to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 15.11.2013

Οικονομία

Αφού αποφάσισαν νέα μέτρα: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», λέει η κυβέρνηση

Mετά τις πιέσεις του Eurogroup για «πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα»


Μία σαφή εικόνα σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών μας έχει διαμορφώσει το Μαξίμου μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και τα όσα διημείφθησαν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με στέλεχος του Μαξίμου, οι δανειστές μας ζητούν την εκπλήρωση των τεσσάρων ορόσημων από τον έλεγχο του Ιουνίου, το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και για το 2015, την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Θέμα χρόνου δεν θέτουν και έχουν αφήσει να διαφανεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και με το νέο έτος. 

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, διά στόματος του Γ. Στουρνάρα, προτείνει μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα ύψους» ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2014. «Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο CNBC και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η προσαρμογή μέχρι τώρα ήταν τόσο τεράστια που δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού».

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», σήμερα, Παρασκευή, επιστρέφουν στην Αθήνα οι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) , ενώ ο Γ. Στουρνάρας θα παραμείνει και για την συνεδρίαση του Ecofin και θα επιστρέψει το Σάββατο. Οι επικεφαλής της τριμερούς αναμένεται να μείνουν στη χώρα μας για λίγες μόνο ημέρες και να αποχωρήσουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αφήνοντας πίσω τους τα τεχνικά κλιμάκια για να συνεχίσουν εκείνα την αξιολόγηση και τις επιμέρους διαπραγματεύσεις.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα την Κυριακή, να συναντηθούν και με τον Πρωθυπουργό. Το Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα στο εσωτερικό ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και στο εξωτερικό ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)