to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 22.07.2019

Πολιτική

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, με 158 «ναι» η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις - Με 158 ναι και 142 όχι έληξε η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης


Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε  η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. 158 βουλευτές, της ΝΔ, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, έναντι 142 «όχι».

Προηγήθηκε ο κύκλος ομιλιών των πολιτικών αρχηγών κατά αντίστροφη κοινοβουλευτική σειρά, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων. Η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έκλεισε λίγο μετά τις 10 με την ομιλία του Κυρ. Μητστοάκη. 

Η συνεδρίαση τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα, ξεκίνησε από τις 9:30 με τις τοποθετήσεις των υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι εξειδικεύουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του τις προτεραιότητες και τις δράσεις του χαρτοφυλακίου τους σε βάθος τετραετίας, αλλά και τις ομιλίες βουλευτών όλων των κομμάτων. Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε το Σάββατο 20 Ιουλίου, το απόγευμα, οπότε ο πρωθυπουργός ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώ τον λόγο πήραν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (αναλυτικά παρακάτω).

Αλ. Τσίπρας: Ανησυχούμε βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύπτουν

«Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις όχι μόνο για όσα ειπώθηκαν αλλά κυρίως διότι ανησυχούμε βαθιά για όσα δεν ειπώθηκαν, για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το απόγευμα της Δευτέρας κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Με έμφαση σε ΔΕΗ, φυλακές και κατάργηση ασύλου, η καταληκτική ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε κατά την ομιλία του στο κλείσιμο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν ως τις 10/8: για το «επιτελικό κράτος», τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των δήμων, και την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Οι 6 σιωπές Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας εστιάζουν στις «έξι ένοχες σιωπές» του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως προέκυψαν από την έναρξη της συζήτησης, το απόγευμα του Σαββάτου. Όπως χαρακτηριστικά διαπίστωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (αναλυτικά παρακάτω), απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό:

«Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι επιδόματα φτώχειας; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Το επίδομα στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη ένοχη σιωπή σας, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν να περικοπεί οι δανειστές. Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε πως θα την καταργήσουμε για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και θα τη μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 είχαμε δεσμευθεί πως θα πάει από το 100% στο 50%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί των θεμάτων:

Άκυρη λόγω αντισυνταγματικότητας αποβαίνει η ρύθμιση που ετοίμαζε η ΝΔ για τις επικουρικές συντάξεις!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα την προχωρήσει. Ούτε καν το νόμο Κατρούγκαλου δεν είπε ότι θα καταργήσει. Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΦΙΑ: Δήμοι δύο ταχυτήτων

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αναφέρθηκε και στην πολιτική της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση, τονίζοντας: «Λέτε ότι θα μεταφέρετε τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση, δηλαδή θα κόψετε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), θα μειώσετε δηλαδή επιχορηγήσεις προς την αυτοδιοίκηση. Αυτό καταδικάζει την αυτοδιοίκηση.

Το κυριότερο, αν γίνουν πράξη αυτά που ετοιμάζετε, δηλαδή, να μετατρέψετε το δήμαρχο από εκτελεστικό σε αποφασιστικό όργανο, κουρελιάζετε το Σύνταγμα». Διαβάστε περισσότερα...

Παιδεία: Ελάχιστη βάση εισαγωγής, χρονικά όρια, άσυλο και σύνδεση με την αγορά στην ατζέντα της υπουργού

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών και κατάργηση του "κακώς εννοούμενου" ασύλου ώστε να επιστρέψουν τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, στους καθηγητές τους και στο διοικητικό προσωπικό, προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ως άμεσες παρεμβάσεις στον τομέα της ευθύνης της.

Ταυτοχρόνως η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η εξωστρέφεια και ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας αποτελούν τον πρώτο στόχο του κυβερνητικού προγράμματος για την Παιδεία. Στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια βίου μάθησης ανακοίνωσε την επαναφορά του θεσμού των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Εξάλλου ανακοίνωσε την ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης, ενώ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκαθάρισε πως κεντρική επιδίωξη είναι να απελευθερωθεί το σχολείο από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου Παιδείας, και να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς.

Υγεία: Λιγότερες οι προσλήψεις σε σχέση με αυτές που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προχωρά σε 2.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού το 2019. Επί της ουσίας ωστόσο υλοποιεί την εγκριτική απόφαση της πράξης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη δρομολόγηση 2.500 προσλήψεων στο χώρο της υγείας, γιατρών και νοσηλευτών (1000 γιατροί και 1500 νοσηλευτές) εντός του 2019. Οι 1.000 μάλιστα προσλήψεις γιατρών για το 2019 έχουν ήδη προκηρυχθεί.

Με την εξαγγελία εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης να αφορά σε 10.000 διορισμούς σε βάθος τετραετίας, το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 7.500 προσλήψεις. Διαβάστε περισσότερα...

Διατηρούνται και ενισχύονται τα σχολικά γεύματα καθώς και το ΚΕΑ ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Επιδόματα σε μητέρες εφόσον τεκνοποιήσουν πριν τα 30.

Αυτό ανέφερε στην ομιλία της η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ωστόσω η υφυπουργός έκανε αναφορά για οικονομική υποστήριξη μόνο όσων γυναικών τεκνοποιήσουν πριν τα 30 τους έτη.

Μεταναστευτικό: «Oι παράνομοι μετανάστες θα αντιμετωπίσουν ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών»

Για «την αποτροπή και την προστασία των συνόρων», όπως και «την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα» μίλησε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Επισης, ο Γ. Κουμουτσάκος, ουσιαστικά «αθώωσε» την πολιτική των χωρών του Βίζεγκραντ εμφανίζοντας τις περίπου ως εξαναγκασμένες να κλείσουν τα σύνορα στους μετανάστες λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το υπουργείο Εσωτερικών στην Ελλάδα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του νωρίτερα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στην κριτική που δέχεται εντός και εκτός κοινοβουλίου η κυβέρνηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων και ειδικά εκείνου που αφορά τη Μεταναστευτική Πόλιτική.

Υπενθυμίζεται πως χρέη υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διατελεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Από ασφάλεια υποφέρει η χώρα, όχι από καταπάτηση δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε στη συνέχεια ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο υπουργείο του. Διαβάστε περισσότερα...

Σύντομα ο νέος εκλογικός νόμος που καταργεί την απλή αναλογική

«Ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.  «Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από τη δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα» επισήμανε. Ξεκαθάρισε δε ότι σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Τουρισμός: «Μέρος της τουριστικής πολιτικής της κυβέρνησης η AirBNB»

«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Συμπλήρωσε πως «όλα τα θέματα του Τουρισμού θα λυθούν σε ανοικτό διάλογο με τους φορείς της αγοράς, ενώ ήδη ξεκινήσαμε σειρά άτυπων συναντήσεων μαζί τους». Διαβάστε περισσσότερα...

Εξωτερική Πολιτική: «Μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ» βλέπουν πίσω από τη νέα προσέγγιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παραποίηση των δηλώσεών του κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ρίχνοντας την ευθύνη στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου πήραν μαζί τους και την μονταζιέρα παραποίησης δηλώσεων» και δήλωσε ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης ΝΔ είναι να βελτιώσει μια «κακή συμφωνία». Διαβάστε περισσσότερα...

Αθλητισμός: Αναγνώριση του προβλήματος των προσυνεννοημένων αγώνων

Να δούμε το πρόβλημα των προσυνεννοημένων αγώνων «στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι να προβαίνουμε σε αυθαίρετες γενικεύσεις» κάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο υφυπουργός αναγνώρισε τουλάχιστον ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το βάζουμε κάτω από το χαλί». Ο Λ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε για «δραστική» κι «άμεση» αντιμετώπιση του προβλήματος των στημένων αθλητικών αγώνων σε συνεργασία με τις FIFA και την UEFA και τις Ελληνικές ομοσπονδίες κι ομάδες. Διαβάστε περισσότερα...

Τι είπαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

ΚΙΝΑΛ: Ολοκληρώθηκε μία περίοδος δημαγωγίας, λαϊκισμού, ανικανότητας και θεσμικών εκτροπών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επεσήμανε πως «αυτή την κρίσιμη ώρα οι μεγαλαυχίες, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις προθέσεων, καθώς και τα ευχολόγια είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Χαρακτήρισε «λανθασμένη την αναφορά του πρωθυπουργού για έναν νέο πατριωτισμό», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του «ούτε στα συλλαλητήρια κατέβηκε, ούτε για συμψηφισμό του μακεδονικού με την μη περικοπή των συντάξεων μίλησε» ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση της ΝΔ ότι εγκατέλειψε τη θέση που είχε ως αντιπολίτευση.

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του συμφωνεί καταρχήν με τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο, όπως είπε, η στάση του θα καθοριστεί από το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί.

ΚΚΕ: Καμία νομιμοποίηση όσων ματώνουν τον λαό εδώ και χρόνια

«Όλες αυτές οι δήθεν καινοτομίες θα αποδειχθεί ότι δεν θα αλλάξουν στο ελάχιστο τη ζωή του λαού και τις παρεχόμενες προς αυτόν υπηρεσίες», ανέφερε ο  βουλευτής Α΄Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Σημείωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνουν πως στόχος της είναι να θωρακίσει το αστικό κράτος απέναντι στο λαϊκό κίνημα και να το κάνει πιο φιλικό στην καπιταλιστική κερδοφορία.

«Από εμάς μην περιμένετε συναίνεση, ούτε να βάλουμε πλάτη σε αυτή τη νέα "κανονικότητα" γιατί αυτή είναι η νομιμοποίηση και η επέκταση όλων όσων ματώνουν τον λαό εδώ και χρόνια. Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης για να εμποδιστούν τα χειρότερα, να διεκδικήσουμε πίσω όσα χάσαμε και τα οποία βαφτίζονται "παθογένειες" και κυρίως θα συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του βάρβαρου και αδιέξοδου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης», κατέληξε στην ομιλία του ο Γ. Γκιόκας.

Μέρα25: Η κυβέρνηση υπόσχεται στον ελληνικό λαό θεάματα χωρίς άρτο και καταστολή, αντί για ανάκαμψη

«Την 7η Ιουλίου έκλεισε ένα κεφάλαιο της μνημονιακής Ελλάδας, της αποικίας χρέους, της χρεοδουλοπαροικίας μας και άνοιξε ένα άλλο, ένα σκληρότερο και πολύ φοβάμαι μακροβιότερο, που θεμελιώνεται στο 4ο μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε τη συνέχεια νυν και προηγούμενης διακυβέρνησης». Αυτό υποστήριξε στη Βουλή ο επικεφαλής του «ΜέΡΑ25», Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Τι ειπώθηκε χθες, πρώτη ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (διαβάστε αναλυτικά), ξεκίνησε το Σάββατο το απόγευμα στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Μείωση ΕΝΦΙΑ από φέτος (αλλά όχι στα επίπεδα που είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση), εκποίηση της ΔΕΗ, «κουβέντα» για το ασφαλιστικό και άλλα κρίσιμα ζητήματα

Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης, επανέλαβε ότι κεντρική αποστολή της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φόρους (χωρίς καμία αναφορά στο πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί) και να φέρει νέες επενδύσεις. Δεν ξέφυγε από το ακραίο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο ενώ υπογράμμισε ότι για να... σωθεί η ΔΕΗ, «όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής». Ακόμη πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σημειώνουμε ότι, κατά την δική του ομιλία (βλέπε παρακάτω), το βράδυ του Σαββάτου, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ και να σεβαστεί ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. «Ας μην διανοηθούν να φέρουν νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσουν ένα ξεπούλημα δημόσιου οργανισμού που θα φέρει ζημιά στο κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως «τυράκι» για τη μεσαία τάξη, μετά τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μειώσεις φόρων που ξεκινούν από τώρα, από το 2019, ενώ είχαν εξαγγελθεί για το 2020. Ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο. Ωστόσο, θυμίζουμε ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (50% για φτωχότερα νοικοκυριά).

Στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο,σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%

-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.

- Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκατ.) η μείωση θα είναι 10%.

Αλ. Τσίπρας: Οι έξι ένοχες σιωπές στο λόγο του κ. Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, κεντρικό σημείο στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα είχε η κριτική του στις «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μας μιλήσατε για 6 αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις 6 ένοχες σιωπές σας.

Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει. Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι; Το ΚΕΑ; Το επίδομα ανεργίας; Το στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς θα είπαμε πως θα καταργήσουμε ως 20.000 ευρώ και θα μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά. Και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 θα πάει από το 100% στο 50%».

Οι ομιλίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών:

Γ. Κατρούγκαλος: Για τον ΣΥΡΙΖΑ εθνικό είναι το αληθές

Η εξωτερική πολιτική είναι ο τομέας που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε νωρίτερα, να αφιερώσει την πρώτη ομιλία, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Έτσι όταν ο βουλευτής του Β1 Βορείου Τομέα Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κινήθηκε στη βάση της πεποίθησης ότι "εθνικό είναι το αληθές", σε "αντίθεση με τη ΝΔ στην οποία επικράτησε η πατριδοκαπηλεία, αντί για τη συνείδηση του εθνικού συμφέροντος". Στην αιχμή της κριτικής του πρώην υπουργού Εξωτερικών, βρέθηκε η στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέγνωσε στην ολομέλεια τις πρόσφατες δηλώσεις δύο μελών της σημερινής κυβέρνησης.

Οι εισηγητές

ΚΙΝΑΛ: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε συντηρητικές ατζέντες

«Με αίσθημα ευθύνης και με πυξίδα της παράταξης μας το μέλλον θα καταψηφίσουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ούτε στη ΝΔ ούτε στο Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ΚΙΝΑΛ θα είναι παρόν εντός και εκτός Βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για λύσεις και πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Κατρίνης, έκανε λόγο για «συντηρητική ατζέντα της νέας κυβέρνησης της ΝΔ» αλλά και για «ανυπαρξία ενός συνεκτικού σχεδίου που θα επιλύσει πράγματι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Το ΚΚΕ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκονται μακριά απο τα προβλήματα των ανέργων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματοβιοτεχνών, μακριά από τη φτωχομεσαία αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. "Γιατί διατηρουν άθικτο το σύνολο των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων αλλά και των ματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας και στα αδιέξοδα για την εργατική τάξη και το λαό μας" πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

ΜεΡΑ25: Με πρόφαση τάχα φιλολαϊκά έργα θα καλυφθεί η επανάκαμψη της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας της Ελλάδας

«Με πρόφαση τάχα φιλολαϊκά μέτρα θα καλύψετε την επανάκαμψη της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας της Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής Β3 Αθηνών-Νότιου Τομέα του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης αλλά αυτό θα σήμαινε ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και της υγείας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση εννοιών και αντιλήψεων στο όνομα μας υποτιθέμενης ασφάλειας και τάξης με άγρια καταστολή», ανέφερε ακόμη η Σοφία Σακοράφα και πρόσθεσε ότι επιτυχία της κυβέρνησης για την ισχυροποίηση των θεσμών και την καλύτερη λειτουργία της δημοκρατίας, "σημαίνει ισοπέδωση εννοιών και αντιλήψεων στο όνομα μιας υποτιθέμενης ασφάλειας και τάξης" και αυτό επιβεβαιώνει το πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το άσυλο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)