to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:47 | 16.06.2021

Πολιτική

Μόνη της η ΝΔ ψήφισε τον νόμο - έκτρωμα για τα εργασιακά

Με φόντο την κορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και χιλιάδες κόσμο στους δρόμους η κυβέρνηση ψήφισε μόνη της το μεταχρονολογημένο μνημονιακό νομοσχέδιο που έρχεται να σαρώσει τα εργατικά δικαιώματα στη χώρα - «Η χώρα χρειάζεται δικαιοσύνη και δημοκρατία, και αυτό προβλέπουμε στο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνουμε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του


Μόνο από τους βουλευτές τους Νέας Δημοκρατίας πέρασε, όπως άλλωστε αναμενόταν, το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, υπερψήφισαν μόνο οι 158 βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν οι 142 βουλευτές από την αντιπολίτευση. Στην ονομαστική ψηφοφορία η αντιπολίτευση καταψήφισε τα άρθρα του σκληρού πυρήνα του νομοσχεδίου, είπε ωστόσο «ναι» σε όσα άρθρα θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, όπως εκείνα για τις πατρικές άδειες και τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισαν πως αυτά αφορούν σε κοινοτικές οδηγίες και δεν αποτελούν παρά «βιτρίνα» για τις σκληρές αντεργατικές διατάξεις. Από την πλευρά του το ΚΚΕ καταψήφισε όλες τις διατάξεις, επιμένοντας στην ανάγκη απόσυρσης του συνόλου του νομοσχεδίου.

Η ΝΔ σήμερα μόνη της ψήφισε την καταστροφή της ζωής των εργαζομένων

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου τόνισε:

«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης νομίζουν ότι θα εξαπατήσουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους όπως εξαπατούν τις τράπεζες φεσώνοντάς τους εκατομμύρια.

Σήμερα η ΝΔ ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα  και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο.

Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, καταψήφισε το άρθρο 55 που υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία,  που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του 8ωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό!

Επίσης, καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70 που τους αναφέρει ως «παρόχους υπηρεσιών» στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά των μισθωτών  εργαζόμενων!

Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες δεν θα αποτελέσουν βολικό φερετζέ για το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ. Μόνη της κατέστρεψε το μέλλον και τις ζωές εργαζομένων και νέων».​

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας όπου μεταξύ άλλων αναφέρονταν: «Η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από  βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους.»

Σκληρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών

Η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο που επιφέρει βαρύ πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων κορυφώθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης 16/6 με την ψήφιση του μόνο από τη συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία. Νωρίτερα διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί όπου και συγκρούστηκαν έντονα Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ονομαστική ψηφοφορία είχε πρόδηλο στόχο τις ενδεχόμενες διαρροές και γι αυτό ζητήθηκε από την κυβέρνηση ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης προσπάθησε απελπισμένα να καλύψει τις τρομακτικές αλλαγές που επιφέρει στο δίκαιο της εργασίας κρυπτόμενος πίσω από μεμονωμένες ρυθμίσεις που χαρακτηρίζει  «προδήλως θετικές» για τους εργαζόμενους. 

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκε το θέμα της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες, που θα φέρει απλήρωτες υπερωρίες έναντι ρεπό, η καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας, η ρύθμιση για τις υπερωρίες, οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, και άλλα ζητήματα τα οποία συναντούν μέτωπο αντίδρασης από την αντιπολίτευση.

Έξω από την Βουλή, συνδικάτα, κόμματα και φορείς έδωσαν τη δική τους απάντηση, στο δρόμο. Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται ένταση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αλ. Τσίπρας: «Βαφτίζετε αναγέννηση τον μεσαίωνα»

Με δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στον  Κυριάκο Μητσοτάκη για τα εργασιακά αλλά και για τα χρέη του κόμματός, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει αναγέννηση τον μεσαίωνα» και ότι «συκοφαντεί όσους αντιδρούν και αντιστέκονται» (αναλυτικότερα και σχειτκό βίντεο παρακάτω)

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα:

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιδρώντας στην ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη που είχε προηγηθεί, τόνισε πως ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι  «θα αποκαθηλώσει τους μύθους», τελικά «αποκαθήλωσε το εργατικό δίκαιο, την κοινωνική δικαιοσύνη, προσπαθώντας να εγείρει συναισθήματα κοινωνικού αυτοματισμού και να δημιουργήσει μία εικόνα διχασμού για την ελληνική κοινωνία».

Επίσης, χαιρέτισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρόοδο για τη δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» και κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να έρθει να απαντήσει στα ερωτήματα που του έχει θέσει «σαν το διάολο το λιβάνι».

«Δεν έχετε επιχειρήματα; Περιφρονείτε τον διά ζώσης κοινοβουλευτικό διάλογο; Ή μήπως φοβάστε τον δικαστικό επιμελητή για τα χρέη του κόμματός σας;», διερωτήθηκε, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κρύψεις ισχυρές αλήθειες, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού».

«Και είναι μάταιος κόπος να προσπαθείτε να φιμώσετε όσους λένε αλήθειες» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, διερωτώμενος πώς μπορεί να κρυφτεί ότι μας κυβερνά «ένα κόμμα χρεοκοπημένο και οικονομικά αλλά και ηθικά», «ένα κόμμα, ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής και μάλιστα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Δευτερολογία Αλ. Τσίπρα

«Θα ήθελα να θυμίσω ποια ήταν η στάση σας, κύριε Μητσοτάκη, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε καθετί που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σας θυμίζω ότι είχατε έρθει εδώ και μας κουνάγατε το δάχτυλο ως υπεύθυνους και εγκληματίες για τους νεκρούς του ιού της γρίπης, που κάθε χρόνο κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα, και εγείρατε μείζον ζήτημα, ότι είναι νεκροί για τους οποίους ευθύνεται είχατε πει τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.» τόνισε για τις σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού.

Και συνέχισε: «κύριε Μητσοτάκη, επαναλαμβάνω: κυβερνάτε δύο χρόνια τώρα και η τακτική της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση έχει και ένα όριο. Πάλι σήμερα τα ίδια άκουσα. Αντί να έρθετε εδώ και να πείτε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους κάτω των 39 ετών για τους οποίους με δικές σας υποδείξεις η Επιτροπή των Επιστημόνων φρόντισε να έχει σε αποκλειστική χρήση μόνο ένα εμβόλιο, ενώ γνώριζε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μελέτες οι οποίες αναδεικνύουν ότι στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες αυτό το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις, ενώ το γνωρίζατε, ασκήσατε πιέσεις.

Και αντί να έρθετε να απολογηθείτε γι’ αυτό, έρχεστε για άλλη μια φορά και βάζετε κάτω από τη γλώσσα την ίδια καραμέλα: Ο Πολάκης. Ο Πολάκης ήταν στην επιτροπή; Ο Πολάκης έδωσε την εντολή να δοθεί το εμβόλιο αυτό στους κάτω των 39 και μόνο σε αυτούς; Ο Πολάκης μετά ήταν στην επιτροπή που άλλαξε γνώμη και ενώ τετρακόσιες εξήντα χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση, τους είπε «συγγνώμη λάθος, αποσύρεται και είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία»;

Και ποιος ήταν αυτός ο οποίος εργαλειοποίησε τους επιστήμονες, την επιστήμη και την ίδια την επιτροπή; Εγώ ήμουνα; Εσείς δεν ήσασταν, που φλερτάρατε με την υπουργοποίηση του επικεφαλής της επιτροπής και τάζατε θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και κάνατε την επιστήμη και τους επιστήμονες κομματικούς ταγούς και πολιτικούς ταγούς των μικροκομματικών σας σκοπιμοτήτων;»

Ενώ για τις αναφορές Μητσοτάκη στην Ε. Αχτσιόγλου απάντησε: «Αναφέρεστε στην κ. Αχτσιόγλου, που επί των ημερών της και επί των ημερών μας υπήρξαν δύο βασικότατες παρεμβάσεις προστασίας των εργαζομένων που δεν τις είχαμε δει από τη Μεταπολίτευση και μετά στη χώρα και έγιναν στις πιο σκληρές εποχές της μνημονιακής επιτήρησης.

Ποιες; Ο βάσιμος λόγος απόλυσης. Ο εργοδότης να είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει γιατί απολύει τον εργαζόμενο. Και η συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος την εργολαβία. Διότι νέα φάμπρικα εις βάρος των εργαζομένων στη χώρα μας είναι οι λεγόμενοι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι εργολαβικοί που δουλεύουν χωρίς συνθήκες, χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα, χωρίς κατοχυρωμένες σχέσεις και δεν δίνει λογαριασμό ο αναθέτων την εργασία. Ο εργολάβος. Τρέξε βρες τον εργολάβο.

Αυτά τα δυο τα ξηλώσατε μέσα σε μια νύχτα αμέσως μόλις βγήκατε στην κυβέρνηση για να τους εξυπηρετήσετε. Διότι ο ΣΕΒ επί των ημερών μας έκανε παραστάσεις ξανά και ξανά και ξανά έξω από το Μαξίμου μη τυχόν τα περάσουμε. Και τα περάσαμε όμως αυτά γιατί εμείς λογοδοτούμε απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Δεν λογοδοτούμε απέναντι στην επιχειρηματική ελίτ.

Αναφέρεστε τώρα στην κ. Αχτσιόγλου ψευδώς για μια οδηγία η οποία δεν αφορούσε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αλλά αφορούσε τις γονικές άδειες. Το γνωρίζετε ότι ψευδώς αναφέρεστε σε αυτό. Αλλά δημιουργείτε εντυπώσεις.

Μιλήσατε για διαχωρισμό της απεργίας από την παρανομία. Σοβαρά; Δηλαδή, το βασικό θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες είναι ότι οι απεργίες είναι παράνομες; Τι είδους κοινωνικός αυτοματισμός είναι αυτός σε ένα δικαίωμα το οποίο υπάρχει στην ελληνική, στην ευρωπαϊκή και στη διεθνή κοινωνία εδώ και δεκαετίες; Είναι προοδευτική πολιτική αυτή; Είναι αυτή η Νέα Δημοκρατία που άλλαξε και έγινε προοδευτική και δεν είναι η Νέα Δημοκρατία η παλιά η Δεξιά που γνωρίσαμε, η Δεξιά, το μαύρο αυτό σκοτάδι στη χώρα που συρρίκνωνε δικαιώματα και κατακτήσεις; Αυτό είναι.

Ρετουσάρετε το προσωπείο σας. Αλλά ο πυρήνας της ιδεολογίας σας αυτός είναι. Υποσχέθηκα όμως να μην μακρηγορήσω. Το μόνο που θα πω σε σχέση με τα εργασιακά είναι ότι δεσμευόμαστε αυτό το νομοσχέδιο να το αποσύρουμε όταν οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με απλή αναλογική, να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση. Όχι μόνο να ανατραπεί αυτό το νομοσχέδιο αλλά να προωθηθούν και οι ρυθμίσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κανένας έντιμος εργολάβος δεν θα έδινε διαμέρισμα σε τέτοιο μπαταχτσή

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

«Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω»

Την αρχή έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά που μίλησε για ένα νομοσχέδιο που «απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες, εκθεμελιώνει το εργατικό δίκαιο, μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αγορά εργασίας στην οποία γίνεται κανόνας η ασυδοσία».

«Σβήνετε μονοκονδυλιά δίκαια κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών», τόνισε. «Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω», εκτίμησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία ξεκινώντας την τοποθέτησή της στη Βουλή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας πως η λέξη μεταρρύθμιση έχει γίνει συνώνυμο της ανασφάλειας.

Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο ξεπληρώνει «προεκλογικά γραμμάτια».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι αντί η κυβέρνηση να προετοιμάσει την αγορά για την ψηφιακη, ρομποτική εποχή και την τεχνητή νοημοσύνη, ένα αύριο στο οποίο οδηγεί πιο γρήγορα η πανδημία, οδηγεί την αγορά σε μια «πλήρως απορρυθμισμένη εργασία». «Αρρύθμιστη ευελιξία, ό,τι ζητά ο ασύδοτος εργοδότης που οδηγεί και σε αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας», είπε. «Δουλειά με 4ωρα και 8ωρα και διάλειμμα ενδιάμεσα», πρόσθεσε. «Δουλειά και τις Κυριακές», τόνισε.

«Χρειάστηκε μπόλικο θράσος για να φέρει η κυβέρνηση ένα τέτοιο νομοθέτημα στη Βουλή»

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ με τις ανατροπές του αιώνα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι αλήθεια πως για να φτάσετε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης σήμερα εδώ στη Βουλή να νομιμοποιήσετε αυτό το τερατούργημα που ονομάζεται εργασιακό νομοσχέδιο, έχετε επιστρατεύσει μπόλικο θράσος. Μόνο ψέματα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να επιβάλλεται τα τόσα αντεργατικά μέτρα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή.

«Ακόμα και εάν οι βουλευτές σας, πρόσθεσε, ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο - σκουπίδι, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Καταργείτε το οκτάωρο και περιορίζετε τη συνδικαλιστική δράση, ξεπεράσατε σε σκοταδισμό τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η πλειοψηφία του λαού εάν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, μπορεί όχι απλώς να αχρηστεύει αυτό το νομοθέτημα, αλλά να πάρει και τη ζωή του στα χέρια του. Τον φόβο τους να έχετε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα η κυβέρνηση επιχειρεί «να στήσει στο απόσπασμα και το απεργιακό δικαίωμα» ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας υπογράμμισε: «Μας λέει ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης πως οι ρυθμίσεις αυτές, που φέρνει σήμερα, ισχύσουν στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια κύριε υπουργέ, αυτό λέμε και εμείς, ότι είναι βγαλμένες από τα πιο αντιδραστικά εγχειρίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και πρόσθεσε: «Αναγράφετε στο νομοσχέδιο το εξής εξωφρενικό: Ότι οι δύο επιπλέον ώρες πέραν του οκταώρου, δεν θα πληρώνονται αλλά θα μετατρέπονται σε ρεπό. Ξέρετε τι θα είναι αυτές οι παραπάνω δύο ώρες δουλειάς; Δανεικά και αγύριστα που λέει και ο λαός μας, ή όταν και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή οι δουλειές και τα κέρδη του μεγαλοεργοδότη, τότε ναι, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν και το ρεπό τους. Παραλίγο να μας πείτε ότι οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν καν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ότι περιμένουν ήδη στο γραφείο του προϊσταμένου να υπογράψουν τις επιπλέον ώρες εργασίας».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση «τα αναγάγει όλα στην ατομική ευθύνη και στην ελεύθερη βούληση του εργαζομένου. Στους χώρους της δουλειάς όμως δεν επικρατεί η ελεύθερη βούληση του εργαζομένου, αλλά η εντολή του εργοδότη. Μια καθαρίστρια, δηλαδή, σε ένα εργολαβικό συνεργείο που θα διαπραγματευτεί μόνη της με τον εργολάβο για να δουλέψει δέκα ώρες την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αυτή ελεύθερα θα επιλέξει δηλαδή; Ένας νέος εργαζόμενος που θα του πει ο εργοδότης: ή θα κάνεις αυτό που σου ζητάω ή περιμένουν πολλοί άλλοι απέξω για να πάρουν τη δουλειά σου, πιστεύετε ότι ελεύθερα θα επιλέξει;».

«Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του οκταώρου και την απαγόρευση των απεργιών»

«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του οκταώρου, η εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και η επιβράβευση της απεργοσπασίας». Αυτά υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Προσέθεσε δε ότι «είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα, πολύ περισσότερο όταν επιβάλλονται σε μία κοινωνία που χειμάζεται, που πένεται, που έχει δει 600.000 παιδιά να φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό».

Πάνος Σκουρλέτης: Χτυπάτε τον πυρήνα του εργατικού δικαίου και την ίδια την εργασία

Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίουστην Ολομέλεια της Βουλής:

Καθώς ολοκληρώνεται η συζήτηση θέλω να κάνω μια επισήμανση, αναφερόμενος στον κ. Χατζηδάκη, τον κ. υπουργό. «Να’ χε χρώμα η μοναξιά» κ. υπουργέ. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση, πως ένα νομοσχέδιο το οποίο εσείς το χαρακτηρίζετε ως κορυφαία μεταρρύθμιση, δεν το υποστήριξαν άλλα κυβερνητικά στελέχη, κεντρικά. Είναι, πραγματικά, από τις σπάνιες περιπτώσεις που απουσιάζουν «βαριά» ονόματα της κυβέρνησης από την υπεράσπιση αυτής της «κορυφαίας» μεταρρύθμισης. Αντιμεταρρύθμισης στην ουσία.

Φαντάζομαι ότι ίσως να σχετίζεται με ό,τι κι εσείς έχετε συνειδητοποιήσει -και ίσως θα θέλατε να περάσετε πολύ πιο χαμηλά τη συζήτηση αυτή- την λαϊκή κατακραυγή. Αυτή που επιβεβαιώνεται έξω, αυτή τη στιγμή, με τους χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι διαδηλώνουν απέναντι σε αυτό που πάτε να κάνετε και οι οποίοι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρις ότου αυτό να μείνει ανενεργό και να καταργηθεί από μια επόμενη κυβέρνηση.

Δεν είναι κ. Τσακλόγλου υπερβολική η ρητορική των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Υπερβολικές είναι οι δικές σας αντιμεταρρυθμίσεις, διότι πραγματικά, με όλα αυτά που εισάγετε για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο, που χτυπάτε τον πυρήνα του, οδηγούμαστε σε ένα διαφορετικό επίπεδο, σε μια διαφορετική, πια, ποιότητα σχέσεων, όπου υποβαθμίζεται ολοταχώς η εργασία. Και μια και κάνατε και την αναφορά στον κ. Πισσαρίδη, στο όνομα των μεταρρυθμίσεων αποσκοπείτε στη μείωση -και το είπατε με άλλα λόγια- του εργατικού κόστους, ως μέσο αύξησης του ανταγωνισμού. Αυτό το οποίο έχει παταγωδώς διαψευστεί συνολικά. Στην Ευρώπη κυρίως, δεν υπάρχει. Γιατί την Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έστω και ως πιο αδύναμη οικονομία, πρέπει κανείς να τη συγκρίνει με τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Πουθενά, λοιπόν, δεν επιβεβαιώθηκε αυτό το οποίο εισηγείστε αυτή τη στιγμή.

Αντίθετα, έχουμε τη δική μας πρόσφατη εμπειρία, με την μνημονιακή πολιτική, την ακραία πολιτική λιτότητας, το σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, που οδήγησαν σε μία αποεπένδυση και σε μείωση των θέσεων εργασίας. Δεν οδήγησαν σε αύξηση του ανταγωνισμού, άρα γιατί τέτοια εμμονή; Πρόκειται για έναν νεοφιλελεύθερο δογματισμό, αραχνιασμένο, μουχλιασμένο, ξεπερασμένο,  ο οποίος γίνεται ακόμη πιο έντονα απαρχαιωμένος με βάση τα συμπεράσματα από την πανδημία.

Διότι αν μας θύμισε κάτι η πανδημία, είναι η αξία της οργανωμένης παρέμβασης του κράτους και του δημοσίου για να βγούμε, γιατί αυτό απαιτείται σήμερα, για να βγούμε από την βαθιά οικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα. Και βλέπετε ότι κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, αναγκάστηκαν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι «να βάλουν νερό στο κρασί τους». Τι άλλο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης; Η πρακτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους; «Σηκώνονται οι τρίχες» του Σόιμπλε και των νεοφιλελεύθερων! Γιατί το κάνουν, άλλαξαν; Όχι, θέλουν να κλείσουν αυτή την παρένθεση, αλλά δρουν κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, που έρχεται να μας θυμίσει ότι χρειάζονται και δημόσιες επενδύσεις και σχέδιο και ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς δεν φτάνει.

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επί του νομοσχεδίου Χατζηδάκη - Μητσοτάκη για τα εργασιακά -  Τι έγινε χθες, Τρίτη, στη Βουλή, δεύτερη ημέρα συζήτησης του αντεργατικού νομοσχεδίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)