to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 05.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Νέο σφυροκόπημα της Μαριούπολης μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τη διαφυγή των αμάχων (liveblog)

10η ημέρα της ρωσικής εισβολής: Kατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε νωρίτερα η Ρωσία για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη, ωστόσο αυτό τελικά δεν επιτεύχθηκε και μετά από αλληλοκατηγορίες ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την επανέναρξη των επιχειρήσεων - Κύμα φυγής χιλιάδων πολιτών από το Κίεβο, μετά τη ρωσική ανακοίνωση ότι δεν θα υπάρξουν πολεμικές δραστηριότητες κοντά στην πόλη - Ο Πούτιν προειδοποίησε πως μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων [πάνω από την Ουκρανία] θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν, «μέρος της σύγκρουσης», απαντώντας έτσι στον Ζελένσκι που καταφέρθηκε χθες κατά του ΝΑΤΟ επειδή δεν επιβάλει No-fly zone πάνω από τη χώρα του - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την Ουκρανία σε liveblog


Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στις πόλεις Βολνόβαχα και Μαριούπολη «συνεχίζονταν» το μεσημέρι του Σαββάτου αφού η Ουκρανία προηγουμένως κατηγόρησε τη Ρωσία πως οι επιθέσεις της συνεχίστηκαν το Σάββατο, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να σταματήσει η εκκένωση των αμάχων. Η Ρωσία από τη μεριά της υποστήριξε ότι Ουκρανοί εθνικιστές δεν άφηναν τους άμαχους να φύγουν από τη Μαριούπολη

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ήρθε λίγες ώρες μετά την αναβολή των πρωτοβουλιών υπέρ των αμάχων.  «Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την "κατάπαυση του πυρός", οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Υπό αποκλεισμό η πόλη των 450 χιλιαδων κατοίκων

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί "υπό αποκλεισμό".

H πόλη της Μαριούπολης είναι υπό αποκλεισμό, λέει ο δήμαρχός του - Φωτ.: @AyburLachenko/Reuters

Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη. Η πόλη Βολνοβάχα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Κύμα φυγής από το Κίεβο

Όπως μεταδίδει ο Χρ. Νικολαϊδης, εκμεταλλευόμενοι την αναγγελθείσα κατάπαυση του πυρός, χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν μποτιλιαριστεί στους δρόμους του Κιέβου το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς χιλιάδες κάτοικοι φεύγουν από την ουκρανική πρωτεύουσα αναζητώντας καταφύγιο:

Πούτιν: Όλα πάνε βάσει σχεδίου - Οποιες χώρες επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, θα αποτελέσουν μέρος της σύγκρουσης

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε, σε δηλώσεις του το μεσημέρι του Σαββάτου, πως τυχόν επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων [πάνω από την Ουκρανία] θα έκανε τις χώρες που θα την επέβαλαν, «μέρος της σύγκρουσης». Απαντά έτσι στον Ουκρανό πρόεδρο Β. Ζελένσκι που καταφέρθηκε χθες κατά του ΝΑΤΟ επειδή δεν επιβάλει No-fly zone πάνω από τη χώρα του.

Σχεδόν 1,37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με την σημερινή τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ, με τη συντρηπτική πλειοψηφία να έχει καταφύγει στην Πολωνία. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σήμερα στη Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επικοινωνόντας το προσφυγικό ζήτημα σε μια χώρα στην οποία οι αμερικανοί στρατιώτες έχουν διπλασιάσει τους αριθμούς τους τις τελευταίες ημέρες.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εισήλθαν στην Ελλάδα 451 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 147 ανήλικοι. Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.155 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 906 ανήλικοι.

Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα αποστολή του ΟΗΕ.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog:

Oι εξελίξεις ως αργά το βράδυ της Παρασκευής 4/3, 9η ημέρα της ρωσικής εισβολής, εδώ: Ουκρανία: Πλησιάζει στο Κίεβο η τεράστια ρωσική φάλαγγα - Σφοδρές μάχες στα περίχωρα (liveblog)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)