμηλά, αν θα υπάρχει η δεδομένη δημοσιονομική ισορροπία, η μη εφαρμογή/μείωση προσωπικών διαφορών στις συντάξεις ή αν θα βάλετε χέρι στις συντάξεις.

Είναι ερωτήματα αυτά. Και είναι ερωτήματα που προκύπτουν διότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν δεν αξιοποιήσετε αυτό το οποίο εμείς είχαμε σχεδιάσει, είναι πολλά τα λεφτά. Είναι 2,5 με 3 δισεκατομμύρια οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις που πρέπει να βρείτε το 2020. Δεν έχετε, όμως, να καταθέσετε μόνο τον προϋπολογισμό του 2020 το φθινόπωρο, έχετε να καταθέσετε και το μεσοπρόθεσμο, όπου εκεί θα φανεί και το τι ακριβώς σχεδιάζετε και υιοθετείτε, όχι μόνο για το 2020, αλλά και για το 2021 και για το 2022. Τι πλεόνασμα, λοιπόν, θα υπολογίσετε το 2021 και το 2022; Το φθινόπωρο πρέπει να το απαντήσετε αυτό, όχι σε ενάμιση χρόνο. Εδώ θα είμαστε.

Με δυο λόγια, όμως, αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Ναι, γελάτε τώρα, αλλά μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα έρχεστε εδώ για να ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε έναν λαό ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια από μνημονιακές πολιτικές. Και βεβαίως τότε για όλους μας υπήρχε -και δεν ήταν δικαιολογία, ήταν πραγματικότητα- η χρεοκοπία της χώρας. Όταν θα είναι επιλογή σας, δεν ξέρω πόσο θα γελάτε. Θα το δούμε. Εδώ θα είμαστε.

Να ξέρετε, όμως, ότι εδώ δεν μιλάμε για ένα θεωρητικό ζήτημα. Γιατί μπορεί στους πολίτες που μας ακούνε, η συζήτηση για τα πλεονάσματα να ακούγεται λίγο θεωρητική. Ότι αφορά οικονομολόγους. Εδώ, αυτό που συζητάμε, στην ουσία, είναι για τα μέτρα άμεσης ελάφρυνσης για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία φαίνεται ότι δεν είναι δεδομένα. Δεν ξέρω, λοιπόν, πότε ακριβώς θα καταλήξετε στο τι θα κάνετε με τα πλεονάσματα. Αλλά πρέπει άμεσα να απαντήσετε. Και να απαντήσετε συγκεκριμένα στο τι θα κάνετε με όσα εμείς έχουμε ψηφίσει. Τι θα κάνετε με όσα εμείς έχουμε δρομολογήσει και έχουμε ανακοινώσει.

Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας για να βγουν οι στόχοι το 2020; Επαναλαμβάνω, με βάση όσα το Γενικό Λογιστήριο προβλέπει, όχι εμείς- χρειάζονται 2,5 με 3 δισεκατομμύρια;

Πάμε παρακάτω.

ΕΝΦΙΑ: Είπαμε όλοι ωσαννά και συγχαρητήρια και μπράβονα προσθέτετε άλλα 300 εκατομμύρια μείωση. Δεν θα σας πω εγώ αυτό που έλεγε ο κ. Στουρνάρας, ο Διοικητής Τράπεζας Ελλάδας, όταν εμείς ψηφίζαμε, πριν από ενάμιση μήνα, τα μέτρα για το 2019. Τότε έλεγε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα εκτροχιαστούμε. Τώρα ξαφνικά άλλαξαν τα πράγματα και ο κ. Στουρνάρας ανακάλυψε ότι υπάρχει χώρος. Αλλά εγώ δεν θα σας κάνω κριτική σε αυτό. Θα σας κάνω όμως κριτική λέγοντας το εξής: Εμείς θα προτιμούσαμε αυτά τα 300 εκατομμύρια να τα δώσουμε για να ενισχύσουμε μεσαία στρώματα πραγματικά και αδύναμους, αυτούς που είχαν πληγεί από την κρίση. Εσείς τι κάνετε; Διατηρείτε μεν τη δική μας πρόταση, αυτό που έχουμε ψηφίσει, για μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ στις χαμηλές περιουσίες. Που σημαίνει τι δηλαδή, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος; Ότι ένα σπίτι σε μια λαϊκή γειτονιά αξίας, παραδείγματος χάριν, 60.000 ευρώ -σας αρέσει και η δυτική Αθήνα που βάλατε, αλλά είπατε ότι ο Πειραιάς είναι δυτική Αθήνα, ας πούμε στο Κερατσίνι, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και δυτική- με βάση λοιπόν αυτό το σχέδιο, ενώ πλήρωνε 224 ευρώ ΕΝΦΙΑ, εφέτος θα πληρώσει 157. Θα έχει όντως με τη δική μας πρόταση - και με τη δική σας, αφού το διατηρείτε - 77 ευρώ έκπτωση. Ποια είναι, όμως, η καινοτομία με αυτά τα 300 εκατομμύρια που προσθέτετε στον προϋπολογισμό; Είναι, ότι ένα σπίτι στην Εκάλη 250m2 που αξίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο και που ήταν να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 6.950 ευρώ, θα πληρώσει 6.250 ευρώ, δηλαδή 700 ευρώ λιγότερα. Με δύο λόγια, 77 ευρώ έκπτωση στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση στη Εκάλη. Αυτή είναι η πολιτική σας. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους!

Και βεβαίως, το λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους είναι μια στρατηγική απ’ ό,τι φαίνεται. Διότι εξαγγείλατε και συνολικά το να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Και εκεί εμείς διατηρούμε πάρα πολύ σοβαρές επιφυλάξεις. Πρώτα απ’ όλα, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα συνταγματικότητας σοβαρό, αλλά, πέραν αυτού, και επί της ουσίας. Διότι με αυτήν την λογική, θα δημιουργηθούν εντέλει και δήμοι δύο ταχυτήτων, αφού οι εύρωστοι δήμοι, οι πλούσιοι δήμοι θα έχουν πολύ υψηλότερα έσοδα, παρά τις μειώσεις που θα κάνετε στον ΕΝΦΙΑ σε αυτούς τους δήμους, και βεβαίως οι λαϊκές συνοικίες θα έχουν πολύ λιγότερα έσοδα. Άρα, θα δημιουργηθούν δήμοι δύο ταχυτήτων.

Εμείς, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, θεωρούμε ότι δεν είναι μια πολιτική αυτή που ενώνει τους Έλληνες. Δεν είναι μια δίκαιη δημοσιονομική πολιτική. Δεν είναι μια δίκαιη φορολογική πολιτική αυτή. Εμείς πιστεύουμε, αντιθέτως, ότι θα πρέπει να δείτε πώς θα μπορέσετε να ελαφρύνετε αυτούς που πραγματικά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη να ελαφρυνθούν πρωτίστως.

Έρχομαι σε ένα δεύτερο πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, ζήτημα. Αναφέρατε στις προγραμματικές σας δηλώσεις τον όρο «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Μας είπατε ότι αυτό θα το κάνετε, λέει, μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Εντάξει, μαζί σας είμαστε. Μακάρι να το πετύχετε. Εμείς το καταφέραμε με το πλαστικό χρήμα, όπου σε όλη την Ελλάδα οι συναλλαγές γίνονται πλέον με πλαστικό χρήμα. Και το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μακάρι να κάνετε περισσότερα.

Αλλά μη γελιόμαστε. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ιδίως για όσους ξέρουμε πώς επικοινωνούμε με τους θεσμούς τόσα χρόνια, σημαίνει άλλο πράγμα. Και αν δεν το ξέρετε, να το μάθετε και εσείς τώρα, να σας το πω. Για τον κ. Ρέγκλινγκ, τον συνομιλητή σας, και πολλούς εξ αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και συναδέλφων σας, κύριε Σταϊκούρα -στο Eurogroup που θα πάτε στις 12 του Σεπτέμβρη- η έννοια της διεύρυνσης φορολογικής βάσης συνδέεται με ένα μέτρο: αυτό το οποίο είχε προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε επιβάλει να ψηφίσουμε και εμείς ψηφίσαμε να μην εφαρμοστεί από 1/1/2020, δηλαδή το αφορολόγητο, τη μείωση του αφορολόγητου.

Θέλω να είμαι καθαρός μαζί σας ως προς αυτό. Και θέλω να είστε και εσείς καθαροί απέναντι μας και απέναντι στον ελληνικό λαό. Διότι, αν σχέδιο σας είναι να ακυρώσετε ξανά τις ελαφρύνσεις που εμείς εξασφαλίσαμε και να φέρετε νέες, ισοδύναμες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020 - έστω και αν σκοπεύετε να βάλετε 9%, - να το μειώσετε δηλαδή από τα 8.600 και να το πάτε π.χ. στα 5.500, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, το οποίο δεν θα περάσει έτσι. Θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός. Θα το καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας. Διότι η μείωση του αφορολόγητου δεν θα χτυπήσει μόνο τους αδύναμους, αλλά όλους. Όλους!

Άκουσα, επίσης, το σχέδιο σας για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι είχατε την καλοσύνη να πείτε ότι ξεκίνησε από εμάς.  Ναι, εμείς το ψηφίσαμε. Τεσσερισήμισι χιλιάδες προσλήψεις είχαμε προγραμματίσει την Ειδική Αγωγή. Όμως, δεν σας άκουσα να λέτε τίποτα –και το λέω μπας και το συμπεριλάβετε στο κλείσιμο σας- για τις υπόλοιπες δέκα χιλιάδες πεντακόσιες  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία.

Ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μας περιποιεί τιμή ένα πολύ μεγάλο μέρος των διδακτικών ωρών να καλύπτεται από αναπληρωτές. Δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη αυτό σε τόσο μεγάλο ποσοστό, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Είχαμε, λοιπόν, προχωρήσει σε ένα σχέδιο για δέκα πέντε χιλιάδες προσλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τεσσερισήμισι χιλιάδες στην Ειδική Αγωγή και δέκα χιλιάδες πεντακόσιες σε υπόλοιπους τομείς, σε άλλους εκπαιδευτικούς. Θέλουμε μια απάντηση γι’ αυτό.

Επίσης, άκουσα να εξαγγέλλετε δύο χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία. Εμείς είχαμε εξασφαλίσει χώρο για δέκα χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία ως το 2022. Δεν ξέρω τι ακριβώς να φανταστώ. Ότι θα τον υλοποιήσετε αυτόν το σχεδιασμό ή δεν θα τον υλοποιήσετε και θα μείνετε μόνο στις δύο χιλιάδες; Και για αυτό θα σας ζητούσα μια διευκρίνιση. Διότι οι απαντήσεις σας δεν είναι απαντήσεις που περιμένει μόνο η Αντιπολίτευση, αλλά περιμένουν με αγωνία και γιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές. Με μεγάλη αγωνία περιμένουν απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα. Και βεβαίως να μας πείτε αν θα εφαρμόσετε αυτό το οποίο είχατε πράγματι εξαγγείλει προεκλογικά: την επιστροφή στο 1 προς 5, στη μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έθεσα στην αρχική μου τοποθέτηση ακόμα δύο κρίσιμα ζητήματα, που πιστεύω ότι ακόμα χρήζουν απαντήσεων. Και θα επιμείνω, γιατί η εκκρεμότητα σε αυτά τα θέματα πιστεύω ότι επηρεάζει επίσης τις ζωές κάθε ελληνικής οικογένειας.

Το πρώτο είναι τι ακριβώς σχεδιάζετε για τη ΔΕΗ. Τέσσερα χρόνια κρατήσαμε τη ΔΕΗ όρθια, παρά τις δυσκολίες, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος, χωρίς να ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς να προχωρήσουμε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, χωρίς να προχωρήσουμε στο σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» που έδινε όλα τα φιλέτα και κυρίως τα υδροηλεκτρικά σε ιδιώτες. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι για εμάς το πιο σημαντικό είναι ότι δεν αυξήσαμε τιμολόγια. Σε αντίθεση με όλα όσα έγιναν από το 2011 έως το 2014, όπου η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε αυξήσει τις τιμές αθροιστικά 60%. Νομίζω ότι πρέπει να πείτε καθαρά ποιο είναι το σχέδιο σας. Εμείς παραδώσαμε μια πραγματικότητα. Δεν λέω ότι είναι ανέφελη. Αλλά λέω ότι διατηρήσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα και τις τιμές.

Ακούμε με ανησυχία να μιλάτε για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των δικτύων ακόμα και του ΔΕΔΔΗΕ, του μοναδικού κερδοφόρου πόλου της εταιρείας μαζί με τα υδροηλεκτρικά - που είχατε επίσης βάλει στο μάτι τις προηγούμενες περιόδους. Και ρωτάω: Πόσους πόρους μπορεί αποδοτικά να αντλήσει κάποιος από τη μόνη περιουσία της ΔΕΗ, που αποδίδει κάθε χρόνο 350 εκατομμύρια ευρώ καθαρό EBITDA;

Δεύτερο ερώτημα: Τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού μονοπωλίου; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ και τον δανεισμό της χωρίς αξίες και χωρίς περιουσία; Έχετε αξιολογήσει πώς μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός και η μετάβαση των παγίων με αξία αναπόσβεστη 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ;

Θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό χρειάζονται σοβαρές απαντήσεις. Και πιστεύω πραγματικά ότι είναι μια αναχρονιστική και κοντόφθαλμη πολιτική η πολιτική αυτή που λέει να πουλήσουμε όσο-όσο, χωρίς νέες επενδύσεις και χωρίς να κρατήσει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τα λεγόμενα «φιλέτα», αυτά που μπορούν να παράξουν κέρδος στο μέλλον.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα σας ζητήσω για άλλη μία φορά να δώσετε απάντηση, κύριε Μητσοτάκη, είναι το ασφαλιστικό. Ακούμε τα στελέχη σας να μιλάνε, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δώσετε εσείς συγκεκριμένες απαντήσεις σε σχέση με το ασφαλιστικό, διότι έχουν ακουστεί πολλά. Κάθε συνταξιούχος και κάθε εργαζόμενος σε αυτόν τον τόπο πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς έχετε σκοπό να κάνετε.

Και επιτρέψτε μου δύο ακόμα παρατηρήσεις σε θέματα τα οποία θεωρώ ότι είναι σημαντικά. Πρώτον, η απλή αναλογική. Άκουσα τον αρμόδιο Υπουργό. Είναι βέβαιο ότι πρέπει κανείς να έχει δώσει στη ζωή του μάχες για την απλή αναλογική για να ξέρει πώς θα την κατεδαφίσει! Ωστόσο, θέλω να σας πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεν έχετε αφήσει καν να εφαρμοστεί στην πράξη, στη ζωή το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και έχετε βγάλει συμπεράσματα, ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ότι θα υπάρχει ακυβερνησία, ότι δεν θα υπάρχει κανένα επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης. Εμείς θεωρούμε ότι απαιτούνται συγκλίσεις και συνεννοήσεις, και κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Εσείς, πριν δείτε τα αποτελέσματα, έχετε βγάλει συμπέρασμα, γιατί προφανώς έχετε αλλεργία με την αυθεντική εκπροσώπηση των πολιτών. Και δεν ξέρω αν αυτά τα οποία σχεδιάζετε είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την απλή αναλογική, δηλαδή τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξάγονται εκλογές, θα σας πω κάτι. Κοιτάξτε,  κατ’ αρχάς όλα όσα λέγατε προεκλογικά για σενάρια ακυβερνησίας -γιατί θα χρειαζόντουσαν δύο και τρία και τέσσερα και πέντε κόμματα- το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών το διαψεύδει. Αν κάτσετε και τα βάλετε κάτω, θα δείτε ότι με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ -που πριν από τις εκλογές είχε πει ότι θα σας ψήφιζε ακόμα και αν δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση, θα σας στήριζε- θα είχε 152 έδρες.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά θεσμικά ζητήματα, εάν θέλετε συνεννόηση για το ποιο θα είναι το εκλογικό σύστημα, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε, κύριε Μητσοτάκη!

Και λυπάμαι πολύ γι’ αυτούς που σας τα προτείνουν!

Και τέλος, σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με νομοθετική πρωτοβουλία της δικής μας κυβέρνησης είχε οριστεί επιτροπή που έχει καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση. Η επιτροπή αυτή ήταν με σοβαρότατους επιστήμονες. Φέρτε την πρόταση αυτή ως βάση συζήτησης. Φέρτε αυτήν την πρόταση, όμως, και θα είμαστε εδώ να συζητήσουμε.

Κλείνω, λοιπόν, λέγοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας με λιγότερη έπαρση και με μεγαλύτερη επίγνωση, κύριε Μητσοτάκη -και αυτή είναι η τελευταία μου λέξη, κύριε Πρόεδρε- ότι κανείς Πρωθυπουργός, ούτε και εσείς, δεν είναι ούτε ο νόμιμος ούτε ο μόνιμος κάτοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Ο μόνιμος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός και μας κρίνει όλους μας και θα κρίνει και σας.

Ξέρετε, μας κρίνει αυστηρά, πράγματι, εάν διαψεύσουμε τις προσδοκίες του, αλλά πολύ πιο αυστηρά αν συνειδητοποιήσει ότι δεν διεκδικούμε καν, αν συνειδητοποιήσει ότι δεν παλεύουμε καν για να επιβεβαιώσουμε τις προσδοκίες αυτές, πιστεύοντας ίσως το ρητό που λέει ότι ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Σας προειδοποιώ, λοιπόν, αυτό να μην το επιχειρήσετε. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα είμαστε εδώ και θα δούμε πώς θα πορευτείτε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις και γιατί διαφωνούμε επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, αλλά κυρίως διότι ανησυχούμε βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν, για όσα επιμελώς δεν ειπώθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)