to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:41 | 17.06.2021

Πολιτική

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενάντια στο ν/σ για τα εργασιακά

Στην μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ - Αναλυτικά οι τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής


Τη Δευτέρα ξεκίνησε στην Βουλή η μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο βάζει ταφόπλακα σε 8ωρο, συλλογικές διαδικασίες, συνδικαλισμό και απεργία. 

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, καταρρίπτοντας το αφήγημα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, επισημαίνοντας διαφορετικές πλευρές των καταστροφικών του ρυθμίσεων

Αναλυτικά:

Λευτ. Αβραμάκης: Μνημείο ακραίου νεοφιλελευθερισμού που απειλεί την κοινωνική συνοχή

Την άμεση απόσυρση του συνόλου των αντεργατικών και αντικοινωνικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας απαίτησε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει το πραγματικό της αντικοινωνικό πρόσωπο, ότι για μια ακόμη φορά στρέφεται ευθέως κατά του κόσμου της εργασίας αλλά και κατά των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στηρίζονται στην κατανάλωση. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση συνολικά και προσωπικά τον Υπουργό Εργασίας ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, ότι εξυπηρετούν μια μικρή μερίδα οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους μειώνοντας το μισθολογικό κόστος και μειώνοντας τις θέσεις εργασίας που διαθέτουν.

Όπως σχολίασε ο βουλευτής, η κυβέρνηση σε ένα νομοσχέδιο που υποτίθεται αντιμετωπίζει την εργασιακή βία συστήνει νέες χειρότερες μορφές εργασιακής βίας. Πρόκειται για ένα μνημείο ακραίου και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού που απειλεί την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη. «Αυτές είναι οι νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας που υποσχεθήκατε, με δεκάωρα απλήρωτες υπερωρίες και θέσεις μερικής απασχόλησης με ωράριο λάστιχο;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Το νομοθετικό αυτό έκτρωμα συναντά την αντίθεση μιας σειράς κοινωνικών και οικονομικών φορέων, ακόμα και των μικρών και μεσαίων εργοδοτών, των δικαστών, της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλή,  πρώην Υπουργών και πρώην Βουλευτών της ΝΔ, συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια και μόνο επιλογή. Να ζητήσει συγνώμη από την ελληνική κοινωνία και να αποσύρει άμεσα στο σύνολό τους τις αντεργατικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις που έφερε ο επαγγελματίας πολιτικός αλλά ανεπάγγελτος Υπουργός Εργασίας.

Ειρ. Αγαθοπούλου: Ψηφίζετε έναν νόμο μόνοι σας και γι’ αυτό ο νόμος αυτός θα καταπέσει στην πράξη

Με την ομιλία της στην ολομέλεια έκλεισε τον κύκλο των παρεμβάσεων της στη Βουλή για την συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κιλκίς και αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Ξεκίνησε την τοποθέτηση της με έναν παραλληλισμό του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και των μνημονιακών νομοσχεδίων που με τόσο ζήλο νομοθετούσε η ΝΔ και συνέχισε λέγοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό “με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας, οδηγεί σε μείωση μισθών, σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας και σε πλήρη καταπάτηση κεκτημένων εδώ και χρόνια εργασιακών δικαιωμάτων. Και επίσης οδηγεί στην μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό γιατί ποιος θέλει να μείνει για να έχει τέτοιες εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.”

Ως «φερετζέ» στο αντεργατικό νομοσχέδιο χαρακτήρισε τα πρώτα μέρη του νομοσχεδίου για την βία και σεξουαλική παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας και τις γονικές άδειες που θεσπίζονται. Τόνισε επίσης ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προάγει την συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. Απευθυνόμενη στην αρμόδια Υφυπουργό είπε “Έτσι θα πείσετε τους νέους να κάνουν οικογένεια; Έτσι νομίζετε ότι βοηθάτε στο δημογραφικό; Ή με τη συμμετοχή σας σε κάτι απαράδεκτα συνέδρια για τη γονιμότητα; Ποια γυναίκα ή ποιο ζευγάρι, κ. Συρεγγέλα, δεν γνωρίζει σήμερα ότι μετά τα 40 είναι πιο δύσκολο να κάνει παιδιά; Τα συνέδρια περίμενε για να της το πουν; Γι΄ αυτό οι νέοι άνθρωποι δεν κάνουν οικογένεια πριν τα 35-40; Η έλλειψη γνώσης τους εμποδίζει ή η επισφάλεια στην εργασία και οι πενιχροί μισθοί; Είστε εντελώς άσχετοι με τα θέματα ισότητας, εντελώς επικίνδυνοι και το αποδεικνύετε καθημερινά.” Στη συνέχεια, ανέλυσε την υστέρηση στα εφαρμοστικά μέτρα της σύμβασης, καταθέτοντας τις προτάσεις της ΓΣΕΕ και της ΕΕΔΑ, καθώς έχουν κάνει ουκ ολίγες παρατηρήσεις στα «θετικά» άρθρα του νομοσχεδίου.

Κλείνοντας την τοποθέτηση της η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρατήρησε την απομόνωση της ΝΔ τόσο από την κοινωνία όσο και από τα άλλα πολιτικά κόμματα λέγοντας ότι “ψηφίζετε έναν νόμο μόνοι σας και γι’ αυτό ο νόμος αυτός θα καταπέσει στην πράξη. Και πολύ σύντομα, μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει για να εφαρμόσει πραγματικές πολιτικές συμφιλίωσης, 35ωρο, 4ήμερο και θα συνεχίσει την προσπάθεια αύξησης του κατώτατου μισθού που αφήσαμε στη μέση, γιατί δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε.”

Γιάννης Αμανατίδης: «Βασιλικότερη του βασιλέως η κυβέρνηση νομοθετεί με ταξική μεροληψία» (video)

«Το παρόν νομοσχέδιο, με τα άρθρα των μερών 4 και 5, είναι η επιτομή των  αντεργατικών μέτρων απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία» υποστήριξε, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης.

«Η κυβέρνησή σας γίνεται βασιλικότερη του βασιλέως και νομοθετεί με εμφανή ταξική μεροληψία ως ταγός των ελίτ, ενστερνιζόμενη τα κελεύσματα τους  με υπερβάλλοντα ζήλο» τόνισε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας πως νομοθετεί, μάλιστα, σε αντίθεση όχι μόνο με τις προεκλογικές της υποσχέσεις αλλά  και με αυτή την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, «αφού οι διατάξεις του νομοσχεδίου υπηρετούν τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, καθιστώντας ως δυνάστη  "την αυθαιρεσία του γιγαντωμένου ιδιώτη"», όπως αναφέρεται.

Ο βουλευτής έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία και στην αντιδημοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε στις εκλογές των εκπαιδευτικών για να καταδείξει το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας και την προσήλωσή της στην περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

«Η υποκρισία  για το ενδιαφέρον της συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα περισσεύει» είπε, «καθώς εσείς, στο υπουργείο Παιδείας νομιμοποιήσατε και διορίσατε ως αιρετούς στα Υπηρεσιακά συμβούλια των Εκπαιδευτικών, αυτούς που εκλέχτηκαν με την συμμετοχή του 7% του συνόλου των εκπαιδευτικών, που σας γύρισαν την πλάτη».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να ντρέπεται που θα αφήσει στην ιστορία την υπογραφή του κάτω από ένα τέτοιο έκτρωμα

Μετά την εγκληματοφοβία μάθαμε και μία άλλη λέξη, την τεχνοφοβία. Το μόνο που δεν έχουμε μάθει ακόμα είναι αυτό που υποσχέθηκε αυτή η Κυβέρνηση: την ασφάλεια στους πολίτες, το να αισθάνονται ασφαλείς. Και στο εργασιακό βλέπουμε ότι είναι στην ίδια κατεύθυνση, όπως με όλα τα άλλα. Πλήρης ανασφάλεια.

Ακούσαμε αυτές τις δύο ημέρες και ακούμε συνέχεια ότι έχουμε ένα προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, τομή κ.λπ.. Μία ερώτηση: Γιατί σύσσωμη η Αντιπολίτευση, γιατί η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, γιατί η  Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γιατί η Εθνική Αρχή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γιατί όλα τα συνδικάτα, γιατί όλος ο λαός είναι εναντίον αυτού του νομοσχεδίου; Γιατί όλες αυτές οι επιτροπές, όλοι εμείς φωνάζουμε ότι καταργείται ο πυρήνας του εργατικού δικαίου; Και ποιος είναι αυτός; Είναι το οκτάωρο και ό,τι μπορούσε να κατοχυρώσει το οκτάωρο.

Κύριοι και κυρίες της Νέας Δημοκρατίας λέτε -σας έχουν δώσει μάλλον ένα έτοιμο χαρτί, - πόσο σύγχρονοι είστε και πόσο οπισθοδρομικοί είμαστε. Δεν έχετε διαβάσει σωστά. Δεν ξέρετε την ιστορία ούτε αυτού του τόπου, ούτε του εργατικού κινήματος, ούτε της κοινωνίας μας, ούτε και των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Σας διαβάζω κάτι για να το έχετε υπόψη σας, γιατί αυτή η μάχη δεν είναι σημερινή. Είναι πάρα πολλών δεκαετιών. Ξέρετε τι έλεγε ο Πρόεδρος του αντίστοιχου ΣΕΒ το 1922, όταν η χώρα έπρεπε να εφαρμόσει το οκτάωρο; Πήρε πολλές δεκαετίες ώσπου να εφαρμοστεί. Έλεγε λοιπόν, ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα περιοριστεί η ανάπτυξη κατά 20%. Γι’ αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί το οκτάωρο. Ποια ήταν η δύναμη που δόθηκε στους εργαζόμενους με το εργατικό δίκαιο; Διότι δεν τα ξέρετε σωστά, δεν έχετε διαβάσει τίποτα, ιδέα δεν έχετε. Αυτό που ξέρει όλη η ανθρωπότητα -και το είπε ο μέγιστος Θουκυδίδης εδώ και πάρα πολλά χρόνια- είναι πως δεν υπάρχει δίκαιο μεταξύ δυνατού και αδύνατου.

Οι κοινωνίες λοιπόν, φρόντισαν με άπειρους αγώνες να ενισχύσουν το δίκαιο του αδυνάτου. Και πώς το έκαναν αυτό; Συλλογικές συμβάσεις, απεργίες, συνδικαλισμός. Αυτά ήταν για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το δίκαιο.

Τι έρχεται και κάνει εδώ ο κ. Χατζηδάκης; Όχι μόνο έκτρωμα είναι αυτό το νομοσχέδιο, αλλά θα πρέπει να ντρέπεται που θα αφήσει στην ιστορία την υπογραφή του κάτω από κάτι τέτοιο. Τι κάνει; Και καλά δεν καταργεί το οκτάωρο, αλλά αφαιρεί όλα τα όπλα που κατοχύρωναν το εξής μοναδικό: τον χρόνο να μην τον έχει μονοπωλιακά στα χέρια του αυτός που είχε την εξουσία, αλλά τον χρόνο να μπορούν να τον έχουν και οι εργαζόμενοι. Και πώς θα το είχαμε αυτό; Ποιες ήταν οι ασφαλιστικές δικλείδες; Οι συλλογικές συμβάσεις.

Εδώ ακούμε τα άπειρα τρελά. Θα πάει ο άλλος στον εργοδότη και θα του πει

«Θα δουλέψω δύο ώρες παραπάνω και θα μου δώσεις ρεπό κάποια στιγμή που θα πάω να μαζέψω τις ελιές μου». Κοροϊδευόμαστε; Κοροϊδεύετε την ελληνική κοινωνία; Εσείς παίρνετε το νήμα από ένα παρελθόν -που είναι βέβαια πολύ πιο πίσω από το ΄82, από τον άνθρωπο αυτόν, τον Πρόεδρο του αντίστοιχου ΣΕΒ του ΄22-, για να οργανώσετε το μέλλον της νέας γενιάς.

Εμείς λοιπόν, παίρνουμε το νήμα από αλλού για να οργανώσουμε με άλλον τρόπο το μέλλον της νέας γενιάς. Γιατί εκεί γίνεται η όλη μάχη.

Φοβόμαστε, μας είπε ο κ. Καλλιάνος με πολύ στόμφο, την τεχνολογία. Όπως το οκτάωρο άρχισε να θεσπίζεται, υπήρξε ανάγκη μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, μετά από άπειρες εργατικές διεκδικήσεις. Και πάντα ο πόλεμος. Λέτε «Το ΄82 είναι σκουριασμένο», «ο νόμος του ΄82». Ξεχνάτε ότι από το ΄82 μέχρι σήμερα η μάχη ήταν διαρκής και συνεχής. Δεν σταμάτησε το ΄82 με τον νόμο. Ίσα, ίσα ο νόμος έδινε όπλα, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε η εργοδοσία να θέλει να υπονομεύσει τον ίδιο τον νόμο και να αφαιρέσει όπλα. Εξ ού και οι απεργίες. Τεράστιο πράγμα. Είναι αντιδημοκρατικό αυτό που κάνετε και με το συνδικαλισμό και με τις απεργίες. Η συνδιαλλαγή των θεσμών με τον δρόμο είναι η επιτομή της δημοκρατίας. Αυτήν την δύναμη έχει η κοινωνία. Εσείς πάτε να την αφαιρέσετε τώρα, βγάζοντας διάφορα.

Λέτε λοιπόν ότι φοβόμαστε την τεχνολογία. Ίσα, ίσα εμείς την τεχνολογία τη θέλουμε υπέρ των εργαζόμενων. Ξέρετε τι σημαίνει τεχνολογία; Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι ότι η αξία, η υπεραξία της εργασίας του εργαζόμενου αυξάνει πάρα πολύ. Άρα πρέπει και επιβάλλεται και εμείς ως Αριστερά θα το ζητήσουμε και θα το διεκδικήσουμε, μείωση του ωραρίου με τον ίδιο μισθό και παραπάνω βέβαια. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η υπερεργασία, η υπεραξία δεν πρέπει να πάει μόνο στον εργοδότη. Αυτό σημαίνει Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση που εσείς λέτε ότι δεν ξέρουμε. Ξέρουμε πολύ καλύτερα από εσάς.

Καταργείτε ακόμα και την αργία της Κυριακής. Γελάω για έναν λόγο. Οι Νεότουρκοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πιέστηκαν από τις χριστιανικές κοινότητες για να καθιερώσουν την κυριακάτικη αργία όταν καθιερωνόταν σε όλη την Ευρώπη.

Ναι, μην κάνετε έτσι, κύριε Μαρκόπουλε, διαβάστε κανένα βιβλίο, καλό θα σας κάνει.

Είπατε, λοιπόν, για την ψηφιακή κάρτα, την άδεια πατρότητας, τη διασφάλιση του πατέρα για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού κ.λπ. Μετά, όμως, σταματάει ο πατέρας να είναι πατέρας; Έχω αυτήν την απορία, αφού υπονομεύετε το οκτάωρο και οι απολύσεις γίνονται πανεύκολες. Σταματάει να είναι πατέρας; Σας παραπέμπω όλους στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, που και εσείς υπογράψατε, τι είπαν οι επιστήμονες από τη Σουηδία -γιατί είσαστε και ευρωπαίοι- και από τη Γαλλία: Εργασιακή σταθερότητα, αύξηση των μισθών, δημόσιες δομές. Αυτό είναι το κλειδί.

Έγιναν οι πρώτες δημόσιες απολύσεις από το δημόσιο για λόγους πολιτικής δίωξης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και μάλιστα καταργώντας μια διάταξη που είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία.

Κλείνω με ένα πράγμα. Ναι, με κόκκινες σημαίες θα είμαστε αύριο στην απεργία γιατί αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη γιατί δεν μπορούν να εφαρμοστούν τέτοια νομοσχέδια.

Τρ. Αλεξιάδης: Το αντεργατικό νομοσχέδιο δείχνει το χάσμα ανάμεσα στην προοδευτική παράταξη και στον οπισθοδρομικό νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου ήταν ένα τραγικό πολιτικό λάθος της κυβέρνησης !

Ανέδειξε το σαφέστατο πολιτικό χάσμα, τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και του πολιτικού χώρου της ΝΔ.

Από τη μια μεριά υπάρχει η προοδευτική παράταξη που αγωνίζεται για μια συγκεκριμένη δημοκρατική πορεία της χώρας και από την άλλη η ΝΔ που συγκεντρώνοντας δεξιούς, ακροδεξιούς, θαυμαστές της Θάτσερ και ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω στα πιο σκοτεινά χρόνια.

Οι φραστικές επιθέσεις των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ ενάντια στους συνδικαλιστές κρύβει το φόβο τους για τους κοινωνικούς αγώνες αλλά και τη χρυσαυγίτικη λογική, πως αν υπάρχουν προβλήματα στο συνδικαλιστικό χώρο, τότε όλοι οι συνδικαλιστές ευθύνονται και είναι ίδιοι. Το μίσος, η απέχθεια, η αλλεργία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα δικαιολογεί απόλυτα το ποιες κοινωνικές τάξεις εκφράζει η ΝΔ, αλλά νυν βουλευτές της - ο Θόδωρος, ο Γιάννης, ο Αποστόλης, ο Βασίλης - πρώην αγωνιζόμενοι συνδικαλιστές, πρέπει να τοποθετηθούν, ταυτίζονται με όλη αυτή την επίθεση και το λίβελλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους συνδικαλιστές;

Να δοθεί λύση στα προβλήματα των αγωνιζόμενων εργαζομένων στα Λιπάσματα της Καβάλας που έδειξαν με την πρόσφατη κινητοποίηση τους έξω από το Υπουργείο Εργασίας το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά τους. Να δικαιωθεί ο αγώνας των συμβασιούχων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκονται με καθημερινές κινητοποιήσεις τους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ δέχονται μία τρομερή επίθεση και από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τελευταία δυστυχώς και από συγκεκριμένο δικαστή, που ήμουν παρών όταν έφτασε να εκφωνεί αποφάσεις πριν ανέλθει στην έδρα και για τον οποίο καταθέτω στα Πρακτικά δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση του με σκοπό να μην τον αντιγράψουν άλλοι και να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν φωνή και δικαιώματα.

Η μάχη που ξεκίνησε θα τελειώσει νικηφόρα για εμάς, νικηφόρα για όλους αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στην εργασιακή βαρβαρότητα που φέρνει το νομοσχέδιό σας.

Αλ. Αυλωνίτης: Το εργατικό δίκαιο που ξέραμε το κατεδαφίζετε και χαίρεστε

«Ειρωνικό και αλαζονικό αποκάλεσε τον Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη κατά την ομιλία του στο εργασιακό νομοσχέδιο, ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ευχόμενος από καρδιάς να μην γίνει και μισητός στις τάξεις των εργαζομένων.

«Ακόμα κι αυτοί που τον χειροκροτούν στο κόμμα του, θα τον αδειάσουν, όταν οι καιροί θα έρθουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «προσπαθεί να χρυσίσει το περιτύλιγμα ενός άθλιου νομοθετήματος με το οποίο παίρνει κομμάτι από τη ζωή των εργαζομένων  που μετά, τα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας, πονά».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επεσήμανε πως η στάση της κυβέρνησης συνολικά, διακρίνεται από μία διάθεση αυτό-χαρακτηρισμού ως αρχαγγέλου της ανάπτυξης και της προόδου, αλλά και ως μοναδικού φίλου της εργατικής τάξης, την οποία όπως σημείωσε σε καμία περίπτωση δεν ασπάζεται και δεν θα κάνει ανεκτή, ο λαός.

«Το εργατικό δίκαιο που ξέραμε το κατεδαφίζετε και χαίρεστε, μας ειρωνεύεστε και μας λοιδορείτε. Τον πυρήνα του χτυπήσατε!» είπε σχολιάζοντας αθροιστικά το κυβερνητικό νομοσχέδιο για να εξηγήσει εν συνεχεία ότι στη βάση του, στην ουσία του και στην ψυχή του είναι αντιμεταρρυθμιστικό, αντεργατικό και αντιλαϊκό.

Ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε πως το ίδιο, έρχεται σε ρήξη με την κοινωνική πλειοψηφία και για αυτό θα συγκρουστεί με σκληρό τρόπο με αυτήν, ερμηνεύοντας έτσι την πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να θεωρεί τούτη τη μάχη, ως «μητέρα των μαχών».

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε δύο πρακτικά παραδείγματα επιδείνωσης της εργασιακής κατάστασης στον τουρισμό, ως απόρροια του νομοσχεδίου και ειδικότερα, της καθαριότητας στον ξενοδοχειακό κλάδο και της εστίασης, καταλήγοντας πως όχι μόνον δεν πρόκειται να συνυπογράψουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την καταδίκη της λαϊκής εργασίας, αλλά αντίθετα να παλέψουν για να οργανώσουν την λαϊκή αντίσταση για την ανατροπή του εργασιακού νομοσχεδίου».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Κύριε Μητσοτάκη με το αντεργατικό νομοσχέδιο-γραμμάτιο υποθηκεύετε το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, αλλά και το παρόν ενός λαού»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, επί του αντεργατικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηλιτεύοντας την  συνδυασμένη και πολυμέτωπη επίθεση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στους εργαζόμενους, στο ωράριο, στις αμοιβές, στα δικαιώματα, στη συλλογική διαπραγμάτευση, στη συνδικαλιστική τους έκφραση και δράση.

Ο κ. Βαρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας μνεία στους Χατζηγεώργηδες και τον Περγαλίδη, τους νεκρούς του συνδικαλιστικού κινήματος, που θυσιάστηκαν για να κατοχυρώσουν, αυτά που σήμερα η ΝΔ καταργεί. Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 120 του Πτωχευτικού Κώδικα, «Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση, αν η επιχείρηση πτωχεύσει», αλλά και ότι τριάντα οκτώ οδηγοί απολύθηκαν πριν δύο μήνες στα τουριστικά λεωφορεία, χωρίς αποζημίωση, με τριάντα και τριάντα τρία χρόνια υπηρεσίας.

Ο κ. Βαρδάκης αναφερόμενος στην πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να καταργήσει το οκτάωρο, καθώς με τις ατομικές συμβάσεις που θεσπίζει επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία, χωρίς πρόσθετες αποδοχές, αλλά με "πληρωμή" σε ρεπό, τόνισε ότι διπλασιάζεται το ετήσιο όριο υπερωριών σε 150, με τους εργαζόμενους πλέον να καλούνται να εργάζονται έως και 12 ώρες. 

Έκανε λόγο επίσης για κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων, για ανεξέλεγκτες απολύσεις  για διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με μικρότερες απολαβές και μείωση των προσλήψεων για τις επιπλέον ανάγκες της επιχείρησης. Μέσα από ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποδόμησε το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε περίπτωση έγγαμης καμαριέρας που εργάζεται  σε ξενοδοχείο με πλήρη απασχόληση, με 2ετή προϋπηρεσία, λόγω της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει μέχρι 31.12.2022 δικαιούται μεικτές αποδοχές 1.008 ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπήρχε η κλαδική ΣΣΕ ο μισθός της θα ήταν 715 ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης σημείωσε: «Μπορείτε να μας πείτε ποια απεργία θα πραγματοποιείται με 33% προσωπικό ασφαλείας;

Είστε άσχετοι για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας και επικίνδυνοι για το σύνολο των εργαζομένων. Επιτρέψτε μου να σταθώ στο άρθρο 22 παράγραφος 1, που ξεκάθαρα αναφέρει την άμεση ευθύνη του κράτους για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία.

Και εσείς κάνετε ανεξάρτητη αρχή το ΣΕΠΕ, την Επιθεώρηση Εργασίας δηλαδή, κουρελιάζετε και καταργείτε τη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Άραγε, πόσο ισχυρά είναι αυτά τα συμφέροντα, τα γραμμάτια που εξοφλείτε, που αντιβαίνουν ακόμα και στη βούληση του ελληνικού λαού;

Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση είναι στοιχεία της καθημερινότητάς σας.

Οι νόμοι 4488/17, 4554/18, 4611/19 αποτέλεσαν εμβληματικές νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχα την τιμή να εισηγηθώ και οι οποίες επανέφεραν τη χαμένη αξιοπρέπεια της Ελληνίδας εργαζόμενης και του Έλληνα εργαζόμενου.

Σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια λάθη που κάνατε το 2010-2014 και  μας παραδώσατε κοινωνικά ερείπια».

Ο κ. Βαρδάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να κατοχυρώσει την βαρβαρότητα, την σκλαβιά, την αναξιοπρέπεια, σε ένα λαό που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τις ανισόρροπες πολιτικές της.

Καλλιόπη Βέττα: Στο εργασιακό νομοσχέδιο αποτυπώνεται η σύγκρουση δύο κόσμων για το μέλλον της κοινωνίας

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η κ. Βέττα αρχικά αναφέρθηκε στη διαιρετική τομή που υφίσταται στην ελληνική κοινωνία: «Από τη μια, είναι ο κόσμος της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, ο κόσμος που θέλει να διασφαλίσει τα κοινωνικά κεκτημένα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σταθερή εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό. Θέλει να διασφαλίσει το δικαίωμα στην σχόλη, την αναψυχή, την άθληση, την κοινωνικοποίηση. … Από την άλλη, είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι ιθύνοντες του ΣΕΒ, που είδαν στο νομοσχέδιο, όπως σε κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, την αποτύπωση των πιο μύχιων επιθυμιών τους. Είναι ο κόσμος που βασίζεται στην απορρύθμιση της εργασίας, την απογύμνωση και την πλήρη εξατομίκευση της σχέσης εργοδότη - εργαζόμενου, ο κόσμος που αποδεδειγμένα παρασιτεί, αποστρέφεται την καινοτομία και την εξειδίκευση».

Στη συνέχεια, επεσήμανε τα σημεία του νομοσχεδίου που αποτυπώνουν τον σαρωτικό μετασχηματισμό στις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, έκανε αναφορά:

-          Στην κατάργηση του οκταώρου μέσω της γενίκευσης των ατομικών συμβάσεων,

-          Στον διπλασιασμό των υπερωριών με πολύ μικρότερη αποζημίωση για τους εργαζομένους,

-          Στη πρόβλεψη για σπαστό ωράριο ακόμα και για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση,

-          Στις ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις, καθώς καταργείται η υποχρέωση επαναπρόσληψης,

-          Στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος,

-          Στην επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους

-          Στην περαιτέρω υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας

Έπειτα, παρέθεσε στοιχεία που αποτυπώνουν τη μεγάλη απόκλιση της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας σε σχέση με την Ε.Ε. ενώ, στη συνέχεια, στηλίτευσε το δόγμα της απόλυτης ατομικής ευθύνης που πρεσβεύει η κυβέρνησης για την οικονομία, την υγεία, την εργασία ακόμα και για την υπογεννητικότητα.

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Εμείς, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, αναβαθμίσαμε την Επιθεώρηση Εργασίας και επεκτείναμε δεκάδες κλαδικές συμβάσεις, λαμβάνοντας παράλληλα και αυστηρά μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών.

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία και δεσμευόμαστε ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί άμεσα μόλις οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν και έρθει στην εξουσία μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ν. Γκαρά: Οδηγείτε την κοινωνία σ’ έναν νέο Αρμαγεδδώνα

Θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς και από αυτό το Βήμα καλή επιτυχία στους μαθητές και στις μαθήτριες που δίνουν το δικό τους ωραίο, αλλά δύσκολο αγώνα αυτές τις μέρες μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, έναν αγώνα που περικλείεται από στερήσεις, από δυσκολίες, από μάχες, αλλά και όνειρα, όνειρα για το επιστημονικό τους πεδίο, αλλά και για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Συνοδεύεται αυτός ο αγώνας, όμως, και από την επιθετική πολιτική της Κυβέρνησης  με  την υποβάθμιση  των δημόσιων πανεπιστημίων, το κλείσιμο σχολών και τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνοδεύεται,  βέβαια,  και  από  μια σοκαριστική, για μένα  τουλάχιστον, δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας κ. Συρίγου, ο οποίος είπε ότι οι μαθητές που δεν θα περάσουν στα ΑΕΙ λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που ο ίδιος νομοθετεί, είναι αυτοί που δεν είναι άξιοι, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα πανεπιστήμιο.

Δυστυχώς,   αυτή   είναι   η   αντικοινωνική,   αντιπαιδαγωγική   αντίληψη   της Νέας Δημοκρατίας, που αυτή ονομάζουν ως αριστεία και κρύβει από πίσω την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι μια αντίληψη που επαναφέρει τη λογική του καιάδα, όσο σκληρό και αν ακούγεται το 2021, μια αντίληψη που υποβαθμίζει   τον   παιδευτικό   ρόλο   του   πανεπιστημίου,   αλλά   στερεί   και   τη δυνατότητα   των   νέων   ανθρώπων   να   εκπαιδευτούν,   να   βελτιωθούν,   να εξελιχθούν, να ακολουθήσουν την επιστήμη και το επάγγελμα που αγαπούν.

Είναι, όμως, και μια αντίληψη, η οποία υπηρετεί και το νεοφιλελεύθερο δόγμα περί ευέλικτης, ανειδίκευτης και φτηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Το   σημερινό,   λοιπόν,   νομοσχέδιο   έρχεται   να   επικυρώσει   αυτήν   την αναχρονιστική αντίληψη. Είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται να νομιμοποιήσει, να επιβάλει ως κανονικότητα την ασυδοσία που υπάρχει και σήμερα στον εργασιακό τομέα,   που   μας   απομακρύνει   από  το  ευρωπαϊκό   κεκτημένο   όσο   και   αν  το επικαλείστε, μιας και καμία ευρωπαϊκή ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει τέτοιες αντεργατικές διατάξεις που νομοθετούμε σήμερα, διατάξεις που εγκρίνουν ως κανονικότητα την εκμετάλλευση του εργαζόμενου, την απλήρωτη υπερωριακή εργασία,   την   αύξηση   του   χρόνου   εργασίας,   την   αποσπασματική   εργασία σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκάστοτε εργοδότη, τη μείωση μισθού, την αύξηση της ανεργίας, την άρση της συλλογικής υπεράσπισης και εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Αυτό είναι, άραγε, το όραμά σας; Αυτή είναι η προσφορά σας στους νέους,   στους   εργαζόμενους;   Αυτή   είναι   η   ανάπτυξη   που   υπόσχεστε,   που επικαλείστε, που επαναλαμβάνετε καθημερινά στα τηλεπαράθυρα, αλλά και από αυτό το Βήμα και, μάλιστα, σε μια περίοδο κρίσης, μια περίοδο υψηλής ανεργίας, αποβιομηχάνισης, ανασφάλειας, υγειονομικού κινδύνου;

Κυρίες και κύριοι, το νομοσχέδιο αυτό συνιστά την κορωνίδα της ακραίας επίθεσης της Νέας Δημοκρατίας στο σύνολο του κόσμου της εργασίας, στο σύνολο της κοινωνίας. Και είναι τόσο κραυγαλέα αυτή η επίθεση που έρχεται ως οδοστρωτήρας  απέναντι   στα  συμφέροντα  και   τις  ανάγκες  της   μέσης  λαϊκής οικογένειας, διαλύοντας και την κοινωνική συνοχή.

Καταργείτε το οκτάωρο με την επιβολή της δεκάωρης εργασίας με μείωση μισθού, καθώς οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό σε βάθος εξαμήνου και όχι όποτε οι ίδιοι το επιλέξουν, αλλά όποτε ο εργοδότης το επιλέξει. Αυτό, μάλιστα,   θα  λειτουργήσει   αποτρεπτικά   για  νέες   προσλήψεις   και   θα  αυξήσει κατακόρυφα την ανεργία τα επόμενα χρόνια.

Διπλασιάζονται,   επίσης,   οι   υπερωρίες.   Ουσιαστικά   νομιμοποιείτε   την αδήλωτη   υπερωρία   με   λιγότερη   αμοιβή.   Οι   μειώσεις   μισθών,   βέβαια,   θα σημάνουν   και   αυτόματη   μείωση   στις   συντάξεις,   πρόβλημα   στα   ταμεία   και μεταβολές στο επίδομα γάμου και τις τριετίες.

Για πρώτη φορά νομοθετείτε το σπαστό ωράριο για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Τις συνέπειες μπορούμε να τις αντιληφθούμε όλοι. Θα δουλεύει, δηλαδή, κάποιος για ελάχιστα ευρώ λίγο το πρωί, λίγο το βράδυ, λίγο το απόγευμα, όποτε τον καλέσει, όποτε το επιθυμεί ο εργοδότης του. Η αξιοπρέπεια του εργαζομένου πάει περίπατο και αυτό εσείς, κύριοι, κυρίες   της   Νέας   Δημοκρατίας,   το   βαφτίζετε   «ελευθερία»,   το   βαφτίζετε «διευκόλυνση» και, μάλιστα, το βαφτίζετε «διευκόλυνση στην οικογενειακή ζωή».

Νομοθετείτε, επίσης, τις ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις, καθώς προβλέπεται   η   δήθεν   εναλλακτική   αποζημίωση   έναντι   της   υποχρεωτικής επαναπρόσληψης του εργαζομένου, ενώ περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία και στοχοποιείται η συνδικαλιστική δράση.  

Φροντίζετε να μην υπάρχει καμία προστασία του εργαζόμενου, να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης, κανένα περιθώριο διεκδίκησης, κανένα περιθώριο υπεράσπισης των ανθρώπων που απολύονται.
Παράλληλα,   προσπαθώντας,   όπως   λέτε   εσείς,   να   υποστηρίξετε,   να ενισχύσετε την οικογένεια, τον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων, αλλά και να αυξήσετε τις οικογενειακές στιγμές και τις δραστηριότητες, τι κάνετε;

Νομοθετείτε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτή είναι η ενίσχυση και η υπεράσπιση της οικογένειας; Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι, σε ποια  κοινωνία  ζείτε.  Ποια συμφέροντα  εξυπηρετείτε;  Με ποιους  ανθρώπους συναναστρέφεστε;

Έχετε μιλήσει με εργαζόμενους και εργαζόμενες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα; Βρίσκεστε σε βέρτιγκο ή λέτε συνειδητά ψέματα, παρουσιάζοντας την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζόμενων ως ένα ευεργέτημα στην καθημερινότητά τους;

Οδηγείτε την κοινωνία σ’ έναν νέο Αρμαγεδδώνα. Μεγάλοι χαμένοι αυτών των μέτρων και της καταστροφικής σας πολιτικής είναι κυρίως οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι, οι επιστήμονες, οι εργαζόμενες μητέρες, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πληγούν βαρύτατα από τη μείωση των μισθών και της κατανάλωσης. Σας το είπαν και οι αρμόδιοι φορείς που εκπροσωπούν τις τοπικές αγορές, τις μικρές επιχειρήσεις.
Πλήγμα θα δεχθεί η   παραγωγή,   η   οικονομία,   η   εργασία,   οι   τοπικές   αγορές,   θα   ενταθεί   το δημογραφικό πρόβλημα, ενώ μια γενιά κυρίως νέων ανθρώπων θα αναγκαστεί εκ νέου να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Οι νεοφιλελεύθερες συντηρητικές σας ιδεοληψίες θα αφήσουν κοινωνικά συντρίμμια στη χώρα μας και θα έχουν την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Κυρίες   και   κύριοι   συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση   του   ΣΥΡΙΖΑ   σε   πολύ δύσκολες συνθήκες κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά δέκα μονάδες με πάρα πολλές πιέσεις, σε ασφυκτικό πλαίσιο, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, να καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, να αναβαθμίσει το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους, στο οποίο εσείς βάζετε ταφόπλακα διότι δεν θέλετε να υπάρχει έλεγχος και υπεράσπιση των εργαζομένων.

Κατάφερε να επεκτείνει δεκάδες κλαδικές συμβάσεις, ενώ πήρε και αυστηρά μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και   την   πληρωμή   των   υπερωριών,   μέτρα   που   οδήγησαν   στη   μείωση   της απλήρωτης και «μαύρης» εργασίας, μέτρα που επανάφεραν την αξιοπρέπεια στην εργασία.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας, κλείνει δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία, ιδιωτικοποιεί και ξεπουλά τα πάντα, σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, φτωχοποιεί και αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία και με το σημερινό νομοσχέδιο νομιμοποιεί την ασυδοσία στην εργασία, απορυθμίζει την οικονομία και την παραγωγή, κλείνει το μάτι στην εργοδοτική εκμετάλλευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσες ακρότητες και αν επικαλεστούν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι δηλώσεις του κ. Κυρανάκη, τις οποίες δεν καταδικάσατε, που δεν ντράπηκε να χρησιμοποιήσει ακόμα και ασθενείς ή καρκινοπαθείς ανθρώπους για να δικαιολογήσει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα που νομοθετείτε, να είστε βέβαιοι ότι οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτού του νόμου, ούτε και των αντιλαϊκών σας πολιτικών. Δεν θα επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση της χώρας μας.

Κύριε Χατζηδάκη, αναρωτιέμαι μήπως ήλθε η ώρα να ενημερωθείτε πώς μαζεύουν τις ελιές, γιατί θα το χρειαστείτε σύντομα.

Ολ. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το πρόσημο και να ξαναγράψει την ιστορία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το σημερινό νομοσχέδιο παρουσιάζει όχι μόνο πολιτικό αλλά και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον: Νομοθετούν κάποιοι, κυρίως μη εξαρτημένοι απ’ το μισθό τους για τους «εξαρτημένους απ’ το μισθό τους», όπως αποκαλεί ο κος Μητσοτάκης τους εργαζόμενους.

Προεκλογικά, η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί:

  • για ένα δήθεν «νέο συμβόλαιο ανάµεσα στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους»,
  • για φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έμπρακτα θα αντάμειβαν τους εργαζομένους τους,
  • ήταν υπέρ των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και μίλαγε για ένα εργατικό δίκαιο μοντέρνο, με τους εργαζόμενους δήθεν στο κέντρο.

Βέβαια, αυτά που κάνει τα έλεγε ήδη προεκλογικά η ΝΔ αλλά πιο καλυμμένα. Το 2018 ο κος Μητσοτάκης δήλωνε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι κακό, είναι καλό να δουλεύουν απ’ το σπίτι ..οι γυναίκες». Αρκεί να μην είναι «η θέση τους στο σπίτι», θα συμπληρώσουμε εμείς.

Σήμερα, η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ. Η εργασία, όταν υπάρχει, είναι κατά κανόνα επισφαλής, υποαμειβόμενη ή και αδήλωτη. Από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων: θυμίζω την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

Με αφορμή την πανδημία, η Κυβέρνηση απορρύθμισε κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις. Με το σημερινό νομοσχέδιο, όμως, πραγματικά ανεβαίνει επίπεδο.

Η Κυβέρνηση θέλει να τελειώνει, όπως λέει, με την Μεταπολίτευση και την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Θέλει να αλλάξει το πρόσημο και να ξαναγράψει την ιστορία. Να διαγράψει ότι οι προοδευτικές κατακτήσεις, οι ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα ήταν προϊόν της Μεταπολίτευσης. Κι έτσι η Δεξιά επιχειρεί να καταλάβει κρίσιμο χώρο και να επανασυστηθεί στην κοινωνία.

Στην μετά πανδημία εποχή, όμως, ακόμη και οι συντηρητικές Κυβερνήσεις κάνουν στροφή. Αναστοχάζονται για το κοινωνικό κράτος και τη μείωση των ανισοτήτων. Απορρίπτουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα, ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσω της διάχυσης του “οφέλους» που δήθεν προκύπτει όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι (trickle-down economics). Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, τραβά σταθερά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μήπως θεωρεί η Νέα Δημοκρατία τον Μπάιντεν αριστερό; Ας τον ρωτήσει ο κος Μητσοτάκης, αν τελικά καταφέρει να συναντηθούν, αν είναι αριστερός ή ριζοσπάστης....

Η Ευρώπη συζητά για λιγότερες ώρες απασχόλησης τη βδομάδα με ίδιο μισθό, άρα αύξηση των αμοιβών και του επιπέδου ζωής. Εδώ πάλι, οι νέοι και οι νέες είναι άνεργοι ή δουλεύουν 10ωρα με μισθούς - χαρτζιλίκι.

Κατά τα λοιπά, το κράτος βάζει υπό την αιγίδα του «συνέδρια γονιμότητας» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε εποχές μνημονίων κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά 10%, να καταργήσει τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό αλλά και να αυξήσει τον βασικό μισθό.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ήταν, ούτε ότι είναι όλα ρόδινα. Το θέμα όμως είναι τί μέτρα παίρνει η Κυβέρνηση.

Υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία το προεκλογικό της σλόγκαν «καλύτερες και περισσότερες δουλειές»;

Γιατί αυτό έταξε. Ναι, το υπηρετεί - αρκεί να βαφτίσει κανείς το ψάρι …κρέας.

Το σήμερα παράνομο 10ωρο-12ωρο, αύριο θα λέγεται «ελεύθερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απ’ τον εργαζόμενο, ο οποίος θα «επιβάλει» στον εργοδότη το ωράριό του για να ..πάει να μαζέψει τις ελιές του(!)»,

Το Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, απ’ τις πολλές μειώσεις και αναγκαστικές επιστροφές «κάτω απ’ το τραπέζι», θα πρέπει πια να λέγεται «δώρο στον εργοδότη».

Το οκτάωρο θα έχει πια δέκα ώρες (που φυσικά δεν θα θεωρούνται, ούτε θα αμείβονται ως υπερεργασία/υπερωρία),

Η εργασία θα λέγεται «απασχόληση» και οι άδειες χωρίς αποδοχές θα είναι αναγκαστικές,

Φθηνή εργασία χωρίς να υπολογίζει κανείς τον εργαζόμενο. Ίσως έχει γοητευτεί η Νέα Δημοκρατία από τους μισθούς πείνας της Βουλγαρίας ή της Ινδίας. Ας το πει ξεκάθαρα: ότι θέλει φτωχοποίηση, ελαστική εργασία, εργαζόμενους χωρίς ιδιοκτησία, με κατασχεμένα σπίτια, φιλοξενούμενους, χωρίς προοπτική και χωρίς μόρφωση (30.000 υποψήφιοι θα μείνουν φέτος εκτός Πανεπιστημίων).

Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Είναι υποθήκευση του μέλλοντος της Χώρας.

Όταν στην Ευρώπη, οι χώρες ανταγωνίζονται ποια δίνει περισσότερα κίνητρα και δικαιώματα στους εργαζομένους για να τους προσελκύσει, στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει στους Έλληνες εργαζόμενους ούτε …τις βαλίτσες τους.

Κλείνοντας κε Υπουργέ μια ερώτηση:

Εμείς σας είπαμε τα σημεία που κατά τη γνώμη μας θίγουν τους εργαζόμενους στο νομοσχέδιό σας. Εσείς μπορείτε να μας πείτε ένα μέτρο που παίρνετε για να βάλετε κανόνες στους εργοδότες;

Γ. Βαρεμένος: Η κατάργηση εργατικών κατακτήσεων ονομάζεται κυνικά “προστασία της εργασίας”! Το θέμα είναι ποιός θα μας προστατεύσει από τους προστάτες!

Στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχει ήδη από τον τίτλο ένας ευφημισμός. Από τα παλαιά χρόνια ό άνθρωπος χρησιμοποίησε τον ευφημισμό προκειμένου να ξορκίσει το κακό. Έτσι, μία θανατηφόρα ασθένεια ονομάσθηκε ευλογιά, δηλ. ευλογία, ενώ ένας ωκεανός ειρηνικός, σαν να επικρατούσε διαρκής μπουνάτσα. Τουλάχιστον τότε υπήρχε στην επιλογή των ευφημισμών μία αθωότητα. Σήμερα όμως υπάρχει κυνισμός. Η κατάργηση εργατικών κατακτήσεων ονομάζεται κυνικά “προστασία της εργασίας”! Το θέμα είναι ποιός θα μας προστατεύσει από τους προστάτες!

Υπάρχουν επιχειρήσεις που εφαρμόζουν και τηρούν τις βέλτιστες πρακτικές στον σεβασμό της εργασίας. Μάλιστα, αυτό το έχουν ενσωματώσει στο brand name τους και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημά τους στον ανταγωνισμό. Δεν είναι φυσικά αυτές οι εταιρείες που επέμεναν σ’ αυτό το νομοσχέδιο, αλλά κάποιοι ασύδοτοι εργοδότες, οι οποίοι θέλουν αυτή η ασυδοσία τους να κατοχυρωθεί και νομικά.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι κερκόπορτα για την κατάργηση του 8ωρου. Σας το επισημαίνει ακόμη και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Ακτιβιστές είναι κι αυτοί;
Η πραγματική προστασία της εργασίας περνάει από την καταπολέμηση του τέρατος της ανεργίας. Εσείς προωθείτε το αφήγημα ότι ο εργαζόμενος και ο εργοδότης θα κάθονται  ισότιμα σ’ ένα τραπέζι και θα καταλήγουν σε gentlemen agreement για τις υπερωρίες της επόμενης εβδομάδας!
Θεωρείται ότι έχετε κτίσει ένα κέλυφος προστασίας, που υψώνει τείχος σιωπής απέναντι στην αντιπολίτευση. Το δόγμα σας είναι: έχετε το δικαίωμα να μιλάτε, αρκεί να μην ακούγεστε, να μην μεταδίδονται οι διαφωνίες σας.
Η Ελλάδα δεν είναι τιμάριο, ούτε κληρονομικό φέουδο. Δεν το επιθυμεί αυτό ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό απαιτείται ένας συναγερμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να σημάνει αντεπίθεση απέναντι σ’ αυτή την πολιτική και να τεθούν οι βάσεις για ένα μέλλον που ο ελληνικός λαός δικαιούται και αξίζει.

Τ. Ελευθεριάδου: Η ΝΔ δεν έχει εμπεδώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου, μιλώντας στην Ολομέλεια  για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη σημείωσε μεταξύ άλλων:

- Ό,τι και να πείτε σήμερα, ό,τι και να διαβάσετε από το σκονάκι που σας έχουν δώσει –που άλλοι το καταλαβαίνουν κι άλλοι όχι- όσο και να συκοφαντήσετε τους συνδικαλιστές, ακόμα και τους δικούς σας συνδικαλιστές, όσο και να κατηγορήσετε την Αντιπολίτευση, παραμένετε στο πλευρό των εργοδοτών και είστε εδώ για να κάνετε τη βρώμικη δουλειά τους.

- Το οκτάωρο είναι οι ώρες που δουλεύει κάποιος ημερησίως. Ντρέπεστε να πείτε ότι καταργείτε το οκτάωρο. Το καταργείτε. Όταν στο άρθρο 55, παράγραφος 2, λέτε ότι στην πλήρη απασχόληση πλέον εμπεριέχεται και η τετραήμερη εργασία, καταργείτε το οκτάωρο. Το κάνετε δεκάωρο.

- Μέχρι τώρα η διευθέτηση της εργασίας κατατίθεται στο ΣΕΠΕ, ήταν συμφωνία μεταξύ του σωματείου και του εργοδότη και κατατίθεται στο ΣΕΠΕ. Τώρα εσείς πώς θα κρατάτε; Με τεφτέρι θα κρατάνε τις παραπάνω ώρες που θα κάνουν για να τις πάρουν σε ρεπό; Όποτε θέλει ο εργοδότης; Πώς θα γίνεται; Σήμερα δούλεψα μία, γράψε τη στο τεφτέρι μου το χρωστάς;

- Ένας εργοδότης λοιπόν θέλει να απολύσει όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου του, της επιχείρησής του. Τους κάνει λοιπόν μήνυση προσχηματική ότι του έκαναν μια ζημιά και απολύει εκατό άτομα. Και πάνε αυτοί και αθωώνονται ποινικά και δικαιώνονται δικαστικά. Το ξέρετε ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους; Δεν μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, ενώ απολύθηκαν με ψευδή και προσχηματική μήνυση. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν προβλέπετε αυτή την περίπτωση στο νομοσχέδιό σας; Το έχει κάνει ο κ. Λαυρεντιάδης. Έχει απολύσει εκατόν ογδόντα άτομα με ψευδή και προσχηματική μήνυση ότι έκαψαν το βουνό και δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στη δουλειά τους και αθωώθηκαν αμετάκλητα στα ποινικά δικαστήρια.

- Τελικά λοιπόν ούτε εσείς ούτε ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπεδώσατε ακόμη ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους ή ακόμα χειρότερα, το εμπεδώσατε και ανέντιμα το αγνοείτε.

- Η κοινωνία όμως δεν θα αγνοεί για πολύ ακόμα τις σκοπιμότητές σας και τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε όσες λίστες Πέτσα και να δημιουργήσετε για να φιμώσετε την ενημέρωση και να κάνετε πλύση εγκεφάλου στους πολίτες.

Μανόλης Θραψανιώτης: Μόνο η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ στηρίζουν αυτό το έκτρωμα

Αυτό το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μείνει στην ιστορία ως το μοναδικό που κατόρθωσε να συσπειρώσει απέναντι τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, σύσσωμη την Αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς. Από τους τριάντα δύο εκπροσώπους που τοποθετήθηκαν στο νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τριάντα τάχθηκαν κατά.

Δεν λες εύκολα ότι παρασύρθηκαν, όπως είπε ο εισηγητής σας, για τους εκπροσώπους των δικηγόρων. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας κατά, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, η οποία εκπροσωπεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απασχολεί δηλαδή εργαζόμενους κατά.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο κλονίζει τη συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ο σύμβουλος του κράτους δηλαδή εκφράζει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο.

Ποιοι το υπερασπίζονται, όμως; Μονάχα εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Εσείς, κύριε Υπουργέ, λιγότερο και περισσότερο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας με φανατισμό στρέψατε την κριτική σας κυρίως στην Αριστερά και πρωτίστως στο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Γιατί, όμως, τόσο μένος ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής εποπτείας, εξαιτίας σας για να μην το ξεχνάμε, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11,5%. Χάρη σ’ αυτήν την αύξηση, να το ακούσουν όσοι μας παρακολουθούν, παίρνουν σήμερα το επίδομα των 534 ευρώ οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή, διαφορετικά θα έπαιρναν 11,5% λιγότερα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεψε και άφησε ταμεία γεμάτα. Γιατί αποκάλυψε σκάνδαλα που εσείς ονομάζεται σκευωρίες. Γιατί τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ανάμεσα στα τόσα άλλα και το ΕΣΥ που σήκωσε το βάρος της πανδημίας.

Γράφει ο κ. Μανώλης Κοττάκης, πιστεύω να τον ξέρετε: «Την ίδια εποχή προεκλογικώς, παρά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε στην πολιτική κονίστρα για τον αψύ Σφακιανό, πρέπει να ομολογήσω ότι εντός του ΕΣΥ άκουγα από τους υγειονομικούς καλά λόγια για τους Πολάκη, Ξανθό, καθώς φέρεται ότι ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις τους και τους έλυναν προβλήματα». Θα το καταθέσω μετά στα Πρακτικά.

Να, λοιπόν, γιατί τα πυρά σας στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Τον φοβάστε, γιατί εσείς χωρίς τα συστημικά μέσα που χρυσοπληρώνετε δεν θα μπορούσατε να σταθείτε.

Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως προσπάθεια αποδόμησης των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Εσείς, κύριε Υπουργέ, λυπούμαι που θα το πω, θα μείνετε στην ιστορία ως Υπουργός Προστασίας των εργοδοτών κοινώς ως υπηρέτης αφεντάδων. Καθώς διάβαζα το νομοσχέδιο το μυαλό μου πήγαινε στη λέξη «φαμέγιος» για τους εργαζόμενους. Ο Γιάννης Δαμιλάς περιγράφει σε βιβλίο του τον «φαμέγιο» ως τον δούλο, τον υπηρέτη. Το βιβλίο παραπέμπει, βέβαια, στην εποχή των απόλυτων ταξικών διακρίσεων, την εποχή της καταπίεσης, της απουσίας κάθε δικαιώματος.

Το άρθρο 59 εισάγει τις ατομικές συμβάσεις και καταργεί τον κοινωνικό διάλογο. Ο χρόνος εργασίας θα ρυθμίζεται με ατομική σύμβαση με το πάνω χέρι να το έχει ο εργοδότης. «Τόσα και αν σου αρέσει» είναι η συνήθης απάντηση που παίρνει κάποιος εργαζόμενος όταν ζητάει δουλειά.

Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους, πλήττει τους άνεργους καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζόμενων και αποτρέπει προσλήψεις. Πλήττει κατ’ εξοχήν τη νέα γενιά που καταδικάζεται σε ένα μέλλον φθηνής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς. Επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο, τη μερική απασχόληση και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Γιατί θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε μια ειδική οικονομική ζώνη για χάρη των πολυεθνικών ομίλων.

Καταργείτε το ΣΕΠΕ και το μετατρέπετε από όργανο υπηρεσίας κοινωνικού χαρακτήρα σε μηχανισμό καθαρά εισπρακτικό. Αποποιείστε την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία του και την αναθέτετε σε έναν διορισμένο τεχνοκράτη. Στο Λασίθι, μια περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουρισμό και την αγροτική οικονομία, το ΣΕΠΕ παρά την υποστελέχωσή του έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία εσείς με αυτό το νομοσχέδιο έρχεστε να τη νομιμοποιήσετε σε βάρος του εισοδήματος και την αξιοπρέπειας των εργαζόμενων.

Αυτό το τερατούργημα θα λειτουργήσε,ι όπως θα λειτουργήσει, μόνο για όσο είστε κυβέρνηση. Αμέσως μετά θα καταργηθεί. Το στίγμα του όμως θα συνοδεύει εσάς και όσους το ψηφίσουν για πάντα.

Δ. Καλαματιανός: Η κυβέρνηση επιδιώκει την ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων

«Δεν μπορείτε να ξεγελάσετε κανέναν. Έχει αποκαλυφθεί η ουσία, η πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου. Επιδιώκετε την ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και τον ενταφιασμό κατακτήσεων, που με σκληρούς αγώνες κατάφερε να κερδίσει ο κόσμος της εργασίας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός. Ξεκινώντας την ομιλία του, κατέδειξε στο που πραγματικά στοχεύει η κυβέρνηση.

«Ωράριο, υπερωρίες, αποδοχές, προστασία από τις απολύσεις, Κυριακάτικη αργία, συλλογική δράση εργαζομένων και άλλα πολλά μπαίνουν στο στόχαστρο της Κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι λίγοι μεγαλοεργοδότες, οι ισχυροί και εκλεκτοί της Κυβέρνησης. Μεγάλοι χαμένοι οι μισθωτοί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι άνεργοι, η νέα γενιά, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

Στη συνέχεια, αποδόμησε πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν προστασίας των εργαζομένων με το παρόν νομοσχέδιο. «Προσπαθείτε να πείσετε ότι δεν καταστρατηγείται το οκτάωρο. Ότι θα δουλεύει ο εργαζόμενος δύο ώρες επιπλέον του οκταώρου ως απλήρωτη υπερωρία, αλλά θα παίρνει άδεια ή ρεπό σε άλλο χρονικό σημείο.

Καταρχάς, αν δεν το ξέρετε, αυτή τη στιγμή, όποιος δουλεύει πάνω από οχτώ ώρες, έχει δικαίωμα να πληρώνεται για την υπερεργασία ή την υπερωρία του. Με αυτό που ψηφίζετε, η διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης δε θα γίνεται με συλλογική σύμβαση, όπως γίνεται έως τώρα, αλλά η απλήρωτη υπερωρία θα εφαρμόζεται με αίτηση του εργαζόμενου, με ατομική σύμβαση. Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο εργοδότης είναι ο ισχυρός που δίνει τη δουλειά και το μισθό και ο εργαζόμενος είναι ο αδύναμος που ζητά τη δουλειά και το μισθό για να επιβιώσει.

Γιατί αν είχατε επαφή με την εργασιακή πραγματικότητα θα γνωρίζατε ότι με αυτό που ψηφίζετε θα μπορεί να συμβαίνει το εξής: Ο κακόβουλος εργοδότης θα μπορεί να εκβιάζει τον εργαζόμενο, λέγοντάς του: "Η εταιρία έχει ανάγκες. Θα ζητήσεις να δουλέψεις δύο ώρες παραπάνω τζάμπα ή θα απολυθείς και θα πάρει τη θέση σου ένας άλλος από το ένα εκατ. ανέργους που υπάρχουν εκεί έξω και παρακαλάνε; Και όταν πέσει η δουλειά, θα σου δώσω ρεπό"».

Σε ότι αφορά τις απολύσεις, ο Βουλευτής ήταν σαφής: «Με το άρθρο 66 του νομοσχεδίου, αν εργαζόμενος που απολυθεί παράνομα,  κερδίσει το δικαστήριο, δε θα μπορέσει να ξαναγυρίσει στη δουλειά του και δε θα πάρει τους μισθούς για το χρόνο που ήταν απολυμένος παράνομα. Θα του δώσει μια μικρή αποζημίωση ο εργοδότης και έκλεισε η υπόθεση».

Για τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, ανέφερε πως:

«Αν πραγματικά θέλατε να προστατεύσετε τους εργαζόμενους από την παράνομη, ασύδοτη και αυθαίρετη εργοδοτική συμπεριφορά, δε θα κάνατε μια απλή διεύθυνση του Υπουργείου το ΣΕΠΕ και δε θα καταργούσατε την προδήλωση των υπερωριών, που εμείς εφαρμόσαμε και δηλώθηκαν εκατομμύρια υπερωρίες, που βελτίωσαν το εισόδημα των εργαζομένων.Αν πραγματικά θέλατε να αντιμετωπίσετε τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που συνθλίβουν τους εργαζόμενους και νοθεύουν τον ανταγωνισμό, θα προσλαμβάνατε προσωπικό και θα ενισχύατε την υλικοτεχνική υποδομή του ΣΕΠΕ. Στο νομοσχέδιο σας δεν υπάρχει ούτε μια ρύθμιση με τέτοιο περιεχόμενο».

«Υπάρχει, όμως, ρύθμιση που εφαρμόζει για πρώτη φορά στη χώρα μας σπαστό ωράριο στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Τί σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ένας εργαζόμενος με τετράωρη απασχόληση, για παράδειγμα 09:00 – 13:00, που λαμβάνει μισθό 325 ευρώ, θα αναγκάζεται να επιστρέφει στη δουλειά του το απόγευμα από τις  17:00 έως τις 20:00 και θα παίρνει προσαύξηση 12%, δηλαδή 13 ευρώ συνολικά για τις υπερωρίες. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, θα δουλεύει 4 ώρες, θα φεύγει από τη δουλειά και θα επιστρέφει για να δουλέψει για άλλες 3 ώρες για να πάρει 13 ευρώ! Αυτό το λέτε αξιοπρεπή εργασία; Το λέτε προστασία του εργαζόμενου; Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι αν ψηφιστεί, αυτό το πράγμα, οι επιχειρήσεις δε θα έχουν λόγο να προσλάβουν με οκτάωρο;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Για τις επιπτώσεις που θα έχει στη νέα γενιά το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι, μεταξύ άλλων, οι φτηνές υπερωρίες και η ελαστικοποίηση του ωραρίου θα αποτρέψουν 40.000 προσλήψεις.

«Κοιτάξτε στα μάτια και καλέστε τις νέες και τους νέους μας, που αναγκάστηκαν να ζουν στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στη χώρα τους για να δουλέψουν σε αυτές τις συνθήκες. Κοιτάξτε στα μάτια τις νέες και τους νέους μας, που ψάχνουν δουλειά ή εργάζονται με μερική απασχόληση ή πλήρες ωράριο και πείτε τους ότι αυτό το εργασιακό μέλλον φτιάχνετε στην πατρίδα τους.  Είναι όλοι αυτοί που τους τάζατε πολλές και καλές δουλειές προεκλογικά».

Συνοψίζοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιτίθεται με σκληρότητα στους εργαζόμενους και σε ολόκληρη την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, οι Η.Π.Α. και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μέτρα στήριξης της εργασίας. «Εσείς, όμως, μένετε μόνοι σας με αποτυχημένες και παρωχημένες συνταγές για να εξυπηρετήσετε μεγαλοεργοδοτικά συμφέροντα. Δεν ακούτε όλη την αντιπολίτευση, τους επιστημονικούς συλλόγους, τους δικηγορικούς συλλόγους, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, ακόμα και τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όλοι, σύσσωμοι είναι αντίθετοι με τις διατάξεις αυτές».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει σ’ ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Πιστεύει ότι η ενίσχυση των εργαζομένων και της διαπραγματευτικής τους δύναμης οδηγεί σε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια, πιστεύει ότι τα δικαιώματα στην εργασία είναι ο κινητήριος μοχλός της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Επιλέγει να σταθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. «Καταψηφίζουμε, λοιπόν, αυτές τις συντριπτικές διατάξεις και θα τις καταργήσουμε όταν μας δώσει ξανά την εντολή διακυβέρνησης ο ελληνικός λαός».

Μ. Κάτσης: Σκοταδιστικό νομοσχέδιο, δείχνει ταξικό μίσος εναντίον των πολλών

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  Μάριος Κάτσης, ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, «εισηγείται ένα νομοσχέδιο που ανατινάζει τις συνθήκες εργασίας για κάθε έναν και καθεμιά που δουλεύει στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πολιτική, αντιεπιστημονική, αντισυνταγματική, με ταξικό μίσος εναντίον των πολλών και κυρίως θα έλεγα σκοταδιστική γιατί μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω. Όλοι είναι εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας, υπέρ είστε μόνο η ΝΔ και ο ΣΕΒ που σας έδωσε άλλωστε και γραμμένο τούτο εδώ το επικίνδυνο νομοσχέδιο».

Σχετικά με τα όσα είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως, «στη ΔΕΘ του 2019 έλεγε ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι υπερρυθμισμένη, σε χαιρετισμό του στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, έλεγε ότι το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο, ενώ σε προεκλογικές του συναντήσεις με επιχειρηματίες του τουρισμού που του ζητούσαν εφταήμερη εργασία, εκείνος χαμογελούσε συγκαταβατικά. Τότε λέγατε ότι είναι fake news αυτά. Και ορίστε, έρχεστε και τα νομοθετείτε όλα».

Ως προς την ουσιαστική κατάργηση του οχταώρου που εισάγει το νομοσχέδιο ο Μ. Κάτσης ανέφερε πως, «θεσπίζετε μέσω της ατομικής σύμβασης, τη δεκάωρη εργασία με δύο ώρες απλήρωτης δουλειάς. Μας λέτε ότι υπήρχαν αυτά σε επιχειρήσεις όπως η Παπαστράτος, ή στον τουρισμό. Εκεί ισχύει με συλλογική σύμβαση όχι με ατομική. Εδώ βάζετε τον εργοδότη και τον εργαζόμενο να διαπραγματευτούν λες και είναι ισότιμοι, παραβιάζοντας την βασική αρχή της επιστήμης του εργατικού δικαίου, που λέει ότι η σχέση είναι ετεροβαρής λόγω εξάρτησης.  Είναι σαν να αλλάζετε το αξίωμα της Ευκλείδειας γεωμετρίας ότι ¨από 2 σημεία διέρχεται μία μόνο ευθεία¨, γι’ αυτό χαρακτήρισα τον νομοσχέδιο και αντιεπιστημονικό».

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναρωτήθηκε, «σε συμβάσεις κάτω των έξι μηνών, όπως συμβαίνει στους εποχικούς εργαζομένους του τουρισμού, πότε θα τα πάρουν τα ρεπό από τις απλήρωτες υπερωρίες τους αφού δίνετε περιθώριο εξαμήνου; Ποτέ μάλλον. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο εκάστοτε εργοδότης θα μπορεί να απολύει εργαζομένους πριν λήξει το εξάμηνο και πριν πάρουν τα ρεπό, και να τους αντικαθιστά με άλλους. Σε εταιρίες όπως αυτές των τηλεφωνικών κέντρων, αυτό θα γίνεται».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε ότι, «Διπλασιάζετε τις φθηνές υπερωρίες και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, που και κουρασμένοι θα είναι, και μη αποδοτικοί. Διευρύνετε τη δυνατότητα των απολύσεων. Εσείς καταργείτε την επαναπρόσληψη στην πράξη και λέτε ¨θα πάρεις μία αποζημίωση αν και εφόσον μπορούν οι εργοδότες λόγω οικονομικών δυνατοτήτων¨. Και έχετε το θράσος να μιλάτε στον τίτλο του νομοσχεδίου για προστασία της εργασίας, ενώ είναι προστασία της εργοδοσίας. Ρίχνετε την ευθύνη της υπογεννητικότητας στις γυναίκες και στη νέα γενιά, την οποία έχετε στριμώξει με 534 ευρώ το μήνα, με το οκτάωρο να γίνεται δεκάωρο και τις υπερωρίες να πληρώνονται με ρεπό».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν το συνδικαλισμό και την απεργία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε, «δίνετε ρέστα ιδεοληψίας και αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού στα ζητήματα του συνδικαλισμού, της απεργίας και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Λέτε ότι εκσυγχρονίζετε το συνδικαλιστικό δίκαιο, ενώ στην πραγματικότητα καταργείτε τον εμβληματικό ν.1264/82. Κάνετε την απεργία σχεδόν αδύνατη, κάνετε τα σωματεία πλήρως εργοδοτικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και πλέον η διοίκηση παρεμβαίνει αντιστυνταγματικά στην αυτοτέλεια των σωματείων».

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το ΣΕΠΕ ο Μ. Κάτσης ανέφερε, «Μα τι να προστατέψει η ψηφιακή κάρτα εργασίας όταν έχετε κάνει νόμιμες όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες; Είναι πουκάμισο αδειανό. Και για το ΣΕΠΕ, ποια ανεξαρτησία επικαλείστε όταν τα 3 από τα 5 μέλη του Δ.Σ. θα είναι διορισμένα από την κυβέρνηση;»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνέχισε λέγοντας, «οι πολιτικές σας είναι αποτυχημένες γιατί τις είδαμε να εφαρμόζονται το 2012-2015. Τα επιχειρήματα σας είναι ίδια με αυτά που λέγατε όταν μειώνατε το βασικό μισθό, φέρνατε τον ρατσιστικό υποκατώτατο, και θεσπίζατε τις επιχειρησιακές συμβάσεις αντί των συλλογικών. Τι λέγατε τότε; Θα αυξηθεί η ανταγωνιστικόητα, θα μειωθεί η ανεργία στους νέους, θα έρθουν επενδύσεις. Και τι έγινε τελικά; 28% η ανεργία, πάνω από 60% στους νέους, ύφεση και εκτόξευση του brain drain. Το είπε και ο πρόεδρος Biden, “αυτά δεν λειτούργησαν ποτέ”. Ο κόσμος αλλάζει και εσείς είστε αμετανόητα οπισθοδρομικοί».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι, «εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, δηλώναμε τις υπερωρίες στην Εργάνη με sms. Επαναφέραμε τις κλαδικές συμβάσεις που οδήγησαν σε καλύτερους μισθούς. Και τι έγινε; Η ανεργία μειώθηκε 10% και η οικονομία είχε ανάπτυξη επί 13 συναπτά τρίμηνα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι το όχημα μιας ακραίας πολιτικής για να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ειδική οικονομική ζώνη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με φτηνή ελαστική εργασία, όπου μια χούφτα ελίτ θα καρπωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, και η πλειοψηφία του κόσμου θα είναι στην εξαθλίωση. Εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και όταν θα έχουμε την εντολή του λαού, θα το καταργήσουμε και επίσημα στη Βουλή για να επαναφέρουμε τη χώρα στη σωστή πλευρά της προόδου». 

Χαρά Καφαντάρη: Το νομοσχέδιό σας, κ. Χατζηδάκη, είναι μνημείο πολιτικής απάτης, μνημείο κακής νομοθέτησης.

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην Ολομέλεια:

Δεν πρέπει να είστε περήφανος, κ. Χατζηδάκη, για τα έργα και τις ημέρες σας, όπως δηλώσατε το πρωί. Δεν μπορεί να είστε περήφανος για τη ΔΕΗ και το Περιβάλλον. Δεν μπορεί να είστε περήφανος που σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα σε νοικοκυριά στην Αγία Βαρβάρα. Είστε γνωστός, κ. Χατζηδάκη, από την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ και τώρα το όνομά σας θα συνδεθεί με το ξεθεμελίωμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιό σας είναι μνημείο πολιτικής απάτης, μνημείο κακής νομοθέτησης.
Με ένα εντυπωσιακό περιτύλιγμα, με κυρώσεις διεθνών συμβάσεων και ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών προσπαθείτε να αποκρύψετε τον βαθύ αντιδραστικό πυρήνα που εκφράζει ουσιαστικά την οπισθοδρομική λογική, τον συντηρητισμό και τις ιδεοληψίες του κόμματος του κ. Μητσοτάκη.
Είστε πολιτικά απομονωμένοι ως Κυβέρνηση, κι εσείς προσωπικά, κ. Χατζηδάκη. Όλη η Κοινωνία, φορείς, δικηγορικοί σύλλογοι, η ένωση δικαστών και εισαγγελέων, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, είναι ενάντιοι στο νομοσχέδιο.
Δεν έχετε επιχειρήματα. Δύο μέρες τώρα βλέπουμε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και από τον Εισηγητή και από Βουλευτές της ΝΔ.
Επί ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν οι ΣΣΕ, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός, διασφαλίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, εισήχθη η αιτιολογημένη απόλυση, ενισχύθηκε ο ΣΕΠΕ.
Με το νομοσχέδιο, φέρνετε:
Μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο δεν έχει ευθύνη εφαρμογής του εργατικού δικαίου.
Διατάραξη της οικογενειακής ζωής και μέτρα εις βάρος των γυναικών. Ειδικά για τη μερική απασχόληση και το σπαστό ωράριο που εισάγεται, του οποίου χρήση κάνουν κυρίως γυναίκες.
Χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο δικαίωμα στην απεργία.
Εργάτης και αφεντικό δεν είναι ισότιμοι στη διευθέτηση χρόνου εργασίας.
Οι αλλαγές που εισάγονται δεν εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή αντίληψη και τις διεργασίες που γίνονται στην Ευρώπη, όπου συζητείται ακόμη και η μείωση των ωραρίων.

Κ. Μάρκου: «Απάνθρωπο και επικίνδυνο για την υγεία το αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

Στις 3 το πρωί της Τετάρτης 16 Ιουνίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία  Αχαΐας Κώστας Μάρκου τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντιεργατικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Η ώρα που αναγκάστηκε να αναμένει για να σταθεί στο βήμα ο ίδιος και οι άλλοι ομιλητές εκείνη την ώρα είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τον άνθρωπο και καταδεικνύει το πολιτισμικό της επίπεδο. Όπως τόνισε, θα ήθελε να είναι ο κ. Χατζηδάκης εκείνη την ώρα στην βουλή, που απουσίαζε, για να αντιληφθεί πώς νιώθει κάποιος που δουλεύει 13 και 14 ώρες, αφού ο ίδιος προϊόν του κομματικού σωλήνα, δεν έχει δουλέψει ποτέ.

Επί της ουσίας ο βουλευτής υπερθεμάτισε τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας, που σημαίνει ότι ο άνθρωπος ως υποκείμενο της παραγωγής καθίσταται το δημιούργημα όλου του ανθρώπινου πολιτισμού, όλων των κεκτημένων της ανθρώπινης ιστορίας. Η κυβέρνηση δίνει έναν αγώνα αξίες όπως πρόοδος, ισότητα, αλληλεγγύη, συλλογική πρόνοια και ασφάλεια να αντικατασταθούν από αξίες όπως η επιτυχία, η ατομικότητα, η αποτελεσματικότητα και η αυστηρή εργασιακή ηθική. Με την αποθέωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και την αποδυνάμωση του συλλογικού εργατικού δικαίου, διαμορφώνει ένα περιβάλλον όπου ο άνθρωπος γίνεται το μέσο και όχι ο σκοπός.

Σωρευτικά με την ιδιότητα του γιατρού, ο βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά της βουλής πρόσφατη μελέτη μετα-ανάλυσης άλλων δημοσιεύσεων, που επιμελήθηκε ο ΠΟΥ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, με τις οποίες εμφανίζεται η υπεραπασχόληση ως αιτία σοβαρών προβλημάτων υγείας. Όπως επεσήμανε, το νομοσχέδιο όχι μόνο είναι αντίθετο στην ιδεολογία του και στις ανθρωπιστικές αξίες που πρεσβεύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βρίσκεται σε απόλυτη διάσταση με την δεοντολογία του ως γιατρού.

Αλ. Μεϊκόπουλος: Με μισθούς πείνας, 10ωρα, φθηνές υπερωρίες νομίζει η ΝΔ ότι θα φέρει επενδύσεις

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε σήμερα παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που, όπως ανέφερε, μετά την ψήφισή του θα αλλάξει διαπαντός την αγορά εργασίας.

«Οι εργασιακές σχέσεις, η προστασία ή μη της εργασίας συναρτώνται με το τι είδους κοινωνία και δημοκρατία θέλουμε, άρα υπό μία έννοια η αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο συνιστά επί της ουσίας μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων» τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατηγόρησε στη συνέχεια τον κ. Χατζηδάκη ότι έρχεται να «κανονικοποιήσει» και να νομιμοποιήσει αυτό που συμβαίνει εδώ και αρκετά δυστυχώς χρόνια στην Ελλάδα, όπου η εργασία δεν αμείβεται αξιοπρεπώς, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται επαρκώς ή και καθόλου και το ωράριο όχι μόνο δεν τηρείται αλλά εντατικοποιείται συνεχώς.

«Συχνά ακούμε στην κοινωνική μας καθημερινότητα κουβέντες απελπισίας, όπως: Ποιος πληρώνεται την υπερωρία ή ποιος δουλεύει 8ωρο;». Η Κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει στις πικρές αυτές διαπιστώσεις με μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα υποτίμησης και απονομιμοποίησης της μισθωτής εργασίας που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω» τόνισε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Ένα σουπερμάρκετ, δηλαδή, που θα αποφασίσει να λειτουργεί όλο το 24ωρο, θα μπορεί να προσφέρει 4ωρα νυκτερινά συμβόλαια προς 16 ευρώ την ημέρα, ένα ή κανένα ρεπό την εβδομάδα και μισθό περί τα 400 ευρώ. Ένας εργαζόμενος σε καφετέρια ή πολυκατάστημα θα δουλεύει εκ περιτροπής με 4ωρη απασχόληση κάθε μέρα 9.00-13.00 με μισθό 324 ευρώ και θα επιπλέον θα του ζητείται πρόσθετη εργασία, όχι συνεχόμενη, το απόγευμα από τις 16.00 μέχρι και τις 19.00 με προσαυξημένο ωρομίσθιο 4,36 ευρώ. Αυτός ο εργαζόμενος που εργάζεται στο Παγκράτι θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του στο Περιστέρι για να ξεκουραστεί και να γυρίσει πάλι πίσω για 13 ευρώ. Και αν θέλει ας αρνηθεί..

«Για ποιο λόγο ένας εργοδότης να προσλάβει κάποιον με 8ωρο, αφού θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διαμορφώνει το ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες του με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μισθούς πείνας; Για ποιο λόγο μια επιχείρηση να προσλάβει ένα νέο εργαζόμενο, αφού πλέον με το 10ωρο και το διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών θα μπορεί να βγάζει περισσότερη δουλειά με τους ίδιους εργαζόμενους και με χαμηλότερο κόστος» ρώτησε ο Βουλευτής.

«Το νομοσχέδιο θα προκαλέσει προβλήματα στη μέση ελληνική οικογένεια παρά τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης για εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» τόνισε εξηγώντας ότι αν μια μάνα ή ένας πατέρας δουλεύει 10ωρο για να πάρει ρεπό την Παρασκευή θα έχει πρόβλημα με δεδομένο ότι τα ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά τελειώνουν στις 16.00 και δε θα μπορούν να παραλάβουν το παιδί από το σχολείο.

Αν η Κυβέρνηση της ΝΔ περιμένει ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει με επενδύσεις και πολυεθνικές λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών και θα δημιουργηθούν έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, ως Πολιτεία, αν αυτές είναι οι θέσεις εργασίας και οι συνθήκες που θέλουμε. Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας επεσήμανε ότι αν πραγματικά οι επενδύσεις ήταν συνάρτηση του εργατικού κόστους, τότε η Βουλγαρία θα έπρεπε να είναι ένας επίγειος παράδεισος και η Γερμανία καταδικασμένη σε αιώνια ύφεση.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος υπογράμμισε ότι, παρά τη μονοθεματική ενημέρωση που απολαμβάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ, θα έρθει η ώρα που ο παραδοσιακός ψηφοφόρος της κεντροδεξιάς θα υπογράψει τη νέα του ατομική σύμβαση με διπλάσια υπερωρία, Σαββατοκύριακα και χωρίς έξτρα αμοιβή.

«Θα έρθει εκείνη η στιγμή που ακόμα και οι ψηφοφόροι σας θα σας ζητήσουν εξηγήσεις για τις επιλογές σας. Η εξήγηση είναι ότι ούτε εσείς, κ. Χατζηδάκη, ούτε ο Πρωθυπουργός έχετε την παραμικρή ιδέα για το τι συνιστά εργασία σήμερα στην Ελλάδα, αφού υπήρξατε και οι δύο επί τις ουσίας ανεπάγγελτοι»

Κ. Μπάρκας: Ντρέπεστε με αυτά που νομοθετείτε και κρύβεστε, γιατί άλλα υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό

Λυπάμαι πολύ, λυπάμαι πολύ, κύριοι συνάδελφοι, για το γεγονός ότι το επίπεδο συζήτησης για το σημερινό νομοσχέδιο, ένα άκρως σημαντικό νομοσχέδιο για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην χώρα, τυγχάνει τέτοιου είδους τοποθετήσεων από Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές με τον τρόπο που χαρακτηρίζει, διαφωνείς ή συμφωνείς, τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί, κατά την άποψή μου, δεν συνάδουν στο επίπεδο της ελληνικής Βουλής.
Σήμερα λοιπόν έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο από έναν Υπουργό, ο οποίος Υπουργός, το είπα και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης, λείπει πάλι τώρα, είναι αυτός ο οποίος είχε εισαγάγει τη θεωρία της Νέας Δημοκρατίας το 2017, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανταλλάξει τις συντάξεις με το Μακεδονικό. Επειδή λοιπόν ανήκει πλέον στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και φαντάζομαι ότι έχει τη δυνατότητα να ψάξει να δει τι είχε συζητηθεί τότε μεταξύ της αρμόδιας υπουργού ή του Υπουργείου για τις συντάξεις και του Υπουργείου Εξωτερικών για το Μακεδονικό και επειδή φαντάζομαι ότι και εσείς πλέον συμφωνείτε, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με την ονομασία της Βορείου Μακεδονίας, αν και ορισμένοι το θεωρείτε ακόμα κακό να το χρησιμοποιείτε, αλλά τελοσπάντων θα έρθετε να το ψηφίστε στη Βουλή, ήθελα λοιπόν να ρωτήσω. Είπε ψέματα τότε ο κ. Χατζηδάκης, ότι ανταλλάξαμε με τις συντάξεις με το όνομα της γειτονικής χώρας, της Βορείου Μακεδονίας ή είναι αλήθεια; Κι αν είναι αλήθεια, μπορεί να μας φέρει τις αποδείξεις; Γιατί αν δεν μπορεί να το αποδείξει, λέει ψέματα. Είναι ένας Υπουργός ψεύτης. Και άρα όλη η αναφορά του στο εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων έτσι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, έτσι όπως αυτά έχουν διεκδικηθεί πολλά χρόνια τώρα, ακόμα και μέσα από την απώλεια ζωών εργαζομένων σε όλον τον κόσμο, δεν είναι απλά παραπλανητικός, όπως ο τίτλος του εν λόγω νομοσχεδίου. Είναι έξω και πέρα από την όποια φαντασία.
Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έρχεται από άλλον  πολιτικό χώρο, σας έχει επηρεάσει και δεν διαβάζετε το νομοσχέδιο. Οφείλετε, όμως, ορισμένα πράγματα να τα γνωρίζετε και να μην δημιουργείτε τη δική σας φαντασία όσον αφορά άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει επηρεαστεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη και συνεχώς πέφτει σε λάθη, αναλήθειες, ασυναρτησίες. Λέτε ασυναρτησίες για το εν λόγω νομοσχέδιο. Ταυτίζετε μια ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία έχει να κάνει με τη διευθέτηση παραπάνω δικαιωμάτων των εργαζομένων και δη των νέων γονέων, με το νομοσχέδιο. Λέτε ασύστολα ψέματα όσον αφορά τη συγκεκριμένη Οδηγία.
Έρχεστε λοιπόν και λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Μα εσείς το κάνετε σε ατομικό επίπεδο. Κανείς δεν έχει πει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν υπήρχε στο Σύνταγμα και στους Νόμους, όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κανείς δεν το έχει πει αυτό. Αυτό που εμείς λέμε, η σοβαρότατη διαφορά μεταξύ των δύο νομοθετημάτων και των δύο άρθρων έχει να κάνει με το ότι είναι άλλο πράγμα να συζητά ο εργαζόμενος με τον εργοδότη κι είναι άλλο πράγμα να συζητά το σωματείο. Διότι βεβαίως εσείς είστε με τη μεριά των εργοδοτών και προφανώς σε μια τέτοια συζήτηση τους εργοδότες υπερασπίζεστε, αλλά εμείς σας λέμε και αποδεικνύεται από την πραγματικότητα, ότι όταν συζητά ο εργοδότης με τον εργαζόμενο ουδεμία τύχη νίκης έχει ο εργαζόμενος στη συζήτηση αυτή.
Έρχεστε και κάνετε αναφορά σε ένα πρόστιμο που έβαλε η Κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Βρούτσης, για τα 10.500 ευρώ όσον αφορά την αλλαγή των ωραρίων εργασίας κ.λπ. και μια σειρά αλλαγών, αλλά θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή, η οποία επέβαλε 1,5 εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο στην Τράπεζα Πειραιώς για υπερωρίες τις οποίες έκαναν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς αυτές να αμείβονται.
Το έκανε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο τότε Γενικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και μετέπειτα Υφυπουργός, ο Νάσος Ηλιόπουλος, τον οποίο είχα την τύχη να διαδεχθώ στο Υπουργείο. Η Τράπεζα Πειραιώς πλήρωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Τι κάναμε εμείς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Τους πεντακόσιους εργαζόμενους στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αριθμό που παραλάβαμε επί δικής σας θητείας, επί θητείας Νέας Δημοκρατίας, τους φθάσαμε στους χίλιους και είχαμε κάνει διαγωνισμό για την πρόσληψη περαιτέρω χιλίων εργαζομένων στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθούν η ασφάλεια των εργαζομένων και οι τρόποι ελέγχου.
Τι κάνετε εσείς; Το κάνετε μια ΜΚΟ, μια ανώνυμη εταιρεία. Γιατί; Μα, είναι απλός ο λόγος. Όταν οι εργαζόμενοι θα έρχονται στο Υπουργείο Εργασίας, να ζητάνε το λόγο από τον Υπουργό και να του λένε «αμάν, Υπουργέ μου, εδώ δουλεύουμε παραπάνω, δεκάωρο, δωδεκάωρο» -όπως τώρα νομοθετείτε- «βοήθησέ μας», εκείνος θα λέει «όχι σε εμένα, παιδιά, θα πηγαίνετε στην ανεξάρτητη αρχή». Σε ποια ανεξάρτητη αρχή; Σε αυτήν στην οποία βάζετε επικεφαλής μέσα από τους «άριστους», από αυτή τη δεξαμενή δεξιών που έχετε δημιουργήσει.
Εδώ λοιπόν έχουμε το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους. Νομοθετείτε τη δεκάωρη εργασία, την αύξηση των υπερωριών, χωρίς να αμείβονται οι εργαζόμενοι και προσπαθείτε όλο αυτό το πράγμα να το κρύψετε μέσα από πέντε ενδεχόμενες αλλαγές καλές, τις οποίες φέρνετε στο νομοσχέδιο αυτό.
Γιατί το κάνετε αυτό; Για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι ντρέπεστε. Διότι αυτά που τοποθετείτε σήμερα δεν τα είπατε στον ελληνικό λαό. Ίσα ίσα που εσείς είχατε υποσχεθεί περισσότερες δουλειές και καλύτερα αμειβόμενες. Κάνετε πράξη τον αντίποδα όλων αυτών και επιτίθεσθε λυσσαλέα στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες της χώρας. 
Σας καλώ λοιπόν να διαβάζετε, γιατί είστε αδιάβαστοι. Σας καλώ να μάθετε τι περιέχει το νομοσχέδιο αυτό, να μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας και να αποσύρετε το νομοσχέδιο αυτό. Είναι η μόνη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, για να υπερασπιστείτε τη χώρα.

Γιάννης Μπουρνούς: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει το έκτρωμα Χατζηδάκη

Ειλικρινά απορώ πού το βρίσκετε τόσο θράσος όλοι σε αυτή την κυβέρνηση να κάνετε την πιο ξεδιάντροπη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να πετάτε τερατολογίες και εξωφρενικά ψεύδη, επειδή έτσι σας φαίνεται βολικό; Να μιλάτε για προστασία της εργασίας σε αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα και για προστασία από τις απολύσεις στο άρθρο 66 που τις απελευθερώνει! Όλα όσα κάνετε αποπνέουν το ήθος και την πρακτική της νέας τραμπικής Δεξιάς. Έχουν τη σφραγίδα της ελεεινής αντιπολίτευσης των fake news που κάνατε επί 4 χρόνια και της προστασίας που απολαμβάνει ο αρχηγός σας από τους ολιγάρχες της ενημέρωσης –παροχή προστασίας που είναι και αμοιβαία εξάλλου και φαίνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο αλώνιζε επί βδομάδες τα κανάλια να το προπαγανδίζει μόνος του, χωρίς αντίλογο, με στημένους δημοσιογράφους που φέρονταν σαν μετακλητοί του κ. Μητσοτάκη. Πού το έχετε ξαναδεί αυτό; Σε ποια δημοκρατία το έχετε δει αυτό;

Το νομοσχέδιο είναι εχθρικό προς την κοινωνία. Πλήττει και τους εργαζόμενους και τους άνεργους και την ίδια την οικονομία.

Το νομοσχέδιο συνδυάζει παλαιοθατσερικές ιδεοληψίες με απέχθεια και περιφρόνηση για τους απλούς εργαζόμενους. Δεν είναι απλώς ένα νομοσχέδιο για το συμφέρον της εργοδοσίας. Εξάλλου οι φορείς που εκπροσωπούν μικρούς εργοδότες το καταδίκασαν. Είναι νομοσχέδιο, που όπως όλα όσα βγαίνουν από τους κύκλους του κ. Μητσοτάκη, ευνοεί συγκεκριμένα τμήματα της εργοδοσίας, συγκεκριμένες μερίδες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εξυπηρετεί εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν περιμένουν να αναπτυχθούν από την αύξηση της παραγωγικότητας, από την καινοτομία, τις επενδύσεις, την ενσωμάτωση τεχνολογίας. Αλλά από το παραδοσιακό ξεζούμισμα των εργαζομένων, την ένταση της εκμετάλλευσής τους, τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, της αρπαγής των αμοιβών και του χρόνου τους. Εξάλλου, αυτή η επιχειρηματικότητα, της αρπαχτής και του παρασιτισμού, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Δεξιάς.

Το νομοσχέδιο αυτό επιβραβεύει τους χειρότερους εργοδότες. αυτούς που δεν ανταγωνίζονται με καλύτερα προϊόντα και υψηλότερη παραγωγικότητα, με ποιοτικότερη εργασία, αλλά αυτούς που θέλουν να ανταγωνίζονται απλώς με χαμηλότερα κόστη, αυτούς που κάνουν τους εργαζόμενους καύσιμο.

Γιατί τέτοιους εργαζόμενους φέρνει το νομοσχέδιό σας. Αυτό είναι οι φθηνές και αυξημένες υπερωρίες του άρθρου 58, αυτό είναι η 10ωρη εργασία δίχως πρόσθετη αμοιβή και με ατομική και όχι συλλογική σύμβαση, απλώς με διευθυντικό δικαίωμα. Και δεν ισχυρίζομαι εδώ ότι ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Μητσοτάκης και οι φίλοι τους δεν ξέρουν την άνιση σχέση εργαζόμενου εργοδότη. Δεν κατανοούν ότι το Εργατικό Δίκαιο και οι συλλογικές συμβάσεις, κυρίως στην Ευρώπη για την οποία δήθεν κόπτεστε, επινοήθηκαν ακριβώς για να αντισταθμίζουν αυτή την ανισότητα. Τα ξέρετε αυτά. Και για αυτό ακριβώς τα διαλύετε.

Και τι να πει κανείς για την κατάπτυστη ρύθμιση διακεκομμένου ωραρίου για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση; Δηλαδή επιπλέον ωράριο σε μη συνεχόμενες ώρες. Ολόκληρη την ημέρα ο εργαζόμενος στην υπηρεσία του εργοδότη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο συχνά η μερική απασχόληση είναι προτιμώμενη μορφή απασχόλησης για μητέρες. Είναι που σας νοιάζει η γεννητικότητα και η οικογένεια.

Και σαν μην έφτανε αυτό, προχωράτε και σε διεύρυνση της κυριακάτικης εργασίας. Είναι που παριστάνετε το κόμμα της εκκλησίας και των οικογενειακών αξιών, τέτοια φούμαρα πουλάτε στους θρησκευόμενους συμπολίτες μας και στις Ενώσεις πολυτέκνων. Και φροντίζετε όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, από δεκάδες κλάδους, να εργάζονται Κυριακές, σε βάρος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Γιατί άμα δεν δούλευαν και τις Κυριακές οι κούριερ που λιώνουν στους δρόμους κάθε μέρα, φαίνεται δεν θα μπορούσαν οι φίλοι της κυβέρνησης που επένδυσαν πρόσφατα σε εταιρίες κούριερ, να αγοράσουν και δεύτερο κότερο. Μήπως σας έγραψαν και τη διάταξη;

Προφανώς, με τέτοιες ρυθμίσεις που απλώς συντρίβουν τους εργαζόμενους, που αποσπούν περισσότερα από τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, απομακρύνεται η ικανοποίηση της μέγιστης ανάγκης της ελληνικής οικονομίας: Να μειωθεί η ανεργία, να γίνουν νέες προσλήψεις, η επέκταση των επιχειρήσεων να μεταφραστεί σε νέες θέσεις εργασίας. Σε χώρα με τεράστια ανεργία και τεράστια επισφάλεια, διευκολύνετε τους εργοδότες να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη νέων προσλήψεων. Καλά θα πάει κι αυτό.

Στο ίδιο πνεύμα συντριβής των εργαζόμενων και η πρακτικά πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση της επαναπασχόλησης του εργαζόμενου και η απαλλαγή πληρωμής των μισθών υπερημερίας. Σε συνθήκες πανδημίας μάλιστα και οικονομικής κρίσης.

Και για την περίπτωση που ο εργαζόμενος ήθελε να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας έχετε φροντίσει. Ήμασταν περήφανοι για την ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας. Για πρώτη φορά η χώρα είχε Επιθεώρηση Εργασίας που έκανε τη δουλειά της και μπορούσε να την κάνει ακόμα καλύτερα με την κατάλληλη ενίσχυση στο μέλλον. Για πρώτη φορά οι Τράπεζες έτρωγαν πρόστιμα και οι διευθύνσεις προσωπικού μεγάλων εταιρειών φοβούνταν το ΣΕΠΕ και τα πρόστιμα για τις υπερωρίες. Για πρώτη φορά εργαζόμενες μητέρες πήγαιναν σπίτι νωρίς και έβλεπαν τα παιδιά τους νωρίτερα, το λέω για σας που τάχαμου νοιάζεστε για τις οικογένειες. Κάνετε το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη αρχή για να την καταντήσετε σαν τις άλλες αρχές που διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού και πόρων και ουδείς λογοδοτεί. Γιατί το ζήτημα είναι να μην έχετε πολιτική ευθύνη εσείς για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Αλλά και για την περίπτωση που οι εργαζόμενοι θέλουν να κατέβουν σε απεργία, κι εκεί έχετε φροντίσει. Εάν απεργία κριθεί παράνομη ή καταχρηστική όπως γίνεται με το 90% των απεργιών, απαγορεύετε την επαναπροκήρυξή της από το δευτεροβάθμιο συνδικάτο. Και εισάγετε και αστική ευθύνη για αποζημίωση των εργοδοτών σε βάρος συνδικαλιστών και απλώς απεργών. Με προσχήματα περί ψυχολογικής βίας σε βάρος απεργοσπαστών. Ένοπλη σωματοφυλακή για τους απεργοσπάστες πότε θα καθιερώσετε; Αδιανόητα πράγματα. Πρόκειται για πολιτική αλητεία.

Ο συνδικαλισμός και η συλλογική δράση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα στην Ελλάδα και είναι αυτονόητα για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Προάγετε μια επιχειρηματικότητα που λιώνει τους μισθωτούς, αλλά επενδύει στις καλές σχέσεις με δεξιούς υπουργούς και πρωθυπουργούς για να τη διευκολύνουν με ευνοϊκή νομοθεσία και αποφάσεις. Ενισχύετε τον παρασιτισμό και τις αντιπαραγωγικές αντιαναπτυξιακές κακοδαιμονίες της Ελλάδας όπως την έφτιαξαν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς.

Νομιμοποιείτε και γενικεύετε εργασιακές πρακτικές καταχρηστικές και αντικοινωνικές. Κυρίως, θίγετε τους απλούς ανθρώπους, αυτούς που είναι έτσι κι αλλιώς γονατισμένοι μετά από 10 χρόνια λιτότητας και σε μια χώρα που είχε πάντα χαμηλούς μισθούς και αυθαιρεσίες στην αγορά εργασίας. Θίγετε τους πιο τσακισμένους. Αυτό είναι που δεν θα σας συγχωρήσει κανείς. Να ξέρετε ότι αυτά τα αίσχη που νομοθετείτε, θα τα καταργήσουμε, ακόμα και αν είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε.

Θάνος Μωραΐτης: «Εργασιακός κόλαφος, χαριστική βολή σε κάθε κεκτημένο»

«Ένα πρωτοφανές νομοθέτημα για το ελληνικό εργατικό δίκαιο», χαρακτήρισε στην ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, το Εργασιακό Νομοσχέδιο.

«Είναι ένα πολυνομοσχέδιο θατσερικό, αντεργατικό, αυταρχικό, αντικοινωνικό κι αντιαναπτυξιακό, χαριστική βολή σε κάθε εργασιακό κεκτημένο», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Ένα νομοσχέδιο- καθ’ υποβολή του ΣΕΒ και των συμφερόντων που εξυπηρετείτε και που βάζει απέναντι τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, τον κόσμο που καλείται να σηκώσει την πορεία της χώρας στις πλάτες του».
Όπως τόνισε ο κ. Μωραΐτης, «η υγειονομική κρίση αποκάλυψε την παταγώδη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που ακολουθήθηκε για πολλές δεκαετίες, αναδεικνύοντας την ανάγκη του ισχυρού κοινωνικού κράτους και της αλληλεγγύης για την οικοδόμηση του κόσμου του αύριο». Μάλιστα, «σε αυτήν τη συγκυρία, ο δυτικός κόσμος -κι όχι μόνο- επιλέγει να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες συνταγές που μας οδήγησαν στην καταστροφή, στη διεύρυνση ανισοτήτων, στην υπερσυγκέντρωση πλούτου σε λίγους». Δεν παρέλειψε να πει ότι «ακόμα και στις ΗΠΑ, τη Μέκκα του καπιταλισμού, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα», που «αναζητά βιώσιμα και δίκαια μοντέλα ανάπτυξης».

Έψεξε τη συμπολίτευση ότι «γυρίζει την πλάτη στη μεγάλη αλλαγή που συντελείται, απομονώνει τη χώρα από τις εξελίξεις, στερώντας της την τεράστια ευκαιρία να αποτελέσει κι αυτή κομμάτι της» και «μας γυρίζει συνειδητά πίσω στις χρεωκοπημένες  πολιτικές». Χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο τμήμα της «ανάλγητης, νεοφιλελεύθερης, σκοταδιστικής, σκληρής κι αντιλαϊκής» πολιτικής της και τόνισε ότι «δε συνιστά απλά μια θεσμική μεταρρύθμιση, αλλά επίθεση σε συνταγματικές ελευθερίες, που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε «ασφάλεια και κίνητρα,  τόσο σε εργαζόμενους, όσο και σε επιχειρήσεις», ενώ τώρα «παγιώνει την εργασιακή αβεβαιότητα και την εισοδηματική ανασφάλεια, θέτοντας τον κόσμο της εργασίας όμηρο φόβου κι εργοδοτικής αυθαιρεσίας». Υπογράμμισε, δε, ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο «διευρύνεται η εργασία τις Κυριακές και μετατρέπονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο εμπορικός κόσμος σε ‘Ιφιγένειες’ του αθέμιτου ανταγωνισμού», ενώ «θεσπίζονται οι ανεξέλεγκτες και απροειδοποίητες απολύσεις» και «πλήττονται η συλλογική αυτονομία και συλλογική διαπραγμάτευση».

«Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις ήταν τα βασικά σας αφηγήματα, αλλά δεν έχετε να παρουσιάσετε καμία μεγάλη επένδυση, αφού έχουν κολλήσει τα πάντα», είπε ο βουλευτής, απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, προσθέτοντας: «Κοροϊδεύετε κι εξαπατάτε τους Έλληνες πολίτες, με τη βοήθεια των φιλικών προς εσάς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μωραΐτης, τόνισε:
«Αποτύχατε σε όλα. Δεν είστε η απάντηση στο αδιέξοδο. Κι ο κόσμος, που όπως σωστά λέτε, βλέπει και κρίνει, θα προτάξει την πολιτική αλλαγή. Θα επιλέξει αυτούς που πραγματικά αφουγκράζονται τις ανάγκες του. Αυτούς που θα τον στηρίξουν και θα τον βοηθήσουν να σταθεί γερά στα πόδια του, με όραμα, με ελπίδα. Εμείς [ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία] είμαστε εδώ να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία».

Κ. Νοτοπούλου: Επίθεση στον κόσμο της εργασίας το Σ/Ν για τα εργασιακά

«Η κυβέρνηση» τόνισε «νομοθετεί εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας ξεχρεώνοντας «γραμμάτια σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».

Η κυβέρνηση της ΝΔ την ώρα που η ανασφάλεια εξαιτίας της πανδημίας φώλιασε σε κάθε σπίτι, βρήκε την ευκαιρία να κάνει την κρίση ευκαιρία,

απορρυθμίζοντας τις εργασιακές σχέσεις, οδηγώντας την πλειοψηφία των εργαζομένων , είτε στην πείνα είτε στην ανεργία, και υποβαθμίζοντας το  ΣΕΠΕ. Η πολιτική της κυβέρνησης είπε η Κ. Νοτοπούλου οδήγησε σε μείωση εισοδήματος, σε αύξηση της ανεργίας, σε νέα λουκέτα, ύφεση και νοικοκυριά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην έρευνα της ΙΝΕ /ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία το επίπεδο διαβίωσης και απασχόλησης των εργαζόμενων είναι «αναξιοπρεπές».

«Η ΝΔ οδηγεί τη χώρα σε νέο αδιέξοδο» τόνισε από το βήμα της Βουλής, και μετατρέπει τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, σε νομιμοποιημένη κανονικότητα.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή, καταργεί το οχτάωρο και την πενθήμερη εργασία, προχωρά στην γενίκευση της 10ωρης εργασίας χωρίς επιπλέον αμοιβή, αλλά σε συμψηφισμό με ρεπό.

«Με ρεπό θα πληρώσει ο κόσμος της εργασίας κ. Υπουργέ τις ανάγκες για το σπίτι του, για το ενοίκιό του, για τα παιδιά του, για τα ψώνια του;» επεσήμανε η Κ. Νοτοπούλου.

Με το νομοσχέδιο αυτό, αυξάνονται οι υπερωρίες σε 150, μειώνονται όμως οι υπερωριακές αμοιβές! Αποτρέπονται οι νέες προσλήψεις, ενώ η συνδυαστική αρνητική επίπτωση στην απασχόληση των παραπάνω προβλέψεων του Σ/Ν κοστίζει 38.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης !

«Με βάση ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις μιλάτε για ανάκαμψη της οικονομίας όταν νομοθετείτε ανεργία και απολύσεις»; τόνισε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση με αυτό το ν/σ απελευθερώνει τις ανεξέλεγκτες και καταχρηστικές απολύσεις και μειώνει την αποζημίωση στον εργαζόμενο.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στις γυναίκες και τους νέους που κατεξοχήν εργάζονται στη μερική απασχόληση και δέχονται από την κυβέρνηση μετωπική επίθεση αφού επιτρέπεται και εκεί σπαστό ωράριο.

«Οδηγείτε ξανά τους νέους στο brain drain» τόνισε, «με εξαντλητικά ωράρια, ανεργία, απλήρωτη εργασία και εξάντληση».

«Στο στόχαστρο» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου δεν είναι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά η ίδια η Δημοκρατία. «Καταλύετε, όσα με αγώνες και θυσίες είχαν κατοχυρωθεί ως στοιχεία της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, καταργώντας επί της ουσίας το δικαίωμα στην απεργία.

καταργώντας κάθε προστασία των συνδικαλιστών και του συνδικαλισμού» είπε αναφέροντας τις τοποθετήσεις των φορέων στην Επιτροπή χαρακτηρίζοντάς τις καταπέλτη.

Η κυβέρνηση φοβάται και σε μια προσπάθεια να ελέγξει το συνδικαλιστικό κίνημα εκφοβίζει τον ελληνικό λαό δήλωσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Στα σχέδιά σας δε συνυπολογίσατε όμως την ανάγκη του ελληνικού λαού για αξιοπρέπεια. Το πάθος του λαού μας να αγωνίζεται για το δίκαιο. Την πίστη του στη νέα γενιά και το μέλλον.

Διότι έχετε απομονωθεί κοινωνικά» τόνισε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση αντί να ακούσει το ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας από τις δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, επιλέγει να ακούει μόνο τα καλοπληρωμένα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ.

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέοι και οι νέες σε όλη τη χώρα θα ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια σας για επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Για ένα πράγμα μπορείτε να είστε σίγουροι κυρίες και κύριοι της ΝΔ: Αυτό το νομοσχέδιο θα καταργηθεί γιατί ο ελληνικός λαός θα σας δώσει ρεπό διαρκείας και αυτό το νομοσχέδιο θα καταργηθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» δήλωσε η Κ. Νοτοπούλου.

Γιώργος Παπαηλιού: Το εργατικό δίκαιο αποτελεί κατάκτηση του κόσμου της εργασίας

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιχειρούν να ακυρώσουν τη συλλογική διάσταση του εργατικού δικαίου, με τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος,  την υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την υπονόμευση ακόμη και την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, την πλήρη αποδιάρθρωση-την απορρύθμιση του (συλλογικού) εργατικού δικαίου, τόνισε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο-«έκτρωμα» η κυβέρνηση της νεοδεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη θεσμοθετεί και συνακόλουθα νομιμοποιεί την «εργασιακή ζούγκλα». 

Όπως τόνισε συγκεκριμένα: 

Το εργατικό δίκαιο αποτελεί κατάκτηση του κόσμου της εργασίας. Στον πυρήνα του βρίσκεται η σύμβαση εργασίας. Αυτή αρχικά   αποτελούσε μία από τις ανταλλακτικές συμβάσεις, όπως όλες οι άλλες, στο πλαίσιο της ελευθερίας των συναλλαγών. Η σύμβαση εργασίας αποσπάστηκε από τις υπόλοιπες ανταλλακτικές συμβάσεις του αστικού δικαίου, διότι το αντικείμενό της, η παροχή εργασίας είναι συνυφασμένη με τον ίδιο τον άνθρωπο και δεν μπορεί να διαχωριστεί απ΄ αυτόν

Κατά την παροχή της εργασίας, η εργατική δύναμη  προέρχεται και ταυτίζεται με τον ίδιο τον εργαζόμενο που είναι άνθρωπος με «σάρκα και οστά» αλλά και προσωπικότητα.

Εξάλλου, ο εργαζόμενος, ως η αδύναμη πλευρά της εργασιακής σχέσης, δεν   διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τον εργοδότη και επομένως χρήζει προστασίας. 

Έτσι «εγεννήθη» το εργατικό δίκαιο, ως αυτοτελές δίκαιο, σε σχέση με το αστικό δίκαιο, έχοντας μία προστατευτική διάσταση για τον εργαζόμενο. 

Στην εξέλιξή του (το εργατικό δίκαιο) απέκτησε την  εξαιρετικά σημαντική, κυρίαρχη διάσταση, τη συλλογική. Στις εργασιακές σχέσεις, η διαπραγμάτευση μεταφέρεται από το ατομικό στο συλλογικό επίπεδο, ώστε η πλευρά των εργαζομένων να μπορεί να διαπραγματεύεται με τον εργοδότη συλλογικά, μέσω των συνδικάτων, και συνακόλουθα, κατά το δυνατόν, επί ίσοις όροις.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που επεκράτησαν, κυρίως την τελευταία δεκαετία του 20 ου και στις αρχές του 21 ου αιώνα, βάσει του συσχετισμού των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, επεχείρησαν και επιχειρούν να ακυρώσουν τη συλλογική διάσταση του εργατικού δικαίου, με τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος,  την υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την υπονόμευση ακόμη και την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, εν ολίγοις την πλήρη αποδιάρθρωση-την απορρύθμιση του (συλλογικού) εργατικού δικαίου.

Έτσι επανέρχονται η ατομική σύμβαση εργασίας ως ο κυρίαρχος παράγοντας που διαπλάθει και ρυθμίζει τους όρους εργασίας και συνακόλουθα η ανισοτιμία των δύο μερών-των συμβαλλομένων στην εργασιακή σχέση, όπως επισημαίνεται και στην Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Προκειμένου να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, η ΝΔ επιχειρηματολογεί, ότι, αφού υπάρχει «εργασιακή ζούγκλα» στην αγορά, ως δύναμη ρεαλισμού, αυτήν θεσμοθετεί και συνακόλουθα  απλώς την νομιμοποιεί. Άρα, η «εργασιακή ζούγκλα» παύει να είναι παράνομη και γίνεται νόμιμη («με τη βούλα» και με το νομοσχέδιο της ΝΔ).       

Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ. Επαναφέρει, και μάλιστα ενισχύοντάς τες, τις μνημονιακές πολιτικές, των οποίων το εργατικό δίκαιο υπήρξε το κυριότερο θύμα τους. 

Εξάλλου, με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ προώθησε ρυθμίσεις, οι οποίες κατήργησαν όσες ρυθμίσεις θεσπίστηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (μετά την έξοδο της χώρας από τα «μνημόνια») και αποκαθιστούσαν εργασιακές θεσμίσεις και δικαιώματα.

Έτσι, με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ, διαπνεόμενη από ακραία νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, επαναφέρει τη διαπραγμάτευση των όρων εργασίας στο ατομικό επίπεδο, ενισχύοντας αυτή τη μεταφορά και με την υπονόμευση-τη θεσμική ακύρωση της συλλογικής αυτονομίας, της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία. Και αυτό,  παρά την πανδημία που έχει οδηγήσει ακόμη και φιλελεύθερες-συντηρητικές κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν κάποιες από τις ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις τους και να επαναφέρουν σε ευαίσθητους τομείς, όπως η εργασία και η υγεία,  την κρατική και τη συλλογική παρέμβαση, ώστε τουλάχιστον σε αυτά τα πεδία να μην αφήνονται όλα στην αυθαιρεσία της αγοράς.     

Συμπερασματικά, το νομοσχέδιο πλήττει όλη την κοινωνία, τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους άνεργους, τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα είναι οι αποδέκτες της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.  Εν τέλει καταδικάζει τη νέα γενιά σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, οδηγώντας έτσι τους νέους σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναφέρει τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων πολλά χρόνια πίσω.

Ο Υπουργός Εργασίας είπε, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους «στα κεραμίδια». Προφανώς εννοεί τους εργαζόμενους που έχουν δικαιώματα, διαμαρτύρονται, συνδικαλίζονται, κινητοποιούνται, διεκδικούν, απεργούν, μ΄ άλλα λόγια τα ασκούν.

Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ, θεωρεί τα εργασιακά δικαιώματα, το πολύ-πολύ απλές διακηρύξεις και την άσκησή τους  διάπραξη παράνομων πράξεων. Γι΄ αυτό και τα υπονομεύει, τα ακυρώνει, τα καταργεί.

Γ. Πούλου: «Ο λαός θα σας ανταμείψει με ρεπό διαρκείας...!»

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίαςη Γ. Πούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό ταξικό της πρόσωπο στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, ανατρέποντας τις κατακτήσεις των εργαζομένων.   

Και εξήγησε:

Καταργεί το οκτάωρο και επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με «πληρωμή» σε ρεπό, διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, ενώ εξαπολύει επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες…

Ο κ. Χατζηδάκης δεν πτοήθηκε ούτε από το ηχηρό ράπισμα που δέχτηκε από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, που του επεσήμανε το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αυθεντικές ατομικές συμφωνίες εργαζοµένου και εργοδότη, αφού ο πρώτος εξαρτάται πάντα από τον δεύτερο...

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι μοναδικές θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, για την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο και για τις γονικές άδειες, δεν προέρχονται από την κυβέρνηση, αλλά της επιβλήθηκαν από το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο!

Το νομοσχέδιο, όμως, θα μείνει στην πράξη ανεφάρμοστο, εκεί όπου οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι ήδη σε ισχυρά σωματεία. Αλλά κι εκεί που αυτά δεν υπάρχουν ακόμη, οι εργαζόμενοι θα συσπειρωθούν για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους!

Κλείνοντας, η Γ. Πούλου τόνισε ότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν για μια νέα διακυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα.

Ν. Συρμαλένιος: Κατάργηση του οκτάωρου, μείωση μισθών, απλήρωτη υπερεργασία, καταστρατήγηση του δικαιώματος απεργίας, σηματοδοτούν το σχέδιο της κυβέρνησης απέναντι στην εργασία

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργοί, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, το εργασιακό νομοσχέδιο, προφανώς βρίσκεται στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας και κουμπώνει με το σύνολο της πολιτικής σας υπέρ των ισχυρών.

Κατηγορείτε εμάς και όλη την αντιπολίτευση για επιστροφή στο παρελθόν, αλλά εσείς με κάποιες διατάξεις –εξαιρούμε τις οδηγίες ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες μπορούσατε να φέρετε σε άλλο νομοσχέδιο και δεν τις φέρνετε σκοπίμως, για να μας πείτε ότι υποτίθεται τις καταψηφίζουμε, που δεν τις καταψηφίζουμε- μας επαναφέρετε ουσιαστικά στον δέκατο ένατο αιώνα στα σημεία αυτά τα οποία μιλάμε σήμερα.

Τι θεωρείτε προσαρμογή στο σήμερα; Μια κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί από τις δυνάμεις του αχαλίνωτου καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού στις τρεις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μετά το 1990 και μετά την πτώση του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού και με τη θεωρία του τέλους των ιδεολογιών συρρικνώθηκε το κοινωνικό κράτος στη δυτική Ευρώπη. Εισέβαλαν, λοιπόν, τότε στη ζωή μας η μερική απασχόληση, το ελαστικό ωράριο, οι μειωμένες αμοιβές, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αυτά τα «επιτεύγματα» έρχεστε τώρα να νομιμοποιήσετε και να μονιμοποιήσετε, θεωρώντας ότι η ενίσχυση των ισχυρών εγχώριων και ξένων θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη η οποία κάποια στιγμή θα διαχυθεί στην κοινωνία. Σε καμία χώρα του κόσμου αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί.

Είναι, όμως, επιτεύγματα και πρόοδος η μερική απασχόληση, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τα μειωμένα ωράρια, οι μειωμένες αμοιβές, η κατάργηση του οκτάωρο, οι ανεξέλεγκτες απολύσεις; Είναι οπισθοδρόμηση οι σταθερές σχέσεις εργασίας, οι αξιοπρεπείς αμοιβές και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το δικαίωμα στην απεργία; Γι’ αυτό και παρά τα όσα λέτε εμείς συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε και το Σικάγο του 1896, γιατί εσείς μας γυρίζετε πάλι στον δέκατο ένατο αιώνα και στην προ Σικάγου εποχή.

Κάτω από έναν περίτεχνο τίτλο περί προστασίας της εργασίας και με περιτύλιγμα τις θετικές διατάξεις ενσωμάτωσης των δυο ευρωπαϊκών οδηγιών κρύβονται οι πιο σκοταδιστικές οπισθοδρομικές διατάξεις για τον κόσμο της εργασίας. Το νομοσχέδιο πλήττει καίρια όλους τους εργαζόμενους αλλά κυρίως τους νέους που για μια ακόμα φορά θα είναι τα μεγάλα θύματα της επισφάλειας, των απολύσεων, της φθηνής εργασίας και τελικά της ανεργίας. Με τις ρυθμίσεις του ατομικού εργατικού δικαίου αποκαλύπτεται όλη η φιλοσοφία της αντεργατικής πολιτικής του νομοσχεδίου.

Το άρθρο 55 κατοχυρώνει υποτίθεται σαράντα ώρες πενθήμερο οκτάωρο, αλλά με ατομικές συμβάσεις διευθετείται ο χρόνος σπάζοντας το οκτάωρο και μειώνοντας τους μισθούς. Η ατομική σύμβαση είναι η κορωνίδα της νεοφιλελεύθερης καταιγίδας όπου ο ισχυρός εργοδότης προφανώς επιβάλει τους όρους του στον εργαζόμενο και μάλιστα σε καιρό επισφάλειας και ανεργίας.

Η κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει ήδη νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ποιος νόμος; Ο 1892/1990 προβλέπει αποκλειστικά με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου εργαζομένων ότι επιτρέπεται να καθορίζεται για διάστημα έως τρεις μήνες αυξημένος αριθμός ωρών εργασίας. Δηλαδή, προέβλεπε και χρονικό περιορισμό αλλά απέκλειε και την ατομική διαπραγμάτευση. Και εν πάση περιπτώσει, αφού υπάρχει αυτός ο νόμος διευθέτησης γιατί τον αλλάζετε τώρα; Υπήρχε λόγος να τον αλλάξετε; Να δούμε όμως τώρα πώς κατοχυρώνεται ακόμα περισσότερο ο εργοδότης.

Το άρθρο 57 λέει: «αν παραστεί ανάγκη πρόσθετης απασχόλησης ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει». Έτσι πολύ απλά έχει υποχρέωση, ακόμα κι αν είναι με σπαστό ωράριο. Η πρόσθετη απασχόληση αμείβεται με 12% επιπλέον ανά ώρα.

Στο άρθρο 58, ο εργαζόμενος των σαράντα ωρών με πενθήμερο μπορεί να δουλέψει κατά την κρίση του εργοδότη συν πέντε ώρες τη βδομάδα και αντίστοιχα ο εργαζόμενος των έξι ημερών. Και αυτή η υπερεργασία -προσέξτε- δεν λογίζεται στο ανώτατο όριο επιτρεπόμενων υπερωριών. Η διαφοροποίηση αμοιβών, πρόσθετη εργασία συν 12%, υπερεργασία συν 20%, υπερωρίες συν 40%, παράνομη υπερωρία συν 120% δημιουργεί την πραγματική μείωση των μισθών. Επιπλέον έχουμε και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου να αυξάνει πάνω από εκατόν πενήντα ώρες ετησίως τις υπερωρίες.

Όμως η κυβέρνηση εισάγοντας τη δυνατότητα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας δίνει τη δυνατότητα σε μία επιχείρηση που υπό άλλες συνθήκες θα πλήρωνε υπερωρίες, να μην καταβάλλει αυτό το κόστος. Αντίθετα προσαρμόζει τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων στις ανάγκες της. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, νομιμοποιείται η απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρία σε μόνιμη βάση. Θεσμοθετεί, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο το μεγάλο κόλπο. Βαφτίζει την υπερωρία υπεργασία, την πληρώνει επομένως πολύ λιγότερο και έτσι ουσιαστικά μειώνει τον μισθό. Βαφτίζει, δηλαδή, το κρέας ψάρι ή καλύτερα, σε όρους αλιευτικούς, τις σφυρίδες μαρίδες. Και ο μεν εργαζόμενος πληρώνεται σε μαρίδες ενώ εργοδότης κερδίζει σε σφυρίδες. Πολύ απλή και πολύ αποδοτική έννοια της πολιτικής οικονομίας και της οικονομίας της αγοράς.

Για τις περιπτώσεις που θα υπάρξει διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Εργασίας, αυξάνουμε τις επιτρεπόμενες υπερωρίες κλπ, όπως είπαμε με τον γενικό γραμματέα.

Για τις απολύσεις, στο άρθρο 66, είναι άκυρη καταγγελία, λέει από τον εργοδότη σύμβασης αορίστου χρόνου για μια σειρά λόγους. Ποιος κρίνει όμως ότι η καταγγελία υπάγεται σε αυτούς τους λόγους; Μήπως τελικά ο εργαζόμενος αναλαμβάνει το μεγάλο βάρος της απόδειξης δικαιολόγησης του λόγου καταγγελίας της σύμβασής του, άρα τελικά ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις; Επίσης, ακυρώνεται η δυνατότητα επαναπρόσληψής του εφόσον δικαιωθεί από τα δικαστήρια.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με τα άρθρα 93, 94 και 95. Περιορίζει ασφυκτικά το δικαίωμα της απεργίας. Δεν έχω χρόνο να αναλύσω. Η δε επιθεώρηση εργασίας δημιουργείται δήθεν ως ανεξάρτητη αρχή αλλά είναι ένας θεσμός, έτσι όπως δημιουργείται, που έχει ως στόχο την παγίωση εξυπηρέτησης συντηρητικών επιλογών, όπως άλλωστε έχει φανεί μέχρι σήμερα απέναντι στο ΣΕΠΕ.

Με αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το σχέδιό της για το μέλλον, τη μετατροπή δηλαδή της Ελλάδας σε χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, κανόνες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κοινωνικά δικαιώματα. Εφαρμόζει μια στυγνή και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή που βρίσκεται σε παραφωνία με προσπάθειες άλλων χωρών στην Ευρώπη που αναζητούν λιγότερες ώρες εργασίας, χωρίς μειώσεις των αμοιβών αλλά και στην Αμερική που λόγω της κρίσης της πανδημίας προχωρούν σε επεκτατικές οικονομικές πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας των εργαζομένων, των μισθών και της ζήτησης αλλά συνολικά και του κοινωνικού κράτους.

Είναι σίγουρο ότι το νομοσχέδιο αυτό αργά η γρήγορα θα καταλήξει στη χωματερή της ιστορίας».

Κατ. Παπανάτσιου: « Ο νόμος Χατζηδάκη θα καταργηθεί την πρώτη μέρα της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας»

Η Αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κ.Παπανάτσιου τοποθετήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Η Κ. Παπανάτσιου τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια έκπληξη σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης στον τομέα των εργασιακών καθώς αν κάποιος δει τη συνολική πορεία της Νέας Δημοκρατίας θα αντιληφθεί ότι υπάρχει μία σταθερή επίθεση στον κόσμο της Εργασίας.

Η Κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη, η οποία κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση σχετικά με την ποιότητα της εργασίας, ενώ υπογράμμισε πως αυτό οφείλεται στον πολύ υψηλό εργάσιμο χρόνο. Απευθυνόμενη προς τον υπουργό, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση, ζει σε μία άλλη πραγματικότητα ή αν η απορρύθμιση είναι αυτό που πραγματικά επιδιώκει, για να συνεχίσει λέγοντας πως, «Εμείς, δεν εθελοτυφλούμε, δεν θα σας δώσουμε κανένα ελαφρυντικό. Αυτή την αγορά εργασίας επιθυμείτε, αυτό το μοντέλο θέλετε, αυτές τις πολιτικές προωθείτε».


Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών της κυβέρνησης, σχετικά με την Ευρωπαϊκή σύγκλιση στην αγορά εργασίας, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι μία απλή ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις βρίσκεται στο 14,7% σε σχέση με το 60% στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι στο 16% έναντι του 7,3% στην ΕΕ. Και συνέχισε λέγοντας πως, «η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην χώρα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη. Αν το ζητούμενο σας λοιπόν, ήταν η σύγκλιση με το ευρωπαϊκό μοντέλο, οι στοχεύσεις και οι ασκούμενες πολιτικές θα έπρεπε να ήταν διαφορετικές».

«Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα και για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε με συνέδρια - παρωδία, την ίδια ώρα που ψηφίζετε 10ωρη εργασία και πληρωμή υπερωριών με ρεπό»


Η βουλευτής υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι θα εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ταυτόχρονα, αυξάνεται το όριο των υπερωριών σε 150 και θεσπίζεται διακεκομμένο ωράριο στη μερική απασχόληση. Αναρωτήθηκε αν αυτές είναι οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε ο κ Μητσοτάκης προεκλογικά. Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια τομεάρχης κατήγγειλε την Κυβέρνηση πως εξαπάτησε του μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε πως: «Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα και για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε με συνέδρια - παρωδία, την ίδια ώρα που ψηφίζετε 10ωρη εργασία και πληρωμή υπερωριών με ρεπό», και συνέχισε τονίζοντας με νόημα, «πώς θα κάνει οικογένεια κ. Υπουργέ ένα νέο ζευγάρι που αναγκάζεται να δουλεύει δέκα ώρες κάθε μέρα, πώς θα κατατμήσει το χρόνο του;».

Στη συνέχεια η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως το νομοσχέδιο αδυνατίζει τη θέση του αδύναμου πόλου της διαπραγμάτευσης των εργασιακών όρων, των εργαζόμενων, ενώ αντίθετα στόχο έχει να ισχυροποιήσει τον ήδη δυνατό πόλο της διαπραγμάτευσης, των εργοδοτών.

Τόνισε πως η απορρύθμιση των μέχρι τώρα εγγυημένων όρων του εργατικού δικαίου, όπως αυτό του εργάσιμου χρόνου, θα μετατραπεί σε μία προσπάθεια συμβιβασμού διαφορετικών συμφερόντων.

Η βουλευτής υπογράμμισε πως σε μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχει το ΣΕΠΕ, εντοπίζονται παραβάσεις, και συμπλήρωσε, «Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να διαλύεις το πλαίσιο του εργάσιμου χρόνου και την προστασία των εργαζόμενων, σε μία αγορά εργασίας που εμφανίζει παραδοσιακά έναν από τους υψηλότερους δείκτες παράνομης ευελιξίας». Ενώ σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως η όλη συζήτηση για τη δομή του ΣΕΠΕ, δεν αφορά απλά την οργανωτική μορφή μιας δημόσιας υπηρεσίας, αλλά το επίπεδο της προστασίας των εργαζομένων.


Η Κ. Παπανάτσιου κλείνοντας ανέφερε πως την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν βήματα σχετικά με την προστασία των εργαζομένων, στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού και στην επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Σημείωσε πως με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, ξηλώθηκαν διατάξεις ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταργήθηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης, υποβαθμίστηκε το ΣΕΠΕ και τόνισε πως, «Δεν θα επιτρέψουμε να μονιμοποιηθεί αυτή η κατάσταση, δεν θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοι/ες να γίνει πράξη το δίκιο του ισχυρού».

Π. Πέρκα: Δεν σας ενδιαφέρει κανένα στοιχείο που δείχνει ότι κινδυνεύει η ευημερία των πολιτών της χώρας μας

Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο «Όπως σε όλα τα νομοσχέδια που έχετε φέρει, έτσι και σε αυτό με πρόφαση τον COVID, δεν καταφέραμε να ακούσουμε τους φορείς που επιθυμούσαν να τοποθετηθούν. Βεβαίως αυτή τη στιγμή διαδηλώνουν, είναι έξω από την Βουλή και οι απόψεις τους δεν θα αποκρυφτούν.

Το άλλο που σημειώνω είναι η αδυναμία που παρατήρησα στους Βουλευτές της ΝΔ στο να στηρίξουν την ουσία αυτού του νομοσχεδίου. Μείνανε όλοι στις θετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας και για τα επίμαχα δεν ακούσαμε και πολλά. Βεβαίως, αυτό κάνατε. Χρησιμοποιήσατε την ευρωπαϊκή οδηγία που έχει θετικές ρυθμίσεις για να ξηλώσετε απολύτως την εργατική νομοθεσία. Ο κ. Πρωθυπουργός μας ρώτησε πόσα άρθρα θα ψηφίσουμε…μα σας λείπει και η θεωρία της ποιοτικής και ποσοτικής διαφοράς.

Σε κάθε νομοσχέδιο που φέρνετε αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι της κυβέρνησης, είναι φανερή η προσήλωσή σας στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτό όμως το νομοσχέδιο, όπως εν τέλει το διαμορφώσατε, αποτελεί την επιτομή αυτών των πολιτικών. Είναι γνωστό ότι η υποβάθμιση της εργασίας αποτελεί συστατικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης θεωρίας. Και όσο ο νεοφιλελευθερισμός αγνοεί την αξία της εργασίας, τόσο για εμάς αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγική δύναμη. Δεν εναντιωνόμαστε για να κάνουμε αντιπολίτευση σαν αυτήν που μας κάνατε. Ούτε είμαστε οπισθοδρομικοί και ντεμοντέ κ. Υπουργέ.

Θίγετε τον πυρήνα της δίκαιης και αξιοπρεπούς εργασίας και αγνοείτε ακόμα και βασικές αρχές του Διαφωτισμού και βασικές αρχές των εργασιακών σχέσεων. Εισάγετε λοιπόν διατάξεις, οι οποίες καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και προσβάλλουν την συλλογική αυτονομία. Καταργείτε το οκτάωρο, αφού προβλέπετε την καθιέρωση του δεκάωρου μέσω ατομικής σύμβασης εργοδότη-εργαζόμενου, με τις δύο παραπάνω ώρες να τις πληρώνεται ο εργαζόμενος σε ρεπό και όχι σε χρήμα. Ανήκουστα και τραγελαφικά όλα αυτά. 

Σε αυτή την ιδεοληπτική μανία προς υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη, επιλέγετε να στοχοποιήσετε τους νέους, τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και να οδηγήσετε την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας σε ένα παρελθόν με φθηνή και ανελαστική εργασία, επισφάλεια, κόκκινα δάνεια, μείωση εισοδημάτων και αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσιότερων.

Έχετε κηρύξει έναν ανίερο πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας αναπαράγοντας βεβαίως από τα καλοπληρωμένα προπαγανδιστικά μέσα πλείστες αναφορές κοινωνικού αυτοματισμού και ανοησίες παραπληροφόρησης θα έλεγα, δίχως αντίλογο. Πόσα επιχειρήματα χρειάζεται μια αλήθεια για να λάμψει κ. Υπουργέ; Κάποιο πρόβλημα υπάρχει. 

Αγνοείτε όμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή που επιφέρει η επισφάλεια στην αγορά εργασίας. Γιατί έχουμε επισφάλεια στην αγορά εργασίας όταν δεν υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντί για την αλληλεγγύη, προωθείτε την εξατομίκευση των εργαζομένων με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια επαγγελματική ομάδα. Καλούνται να οργανώσουν την εργασιακή τους ζωή ως άτομα.

Εδώ θέλω να αναφερθώ στον κοινωνιολόγο Σερζ Πογκάμ, που λέει ότι η επισφάλεια στην αγορά εργασίας είναι μια επισφάλεια ενός ειδικού δεσμού, αυτού μεταξύ των εργαζομένων. Αποκαλεί αυτόν τον δεσμό «οργανικό», «δεσμό συμμετοχής». Αυτή η επισφάλεια επηρεάζει τον δεσμό της οικογένειας, τους δεσμούς συμμετοχής και τον δεσμό της ιδιότητας του πολίτη, η οποία βασίζεται στη συμμετοχή στη θεσμική πλευρά του κράτους. Πράγματι, ένας άνθρωπος που έχει επισφαλή εργασία πως αλήθεια θα οργανώσει την οικογενειακή του ζωή, τον ελεύθερο χρόνο του ή πως μπορεί να συμμετέχει σε οργανώσεις-συνδικάτα και γενικότερα στους θεσμούς;  Και πώς προάγεται σε έναν τέτοιο πλαίσιο η Δημοκρατία; Θα μου πείτε… μα αυτό ακριβώς επιδιώκουμε…

Μιλάμε για ένα παντελώς αντικοινωνικό και αυταρχικό νομοσχέδιο που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανισότητες που δημιουργούνται και στην περιφέρεια και εδώ θα αναφερθώ στην εκτόξευση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία  -κ. Χατζηδάκη μιας και περάσατε από το αντίστοιχο Υπουργείο-, διότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο ανάκαμψης της περιοχής μας. 

Γνωρίζετε ότι η Δυτική Μακεδονία κατέχει τα πρωτεία στην ανεργία. Γνωρίζετε επίσης  ότι η χώρα μας έχει το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ με 34,2%. Πλέον όμως, αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε αν αντιλαμβάνεστε τα στοιχεία.

Όταν έρχεστε εδώ να υποστηρίξετε ένα νομοσχέδιο που καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις, διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, ενισχύει το σπαστό ωράριο της μερικής απασχόλησης και απαξιώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εργατικής νομοθεσίας όπως το ΣΕΠΕ, τότε αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν σας ενδιαφέρει κανένα στοιχείο που δείχνει ότι κινδυνεύει η ευημερία των πολιτών της χώρας μας. Πλέον είμαστε βέβαιοι και είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΣΕΒ και των πολυεθνικών.

Έρχεστε στην ήδη υψηλή ανεργία και προσθέτετε και υψηλό επίπεδο επισφαλούς εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και νέες ανισότητες. Και το χειρότερο είναι ότι προκρίνετε ως λύση σε αυτό το πρόβλημα, την καταστροφή του συστήματος σταθερής εργασίας. Αυτό που ονόμασε ο Πρωθυπουργός σήμερα ως «σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» είναι η καταστροφή του συστήματος σταθερής εργασίας.

Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι εμείς θα βρεθούμε απέναντι σε αυτές τις ρυθμίσεις που νομοθετείτε και μας παραπέμπουν στον εργασιακό μεσαίωνα. Μιας εποχής θλιβερής, βάναυσης και συγκεχυμένης που την ακολούθησε η βιομηχανική επανάσταση όπου το ωράριο εξαφανίσθηκε και οι αργίες καταργήθηκαν. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι τότε εμφανίστηκαν τα εργατικά κινήματα και οι ιδεολογίες που βασίστηκαν στην καταπίεση των εργαζομένων και στην απληστία των εργοδοτών.

Η προοδευτική μας απάντηση θα δώσει ρεπό στον κ. Μητσοτάκη και όπως κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή μας προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, θα ενισχύσουμε τον κόσμο της εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα λειτουργούν ενάντια στην ανομία.

Θα σταθούμε πλάι στην κοινωνική πλειοψηφία, στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται να ακυρωθεί αυτό το αντεργατικό σας νομοσχέδιο. Μαζί με τους νέους, τους ανθρώπους του μόχθου και της ανασφάλειας -από τη Βουλή και σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μπορεί πολλοί εργαζόμενοι να συμβιβάζονται αναγκαστικά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν συνειδητοποιούν πως χειροτερεύει η θέση τους με αυτό το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό προσπαθούν να συλλογικοποιήσουν την αντίδρασή τους. Έτσι λοιπόν εμείς θα είμαστε δίπλα τους και εσείς θα τους και θα μας, βρείτε μπροστά σας».

Π. Πολάκης: Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα σας περάσει και δεν θα εφαρμοστεί

Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι με αυτό το νομοσχέδιο μας γυρνάτε στην εποχή του Σικάγο της απλήρωτης εργασίας, της κατάργησης του οκταώρου, καταπνίγοντας κάθε αντίδραση και απελευθερώνοντας τις απολύσεις αναρωτήθηκε ο Π. Πολάκης εκτιμώντας ότι με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κάθε εργαζόμενος χάνει 150 ευρώ το μήνα.

Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι την ίδια στιγμή που στην μητρόπολη του καπιταλισμού ο κ. Μπάιντεν καταλαβαίνοντας ότι υπάρχει όριο στην υποτίμηση της εργασίας, γιατί αυτή πυροδοτεί το σπιράλ της κρίσης μέσα από τη μείωση της ζήτησης και προχωράει σε διπλασιασμό του ωρομισθίου, εσείς εμφανίζεστε ως μετεξεταστέοι μαθητές της παρωχημένης σχολής του Σικάγου θέλοντας να νομοθετήσετε την επιστροφή στην οπισθοδρόμηση που έσπειρε την κοινωνική καταστροφή και την κοινωνική λεηλασία μέσα από τα προγράμματα του ΔΝΤ στη μισή υφήλιο. Οδηγείται την ελληνική κοινωνία, τόνισε ο Π. Πολάκης, όχι στο κοινωνικό συμβόλαιο της προηγούμενης καπιταλιστικής περιόδου, της κοινωνίας των 2/3, όπου το 1/3 ζει στην πείνα και 2/3 να περνάνε από πολύ καλά ως οριακά αλλά στην κοινωνία των 8 ή 9/10 με τους 8 ως 9 στους 10 να επιβιώνουν οριακά. 

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα σας περάσει και δεν θα εφαρμοστεί» κατέληξε ο βουλευτής.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Π. Πολάκης, με αφορμή και την ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι  ο Πολάκης αμφισβητεί τα εμβόλια, ο βουλευτής Χανίων τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι κατά των εμβολίων, αφού και ο ίδιος έχει ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν κάνει πολλά από τα εμβόλια που συστήνονται, όπως το αντιγριπικό και το αντιπνευμονιοκοκκικό κ.α.

Απευθύνοντας, όμως, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην εντεταλμένη πολιτικά επιτροπή των λοιμωξιολόγων συγκεκριμένα ιατρικά και επιστημονικά ερωτήματα:

Είναι αλήθεια ή όχι ότι πρόκειται για εμβόλιο που δόθηκε μαζικά στο κόσμο πιο σημαντικά πιο νωρίς από κάθε προηγούμενο;

Υπάρχει στην ιστορία της ιατρικής άλλο εμβόλιο για το οποίο δεν γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα της ανοσίας που προσφέρει;

Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη πολλαπλασιάζονταν τα περιστατικά που σχετίζονταν με το εμβόλιο Astra Zeneka, στη χώρα μας προκειμένου να το ξεστοκάρουμε το χορηγούσαμε κατά αποκλειστικότητα σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες;

Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι βάση  μελετών της φάσης-3 τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία τόσο καιρό σας καλούμε να εισάγετε, μειώνουν κατά 70 ως 90% τη βαριά νόσηση στις ευπαθείς ομάδες και θα είχαμε γλυτώσει περίπου 6.000 θανάτους; 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Παύλος Πολάκης τόνισε ότι σ’ αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση και η επιτροπή λοιμοξιολόγων, αντί να επιχειρεί να πετάξει λάσπη περί «αντι-εμβολιαστικού φρονήματος Πολάκη», αφού «δεν θα ξεχάσουμε την ιατρική που ξέρουμε, επειδή κάποιοι στήριξαν το όποιο αφήγημά τους στην “κονόμα” κάποιων εταιρειών».

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η ΝΔ επιστρέφει την χώρα στον εργασιακό μεσαίωνα

Με το εργασιακό νομοσχέδιο της ΝΔ η χώρα μας γυρίζει σε παλιές σκοτεινές εποχές, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν με εξαντλητικά ωράρια από ήλιο σε ήλιο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο τους και με τον συνεχή εκβιασμό της απόλυσης.

Τι προτείνει η κυβέρνηση και οι κ.κ. Μητσοτάκης-Χατζηδάκης με το σημερινό εργασιακό νομοσχέδιο; Ισχυρίζονται για παράδειγμα ότι ο εργαζόμενος μπορεί να αποφασίζει αν θέλει να εργαστεί παραπάνω από 8 ώρες και να μην πληρώνεται υπερωρίες αλλά να "αμείβεται" με ρεπό. Ας υποθέσουμε ότι ένας εργαζόμενος και ένας εργοδότης δεν συμφωνήσουν και ο εργοδότης απολύει τον εργαζόμενο. Ο εργαζόμενος πηγαίνει στα δικαστήρια δικαιώνεται, η απόλυση κρίνεται παράνομη αλλά ο εργοδότης σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίζει σήμερα η ΝΔ, δεν έχει την υποχρέωση να ξαναπροσλαμβάνει τον εργαζόμενο παρά την απόφαση των δικαστηρίων. Με λίγα λόγια η εργοδοσία είναι υπεράνω των νόμων και της δικαιοσύνης. Ουσιαστικά η ΝΔ νομιμοποιεί όσους εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να κάνουν ότι γουστάρουν απολύοντας κατά το δοκούν και αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και οδηγεί στην ανεργία όσους αρνηθούν να συμφωνήσουν στην έξτρα εργασία χωρίς αμοιβή.

Με την αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης ακυρώνονται κατακτήσεις δεκαετιών. Νομοθετεί μία στυγνή και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που βρίσκεται σε παραφωνία με τη στροφή στην Ευρώπη και στην Αμερική, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, σε επεκτατικές πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων, των μισθών και της ζήτησης.

Η κατάργηση του οκταώρου, η επιβολή της καθημερινής δεκάωρης εργασίας που θα "ισοσταθμίζεται" με ρεπό, ο διπλασιασμός των υπερωριών που θα πληρώνονται πολύ λιγότερο από αυτές που υπάρχουν σήμερα, η νομοθέτηση του σπαστού ωραρίου ακόμη και για εργαζόμενους με μερική τετράωρη απασχόληση, οι καταχρηστικές απολύσεις και η αδυναμία επαναπρόσληψης ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας για πολλούς κλάδους και η υποβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΕΠΕ, είναι μερικά μόνο σημεία αυτού του αντεργατικού, αντιλαϊκού και αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηγάκη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να καταστήσει την Ελλάδα μια χώρα φθηνής εργασίας για την υποτιθέμενη ανάπτυξη προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ελίτ. Εφαρμόζει το «σχέδιο» της για το μέλλον αφήνοντας τους εργαζόμενους βορά στους "ιερούς κανόνες" της ελεύθερης αγοράς χωρίς ρυθμίσεις, κανόνες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κοινωνικά δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταψηφίζει το νομοσχέδιο και θα δώσει αταλάντευτα τη μάχη στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου, των εργαζομένων και των νέων, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία.

Δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε ως μελλοντική κυβέρνηση αυτόν τον αυταρχικό νόμο που μας επιστρέφει σε εργασιακό μεσαίωνα.

Μερόπη Τζούφη: «Υποχρέωση όλων μας να ανατρέψουμε το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ»

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ είναι το αγαπημένο νομοθέτημα των λίγων και των ισχυρών» τόνισε η Μερόπη Τζούφη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ συμπλήρωσε πως «σύντομα θα αναμετρηθεί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό».

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως το νομοσχέδιο «Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των εργοδοτών και του ΣΕΒ, πλήττοντας τον κόσμο της εργασίας, κουρελιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, απονευρώνοντας την Επιθεώρηση Εργασίας, τιμωρώντας την όποια αντίδραση και συνδικαλιστική δράση. Παράλληλα, πλήττει καθοριστικά τους ανέργους, αλλά και τους μικρομεσαίους παρά τις ανέξοδες προεκλογικές και μετεκλογικές διακηρύξεις της ΝΔ.

Απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ανέφερε: «περιμένατε να σας πούμε μπράβο για την πληρωμή σε ρεπό; Για το σπαστό ωράριο, για τις υποτιθέμενα θετικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους φοιτητές, τη στιγμή που η κα Κεραμέως τους διαγράφει από τα πανεπιστήμια γιατί δεν τελείωσαν στην ώρα τους; Μήπως περιμένατε τα εύσημα για την κυριακάτικη εργασία στα ιδιωτικά σχολεία; Θα σας τα δώσουν οι σχολάρχες, που σας χρηματοδοτούν. Σας τα δίνουν και οι εργοδότες που είναι οι υποβολείς του νομοσχεδίου σας».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «τη στιγμή που οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βρήκαν ευκαιρία να κατεδαφίσουν το κοινωνικό κράτος και να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως οι εργαζόμενοι λένε ένα βροντερό «ΟΧΙ» στα κυβερνητικά και εργοδοτικά σχέδια. «Ακόμα και αν ψηφιστεί από την απομονωμένη κυβερνητική πλειοψηφία, αργά ή γρήγορα, θα αποτελέσει την ταφόπλακα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Κλείνοντας, η Μερόπη Τζούφη σημείωσε ότι η ανατροπή του «γαλάζιου» αντεργατικού νομοσχέδιο της ντροπής και της οπισθοδρόμησης είναι υποχρέωση όλων. «Η αναβάθμιση της ποιότητας της απασχόλησης, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά του βάσιμου λόγου στην απόλυση, η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας είναι μόνο μερικά από τα κύρια ζητήματα που εγγυούνται την βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία των πολλών».

Αλ. Τριανταφυλλίδης κατά Χατζηδάκη: «Δεν είστε υπουργός Εργασίας, είστε υπουργός Εργολαβίας»

«Δεν είστε Υπουργός Εργασίας, είστε Υπουργός Εργολαβίας. Ξεπληρώνετε γραμμάτια των χορηγών σας. Μετατρέψατε την ελληνική κυβέρνηση σε μπάτλερ της ολιγαρχίας. Εσείς ατομικές συμβάσεις, Εμείς συλλογικές συμβάσεις. Εσείς ρεπό, Εμείς μισθό. Εμείς με ΣΕΠΕ, Εσείς Δήθεν ΣΕΠΕ. Οι Εργαζόμενοι Αποφασίζουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ασκώντας δριμεία κριτική προς τον Υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, κατά την τοποθέτησή του στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην ομιλία του ο κ. Τριανταφυλλίδης ρώτησε ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας: «Γιατί δεν υπογράφετε και δεν επικυρώνετε τις δύο κλαδικές συμβάσεις των ηλεκτρολόγων κύριε Υπουργέ αφού από τις 8 Μαΐου σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου σας ενημερώνετε ότι οι δύο κλαδικές συμβάσεις των Ηλεκτρολόγων έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕ;» Για να απαντήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «Βάζετε πλάτη στους εργολαβικούς κύριε Χατζηδάκη», καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής τις δραματικές εκκλήσεις της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος στις 18 Μαρτίου και στις 8 Απριλίου, πριν και μετά τα τραγικά δυστυχήματα με πέντε νεκρούς εργολαβικούς εργατοτεχνίτες  στην Ερέτρια και στον ΑΗΣ Κοζάνης.

Συνεχίζοντας στο ίδιο επικριτικό ύφος ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε «Η κυβέρνηση της χρεωκοπημένης ΝΔ, που χρωστά 342 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, το κόμμα των μπαταχτσήδων, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με 30 εκατ. το χρέος του στις τράπεζες και τελικά στον ελληνικό λαό που πληρώνει. Είναι αυτό το κόμμα που μας κάνει μαθήματα εκσυγχρονισμού και προόδου. Είναι, όπως λέει, το μπροστά της ευνομίας, της ευταξίας και της νοικοκυρεμένης διαχείρισης, την ίδια στιγμή που χρωστά σε τράπεζες, στη ΔΕΗ (ξέρετε αυτή  η εταιρία με τα golden boys, που κόβει το ρεύμα στους άνεργους και στα κλειστά καταστήματα των μικρομεσαίων για να τους τιμωρήσει). Τόση αλαζονεία; Τόση έπαρση;   

Το κόμμα της ΝΔ με σήμα το κουταλοπίρουνο κατά Μιθριδάτη, ή κατά άλλους το κόμμα με το τρισυπόστατο Λιγνάδη-Φουρθιώτη-Γεωργιάδη, των αρίστων τέκνων της μας κάνει μαθήματα ήθους, ύφους και ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού. Κοίτα ποιοι μιλάνε!», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. Φίλης: Η κοινωνία διεκδικεί ένα μέλλον με κατοχυρωμένη την εργασία, την υγεία, την Παιδεία και τον πολιτισμό

Όπως τόνισε ο Ν. Φίλης:

Βγαίνοντας από την πανδημία, αποδεσμευόμενοι από το φόβο, αναζητούμε μια αξιοβίωτη ζωή. Δυο διαφορετικές αντιλήψεις για την ανάπτυξη συγκρούονται. Η μια, η καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που μετά την πανδημία, συνιστά επιπλέον κι έναν αναχρονισμό. Επικίνδυνο αναχρονισμό.

Ζήσαμε την κατάρρευση των συστημάτων υγείας, εξαιτίας της παρατεταμένης δημοσιονομικής λιτότητας. Ζήσαμε τα αποτελέσματα της παραβίασης της φύσης, και της κλιματικής κρίσης. Και τώρα μας προτείνετε ανάπτυξη που συμπιέζει περισσότερο το ήδη χαμηλό κόστος εργασίας και μεγαλώνει τα κέρδη του κεφαλαίου.
Η ανάπτυξη όμως, είναι αναγκαία όχι ως ποσοτικό μέγεθος, αλλά ως ποιοτικό. Υπέρ των πολλών, υπέρ του περιβάλλοντος, υπέρ της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της πλατφόρμας.

Σε όλο τον κόσμο, έχει επιστρέψει η συζήτηση για το καθοριστικό ρόλο του δημόσιου τομέα και των συναφών κοινωνικών κατοχυρώσεων. Εδώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιμένει στο δογματισμό της θεολογίας της αγοράς.
Χρησιμοποιεί μάλιστα τη νεό-γλωσσα (τη newspeak κατά τον Όργουελ) που διαστρέφει την έννοια των λέξεων.
Όταν μιλάτε κυρίες και κύριοι της ΝΔ για μεταρρύθμιση, εσείς εννοείτε απορρύθμιση· όταν μιλάτε για ελευθερία εννοείτε αποκλεισμό, όταν μιλάτε για επενδύσεις εννοείτε αρπαχτές, όταν μιλάτε για δικαίωμα στην απεργία εννοείτε την υπονόμευσή του, όταν μιλάτε για απεργία που δεν θα έχει κόστος για τον εργοδότη, εννοείτε "μη-απεργία", όταν μιλάτε για συνδικαλισμό εννοείτε τους εργατοπατέρες, όταν οψίμως μιλάτε σήμερα για εργατοπατέρες, συκοφαντείτε τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με μεγάλο κόστος. Μιλάτε για ανεξάρτητες αρχές, κι εννοείτε αδίστακτη κομματικοποίηση ή υπαγωγή στους εργοδότες ευαίσθητων ελεγκτικών μηχανισμών.
Και βέβαια, όταν μιλάτε για «ευελιξία στο ωράριο εργασίας» εννοείτε την διάλυση της καθημερινότητας των εργαζομένων.

Το δικό μας εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης. Δηλαδή θέσεις εργασίας που θα παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

Η οικονομία της γνώσης προϋποθέτει μορφωμένο εργατικό δυναμικό.

Χρειαζόμαστε εκπαίδευση, πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς μάλιστα την Ευρώπη ο στόχος είναι το 2030 οι νέοι ως 34 ετών που θα είναι πτυχιούχοι, να ξεπερνούν το 40%.

H κυβέρνηση προωθεί την αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού συστήματος με επιθετικό τρόπο. Συρρικνώνει το δημόσιο σύστημα Παιδείας, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για θέσεις επισφαλούς απασχόλησης, για θέσεις χαμηλών προσόντων και φθηνής αμοιβής, μετατρέπει την τηλε-εργασία σε τηλε-ανεργία.

Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις και ανισότητες. Κι όμως, η τεχνολογία μεγαλώνει την παραγωγικότητα και παρέχει την ευκαιρία να δουλεύουν οι άνθρωποι λιγότερο χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για να ζουν καλά και να δουλεύουν όλοι.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο νέος νόμος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, είναι η άλλη όψη του μαχαιριού που σφάζει τη γενιά της πανδημίας.
Είκοσι πέντε χιλ. παιδιά, όσο καλά κι αν γράψουν, θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων. Απευθύνομαι στους βουλευτές της ΝΔ: έχετε καταλάβατε τι ψηφίσατε; Ποια απάντηση θα δώσετε στα παιδιά που θα ρωτήσουν «γιατί;». Τα παιδιά αυτά, θα μετατραπούν σε πελάτες για τα ιδιωτικά κολέγια. Ακούγονται ως ειρωνεία οι ευχές του πρωθυπουργού και της κας Κεραμέως για καλή επιτυχία στα παιδιά.
Να δεσμευτείτε τώρα ότι θα καλυφθούν όλες οι θέσεις εισακτέων που έχετε εξαγγείλει, 77.415 δηλαδή, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια.
Σε μια περίοδο που εξαφανίζονται εκατοντάδες παλιά επαγγέλματα, μόνον η όσο δυνατόν μεγαλύτερη μόρφωση μπορεί να εξασφαλίσει επαγγελματική ευελιξία, αυτοπεποίθηση, καλύτερες αμοιβές. Η στατιστική έχει αποδείξει ότι οι πολίτες χαμηλής μόρφωσης φτωχοποιούνται περισσότερο.
Ποιο brain drain μπορεί να αντιμετωπιστεί με θέσεις επισφαλούς εργασίας, κακοπληρωμένες και χωρίς στοιχειώδη διασφάλιση συλλογικών και εργασιακών δικαιωμάτων;

Έκπληκτοι ακούσαμε για το συνέδριο περί γονιμότητας, που είχε μάλιστα την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με ομιλητές πολλούς υπουργούς και σύσσωμη την ιεραρχία!
Περίμενα αντίθετα να ακούσω κάτι από την Εκκλησία, για την κατάργηση της Κυριακής - αργίας. Για αυτό το θέμα, δεν άκουσα λέξη.
Πάντως μετά τη μαζική κατακραυγή για το μισογυνικό μήνυμά του, μας είπαν ότι το συνέδριο αναβλήθηκε. Χωρίς πάντως οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης να ανακαλέσουν τη συμμετοχή τους. Μέσα λοιπόν η ΝΔ και η κυβέρνηση στο Συνέδριο. Πουλάτε προστασία στα λόγια για τη γυναίκα, στην πράξη όμως πρωταγωνιστείτε σε τέτοιες μισογυνικές πρωτοβουλίες;
Όσο για την αναβολή του συνεδρίου... Το συνέδριο πραγματοποιείται εδώ μέσα, με σπόνσορα την κυβέρνηση!
Ποιος νέος πατέρας και ποια νέα μητέρα, μέσα στο 10ωρο δουλειάς, θα μπορέσει να πάρει το παιδί από το σχολείο; Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να τεκνοποιήσει υπό το βάρος της ανεργίας ή των εξαντλητικών σπαστών ωραρίων; Ρωτήστε μια κοπέλα που δουλεύει σε Σούπερ Μάρκετ. Ποια οικογενειακή θαλπωρή μπορεί να υπάρξει με εξαντλημένο τον πατέρα ή τη μάνα, από την εργασιακή υπερεκμετάλλευση; Ποιος γονιός μπορεί να υπάρξει όταν είναι αόρατος στην κοινωνία και στην εργασία;
Χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις για τη δουλειά και την καθημερινότητα των νέων ζευγαριών, τελικώς χωρίς ασφάλεια, είναι υποκριτική η συζήτηση για το υπαρκτό δημογραφικό πρόβλημα.

Ανέφερα ότι η μάχη για την Παιδεία είναι η άλλη όψη της μάχης για τα εργασιακά και το 8ωρο.
Το αντιλήφθηκαν και οι νέοι, όταν πριν λίγους μήνες, κινητοποιήθηκαν κατά του κυβερνητικού αυταρχισμού που θέλησε να τους ενοχοποιήσει για την πανδημία.
Τώρα η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι για την αρρώστια, για την εργασία, για την Παιδεία, δηλ. για όσα καθορίζουν οι κοινωνικές προτεραιότητες για τη ζωή μας, είναι πρωταρχική η ατομική ευθύνη και όχι η συλλογική - πολιτική βούληση.

Προχθές με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, έγινε το πρώτο βήμα.
Η κοινωνία διεκδικεί ένα μέλλον με κατοχυρωμένη την εργασία, την υγεία, την Παιδεία και τον πολιτισμό. Θα μπορέσουν τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης με κορμό την Αριστερά να ανταποκριθούν στη λαχτάρα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων;
Να ανακόψουν την απογοήτευση που οδηγεί στην απομάκρυνση από την πολιτική;
Χρειάζεται ο αναγκαίος αναστοχασμός και ο απεγκλωβισμός από τα αποτελέσματα του μνημονιακού καταναγκασμού. Τώρα που μπορεί να γυρίσει παγκόσμια η σελίδα, μετά την οδυνηρή εμπειρία της πανδημίας, είναι αναγκαία η διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων, οι νέες δημόσιες πολιτικές, ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός της Αριστεράς, χωρίς συνθήματα, με προτάσεις κι αγώνες.
Χρειάζεται να σεβαστούμε τη λαϊκή δυναμική και να συμβάλουμε ενωτικά στην πολιτική της εκπροσώπηση.
Αυτή είναι η ευθύνη όσων αντιπαλεύουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του συστήματος, με θύματα τους πολλούς.
Οι εμφύλιοι, περιττεύουν. Κι ακόμα χειρότερα, ζημιώνουν.

Σημεία από την παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη για τα εργασιακά

Δύο χρόνια τώρα κάθε προοδευτικός άνθρωπος και ιδιαίτερα εργαζόμενος, έχει υποστεί τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, γιατί το πρώτο της μέλημα ήταν να χτυπήσει την εργασία  και τα δικαιώματα.

Για την Αριστερά το εισόδημα αποτελεί το μέσον για μία αξιοπρεπή ζωή ενώ συμβάλλει στη συντήρηση και στην ανάπτυξη του μεγάλου όγκου των μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων. Όσο αυξάνει η προοπτική υψηλών αποδοχών, τόσο η οικονομική δραστηριότητα θα στρέφεται προς την έρευνα και την καινοτομία κι έτσι θα κρατάμε τη νέα γενιά στην πατρίδα.

Ενώ η ΝΔ πρώτα και κύρια θεωρεί την εργασία «εργαλείο» και τον εργαζόμενο «υπηρέτη»  που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και τους κατόχους του για την απόκτηση μεγαλύτερου κέρδους. Εξυπηρετώντας αυτό το δόγμα η ΝΔ και συνεχίζοντας την πολιτική της κόντρα με την κοινωνία, κατέθεσε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο οχτάωρο, στην κυριακάτικη αργία, στις αμοιβές, στη συλλογική διαπραγμάτευση, στη συνδικαλιστική δράση.

Είναι τραγικό λάθος να υποστηρίζει η ΝΔ, ότι όσο περιορίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, τόσο θα αυξάνουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Ζούμε το εντελώς αντίθετο.

Με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, θεωρώ ότι απογοητεύονται και αισθάνονται άσχημα όσοι δημοκράτες, προοδευτικοί άνθρωποι πίστεψαν ή και ακόμη πιστεύουν ότι η Δεξιά έχει αλλάξει.

Όμως γίνεται φανερό ότι η Δεξιά παραμένει πάντα Δεξιά κι ας φόρεσε «ψεύτικη Μάσκα» για να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο, που παραμένει το ίδιο αντιλαϊκό και αντικοινωνικό, αφού επιμένει να υποκλίνεται στο νεοφιλελευθερισμό και τη «σκοταδιστική» κι όχι την προοδευτική εκδοχή της Ευρώπης.

Η επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων θα καταργήσει το «νόμο – έκτρωμα» που θα ψηφίσει μόνη της η ΝΔ.

Δ. Χαρίτου: Γυρίζετε τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες δεκαετίες πίσω

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής άσκησε δριμύτατη κριτική στο αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα που συζητείται. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις της όχι μόνο δε δίνει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, που προσομοιάζει με ζούγκλα, αλλά γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες δεκαετίες πίσω.

Στην ομιλία του τόνισε: Σε ποια πραγματικά προβλήματα θέλετε με τις ρυθμίσεις σας να δώσετε απαντήσεις σε μια αγορά εργασίας που προσομοιάζει με καθεστώς ζούγκλας;  Μήπως στο ότι είμαστε η τελευταία χώρα της ΕΕ στον δείκτη ποιότητας απασχόλησης; Μήπως ότι είμαστε το μόνο κράτος της ΕΕ όπου ο μέσος μισθός μειώθηκε σε σχέση με το 2016;  Η’ ότι είμαστε το μόνο κράτος στο οποίο υπήρξε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού; Δυστυχώς σε κανένα από όλα αυτά δε δίνεται απαντήσεις. Και είναι να απορεί κανείς πόσο ακόμη θέλετε να ρίξετε πιο κάτω την αξία της εργασίας!

Για ποιες ρυθμίσεις δήθεν προστασίας της εργασίας μας λέτε ότι εισάγετε και μάλιστα Ευρωπαϊκές; Μόνο συνειρμούς μας δημιουργείτε με τις βίαιες ανατροπές στα εργασιακά που συντελέστηκαν τη δεκαετία του ‘90 στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σας ζήτησαν κύριοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους τέτοιες ρυθμίσεις; Οι φορείς της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας; Κανείς τους από ότι ακούσαμε στη Βουλή.  Έχετε βουλωμένα τα αυτιά και δεν τους ακούτε. Κάνατε πως δεν ακούσατε το ηχηρό μήνυμα που σας έστειλαν οι εργαζόμενοι με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους. Μόνο όταν μιλάει ο ΣΕΒ βγάζετε τις ωτοασπίδες για να ακούτε τα επαινετικά του λόγια.

Πέστε τα να τα ξέρει ο ελληνικός λαός που άλλα του υποσχεθήκατε και τώρα με τις ρυθμίσεις σας φέρνετε στη ζωή του τα πάνω-κάτω.

Είχατε μήπως υποσχεθεί ότι θα καταργήσετε το οκτάωρο και θα θεσπίζατε την δεκάωρη απλήρωτη εργασία; Το είχατε πει και δεν το κατάλαβε ο κόσμος της εργασίας; Είχατε πει στους εργαζόμενους ότι με τις παραπάνω ώρες εργασίας δεν θα πήγαιναν στο σπίτι χρήματα αλλά ρεπό; Ότι με ρεπό θα πλήρωναν τα φροντιστήρια των παιδιών ή τα ενοίκια; Τους τα είπατε αυτά κύριοι;  Όχι βέβαια. Γιατί αν τα λέγατε αυτά σε έναν εργαζόμενο με ατομική σύμβαση εργασίας θα καταλάβαινε ή ότι είστε άσχετοι με ό,τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας, που δεν είστε ή ότι τον κοροϊδεύετε. Ο εργαζόμενος μπροστά στο δίλημμα να απολυθεί αν επιμείνει να διεκδικεί τα ρεπό που δικαιούται ή να σκύψει το κεφάλι στις πιέσεις της εργοδοσίας, δυστυχώς θα επιλέξει αναγκαστικά το δεύτερο!

Πυροδοτείτε ένα νέο κύμα μετανάστευσης των νέων επιστημόνων για αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό με αξιοπρεπέστερους και καλύτερους όρους εργασίας. Εσάς δεν σας καίγεται καρφί, αρκεί να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι και οι φίλοι σας, που θα επωφεληθούν από την φτηνή εργασία.

Υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης με τέτοια υπερεργασία και τόσο μεγάλο αριθμό φτηνών υπερωριών που ξεπερνούν τις 400 στις υπηρεσίες; Ποια νομιμότητα δήθεν θέλετε  να επιβάλλετε στις υπερωρίες! Γι’ αυτό παγώσατε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά τις υπερωρίες πριν την ώρα έναρξής τους, μια ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Έχετε κάνει τον αριθμό των υπερωριών το εθνικό μας σπορ. Για να μιλήσω με όρους μουντιάλ, είμαστε πρωταθλητές από τα αποδυτήρια στην υπερεργασία και στον αριθμό των υπερωριών. Τι και αν σας λένε ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία  με αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Δεν ιδρώνει τα αφτί σας. Μελέτη της ΓΣΕΕ κάνει λόγο ότι με τέτοια υπερωριακή απασχόληση θα χαθούν 40.000 θέσεις εργασίας. Εσείς πάλι κάνετε πως δεν ακούτε.

Είχατε υποσχεθεί στους εργαζόμενους της μερικής απασχόλησης ότι θα θεσπίσετε το σπαστό ωράριο εργασίας μέσα στην ίδια την ημέρα; Δηλαδή ότι θα δουλεύουν 4 ώρες το πρωί, άλλες τόσες το απόγευμα, κάνοντας λάστιχο την εργασία τους και κόλαση την οικογενειακή τους ζωή; Τους το είχατε πει και δεν το κατάλαβαν;

Για ποια προστασία της εργασίας από τις απολύσεις μιλάτε ανερυθρίαστα, όταν με το καλημέρα από τις πρώτες ρυθμίσεις σας ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης του εργοδότη να γνωστοποιεί τον βάσιμο λόγο της απόλυσης εργαζόμενου που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Νομοθετείτε το απίστευτο, ακόμα κι αν δικαιωθεί δικαστικά ο εργαζόμενος που απολύθηκε, να μην μπορεί να γυρίσει στην δουλειά του, αλλά με λίγα ψίχουλα αποζημίωσης να πετιέται σαν στημένη λεμονόκουπα στον κάλαθο της ανεργίας.

Εμάς δεν μας ακούτε, ούτε τα συνδικάτα, τουλάχιστον ακούστε τι σας λέει η Ένωση των Δικαστών που βλέπουν τι γίνεται σήμερα και προβλέπουν το τι θα γίνει στη συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων. Γι’ αυτό κάνουν λόγο για άδικες ρυθμίσεις που θα επιτείνουν τις ανισότητες.

Εκεί όμως που θα γραφείτε αλλά με τα πιο μελανά χρώματα στην ιστορία κ. Υπουργέ είναι ότι καταστρατηγείτε το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις απεργίες. Βάζοντας στο γύψο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και αλυσοδένοντας το συνδικαλιστικό κίνημα. Καταπατάτε δικαιώματα που με αγώνες και αίμα κατέκτησε το εργατικό κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο βουλευτής τόνισε με έμφαση: Αν νομίζετε κύριοι ότι βάζοντας στον Προκρούστη την αξία της εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα θα δώσετε αέρα στην άπνοια των επενδύσεων και ότι θα απογειωθεί η οικονομία είστε πολύ γελασμένοι. Ενώ συνέχισε σημειώνοντας, ότι η χώρα έχει σήμερα ανάγκη από βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα βάζει στο κέντρο της τον κόσμο της εργασίας.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, ρυθμίσεις σαν τις σημερινές δεν έχουν θέση σε αυτήν και θα καταργηθούν. Στο δικό μας σχέδιο ανάπτυξης κεντρική θέση έχει η κατοχύρωση ενός νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων που θα ενισχύει την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Με ρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας έναντι των ατομικών, που θα θεσπίζει την επεκτασιμότητα της ευνοϊκότερης σύμβασης για τους εργαζόμενους και την επαναφορά της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Ρυθμίσεις που θα απλώνουν δίχτυ προστασίας στην εργασία, από την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και την αναθεώρηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις έως την προστασία των εργαζομένων της μερικής απασχόλησης αλλά και των εργαζομένων στις εργολαβίες.

Στην δική μας πρόταση η αύξηση στα 751 € του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών αποτελούν προωθητικούς παράγοντες για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο βουλευτής έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας πως τέτοιες αλλαγές έχουν σήμερα ανάγκη οι εργαζόμενοι και η πραγματική οικονομία. Αλλαγές που κερδίζουν διαρκώς έδαφος μέσα στη συνείδηση της κοινωνίας. Να είστε βέβαιοι ότι η ψήφιση του αντεργατικού αυτού νόμου θα επιταχύνει την δυναμική τους και θα συμβάλλει στην δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, ικανής να δώσει μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο.

Μ. Χατζηγιαννάκης: Στη Νέα Δημοκρατία δεν ξέρουν καν πώς δουλεύει ο απλός κόσμος

Την άποψη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία και ότι δεν γνωρίζει καν πώς εργάζεται ο απλός κόσμος στην Ελλάδα εξέφρασε ο βουλευτής Ευβοίας και αν. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης στην ομιλία του για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος σε δύο παραδείγματα από τις βιομηχανικές περιοχές της Εύβοιας, την Αυλίδα και το Μαντούδι, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης επιχειρηματολόγησε για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να κόψει το έξτρα εισόδημα του πολύ φτωχού εργαζόμενου και να ευνοήσει τους εργοδότες.

«Σε βιομηχανία της Αυλίδας, ο μόνος τρόπος για να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι στην άδικη απόλυση δύο καθαριστριών ήταν να απεργήσουν στις υπερωρίες τους, καθώς μόνο έτσι οι  εργοδότες θα πιέζονταν ώστε να μην προσλάβουν άλλον έναν υπάλληλο. Και εσείς της Νέας Δημοκρατίας του επιβάλλετε το δίωρο αυτό να το παίρνουν σε ρεπό, ενώ το επιπλέον εισόδημα είναι ζήτημα επιβίωσης».

Σημείωσε, μάλιστα, ως δεύτερο παράδειγμα, την περίπτωση μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας στο Μαντούδι που πρόσφατα αποφάσισε να διακόψει αιφνιδιαστικά την γραμμή παραγωγής της, αφήνοντας στον δρόμο 250 και πλέον εργαζόμενους, οι οποίοι χωρίς την ύπαρξη συνδικάτου εξαναγκάστηκαν ουσιαστικά να συνυπογράψουν συνοπτικά και με δυσμενείς όρους τις απολύσεις τους.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι το μόνο που θα καταφέρει αυτό το νομοσχέδιο είναι να αυξήσει τη φτώχεια της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και να δημιουργήσει άλλο ένα μεγάλο κύμα brain drain.

Γ. Ψυχογιός: Το μέλλον ανήκει στο κόσμο της δουλειάς. Δεν θα κάνετε ζούγκλα την κοινωνία.

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε στη Βουλή επί του αντι-εργατικού νομοσχεδίου που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, παραθέτοντας τα βασικά σημεία .

Ο κος Ψυχογιός κάλεσε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό «θυμίζετε πραγματικά τον Όργουελ το “1984”, όπου η απελευθέρωση ταυτιζόταν με την υποδούλωση. Ή μπορεί να είστε και θιασώτες της αταξικής κοινωνίας, όπου είναι ίσοι οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες.» και πρόσθεσε ότι «Εκτός από την εξυπηρέτηση, λοιπόν, συμφερόντων του ΣΕΒ και των μεγάλων ομίλων, αποτυπώνεται και το όραμά σας για την εργασία, την ανάπτυξη και την κοινωνία γενικά, με εργαζόμενους των 300 ευρώ, ευέλικτων τρομοκρατημένων, συνήθως εργολαβικών, εξουθενωμένων, μέσα στην ατομικότητα και μακριά από διεκδικήσεις, ανασφαλών, ανά πάσα στιγμή με τη Δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους, με ωράρια-λάστιχο, με ανύπαρκτη οικογενειακή και κοινωνική ζωή. Και παρ’ ότι, κύριε Υπουργέ, αυτό μοντέλο το έχετε δει, το έχετε εφαρμόσει κι έχει αποτύχει, το ξέρετε, το ξαναφέρνετε, λοιπόν, εδώ μπροστά μας και εν μέσω πανδημίας.»

Σε ό,τι αφορά τις εγκλίσεις από διάφορες πλευρές, που προσπαθούν να εξομοιώσουν τα πεπραγμένα της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, ο βουλευτής έκανε σαφές ότι «είμαστε δύο κόσμοι σε όλο αυτό -κι αυτό νομίζω το παραδέχεστε και εσείς- δύο σχέδια. Ο κόσμος της εργασίας το ξέρει καλά αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ και στα ξενοδοχεία που είδαν αύξηση του μισθού τους το γνωρίζουν και το λένε. Επί ΣΥΡΙΖΑ βάσιμος λόγος απόλυσης και προστασία των εργολαβικών εργαζομένων. Επί Νέας Δημοκρατίας από τα πρώτα που καταργήσατε. Ένδικα μέσα όπου παραιτείται το Δημόσιο στους ΟΤΑ και στο Υπουργείο Πολιτισμού που δημιουργήθηκαν μόνιμες θέσεις σε συμβασιούχους που ήταν σε ομηρία χρόνια. Το καταργήσατε.»

Αναφέρθηκε επίσης στις εκατοντάδες τριμερείς συσκέψεις -επί ΣΥΡΙΖΑ- με τις οποίες δόθηκαν λύσεις σε εργασιακά ζητήματα, με παραδείγματα και από την Κορινθία, τις οποίες το Υπουργείο σήμερα έχει απαξιώσει. Στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επέκταση της υποχρεωτικότητας σε αρκετούς κλάδους και αυξήσεις μισθών από τη μια και στις ατομικές συμβάσεις, το ξήλωμα του συλλογικού εργατικού δικαίου από την άλλη. Στη διάλυση του ΣΕΠΕ, αντιπαραθετικά με την ενίσχυση του ρόλου του την περίοδο 2015-2019, αλλά και στην μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες επί ΣΥΡΙΖΑ, με μόνιμες θέσεις, με συμβασιούχους, με προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά και με την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ο βουλευτής εξέφρασε τη σιγουριά ότι το νομοσχέδιο αυτό τους πλήττει όλους και αυτό πρέπει να το ακούσει η ελληνική κοινωνία, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, κυρίως τη νεολαία, αλλά και τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες. Έρχεται η πλήρης διάλυση της οικογενειακής ζωής και θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας στην αγορά εργασίας, όπου ο πιο ισχυρός θα επιβιώνει. «Αντί να πάμε μπροστά στο τριανταπεντάωρο, στο τετραήμερο της εργασίας όπως στην Ισπανία, στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων σε μοντέλο ανάπτυξης από τα κάτω προς τα πάνω, όχι από τα πάνω προς τα κάτω, από τους ισχυρούς οι οποίοι θα δημιουργήσουν δήθεν θέσεις εργασίας ή με επενδύσεις οι οποίες, δυστυχώς, αντί να φτάνουν μέχρι την πραγματική οικονομία αποθησαυρίζουν τα χρήματα σε off-shore. Και με τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία πρέπει να είναι προς όφελος των εργαζομένων, της ποιότητας και του επιπέδου της ζωής τους.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κος Ψυχογιός είπε: «Να είστε σίγουροι, λοιπόν, ότι το ίδιο θα γίνει και με το νομοσχέδιο αυτό, κύριε Υπουργέ. Να είστε, επίσης, σίγουροι ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων θα βάλει το έκτρωμα αυτό εκεί που του αξίζει, δηλαδή στο χρονοντούλαπο της πιο σκοτεινής και μεσαιωνικής εποχής που μας γυρίζει. Είστε πιο παλιό από το παλιό. Όμως, υποθηκεύετε το μέλλον της κοινωνίας, που έντεκα χρόνια υποφέρει και θέλει στήριξη, για να εξαργυρώσετε γραμμάτια. Επειδή, λοιπόν, το έχει ζήσει στο πετσί της αυτό, θα το αναζητήσει σύντομα και θα πάρει αυτό που αξίζει.

Εμείς, λοιπόν, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και σήμερα και πάντα μαζί τους και μαζί με τους εργαζόμενους, αλλά και όσους πλήττονται από αυτή τη διπλή κρίση που βιώνουμε και από αυτή που έρχεται και που εσείς καλλιεργείτε. Όλοι μαζί θα πρέπει να απαιτήσουμε μια δημοκρατική πολιτεία, σύγχρονη, στις απαιτήσεις των καιρών, με κοινωνική δικαιοσύνη, διανομή του πλούτου σε αυτούς που τον παράγουν και αξιοπρεπή διαβίωση για όλους που θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη τον 21ο αιώνα. Τι συζητάμε τώρα!

Και βέβαια σας υποσχόμαστε, πέρα από την καταψήφιση του νομοσχεδίου η οποία είναι δεδομένη από εμάς, ότι θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο και τρόπο που έχουμε, εντός και εκτός Βουλής, για να σας κάνουμε πραγματικότητα τον φόβο που πάντα έχετε, ότι το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς.»

*Η δημοσίευση ανανεώνεται τακτικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)