to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 04.03.2022

Πολιτική

Ουκρανία: Πλησιάζει στο Κίεβο η τεράστια ρωσική φάλαγγα - Σφοδρές μάχες στα περίχωρα (liveblog)

Χτύπημα με τουλάχιστον 7 νεκρούς έξω από το Κίεβο - Ασφυκτικός κλοιός στη Μαριούπολη, 331 οι νεκροί του πολέμου - Χιλιάδες Ουκρανοί στον δρόμο της προσφυγιάς- Δραματικές οι εξελίξεις στο μέτωπο - στους 331 οι νεκροί του πολέμου, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog


Ενώ ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Καγκελάριο Σολτς ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον 7 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα στο χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση ασφυξίας έχει περιέλθει η Μαριούπολη, η οποία δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα και ξεμένει από τρόφιμα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου συνομιλιών που σύμφωνα με τις διαρροές εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου συνομιλιών που σύμφωνα με τις διαρροές εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, συνεχίστηκαν και σήμερα. Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της τεράστιας ρωσικής φάλαγγας (μήκους άνω των 60 χιλιομέτρων) στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Στο μέτωπο της Μαριούπολης ο δήμαρχος της πόλης έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια, αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει

Ρωσική επίθεση στο Μικολάγιφ - Άμαχοι νεκροί στο Τσέρνιχιβ

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα έχει σταματήσει, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίρ Ζελένσκι το μεσημέρι της Παρασκυεής λίγη ώρα αφού οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη. "Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές", επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Νωρίτερα σήμερα σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της Μικολάγιφ και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει εισέλθει στην πόλη.

Επίσης, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας σε κατοικημένη περιοχή της ουκρανικής πόλης Τσερνίχιβ την Πέμπτη, όπως δήλωσαν οι περιφερειακές αρχές.

331 νεκρούς οι νεκροί του πολέμου σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της Υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα.

Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία.

Καραβάνια προσφύγων

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά πως οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, ενώ ο έλληνας φωτορεπόρτερ Γ. Μουτάφης, που βρίσκεται στο Κίεβο, μεταφέρει συγκλονιστικές εικόνες κατοίκων που εγκαταλείπουν την πόλη με τα παιδιά τους στα χέρια:

Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα "τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο πλευρές δέχθηκαν να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων εκτός των ζωνών όπου διεξάγονται συγκρούσεις". Ο ΟΗΕ δεν είχε ακόμη γνωστοποιήσει επίσημα αυτή τη συμφωνία μέχρι το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Άλλες εξελίξεις:

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τόσο τα τοπικά όσο και τα περιφερειακά κυβερνητικά κτίρια στο στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να κινούνται για να αποκόψουν την Ουκρανία από τη θάλασσα μέσω των βασικών νότιων λιμανιών της, διεκδικώντας την κατάληψη της Χερσώνας και σφίγγοντας την πολιορκία της Μαριούπολης.

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων, σε δεύτερο γύρο συνομιλιών το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μ. Ποντόλιακ είπε ότι το αποτέλεσμα των σημερινών συνομιλιών δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Ουκρανίας. Ένας τρίτος γύρος συνομιλιών πρόκειται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, επικαλούμενο τον Ποντόλιακ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε άμεσες συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος». Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα απειληθεί εάν επιτραπεί στη Ρωσία να προχωρήσει.

H συνεχής ενημέρωση σε Liveblog:

Το προηγούμενο κεντρικό μας θέμα  με τις εξελίξεις ως το βράδυ της Πέμπτης 3/3/22, εδώ: Ουκρανία: Συμφωνία για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων - Ο Ζελένσκι ζητά συνάντηση με Πούτιν - Μάχες κοντά σε πυρηνικό σταθμό (liveblog)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)