to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:08 | 14.11.2013

Οικονομία

Μετά τις «πιέσεις» στο Eurogroup: Σε σε νέα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ συμφώνησε ο Γ. Στουρνάρας

Νέα μέτρα για το 2014 μετά την απάιτηση Ντάισελμπλουμ για «επείγουσα πρόοδο» σε τέσσερα μέτωπα - Παριστάνει ότι «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις» η ελληνική κυβέρνηση


Ενημέρωση, Παρασκευή 15/11:

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», λέει η κυβέρνηση, χωρίς καμία διάθεση να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις στη σκληρή λιτότητα. «Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο CNBC ενώ στο Eurogroup της Πέμπτης (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω) πρότεινε μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα» ύψους ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2014. Όπως σχολιζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση είναι ο καλός μαθητής της δασκάλας τρόικας, που παριστάνει ότι διαπραγματεύεται για το καλό του ελληνικού λαού, για να καταλήξει μετά από λίγο καιρό να συμφωνεί σε αυτά που μέχρι πρότινος υποτίθεται ότι διαφωνούσε.

Εurogroup: «Επείγουσα πρόοδος» σε τέσσερα μέτωπα

Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει τα πεπραγμένα της τρόικας στις χώρες που «διέσωσε» μέσω της σκληρής λιτότητας, το Eurogroup επιμένει σε μέτρα ύφεσης. «Οι ελληνικές Αρχές πρέπει επειγόντως να παρουσιάσουν πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση.»  Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Η ελληνική πλευρά, χωρίς καμία διάθεση διαπραγμάτευσης, προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, όπως δήλωσε -σύμφωνα με το Αθηναϊκο Πρακτορείο- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup.

Tα μέτρα αυτά αφορούν τις τρύπες στη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της υγείας και της παιδείας και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με ποινές σε όσους το παραβιάζουν.

Οι έντονες πιέσεις του Ντάισελμπλουμ αφήνουν έκθετο τον Γ. Στουρνάρα ο οποίος πριν από δυο μέρες θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν μας χωρίζουν χιλιόμετρα, αλλά μέτρα. Τελικά τα... μέτρα είναι νέα μέτρα για το 2014 προκειμένου να «κλείσει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους».

 Όπως σχολιάζε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα νέα μέτρα από τον υπουργό Οικονομικών, «η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει στις απολύσεις, στην εξοντωτική φορολογία των ακινήτων και των αγροτεμαχίων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή στη συνέχιση της ακραίας και ισοπεδωτικής μνημονιακής πολιτικής». 

Ιρλανδία και Ισπανία εκτός μνημονίων 

Η Ισπανία θα εξέλθει τον Ιανουάριο από το πρόγραμμα στήριξής της χωρίς να χρειαστεί έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της, ανακοινώθηκε σήμερα από το Eurogroup. «Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Ευρώπης να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014», αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στις Βρυξέλλες. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχθηκε διπλό πλήγμα το 2008, οπότε έσκασε η φούσκα των ακινήτων και ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ συμπίπτει με την ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία επισήμανε χθες Πέμπτη ότι θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της όπως αναμενόταν στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων».

Πληροφορίες από: tovima.gr, avgi.gr, efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)