to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Θανάσιμη παγίδα για τις λαϊκές τάξεις

  07.03.2023 - 22:51

  Στάση και κίνηση – οι δύο βασικές καταστάσεις όλων των πραγμάτων ως προς τον χώρο και τον χρόνο. Στα ανθρώπινα πράγματα, τούτο μεταφράζεται ως εξής: η κατοίκηση και η συγκοινωνία είναι οι δύο θεμελιώδεις κοινωνικές υποδομές.
 • Το πρόβλημα των συμμαχιών

  21.02.2023 - 22:52

  Ο κόσμος δεν στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή αισθάνθηκε «προδομένος» από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά επειδή με την κρίση και τα μνημόνια άλλαξαν τα αντικειμενικά δεδομένα που μέχρι τότε προσδιόριζαν σε μεγάλο βαθμό την ψήφο των κατώτερων και μεσαίων τάξεων.
 • Ο χορός των βρικολάκων

  24.01.2023 - 22:54

  Φαίνεται πως υπάρχει μια «Διεθνής των γαλαζοαίματων», που όχι απλώς δεν έχει χάσει τα προνόμιά της, αλλά έχει κατορθώσει να συνυπάρχει με το παγκόσμιο πλουτοκρατικό κατεστημένο ως υπερ-προνομιούχα «κάστα», απολαμβάνοντας, μαζί με τα παραδοσιακά προνόμια της αριστοκρατίας, όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα στους πολύ ισχυρούς.
 • Δικαιοσύνη και Αριστερά

  27.12.2022 - 23:04

  Ο όρος-σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» προβάλλει ως καθολικό πολιτικό αίτημα: δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής
 • Το ΠΑΣΟΚ ως ιδεολογία

  13.12.2022 - 20:53

  Σε άρθρο μου πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια («Η ιδεολογία στη μεταπολεμική Ελλάδα», περιοδικό «Λεβιάθαν», τεύχος 13, 1993, σ. 123-148), είχα μεταξύ άλλων αποπειραθεί να εξηγήσω τη ραγδαία εκλογική άνοδο του ΠΑΣΟΚ κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία. Το ερμηνευτικό μου σχήμα στηριζόταν στη (φουκοϊκής έμπνευσης) διαπίστωση πως στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία δεν είχαν αναπτυχθεί μηχανισμοί και πρακτικές γενικευμένης και εσωτερικευμένης πειθαρχικής εξουσίας, όπως στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και ότι αυτή την κατάσταση, που κατά την άποψή μου σηματοδοτούσε ο όρος «λαϊκισμός», κατάφερε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να εκμεταλλευτεί προς όφελός του κατά τρόπο εντυπωσιακά αποτελεσματικό.
 • Περί υποκλοπών

  29.11.2022 - 22:06

  Γιατί ο πολύς κόσμος αδιαφορεί, ή τουλάχιστον δεν πείθεται πως οι παρακολουθήσεις είναι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες που θα έπρεπε να τον απασχολούν; Το ερώτημα οφείλουμε να το προσεγγίσουμε σε δυο επίπεδα, ένα γενικό κι ένα κάπως πιο συγκεκριμένο.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ του 36%

  15.11.2022 - 21:55

  Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική, επικρατεί μια πρωτοφανής αρνητική συναίνεση. Εκτός από ένα σταθερά μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων/πολιτών που (εξακολουθεί να) υποστηρίζει το κόμμα της Δεξιάς, όλοι/ες οι υπόλοιποι/ες επιθυμούν διακαώς να φύγει η παρούσα κυβέρνηση. Για να μη φανεί ταυτολογία τούτη η διατύπωση, τονίζω το «διακαώς». Δεν πρόκειται απλώς για προτίμηση σε κάποιο κόμμα άλλο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για απόλυτη έλλειψη ανοχής στο συγκεκριμένο κόμμα που σήμερα κυβερνά. (Προφανώς εδώ παραλείπω να αναφερθώ στο αποκαρδιωτικά μεγάλο ποσοστό των πολιτικά αδιάφορων συμπολιτών μας.)
 • Η στρατηγική του αναθεωρητισμού

  02.11.2022 - 17:56

  Το 2018, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ψήφισε τη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ. Ο πρώτος ήταν ο κατοχικός Φρούραρχος Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος ένας προοδευτικός διανοούμενος της πόλης, απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Μέλη της οικογένειας Χρυσοχόου κατέθεσαν αγωγή αποζημίωσης για προσβολή μνήμης νεκρού κατά των Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέττα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.
 • Η στρατηγική του αναθεωρητισμού

  02.11.2022 - 16:26

  «Όσο και αν φαίνεται εξωφρενικό (και με μία έννοια είναι), το αστικό καθεστώς στην Ελλάδα είχε εξασφαλίσει μια αδιάλειπτη συνέχεια, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα: τη συνέχεια της διά της θεσμοποιημένης κρατικής βίας εξασφάλισης της ταξικής του κυριαρχίας»
 • Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της βούλησης

  18.10.2022 - 22:33

  Η αρχική προέλευση της ρήσης «απαισιοδοξία της νόησης, αισιοδοξία της βούλησης» αποδίδεται στον Ρομέν Ρολάν. Εγινε όμως κυρίως γνωστή από τον Αντόνιο Γκράμσι, ως διατύπωση που χαρακτηρίζει τη στάση της Αριστεράς απέναντι στα πράγματα. Το ζήτημα που θα διερευνήσω εδώ είναι πώς περνάμε από τη μεν στη δε.
 • Η Αριστερά αντιμέτωπη με τη φασιστική πρόκληση

  05.10.2022 - 09:03

  Αποτελεί ανατριχιαστική ειρωνική σύμπτωση το γεγονός ότι ΑΚΡΙΒΩΣ έναν αιώνα μετά την πορεία προς τη Ρώμη (φθινόπωρο 1922) αναδείχθηκε πρώτο στις ιταλικές εκλογές το κόμμα που κατάγεται ιστορικά από τον Μουσολίνι. Αν όχι τίποτε άλλο λοιπόν, ο τεράστιος συμβολικός χαρακτήρας τούτου του γεγονότος το σηματοδοτεί ως «κλείσιμο ενός κύκλου»: του κύκλου της επανόδου των φασιστικών δυνάμεων στην κυβερνητική εξουσία. Ο φασισμός στη σύγχρονη Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον απλώς περιθωριακό –απειλητικό ή τρομακτικό έστω– φαινόμενο. Δεν βρίσκεται καν «προ των πυλών» – τις έχει διαβεί τις πύλες και έχει εισέλθει.
 • Η προπαγάνδα ως αυτοπαγίδευση

  20.09.2022 - 20:35

  Στη φιλοσοφία, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, είναι πολύ επιδραστική η «θεωρία των ομιλιακών πράξεων» («speech-act theory»). Σύμφωνα με αυτήν, η ομιλία, ο λόγος, δεν έχει μόνο διαπιστωτικό χαρακτήρα, αλλά και επιτελεστικό. Μια πρόταση, μια φράση, όπως «Τώρα βρέχει», είναι μια διαπίστωση. Διαπιστώνεται απλώς ένα γεγονός, μια πραγματικότητα. Με την εκφορά της, μεταφέρεται απλώς μια πληροφορία σε όσους/ες την ακούν ή τη διαβάζουν. Συχνά όμως τα λόγια λειτουργούν σαν πράξεις οι οποίες επιτελούνται. Μια διαταγή («Σταματήστε!»), μια απειλή («Αν δεν πληρώσεις, θα πας φυλακή»), μια παράκληση («Μου περνάς το κρασί, σε παρακαλώ;»), μια προτροπή («Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!») προξενούν ή έχουν σκοπό να προξενήσουν πράξεις ή γεγονότα, και υπό αυτή την έννοια λειτουργούν οι ίδιες ως πράξεις.

Σελίδες

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)